De inflatie in Thailand stijgt snel, in mei was deze zelfs het hoogste in 14 maanden.

Ondanks de toename in mei zal de inflatie voor 2014 naar alle waarschijnlijkheid uitkomen tussen 2% en 2,8%, zo laat mevrouw Amparwon, adviseur van het ministerie van Handel, weten aan Bangkok Post.

In de eerste vijf maanden van dit jaar stegen de prijzen gemiddeld met 2,21%, zoals blijkt uit de consumentenprijsindex (CPI).

De belangrijkste veroorzakers van de inflatie vorige maand zijn eten en drinken (4,39%). Vooral vlees is flink duurder geworden (8,03%) ook levensmiddelen (5,34% ) en voedingsingrediënten (5,22%), eieren en zuivelproducten (2,34%), rijst, meel en meelproducten (1,63 %) werden duurder.

Bij de Non-food producten werden vooral tabak en alcoholische dranken duurder (6,22%).

De huidige inflatie wordt, volgens Amparwon, vooral veroorzaakt door de zwakke baht.

No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Inflatie Thailand het hoogst in 14 maanden”

 1. Marc Breugelmans zegt op

  Deze dame zegt dus dat het de schuld is van de zwakke Bath ? Maar volgens mij zijn er hoofdzakelijk inlandse produkten die duurder zijn geworden , hoe kan de zwakke bath dit dan veroorzaken ?
  Ik kan er in komen wanneer ze buitenlandse produkten duurder moeten betalen maar toch niet de inlandse ?

  • rebell zegt op

   Inlandse produkten heet niet, dat ze geheel zonder basis produkten uit het buitenland (bv. Gas-Olie-Aluminium-Staal-Soja) werden geproduzeerd.
   Voorbeeld: stijgt de gasprijs (GASPROM-Rusland) gaat in Nederland alles duurder worden. Gas wordt niet alleen voor verwarming gebruikt, maar ook bij produkt produktie en bv. in gas gestookte zentrales.

   De grootste elende is, dat de Baht kunstmatig hoog wordt gehouden. Zou dat niet geval zijn en de Baht morgen de geschatte werkelijke waarde krijgen (ca. 70 Bhat / Euro) zou Thailand op slag ca. 30 % meer moeten betalen voor bovenstaande genoemde import basis produkten. Zou de subventie weg vallen voor Olie produkten (bv. Diesel) zouden de boeren morgen ca. 42 Bht/ lt. mogen betalen voor hun traktor diesel. Dat is dan amen en uit !

 2. Sjaak S zegt op

  Ja, verdorie, nu moet ik al 30 baht voor mijn salade bij Tesco betalen….voorheen ooit 25 baht! Dat is toch een stijging van meer dan 10%, eerder 18%…
  Zijn ze nou helemaal gek geworden? Ik dacht toch eerst gelezen te hebben, dat de salade niet duurder gaat worden, maar dat deze kleiner wordt, zodat de prijs hetzelfde blijft? Ik ben teleurgesteld. Ga ik toch maar weer Thais eten.
  Sowieso vind ik dat de prijzen bij Tesco onberekenbaar zijn. De ene keer kost Malee 79 baht, dan weer 59 baht. Wat is het dan nou?
  Ook de Oolong thee, die ik af en toe drink is met één baht gestegen…
  Ik word er helemaal gek van…. weten ze dan nooit wat ze willen?

  • David H. zegt op

   Ja, wat dan met varkensvlees in de bulk tafel ….154 baht, gehakt 145 baht , voordien 98/120…, alleen kip blijft hangen op zijn 98 / kilo in Tesco heden morgend …. en pech dat de index in mijn land niet stijgt anders kon ik het ruim compenseren via mijn pensioen !
   Wj klagen , maar wat voor de Thai dan….?

  • Suzanne Pohlmann zegt op

   Ja, een typische organisatie die Tesco. Elke koersfluctuatie van de baht verwerken ze onmiddellijk in hun prijzen. Uiteraard alleen als het in hun nadeel is, de koers……. Ik betaalde 95 Thb. voor een flesje Johnson & Johnson babyolie. Dat was tot voor kort 83 Thb.
   Thaise mensen zeggen me voortaan naar BIG C te gaan. Tesco is overprijsd aan het worden.

   • loe zegt op

    Big C is (in ieder geval, op Samui waar ik woon) nog veel duurder. In mijn lokale supermarkt in Nathon, gerund door een Thais/Chinese familie, is bijna alles goedkoper dan bij Tesco, Big C en zelfs de Makro.
    Bij sommige producten (kaas, boter b.v.) is Big C 30% duurder dan mijn lokale Sanphet.
    Bier kost het zelfde 🙂 terwijl je toch zou verwachten, dat dat bij de Makro goedkoper zou zijn.
    Er is bij mij in de buurt ook een Duitse slager (Nowie) Zijn salami, ham etc is 30% goedkoper, dan bij Big C en Tesco.
    Overigens lijken mij de genoemde inflatie cijfers aan de lage kant. Ik denk, dat de afgelopen 2 jaar
    bijna alles minimaal 25% in prijs is gestegen. Voor buitenlanders niet zo’n probleem, omdat de baht flink in waarde is gezakt, maar voor de Thais zeker een probleem. Iedereen klaagt er dan ook over.

 3. rebell zegt op

  Als Malee maar 0.59 kost is dat een promotion product. Stond alles de vorige week hier uitgebreid op TL-blog beschreven. Als Ooling tee normaal 100 baht kost en nu met 1 Bht gestegen is, is dat maar 1%. Dus best te doen.
  Alles wordt duurder en overal. Dit heet -life market test-. De handelaar testen hoe ver ze kunnen gaan met hun prijzen. Wordt dan minder gekocht, maken deze een promotion op het produkt. De koper denkt dan dat het een koopje is en koopt weer. Dat gelt niet alleen voor Thailand maar ook voor Nederland.

  Ik vraag me echter af waar je in Nederland aan de pomp een liter diesel krijgt voor omgerekend (maar) 29.99 Baht ? (Bangkok Esso en SHELL). Dus niet zeuren dat hier alles duurder is. In Nederland krijg je nergens een kilo mager kotelet vlees voor 100Bht. (info MAKRO).

  De lijst met produkten die in Thailand goedkoper zijn als in Nederland is veel en veel langer als de tegen over gestelde lijst. De tijd dat het blikje Chang of Leo bier maar 20Bht koste (2004) is allang voorbij.

  • Sjaak S zegt op

   Dit was ook niet serieus bedoeld hoor…. ik kijk altijd naar de prijzen en naar het product. Als ik met een geel labeltje een sap goedkoper kan krijgen, koop ik die hoor….ik kan die prijsstijgingen best verwerken, omdat ik mijn inkomsten in Euro’s krijg. Naar verhouding is het niet duurder dan vorig jaar. Toen ik nog 38 baht voor de euro kreeg en nu 45…. dat betekent dat een salade van 30 baht nu goedkoper is dan een salade van 25 baht een jaar geleden. Voor degenen die in Euro’s mogen rekenen!

   • Sjaak S zegt op

    En als we het nog over de prijzen hebben, wil ik er aan toevoegen, dat ik voor een salade in Nederland tussen de 2,50 en 4 Euro mag neertellen… toch nog een stukje duurder dan hier…

 4. wibart zegt op

  En dan worden al die grapjes over ons Hollanders toch wel weer wat meer waar. Voorbeeld: Hoe is koperdraad ontstaan ? Antwoord: 2 Hollanders vochten om een cent. Enfin het is uiteraard grappig bedoeld maar…. prijsstijgingen zijn in dit geval wel een signaal dat de Thaise economie snel wat stabiliteit nodig heeft anders zitten we straks met een failliet Thailand en in tegenstelling tot de Grieken gaat Europa dat toch echt niet helpen oplossen. Alhoewel ze zijn er gek genoeg voor 😉

 5. Evert van der Weide zegt op

  Tja Nederlanders hebben het toch beroerd in Thailand. Gratis loonsverhoging door de waardestijging van de Euro. Dat is wel anders geweest toen er 52 baht voor 1 euro gegeven werd.

 6. loe zegt op

  Ik ben een dorstig type en lust graag een biertje. Door de accijns verhogingen in Thailand kost een kratje
  Heineken, SanMiguel nu 950 baht. Dat is bij een koers van 44 baht/euro toch 21,60 euro.
  Dat is 2x zo duur als in Nederland. Er zijn wel goedkopere merken: Singha, Leo, Tiger, maar verhoudingen gewijs even veel in prijs gestegen. Dat geldt ook voor de betere whisky soorten.
  En iedemen maar roepen, hoe goedkoop Thailand is 🙂
  Met alleen een AOW uitkering red je het niet meer, hoor.

 7. janbeute zegt op

  Als ik dit alles zo weer lees

  Dit is weer duurder geworden en ga zo maar door .
  Toen ik hier kwam wonen 10 jaar geleden kon je voor 90 Bath 3 flessen bier Chang naar huis nemen .
  Nu in 2014 krijg je voor 100 Bath twee flessen mee naar huis .
  Een zak Chang portland cement ook 10 jaar geleden koste 95 Bath nu de zelfde zak Chang cement kost nu 155 Bath Big C – Tesco lotus , om zo maar een paar te noemen .daar wordt alles ook steeds duurder dat merk ik wekelijks .
  Ik doe zelf al mijn boodschappen en kan hier zeker van mee praten . Het wordt eindelijk eens tijd dat de ALDI naar Thailand komt .
  Ze zijn al geland in Australie , wachten is op hun eerste winkelketen in Thailand .
  En dan zijn er nog die alleen op basis van een AOW uitkering in Thailand willen gaan wonen ??.
  Ook Thailand kent inflatie en prijsstijgingen , vergeet dat niet .
  Het leven wordt hier ook steeds duurder .

  Jan Beute .

 8. mitch zegt op

  Ja neem de koffie.van 81 naar 119 bath.melk 5 bath duurder.fruit 7 % duurder.sommige vis 40% duurder.en ga zo maar door. Ik denk dat vele nederlanders terug zullen gaan, want van een aowtje alleen kun je hier echt niet meer van leven. Want vele vergeten de bijkomende kosten.zoals visa enz.

 9. David H. zegt op

  Bij de bedenkingen betreffende de AOW’ers moet ik toch wel opmerken dat deze mensen in NL OOK met die aow verder moeten , en dan denk ik dat Thailand toch nog gunstiger uitvalt algemeen genomen .
  Wel mag de gezondheid het niet af laten weten , want dan zijn de voorzieningen in onze Benelux landen sociaal toch beter dan rampzalig hier zonder, of met héél dure verzekering.
  Neem alleen nog maar de verwarming en de elektriciteit in wat velen zo grappend” pluk me kaal landje “.noemen….!

 10. ruud zegt op

  In landen waar de prijzen laag zijn, zullen de prijzen sneller stijgen, dan in landen waar de prijzen al hoog zijn.
  Uit eindelijk zullen alle prijzen over de wereld naar elkaar toe moeten groeien.
  En vergeet ook de verhoging van het minimum loon naar 300 baht niet.
  Dat heeft winkels verplicht de lonen te verhogen en tevens de mogelijkheid gegeven hun prijzen te verhogen.
  De vooruitzichten voor mensen met alleen AOW lijken mij inderdaad niet goed voor de toekomst.
  Die zouden wel eens onder de minimum eisen van hun visum terecht kunnen komen.
  Als zij niet terug willen, zullen zij mogelijk naar een buurland uit moeten wijken.
  Die lopen wat prijzen betreft nog wat achter bij Thailand.

  De verhoging van de koffieprijzen wordt ook veroorzaakt, door de slechte oogsten.

 11. Marc Breugelmans zegt op

  Jullie vergeten volgens mij hoe duur het in Belgie en Nederland is , ook bij ons worden produkten duurder en het leven moeilijker.
  Gelukkig zijn er nog vele produkten goedkoper in Thailand , en niet alleen de dagelijkse produkten maar ook huren is goedkoop of een huis kopen , diesel en benzine zelfs elektriciteit.
  Van de elektriciteit heb ik juist men afrekening gehad in Belgie ,21 cent per kw !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website