Slachtoffers van de overstromingen krijgen kortingsbonnen ter waarde van 2000 baht waarmee ze energiezuinige apparaten kunnen kopen op de Energy-Saving No. 5 Appliances Fair. De beurs wordt vanaf dinsdag tot 4 januari in Bangkok en 28 provinciehuizen gehouden.

– Door de overstromingen getroffen bedrijven die werkzaam zijn in projecten van het ministerie van Energie krijgen een vergoeding van 30 procent bij het vervangen van machinerie, materialen en gereedschappen. Volgende maand begint ook een programma, waarin experts advies geven over herstelwerkzaamheden. Hiervoor werkt het ministerie samen met de Federation of Thai Industries, de Thai Chamber of Commerce en zeven universiteiten.

– De regeringscommissie die belast is met infrastructuur, vraagt het kabinet om extra gelden voor herstelwerkzaamheden. Het geld (10,41 miljard baht) is onder andere bestemd voor de spoorwegen, het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok, snelwegen en scholen.

– Verkopers van amuletten op Pantip Plaza (Nonthaburi) zijn voor een bedrag van 300 miljoen baht opgelicht. Een man had betaald met cheques, maar die bleken oninbaar. Een van de verkopers verkocht een amulet ter waarde van 4,8 miljoen baht. De verkopers hebben aangifte gedaan bij het Department of Special Investigation.

– De creditcard en producten van slechte kwaliteit staan bovenaan de klachtenlijst van de Consumer Protection Foundation. Het afgelopen jaar is 895 keer geklaagd. De klagers vinden dat de creditcardmaatschappijen hoge tarieven en rentes berekenen. Sommige proberen kaarthouders over te halen om een verzekering af te sluiten. Er waren ook klachten over projectontwikkelaars die huizen verkopen met een kleine borg en aanbetaling zonder acht te slaan op de financiële draagkracht van de koper. Gevolg: de koper verliest zijn huis, dat opnieuw wordt verkocht. Kassa voor de verkoper.

– De Central Administrative Court neemt een zaak in behandeling, die is ingediend door de Stop Global Warming Association en 352 slachtoffers van de overstromingen. Ze beschuldigen de premier, ministers en overheidsdiensten van een falend beleid bij het bestrijden van de overstromingen. Daardoor zijn ze veel bezittingen kwijtgeraakt en hebben veel geleden. De rechtbank heeft gezegd snel te willen vonnissen. [Het bericht geeft verder geen details. Ik neem aan dat de bewoners een hogere schadevergoeding eisen.]

– De regeringswhips hebben overeenstemming bereikt over het plan van Pheu Thai om artikel 291 van de grondwet te wijzigen. De wijziging plaveit de weg voor de instelling van een assemblee, die zich over de grondwet van 2007 gaat buigen. Deze grondwet is na de coup van 2006 door het militair bewind opgesteld en vrijwaart de coupplegers van vervolging. De nieuwe zittingsperiode van het parlement is woensdag begonnen en duurt tot 18 april. Het parlement krijgt het druk, want er liggen 24 wetsvoorstellen en 39 financiële voorstellen.

– De commissie die 2 weken geleden is ingesteld om majesteitsschennis op het internet te bestrijden, laat er geen gras over groeien. De afgelopen 2 weken zijn 329 URL’s gesloten, die beledigend waren voor de koning. Nog eens 87 sites worden gesloten wanneer de rechtbank daarvoor toestemming verleent. Commissievoorzitter en vice-minister-president Chalerm Yubamrung had woensdag een gesprek met internetserviceproviders. Hij heeft om hun medewerking gevraagd bij het monitoren en melden van illegale websites.

– De Chiang Mai Monarchy Protection Group protesteert in een brief aan de Amerikaanse regering tegen inmenging van de VS in Thailands interne zaken. Ze eisen een excuus van de Amerikaanse regering aan het Thaise volk vanwege recente uitspraken van de ambassadeur over de majesteitsschennis wetgeving in Thailand. De Chiang Mai 51 groep (roodhemden) heeft kritiek op het protest. De groep zegt dat de monarchie als politiek instrument wordt misbruikt.

– In meerdere pagodes van Wat Phra Ram in de oude hoofdstad Ayutthaya zijn diepe scheuren ontstaan als gevolg van de overstromingen. De muren zijn gescheurd omdat de grond is verzakt. De autoriteiten maken zich zorgen over de situatie in andere archeologische sites.

www.dickvanderlugt.nl

3 reacties op “Kort nieuws uit Thailand – 22 december”

 1. Jan Nagelhout zegt op

  Hallo folks,

  We reizen op oudejaarsnacht weer naar Thailand terug, heb er weer zin in 🙂
  Nou zijn wij van die types die altijd maar rondreizen, paar dagen hier paar dagen daar en weer verder….
  Ik vroeg me af hoe zit het nu met de overstromingen, hoe zit het met de infrastructuur, is er ergens actuele info te vinden?
  Zijn er gebieden waar nog water staat? Ayuttaya, neem ik aan?
  Kortom hoe meer info hoe beter, of een link naar een pagina waar ik actuele info kan vinden?

  bvd

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Alle wegen zijn vrij, alle verbindingen hersteld, dus problemen als gevolg van het water zul je niet ondervinden. Wel een pullover meenemen voor de koele avonden in het Noorden.

 2. Jan Nagelhout zegt op

  Merci Hans, dan gaat het weer helemaal goed komen.

  Och mocht het daar wat kouder zijn dan koop ik wel wat, al moet ik eerlijk zeggen dat ik er heel wat heb gezeten, maar vond dat altijd erg meevallen.
  Ja 1 keer ergens bij Korat een dikke depressie,,, toen ben ik er maar snel vandoor gegaan:)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website