Met de wapens en militaire uitrusting die de afgelopen maand in beslag zijn genomen, kan gemakkelijk – laat ik eens overdrijven – de Derde Wereldoorlog worden gewonnen. De indrukwekkende hoeveelheid werd gisteren in het hoofdkwartier van het Eerste Legerkorps in Bangkok getoond aan de binnenlandse en buitenlandse pers en militaire attachés van elf landen.

Een kleine inventarisatie: 144 geweren en machinegeweren, 258 jachtgeweren, 2.490 handwapens, 50.000 munitiepatronen, 166 M79 granaten, 426 kogelvrije vesten en RPG-, M79- en granaatwerpers (geen aantal). De wapens die getoond werden, vormden slechts een kwart van alle in beslag genomen wapens, aldus Thirachai Nakwanich, hoofd van de 1st Army Region, die als gastheer fungeerde.

De wapens zijn door het Eerste en Tweede Legerkorps aangetroffen bij het doorzoeken van tal van doelen, bij controleposten of vrijwillig ingeleverd. Sommige wapens waren gedumpt.

Veel werden gevonden tijdens een operatie om leden van een groep in Khon Kaen te arresteren, die van plan waren een gewapende beweging te vormen met als doel gewelddadige incidenten uit te lokken. De krant refereert aan de beweging met ‘Khon Kaen model’.

De wapens die elders in het land door het Tweede, Derde en Vierde Legerkorps in beslag zijn genomen, worden in de desbetreffend regio’s tentoongesteld.

Zowel wapens van de roodhemden als van de anti-regerings beweging PDRC zijn geconfisqueerd. Tijdens de briefing in Bangkok werd er geen onderscheid tussen gemaakt, ‘omdat de nadruk op verzoening ligt’, aldus NCPO-woordvoerder Winthai Suvaree. ‘Deze wapens zouden gebruikt gaan worden door wrede mensen om anderen letsel toe te brengen.’

Ook in het Zuiden van Thailand zijn wapens aan de pers getoond. Dat gebeurde in de Army Club van het Vierde Legerkorps in Vajiravudh (Nakhon Si Thammarat). Daar bestond de oogst uit 21 geweren, 150 jachtgeweren, 339 handwapens, 13 handgranaten en 4.502 munitiepatronen. Ze waren in de veertien zuidelijke provincies in beslag genomen van gewapende groepen en ‘invloedrijke’ personen, die betrokken waren bij onderwereld zaken.

(Bron: Bangkok Post, 30 juni 2014, aangevuld met een websitebericht van 29 juni)

9 reacties op “Indrukwekkende uitstalling van geconfisqueerde wapens”

 1. Bert Van Eylen zegt op

  Mooie show van de Thaise autoriteiten, geloof er geen snars van.
  Volgens mij willen ze hun imago even oppoetsen na het vernietigende rapport ivm oa “uitbuiting van buitenlandse werknemers en mensenhandel”.
  Trouwens, de beschrijving van “waar en hoe” de wapens werden gevonden en in beslag genomen, is redelijk chaotisch.
  Groeten.

  • Adje zegt op

   Gewoon je kop in het zand blijven steken. Het leger heeft het enige juiste gedaan om verder bloedvergieten te voorkomen.

 2. Buitenlander zegt op

  Het mag duidelijk zijn, dat de beslissing op 22 mei de juiste is geweest voor de burgers van Thailand!
  Zoals geschreven door Dick, dit had de straten van Bangkok rood gekleurd, vergelijkbaar met een oorlog! Persoonlijk, zie ik goede vooruitzichten door de Junta’
  Alles word grondig aangepakt, en niemand word hierbij gespaard.
  Thailand, was dan ook geen democratie maar het land van roven stelen en corruptie!
  Foute mensen en vooral foute grijpgrage politici’
  Wie kan er dan tegen zijn’, dat de Junta heeft ingegrepen?
  Wie wil er terug, naar de situatie voor 22 mei’?
  Je zal bijna zeggen, dat je bang moet zijn, dat er straks weer openbare verkiezingen komen.
  Politiek, we weten waar die tot toe in staat zijn.

  Buitenlander

  • Sieds zegt op

   Helemaal mee eens.
   Ben op dit moment blij met de Junta.

 3. Hemelsoet Roger zegt op

  Ja, ik geloof ook dat we, had het leger niet tijdig ingegrepen, we nu in ’n hele grote burgeroorlog gingen zitten, gezien de grote hoeveelheden zware wapens ze gevonden hebben en wellicht nog zullen vinden. Die tuigen dienen immers niet om naar de mussen te schieten hee!

 4. T Driessen zegt op

  Helemaal niet vreemd in Hua Hin staan ze met allerhande wapens op de markt,ik krijg daar als toerist een naar gevoel bij.

 5. Hans Aling zegt op

  Dat er iets goed fout was in Thailand,dat weten we allemaal,ik weet heel weinig van politiek,maar denk dat het leger op de juiste weg is om het land een beetje te herstellen van de politieke chaos en ben erg blij dat ze deze wapens hebben gevonden.We weten het allemaal,wapens in de verkeerde handen kan een hoop leed veroorzaken.

 6. Hans Mondeel zegt op

  Eindelijk, na een maand….
  Ik werd al ongerust, want bij alle vorige coups was de show van in beslaggenomen wapens altijd precies een week na de coup (zal wel in het draaiboek staan).

  • Buitenlander zegt op

   Dit is nog maar het prille begin van de wapen berg.
   Er zouden 2000 gewapende (Rood) aanhangers naar Bangkok vertrekken.
   Dus de bal is aan het rollen, en nog lang niet gestopt’
   Zoals geschreven, dit is nog maar een begin.

   Buitenlander


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website