De klokkenluider die de affaire op de Nederlandse ambassade in Bangkok aan het rollen heeft gebracht, Dirk-Jan van Beek, is uitermate verbolgen over de Zwartepiet die hij in verschillende media krijgt toebedeeld. Met name de kleinerende reactie van NOS-correspondent Michel Maas is hem in het verkeerde keelgat geschoten.

In een brief aan NOS-radio schrijft Van Beek dat Maas de feiten moedwillig verkeerd weergeeft zonder hem de kans te hebben gegeven op een weerwoord.

Van Beek: “Ik was reeds klokkenluider binnen de ambassade medio februari van dit jaar. Op 3 juni heb ik een persoonlijk onderhoud gehad met een vertegenwoordigster van de IND (Immigratie- en Naturalisatie Dienst) op kantoor Bangkok en op haar verzoek zijn op 10 juni meerdere e-mails met meldingen verzonden. Op diezelfde dag kreeg ik nog een schriftelijk compliment van de ambassadeur Tjaco van den Hout over mijn inzet in het briefstembureau. Onze werkverhouding was totaal niet verstoord. Op zondag 13 juni is echter naar aanleiding van mijn e-mail naar de IND (waarom was verzocht) mijn kantoor op KGB-achtige wijze doorzocht.”

Betaald verlof

“Op 17 juni werd ik door de ambassadeur ongewild op betaald verlof gestuurd. Reden: mijn meldingen naar de IND. Ik was klokkenluider en daarvoor ben ik weggestuurd. Ik ben niet klokkenluider geworden omdat het contract van mijn ‘baantje’ niet werd verlengd, integendeel.”

Ook het door Maas gebezigde woord ‘rancune’ is volledig misplaatst. Ik heb mijn nek uitgestoken omdat belastinggeld verkwanseld wordt, diplomaten niet de waarheid spreken en de integriteitsregels met voeten treden. De ambassadeur is nu van zijn voetstuk gevallen.

Mijn ‘baantje’ omvatte onder meer:

 • actief lid Bedrijfshulpverlening;
 • lid Koninginnedagcomité;
 • lid briefstembureau 2010;
 • ondersteunende accountancy;
 • werkzaamheden voor Algemene Zaken na het uitkomen van de diefstal van ruim 400.000 euro door een Thaise medewerker;
 • missies, zoals ondersteuning gestrande Nederlanders op het vliegveld van Bangkok als gevolg van de vulkaanaswolk;
 • Ambtenaar van Dienst (piketdiensten) met noodtelefoon 24 uur per dag;
 • Verlofadministratie uitgezonden- en lokale staf;
 • Assistent Immigration Liaison Officer voor de Immigratie- & Naturalisatiedienst (part time à 20 uur per week, maar in realiteit ruim 30 uur).”

Op verzoek van Thailandblog verklaart Van Beek zich nader over de affaire op de Nederlandse Ambassade.

“Ik heb geen bedenkelijke reputatie; anders was ik niet aangenomen. Uit 33 kandidaten behoorde ik tot de laatste twee kandidaten voor de vacature Consulair medewerker. Men heeft toen gekozen voor Marjolein Bakker. Kort daarop ben ik voor de IND binnen de ambassade gaan werken.

Ik ben niet ontslagen bij Rowaco (Rob Waardenburg Co.). Rowaco is de afhandelende agent voor onder meer de Jong Intra Vakanties. R. Waardenburg was in 2007 ernstig ziek. Tijdens zijn medische behandelingen in NL heb ik zijn nieuwe kantoor in Silom naast Narai bemand. Met Rob was niet te werken. Ik ben op eigen initiatief weggegaan bij Rowaco. De werkvergunning ligt nog hier. Die is nooit teruggevraagd.

De moeder van mijn dochtertje (ik heb voogdij over mijn kind en ben gescheiden) heeft nimmer een drugsbar bezeten, zoals op dit blog is beweerd. Ze is na onze scheiding wel in de problemen geraakt. Maar ik ben niet verantwoordelijk voor andermans acties.

Ik heb bij het meer van Mabprachan gewoond en geen schulden bij niemand daar, net zo min als in de regio Pattaya/Jomtien. Ook geen schulden in BKK overigens.

De Telegraaf heeft mij nimmer geld geboden of betaald. Evenmin heb ik ooit om een vergoeding gevraagd. Dat is heel belangrijk. De afgelopen maanden hebben mij met onderzoeken (ik heb bijvoorbeeld de gedetineerde accountant twee maal bezocht om meer te weten te komen over de gang van zaken), scannen, printen, telefoon etc. zo’n beetje blut gemaakt. Maar ik weiger van BuZa of een krant geld aan te nemen. Pertinent.”

Zo lang de resultaten van het officiële onderzoek van Buitenlandse Zaken niet openbaar wordt, blijft het gissen naar wat zich binnen de muren van de Nederlandse ambassade heeft afgespeeld (of wellicht nog afspeelt). Helaas staat het diplomatieke bolwerk in Den Haag nu niet bekend om zijn openheid. Dat is betreurenswaardig voor alle betrokkenen, maar vooral voor BuZa zelf.

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Klokkenluider ambassade spreekt op Thailandblog.nl”

 1. Goed artikel Hans, toch fijn dat een journalist deel uitmaakt van de redactie van Thailandblog.nl.

  • Dirk-Jan van Beek zegt op

   Inderdaad; prima artikel. Objectiviteit is soms ver te zoeken. Michel Maas’ heldenacties voor dit jaar 2010 kan hij beter stopzetten en December kalm uitzitten. In Mei bevond hij zich in de baan van een kogel; in December lijkt hij op de hofminstreel van een ongeleid projectiel. Ik verlustig me totaal niet aan het feit dat een CdP wordt verzocht voortijdig het veld te ruimen. In 2011 hoort de Nederlandse Ambassade als organisatie weer op orde te zijn. Daar gaat het om. Een functie als Ambassadeur ga je aan zoals je bij aanvang beloofd; je bent officieel vertegenwoordiger namens Hare Majesteit de Koningin op belangrijke gelegenheden zoals de Dodenherdenking (waar was de CdP ?), 65-jarige herdenking capitulatie Japan in Kanchanaburi waartijdens duizenden Nederlanders hun leven hebben gegeven (waar was de CdP ?), de Red Shirt rellen in Mei 2010 (de CdP is door zijn departement georderd terug te keren naar Bangkok; hij was op onverwachte vakantie in Frankrijk. Een dienstreis Nederland werd aan een niet aangevraagde vakantie gekoppeld).

   Overigens loopt er nog een onderzoek van de Immigratie- & Naturalisatiedienst (sinds kort vallend onder het departement Binnenlandse Zaken en niet meer Justitie); ik word binnenkort gehoord. Verder komt er nog een onderzoek aan waarover ik niet kan uitweiden nu.

   Vr. gr, Dirk-Jan

   • Steve zegt op

    De geloofwaardigheid van de klokkenluider neemt met deze reactie af. Hij zegt niet rancuneus te zijn maar komt in deze reactie met voorbeelden over het disfunctioneren van de ambassadeur. Nogal vreemd omdat de ambassadeur geen verantwoording hoeft af te leggen aan een ondergeschikte. Andersom wel, dus in welke hoedanigheid kan hij het functioneren van de ambassadeur in deze discussie er bij te betrekken? Daarnaast hebben deze punten niets met misstanden te maken. Uit deze reactie proef ik duidelijk wat anders. Ten koste van alles de ambassadeur zwart maken. Het zegt helaas veel over de integriteit van de klokkenluider.

    • Dirk de Noorman zegt op

     Zelden zo,n warrige reactie gelezen, meneer Steve!

     Het gaat hier om Nederlanders. Het gaat om al- of niet laakbaar gedrag afgezien van rang of stand eerlijkheid staat voorop.

     De hele affaire volgend komt het me soms voor, dat er mensen zijn die koste wat het kost de “kop in het zand houden”.

     • Steve zegt op

      er is een wezenlijk verschil tussen de taakbepaling van iemand of zaken als fraude en wantoestanden.

      is niet naar zelf naar een herdenking gaan, laakbaar gedrag? is dat oneerlijk zoals u zegt?

      hollanders hebben moeite met gezag en met mensen die iets meer bereikt hebben in het leven dan zichzelf. misschien afgunst en jaloezie?

      • Dirk de Noorman zegt op

       Beste Steve,

       Je taak niet serieus nemen valt ook onder laakbaar gedrag. (Overigens, naar mijn mening is het ontbreken van de ambassadeur op een herdenking van nationale waarde ook niet goed te praten.)

       Uit het hele skala van tekortkomingen neem je nu overigens, een enkel aspect. Er was wel degelijk veel meer aan de hand. Den Haag gaat echt niet een scherp onderzoek houden zonder enige grond.

       Wat je derde alinea er mee te maken heeft ontgaat mij.

       Ik kies geen partij in deze zaak, daarvoor zit ik er uiteraard veel te ver af en ben ik afhankelijk van gefilterde informatie. Maar argumenten als: “Het is weer de Telegraaf”, en “Meneer de ambassadeur kan zoiets nooit gedaan hebben”, slaan kant noch wal. Aldus geredeneerd klopt het weerbericht in die krant ook niet en iedereen in een hoge ambtelijke rang is een heilige.

       de Noorman, (NRC lezer)

  • Nicola zegt op

   Interesant. Ik was bij dodenherdenking, ambassadeur was in Burma volgens de ambassade medewerkers. Maar ik heb hem in kanchanaburi gezien samen met ambassadeur van Australie op26 april, en hij heeft veel langer op de ambassade en residentie gewoond dan andere ambassadeurs tijdens de rode heemde bezetting. Dat hij op enkel moment is met vakantie gewest is begrijpelijk – alle mensen de rechten hebben. Heb met ambassade gechecked – hij had geen dienstreis naar Nederland, maar wel een verloof.

   Jaa, ligt meneer van beek, geen klokkenluider dus.

   Heb ook net gehoord dat het latste druppel was een sexual harassment klacht tegen van beek van een van de vrouwen op ambassade. Dan was hij onstlagen. En dan heeft zijn meeldingen gemaakt.

   Uiteindelijk, Maas is de enige wie heeft de raport gezien.

 2. Robert zegt op

  Nou, nog even en we hebben dadelijk klokkenluider en ambassadeur 1 op 1 met een live moddergevecht op Thailandblog.nl! Kunnen de Telegraaf Prive pagina en Dhr. Maas met z’n Volkskrant nog een puntje aan zuigen! 😉

 3. guyido zegt op

  dirk jan wat is een CdP?

  • Dirk-Jan zegt op

   Beste Guyido,

   Je hebt gelijk; ik had duidelijker kunnen zijn. CdP = Chef du Poste = Ambassadeur.

   In Bangkok kennen we ook de redelijk unieke functie Plaatsvervangend CdP. Een diplomaat die de Ambassadeur waarneemt tijdens zijn / haar afwezigheid.

   DJ

 4. R v.d. Veer. zegt op

  Tja maar dat is de NOS…zo links als wat.,hopelijk gaat hier snel verandering in komen met het nieuwe rechtse kabinet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website