Thaksin Shinawatra, die sinds 2008 in ballingschap in Dubai leeft, is door de junta (NCPO) het dringend advies gegeven zich niet meer actief met de politiek te bemoeien, zegt een bron rond de voormalig premier. De junta wil ook dat hij zijn supporters opdraagt hem niet meer op te zoeken. Volgens de bron zou Thaksin bereid zijn samen te werken.

‘De NCPO heeft contact gelegd met Thaksin en hem gevraagd op te houden zich te bemoeien met de politiek in Thailand en tegen andere sleutelfiguren te zeggen dit ook te doen. Thaksin heeft de NCPO gezegd er al mee gestopt te zijn. Hij heeft een boodschap aan Prayuth overgebracht waarin hij de generaal vroeg rechtvaardigheid en eerlijkheid voor alle partijen te verzekeren.’ Desgevraagd ontkent Prayuth ooit met Thaksin gesproken te hebben. ‘Betrek hem er niet bij.’

Een legerbron zegt dat Thaksin ook gevraagd is tegen voortvluchtig roodhemdleider Jakrapob Penkair, de man die een anti-coup organisatie zou hebben opgezet in het buitenland, te zeggen dat hij die organisatie niet moet vormen. Jakaprob, voormalig minister in het kabinet Samak, is beschuldigd van majesteitsschennis. De junta heeft hem bevolen zich te melden; doet hij dat niet, dan wordt hij door de krijgsraad berecht.

Volgens de bron zijn Thaksin, zijn supporters, Pheu Thai politici en roodhemden ervan doordrongen dat het het leger menens is als het gaat om anti-coup elementen. Ze hebben geen andere keus dan zich gedeisd te houden en te wachten op nieuwe verkiezingen, zodat de bevolking over hun politieke lot kan beslissen.

Waarschuwing

Tijdens een vergadering over de begroting 2015 vrijdag, die live op de televisie werd uitgezonden, waarschuwde Prayuth ambtenaren en politici ‘hem’ niet te raadplegen. ‘Dat is niet je taak. Het is voorbij nu. Je kunt beter mij raadplegen. Het is niet nodig om een outsider om raad te vragen. Als je dat blijft doen, kun je beter bij hem blijven. Ik waarschuw je. Degene die advies geeft, heb ik al gewaarschuwd. Hij zei ermee te zullen stoppen.’

De eerder aangehaalde legerbron zegt dat de NCPO voormalig premier Yingluck heeft gevraagd zich zo min mogelijk in het openbaar te vertonen, met name bezoekjes aan winkelcentra achterwege te laten. Yingluck is daar onlangs gesignaleerd. Mensen namen foto’s van haar en hebben die op Facebook en Twitter gezet. ‘Die zouden anti-coup gevoelens kunnen oproepen’, zegt de bron.

Een bron bij voormalig regeringspartij Pheu Thai zegt dat het voor PT-politici en roodhemdleiders moeilijk is om Thaksin in het buitenland op te zoeken. Maar ze kunnen altijd gebruik maken van de social media of Line om met hem in contact te komen. Naar verluidt zou Thaksin nog steeds grote invloed uitoefenen op de Thaise politiek. Zoals de krant schrijft: Hij wordt beschouwd als de de facto leider van Pheu Thai.

(Bron: Bangkok Post, 15 juni 2014)

Op de foto look-alikes van Yingluck, protestleider leider Suthep (geschminkt) en oppositieleider Abhisit tijdens een Happy Day festijn bij Siam Paragon.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website