Minister of Justice, Ferdinand Grapperhaus, leaving the Council of Ministers (Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com)

Over het bezoek van minister Grapperhaus aan Thailand schreef ik gisteren een column, die inderdaad wat cynisch van aard was. Het enige juiste was het cursieve gedeelte was, de rest had ik er bij verzonnen. Het stoorde mij namelijk, dat de minister zich tegenover journalisten “zeer optimistisch” toonde en de grondhouding van de Thaise autoriteiten “bemoedigend” vond. Uit de rest van het cursieve deel bleek, dat daar geen enkele reden toe was. Het blijft vooralsnog onzeker.  

Toch kan het bezoek aan de Thaise premier best goed uitpakken voor Van Laarhoven en zijn vrouw. Laat er wat mij betreft geen misverstand over bestaan, dat het gesprek met generaal Prayut Chan-o-cha wel degelijk goed voorbereid was. Ik ben er zeker van, dat onze ambassadeur Kees Rade met zijn staf een mooie prestatie hebben geleverd om de ontmoeting te arrangeren.

Het bezoek van minister Grapperhaus kreeg ook aandacht in de Thaise pers en wat mij opviel is, dat de toonzetting toch wel heel anders is dan die in De Nederlandse pers. De National News Agency of Thailand (NNT) schreef vandaag onder de kop “Thailand en Nederland versterken de samenwerking op het gebied van justitie” :

“De heer Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid van het  Koninkrijk der Nederlanden, heeft deze week een beleefdheidsbezoek gebracht aan generaal Prayut Chan-o-cha, premier en minister van Defensie.

De premier sprak zijn vertrouwen uit dat de ervaring en expertise van de juridische en gerechtelijke procedures van Nederland zullen leiden tot nauwere samenwerking tussen de justitiële instanties van de twee landen. Hij uitte ook zijn waardering voor Nederland dat belang hecht aan de principes van mensenrechten en bescherming van de bevolking, die ook kwesties zijn die de Thaise overheid steunt en belangrijk vindt. Hij benadrukte dat Thailand zijn processen uitvoert op basis van de Thaise wetgeving en in overeenstemming met internationale praktijken.

De heer Ferdinand sprak zijn waardering uit voor de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen die zich in meer dan 415 jaar hebben ontwikkeld en een breed scala van gebieden bestrijken op bilateraal, regionaal en internationaal niveau.

Thailand en Nederland worden als belangrijke economische partners beschouwd. Nederland is het land in de Europese Unie met het hoogste investeringsniveau in Thailand. De premier nodigde Nederland uit om zijn investeringen in Thailand uit te breiden, met name in het Eastern Economic Corridor-project, op gebieden zoals logistiek, waterbeheer en de ontwikkeling van de landbouw- en voedselindustrie”

Geen woord over het doel om Van Laarhoven zijn straf in Nederland te laten uitzitten. Merkwaardig?


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Het bezoek van Grapperhaus in de Thaise pers”

 1. L.Burger zegt op

  Niks bijzonders.
  NNT = government controlled.
  In Nederland noemen ze dat NOS.
  Die brengen uitsluitend nieuws aan hun burgers wat voor hun goed is, de rest wordt verzwegen.

 2. RuudB zegt op

  Laten we erover ophouden, en eens rustig afwachten wat komende dinsdag brengt als het Thaise Oppergerecht een uitspraak doet in de door het Thaise OM aangespannen cassatie-procedure. De een weet echt niets meer dan de ander. Grapperhaus en Prayuth zitten diplomatiekerwijs samen, zijnde beide hamerstuk van de voorbereidingen door wederzijdse justitie-ambtenaren. Wisselen beleefdheden en complimenten uit, en vertellen elkaar hoe goed de ander wel niet is. Nog even handjes schudden, en klaar is Kees (Rade. Die heeft zijn werk gedaan.) En het is zeker niet merkwaardig dat Prayuth niets zegt over een uitlevering van Van L. Gewoon even NL nog laten bungelen, want immers gast in TH.

 3. ruud zegt op

  Dat persbericht heeft meer weg van een reclamefolder.

  Of het bezoek ook goed kan uitpakken voor de vrouw van van Laarhoven, is zeer de vraag.
  Zij heeft de Thaise nationaliteit neem ik aan en is ook gewoon veroordeeld voor een misdrijf in Thailand, haar geboorteland.
  Dat kans dat zij wordt vrijgelaten, lijkt mij aanmerkelijk kleiner, dan dat van Laarhoven wordt vrijgelaten.

  Maar misschien als gebaar van goede wil, want aan ieder gebaar van goede wil, kun je een prijskaartje hangen.

 4. Kees janssen zegt op

  Grapperhaus had een te optimistische gedachte voor dit bezoek.
  Beter was zowiezo om het hoger beroep af te wachten.
  En als het bezoek slechts op de dag zelf de redenen bekend zijn gemaakt bij de minister president dan weet je bij voorbaat dat het een mislukte oefening is.
  Vindt het nog steeds raar dat de Nederlandse ambassadeur in Bangkok hier totaal buitenspel is gehouden.
  Jammer dat de overige Nederlandse gevangenen niet op deze manier geholpen worden.
  Van Laarhoven heeft wederom de publiciteit gehaald.
  Er is meer aandacht voor zijn vrijlating dan alle andere gevangene bijelkaar hebben gehad.

  • Tak zegt op

   Ja dat komt omdat de man geen strafbaar feit in Thailand heeft gedaan. Slechts door een racuneuze Officier van Justitie van Den Bosch hier nu in Thailand voor 100 jaar opgesloten zit. De Nederlandse overheid is veel te verwijten en dat is ook geconcludeerd door de Nationale Ombudsman en de Tweede Kamer. Vandaar dat Grappenhaus hier tegen zijn zin naar toe is gestuurd.

   • ruud zegt op

    U kunt natuurlijk altijd blijven beweren, dat hij in Thailand geen geld heeft witgewassen, maar dat maakt het nog niet tot waarheid.

 5. Harry Romijn zegt op

  Ik kom maar niet weg van het verhaal van die Transavia-piloot Poche, waar de NLe overheid ook zo’n beetje iedere steek heeft laten vallen, die ook maar mogelijk was.
  De verantwoordelijke ambtenaar voor dit alles is hoogstwaarschijnlijk bevorderd ?

 6. Leo Th. zegt op

  Beste Gringo, gezien de inhoud van de reacties op je column van gisteren leek menigeen niet door te hebben dat het om een verzonnen interview ging maar dat het slechts een cynisch bedoeld stukje proza was van jouw hand. Eerlijk gezegd vond ik de toon eerder van minachting getuigen dan van cynisme, maar dat is uiteraard enkel mijn interpretatie. Je waardering van vandaag voor de inzet van onze ambassadeur met staf in Bangkok komt echter sympathiek over.

  • Mark zegt op

   Inzake cynisch gehalte en minachting voor de waarheid blijven de schrijfsels van Gringo ver onder het niveau van de cursief gedrukt persverklaring van de Nederlandse buitenlandminister en van de officiële NNT-tekst.

   Sorry Gringo, maar aan zoveel heimelijke onoprechtheid kan jij niet tippen 🙂
   Ook ik heb de impressie dat de Nederlandse ambassadeur zijn best doet om zijn ambt een “menselijk gelaat” te geven. Dat siert.

 7. Kees 2 zegt op

  Wellicht dat de kwestie-Van Laarhoven niet genoemd wordt in de Thaise pers om gezichtsverlies te voorkomen. Immers, een buitenlandse minister komt een veroordeelde vrijpleiten en als dit inderdaad succes heeft zou dit gezien kunnen worden als een nederlaag voor het Thaise rechtssysteem?
  Plus: als er ruchtbaarheid aan gegeven wordt, is Thailand misschien bang voor gelijksoortige verzoeken vanuit andere landen?

 8. Tino Kuis zegt op

  Ik heb nog even gekeken naar de Thais-talige pers. Daar vind ik geen berichten in de meest gelezen kranten. Televisie weet ik niet.

  • Rob V. zegt op

   Ik zag alleen op Facebook wat Thaise berichten over de ontmoeting. Maar die gingen vooral over wat een afgang Prayuth is voor het land (hij heeft geen echte internationale partners, geen echt respect, komt onnozel over etc) en geheel niet over onze minster of deze zaak.

 9. janbeute zegt op

  Ik denk dat het bezoek van Grappenhaus wie is dat, bij de Thaise bevolking totaal niet zal intereseren.
  En van vanlaarhoven heeft men hier zeker ook nog nooit van gehoord wie is dat, ook mijn ega wist niet waar ik het overhad afgelopen week.
  Totaal niet interesant.

  Jan Beute.

 10. Roel zegt op

  Denken jullie nu echt dat Grappenhause bepleit heeft om JVL en echtgenote vrij te pleiten of zijn straf in Nederland te doen uitzitten.

  Je las al dat OM volledig verrast was en niet goed keurde wat de minister wilde doen op aandrang van 2e kamer en rapport ombudsman.

  OM wil helemaal niet dat JVL naar Nederland komt, ze zijn veel te bang voor een miljoenen claim van JVL en dat er nog meer koppen gaan rollen in dat criminele milieu wat OM is. Staat volop in de schijnwerpers.

  Stukje verzinsel van Gringo gisteren vond ik ook niet gepast, vind altijd met dit soort dingen dat anderen ook hier de thaise zelf alles kunnen lezen en wij weten dat hier alles wordt gecontroleerd met wat je op internet schrijft en doet, dus enige voorzichtigheid is een must. Was trouwens ook niet in het belang van JVL zelf.

  • Erik zegt op

   Roel, Van L heeft RECHT gebruik te maken van het WOTS verdrag en hij zal daar gebruik van gaan maken, of het OM dat nu goed vindt of niet. Ik vind verder dat de Nationale Ombudsman en de Tweede Kamer echt wel meer betekenis hebben dan een een groepje mogelijk rancuneuze ambtenaren op het OM.

   Ik bezie het minder zwart dan jij.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website