Met protesteren tegen de coup kun je een aardig zakcentje bijverdienen. Op de social media worden bedragen geboden van 400 tot 1.000 baht. Dit zegt Nathawat Chancharoen, woordvoerder van het militair gezag (NCPO). Een van de sponsoren is volgens hem de exploitant van gokkasten.

De NCPO waarschuwt demonstranten zich niet te laten gebruiken door mensen ‘die kwaad in de zin hebben’. Nathawat wijst erop dat de NCPO op alle mogelijke manieren probeert oplossingen te vinden om uit de nationale crisis te komen.

‘We proberen demonstranten ervan te overtuigen om door onderhandelingen samen te werken. Maar wanneer de demonstraties doorgaan, moeten we naleving van de wet afdwingen en wanneer er na tien uur wordt gedemonstreerd, wordt de avondklok overtreden.’

(Bron: Website Bangkok Post, 27 mei 2014)

Foto: Anti-coup protest maandag bij Victory Monument.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “‘Anti-coup demonstranten worden betaald’”

 1. David H. zegt op

  Ah ja , wat wil je al die professionele protesteerders van alle kleuren zijn nu hun vaste baan kwijt door de militaire coup …..
  (sta me toe dit sarcasme even te uiten )

 2. David H. zegt op

  “We proberen demonstranten ervan te overtuigen om door onderhandelingen samen te werken. Maar wanneer de demonstraties doorgaan, moeten we naleving van de wet afdwingen en wanneer er na tien uur wordt gedemonstreerd, wordt de avondklok overtreden.’

  Rare zinswending , dus voor 22 uur mag je protesteren ??

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Davih H Dat valt wel mee. Volgens de staat van beleg zijn bijeenkomsten van meer dan vijf personen verboden. Na 22 uur wordt ook nog eens de avondklok overtreden, dus dan zijn demonstranten dubbel in overtreding.

   • chris zegt op

    kleine aanvulling: het gaat om bijeenkomsten van vijf personen met een politiek karakter. Vrag me niet hoe ze dat willen meten want dat weet ik echt niet. Dus met een paar vrienden uit eten mag wel maar je mag het niet over politiek hebben.

 3. Cary zegt op

  Beste David,

  Sorry, maar ik vind je sarcasme niet helemaal op zijn plaats. Je weet toch ook dat in het verleden de meesten demonstranten betaald werden om te protesteren in Bangkok. Door dit politieke geharrewar hebben we nu de (hopenlijk kortdurende) militiare coup en zoals gewoonlijk zijn in het hele land de gewone Thai en de “kleine” middenstanders door de avondklok weer de dupe.

  • Dirk Haster zegt op

   Moderator: graag reacties die over Thailand gaan.

 4. YUUNDAI zegt op

  Ach, het regime weet ook dit in de kiem te smoren, Facebook and Socialcam is of wordt geblokkeerd.
  Dit zijn de laatste fratsen van (betaalde) demonstranten. Ga je oever de regels die nu gelden heen dan pak je en neem je de consequenties, toch?

 5. Marcus zegt op

  Even ook vermelden dat Sutheps groep een stuk meer betaalde. Ik hoor om me heen dat het ging om 2000 per dag , vrij etc, tentje en vervoer. Toen dat opdroogde gingen de niet gemotiveerde protesters weer naar huis en werdt de groep steeds kleiner.

  • khunsiam zegt op

   Inderdaad, en er zijn nu ook heel wat Suthep aanhangers die anti-coup zijn.

   • chris zegt op

    In mijn condogebouw woont een aantal beroeps-demonstranten. De afgelopen maanden de ene dag in rood, de andere dag in geel met een fluitje. De red shirts betaalden 300 Baht per dag, de gelen betaalden 500 Baht voor een dagje ‘zitten’, en 2000 Baht voor een dagje wandelen van lokatie A naar lokatie B. Deels gevarengeld denk ik dan maar met al die granaten en M79’s.
    Zijn deze beroepsdemonstranten anti-coup? Neen hoor. Ze nemen gewoon hun baantje weer ter hand (verkoop van fruit, motorbike-rijden, verkoop van lootjes voor de Thai staatsloterij).
    Zij lachen als altijd. It is all in a game. Ma pen rai.

  • dontejo zegt op

   Graag bronvermelding of link, zodat wat je zegt gecontroleerd kan worden!

 6. Sir Charles zegt op

  Volgens de woordvoerder exploiteert een der sponsoren gokkasten, weet niet precies hoe dat te interpreteren doch eigenlijk wel grappig want gokken is officieel toch verboden in Thailand.
  Exploiteren mag en kan dus wel voor de buitenlandse markt schijnbaar want in het openbaar zul je er geen gokkast aantreffen aannemend dat daar de welbekende ‘fruit-bandieten’ mee bedoeld worden.

 7. Wim Voorham zegt op

  In feite oud nieuws, maar goed dat het in de openbaarheid komt, evenals het kopen van stemmen bij verkiezingen waar meerdere partijen in de Isan schuldig aan zijn. Mijn vrouw en haar familie in de Isan gaan alleen nog maar stemmen als ze ervoor betaald worden. De mensen van de partijen komen aan huis en betalen daar omdat bij de stembureaus politiecontrole is. Maar als de plaatselijke politie niet gecontroleerd worden door de federale politie dan nemen ze het niet zo nauw en sommigen houden veel van Thaise ‘whisky’, een bocht waar je ingewanden van wegbranden.

 8. tinus zegt op

  Er staat 400 tot 1000 baht per dag ……..??? kan iemand mij uitleggen wie 1000 baht krijgt en wie zeg maar het minimum krijgt ???

  • Richard zegt op

   Moderator: niet chatten svp.

 9. Renévan zegt op

  Bij al deze demonstraties vraag ik me altijd af waarom de protestborden etc. doorgaans in het Engels zijn opgesteld. Het lijkt mij toch een puur Thaise aangelegenheid. Gezien de slechte kennis van de Engelse taal van de meeste Thai zullen er toch veel zijn die niet eens weten wat ze verkondigen.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Renévan Ook in andere niet engelstalige landen zie je bij demonstraties spandoeken en protestborden met Engelse teksten. Verklaring: zo krijg je aandacht van de internationale media.

   • Renévan zegt op

    Dick dat je hiermee aandacht krijgt van de buitenlandse pers was mij wel duidelijk, maar zonder de tekst in het Engels krijg je die evengoed wel. Maar indertijd met de protesten van de redshirts waren we op bezoek bij de broer van mijn vrouw die allerlei protest materiaal met Engelse teksten liet zien. Maar op de vraag of hij wist wat de teksten betekenden moest hij het antwoord schuldig blijven. Hiermee wil ik maar zeggen dat mijns inzien de protestleiders hun achterban misbruiken. Mij is wel eens verteld dat achter de strategie van de protesten een groot reclamebureau (event organiser) in Bangkok zit. Of dit zo is weet ik niet maar gezien de goede organisatie van zowel de rode als de gele protesten zou dit me niets verbazen.

 10. Eugenio zegt op

  Om nu, in de huidige situatie, de straat op te gaan en te demonstreren tegen de “Junta”, daar is echt moed voor nodig. De eventuele zware gevangenisstraf, die je hier voor kan krijgen, is een risico dat je niet zo maar wil nemen voor een paar bahtjes.
  De dame op de foto met de leus “Junta uses stolen national budget to pay the farmers” zwaait hier met een niet onzinnige tekst, waar ze volgens mij honderd procent achterstaat.
  Ze verdient in elk geval wel mijn respect.

  • hans van den pitak zegt op

   Deze vrouw zwaait met een totaal onzinnige tekst. De boeren worden betaald uit de staatskas waar sommigen al meer dan een jaar op hebben moeten wachten. Het is een schande dat door corruptie en volslagen onvermogen van de meeste leden van de regering alle afspraken over betalingen in het honderd liepen. Dat komt ervan wanneer je een zooitje ongeregeld en incompetente hele en halve criminelen probeert het land te laten besturen. Als je minister bent omdat je de zwager, de zuster, de vriend van de vriend van de echtgenote van de vroegere premier bent, die de staatskas flink afgeschuimd heeft, en verder over geen enkele kwaliteit bezit, die nodig is om het land te besturen, dan krijg je dit soort toestanden. Niet te volgen? Als je de afgelopen 10 jaar het Thaise nieuws een beetje gevolgd hebt, had je het allemaal al kunnen zien aankomen.

   • Albert zegt op

    Moderator: reageer niet alleen op elkaar, maar op het artikel.

 11. tonymarony zegt op

  Ja zo zijn de problemen nooit op te lossen in Thailand, als alles alleen maar om het geld gaat , dat is al zo lang als de corruptie bestaat , ik vraag me alleen af waar die poen vandaan komt wat word betaald, want of het nou 400 honderd of meer is , ik zie mensen elke dag weer zitten zwaaien met hun vlagggetje dan zijn ze slimmer dan die de hele dag op het land werken voor 300 bath, dus de cloe wat is wijsheid , u mag het zeggen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website