Gifwolk treft toeristen Phuket

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags:
18 februari 2012

In een zwembad op het Thaise vakantie-eiland Phuket zijn tientallen toeristen in het ziekenhuis beland na een ongeluk met chemicaliën.

De zwembadbeheerder van een resort in Karon had de verkeerde chemicaliën met elkaar gemengd, waardoor er een onvoorziene reactie optrad.

Een wolk giftig chloorgas trok over de ongeveer honderd badgasten aan de rand van het zwembad. Zeker 36 mensen werden met ernstige ademhalingsmoeilijkheden naar een ziekenhuis gebracht. Anderen hadden huid- of oogirritaties.

Eén van de gewonden zou er slecht aan toe zijn. Ook zou er een zwangere vrouw onder de slachtoffers zijn.

Phuket is een populaire vakantiebestemming voor buitenlandse toeristen. Onder de slachtoffers waren volgens lokale media 26 Europeanen. Of er onder hen ook Nederlanders zijn, was zaterdagochtend nog niet bekend.

Bron: NOS

17 reacties op “Gifwolk treft toeristen Phuket”

 1. nok zegt op

  Nou ben ik benieuwd of er schade betaald gaat worden. De prijzen zijn daar onderhand europees te noemen dus dan verwacht je ook schadevergoedingen toch!?

  Was zelf op Bali deze week, overal rond en aan het zwembad dikke elektriciteitsdraden met plakbandjes aanelkaar geplakt. Kinderen die ernaast spelen en er mischien wel aanzitten. Ook in de tuinen open draden met stukjes plakband, het is wachten op een dodelijk slachtoffer en mischien dan eindelijk eens regelgeving hiervoor. Snap niet dat mensen met baby’s peuters hierheen gaan.

 2. Lex K zegt op

  Dit soort dingen gebeurt niet alleen in Thailand, een ongeluk zit in een klein hoekje, weet je nog van die luidspreker die van een plafond in een Nederlands zwembad gevallen was, door roest, minimaal 1 dode was er te betreuren.
  En als ik in een ziekenhuis lig is mijn eerste prioriteit om te herstellen, schade vergoeding? zullen we dat maar aan de Amerikanen overlaten?

  • nok zegt op

   In Holland werken we met professionals, die horen te weten dat chloordampen stalen schroefjes opvreten. Er zijn al diverse plafonds naar beneden gekomen in zwembaden in Holland. Dat het nog steeds gebeurt verbaast me dan ook zeer. Wij hebben schijnbaar ook slapende ambtenaren, die ik overigens zou aanklagen mocht mijn kind een speaker op haar hoofd krijgen in een zwembad.

   Ik vind schadevergoeding heel normaal, wie graag rijke westerlingen in het resort wil hebben moet ook zorgen dat het veilig is. Anders moet je het bij de locals houden als klanten. Eventueel kan er ook gewaarschuwd worden, klanten laten tekenen dat ze akkoord gaan met eventuele gevaarlijke elektra bij water. Veel touristen hebben geen flauw benul van die risico;s voor hun gezin, het is wachten op de eerste dode.

   • henk zegt op

    ambtenaar aanklagen hiervoor lijkt mij wat vreemd. de man is geen technicus.

    en schadevergoedingen okay. maar wel redelijk. Amerikanen slaan in alles door

    • nok zegt op

     Ik mag toch aannemen dat er in Hollandse openbare zwembaden ambtenaren de veiligheid en bouwconstructie controleren. Dat moeten dus wel degelijk technici zijn want een boekhouder heeft geen verstand van bouwkunde lijkt me zo. Diegene die verantwoordelijk is voor de veiligheid heeft zijn werk dan niet goed gedaan en is dus verwijtbaar.

     En als je kind sterft door een fout van een ambtenaar vind ik dat je recht heb op een reele vergoeding. De ambtenaar verdient ontslag op staande voet en wat mij betreft nog een boete ook.

     • henk zegt op

      ik denk dat een ambtenaar daar een specialist voor in huurt.
      maar kan me vergissen dat ze die bij de overheid in dienst hebben. en dan is het inderdaad ook een ambtenaar.

 3. Sir Charles zegt op

  Je hebt helemaal gelijk Lex K. dat zulke dingen niet alleen in Thailand gebeuren echter dit is een blog gerelateerd aan Thailand waarin behalve leuke onderwerpen óók de minder leuke kanten benoemd kunnen worden.

  Eigenlijk zeg je wat dat betreft Thailand daarmee dus niet anders is dan andere landen en dat is het ook.

 4. Jan zegt op

  @Lex, ik weet wel degelijk zeker dat de regels voor zwembaden in landen als Nederland en Duitsland een stuk strenger zijn dan elders. Een ongeluk is nooit te voorkomen maar als ik in het buitenland ben, vermijdt ik vaak de zwembaden als de pest, ofschoon ik graag een verkoelende duik wil hebben, vanwege overtreding van de meest elementaire hygenieregels. Als ik zie hoe die in Thailand, maar ook in andere niet-westerse landen overtreden worden, dan heb ik ook geen vertrouwen in de andere regels t.a.v. veiligheid. Kennelijk is het zwembad een plek geworden om te flaneren voor touristen, om gezien te worden, en worden de regels al snel vergeten. Ik heb echt geen smetvrees, maar omdat ik zelf in een zwembad heb gewerkt, en ook met chemicalien heb gewerkt, gruwel ik al bij de gedachten van dat zwemwater vol met Legionella bacterien dat ik iedere keer maar weer zie op mijn reizen in met name Afrika en Azië.

  • nok zegt op

   Als je zo bevreesd bent voor bacterien zou ik helemaal niet naar Azie gaan. Ik zie zelfs in de duurste gyms of zwembaden of hotels enorme blunders gebeuren door het personeel/klanten. De hygiene is nou eenmaal iets waar ze geen kaas van hebben gegeten. Overigens vallen de ziektegevallen van bv. Legionella mij bijzonder mee. Heb er nog nooit van gehoord in Thailand. Volgens mij is dat meer gevaarlijk voor ouderen of zwakkeren, die kunnen dus beter niet naar Azie gaan in dat geval.

   • Jan zegt op

    @ Nok, goed lezen, ik schreef ik heb geen smetvrees. Bacteriën zijn een onderdeel van het leven maar als ik mijn twijfels heb, en die heb ik zeer zeker bij bepaalde zwembaden, dan ga ik gewoon niet zwemmen. Het idee in water rond te zwemmen met bacteriën van hondeuitwerpeselen omdat touristen zonodig met de sadalen over de stenen moeten lopen, waar ze een half uur vantevoren nog mee door smerige straten liepen, en vervolgens zie ik kinderen rennen blootsvoets over diezelfde tegels, en springen dan vervolgens in het water. Zie dan touristen water in de mond nemen en heerlijk uitspugen. Heerlijk denk ik dan. Ik ga overigens graag naar Azië maar weet wel wat ik doe, Het is gevaarlijk en arrogant om te bedenken dat je als gepensioneerde expat (heb helaas niet die luxe, moet nog een aantal jaartjes werken) ineens alles kunt eten en drinken. Wij komen uit een milieu waar wij minder weerstand hebben dan de doorsnee Aziaat. U drinkt ook geen leidingwater, de Thai wel, of doet u dit wel? U gaat waarachijnlijk ook niet in bepaalde tentjes eten waar u twijfels heeft over de hygiëne. Heel raadzaam, en ik mijdt door mijn werkervaring liever bepaalde zwembaden als ik zie bepaalde zaken zie. Dat u overigens van bepaalde bacteriën heeft gehoord dat die er ook niet zijn, legionalla zijn er wel degelijk, alleen u kunt ook geen Thai lezen (denk ik) dus gaat er een wereld aan nieuws aan u voorbij.

    • Joo zegt op

     Ja halloo zeg, ik krab even aan mijn achterste wegens jeuk, peuter even een vlekje weg in mijn neus en duik het water in!!!! Jak jak iedereen eruit!!! Groot gevaar!!! Jan ik vind dat je een beetje overdrijft. En als dat je standaard is kun je nergens gaan zwemmen!!! Ook niet in het westen.

     • Jan zegt op

      Hallo Joo! Natuurlijk kan ik niet controleren, of zwembadpersoneel, wat jij allemaal voor zaklen ana je lichaam zou uitvoeren, zwembadpersoneel kan natuurlijk wel jou verbieden met jouw schoenen, waarmee je die ochtend door vuil, hondenuitwerpselen e.d. hebt gelopen, je op de stenen rond het zwembad te begeven. Nogmaals goed lezen, ik heb geen smetvrees, maar als ik touristen zie met schoenen aan rond het zwembad lopen, dan ben ik niet geneigd in datzelfde zwemwater te zwemmen. Ik weet uit ervaring dat de wetgeving op dit gebied in Noord-West Europa toch iets stringenter is dan in Afria of Azië, kijk alleen al naar de voedselbereiding. Wat in Azië kan, is absoluut niet in West-Europe toegstaan. Okay, wat niet weet, wat niet deert, maar op grond van wat ik zie, neem ik een beslissing. Wat u doet, interessert mij eigenlijk niet, dat is voor uw verantwoording, maar ik neem aan dat u ook niet mijn hand zou schudden als ik eerst zichtbaar voor u aan mijn achterwerk zou krabben, en van die bacteriën gaat u ook niet zo snel dood 🙂

      • Joo zegt op

       Jan ik wilde het alleen visueel maken, dingen die iedereen doet aan het zwembad!!!! Alleen niet opvallend. Iedereen in het streng gecontroleerde zwembad in Drunen loopt met zijn sneakers langs het zwembad op zzoek naar die ene plaats. Kinderen volwassenen doen hun vloeibare behoeftes erin. Ik denk dat je vind geen smet vrees te hebben ,aar ondertussen wel degelijk. Voedsel bereiding in Azie of Europa, mmmmmmmm ik ben nog NOOIT ziek geweest in Azie noch in China Vietnam Thailand. Wel meerdere keren in India. Street food no sir, 5 star Hotels. Onsl lichaam is sterker dan we denken. Of zwem je ook niet in de zee?? Jeetje als je eens wist wat daar geloosd wordt en wat die arme visjes uitpoepen. en ik zou het vervelend vinden als anderen ziek worden, zo sociaal ben ik dan ook wel 😉

       • Jan zegt op

        Hallo Joo, bedankt voor je reactie. Okay, dan ligt het aan mij. Zal wel een kwaaltje zijn van mij maar ik heb overigens van verschillende eettentjes langs de straat gegeten in Cambodja, Thailand en Vietnam, in mindere mate in China vanwege het klimaat. In Ghana vond ik de omstangheden het smerigst moet ik eerlijk zeggen, maar heb daar ook vaak gewoon meegegeten met onze werkers. Waarschijnlijk heeft iedereen zo zijn eigen tick. Ik moet half overwegen van een mensenhaar in mijn eten, maar vreemd genoeg vind ik een honden- of kattenhara niet zo smerig. Heb gewoon tijdens mijn zwembadperiode in het zuiden van Frankrijk zaken meegemaakt die mij meer alert gemaakt op het zwemwater, zoals een kok beroepshalve op vakantie ook bepaalde zaken bekijkt door de ogen van een professional bij de bereiding van voedsel. Prettige avond nog!

        • Jan zegt op

         Ik bedoelde half overgeven van eten met een mensenhaar erin, bedoelde ik. Sorry.

    • nok zegt op

     Jan ik drink wel uit de kraan in Thailand, ben er nog nooit ziek door geworden. Ben zowiezo nog nooit ziek geweest in 9 jaar Thailand. De Thai zijn minder hygienisch dan wij maar zoals jij het beschrijft wil ik het niet zien. Ik zie ook in sportscholen of restaurants in de malls mensen met blote voeten op de stoelen zitten, dat doen thai nu eenmaal. Ach ik zie zoveel vieze dingen hier maar probeer er niet aan te denken zolang ik er niet ziek van word.

     Ik zie winkelpersoneel vaak puisten uitknijpen voor de spiegel…..heb nog nooit gekeken of ze dan hun handen wel gaan wassen. Ik zie slagers op de markt een varken uitbenen en pakken dan met diezelfde handen je geld aan en geven wisselgeld. Mensen die straathonden aaien of van een bordje laten eten er is zoveel wat vies is. Ik zit er niet meer mee anders heb ik hier geen leven.

  • Lex K zegt op

   @ jan, ook in Nederland zijn de zwembaden niet het toonbeeld van hygiëne, wat denkt van alle plassende kinderen( en volwassen) in het water, mensen die in het zwembad gaan in plaats van de maandelijkse douche beurt, kleine kinderen met luiers aan, al dan niet water dicht, mensen ,met besmettelijke huidziekten, maar wat ik eigenlijke wil zeggen, als je overal bij stil gaat staan kom je helemaal niet meer aan je pleziertjes toe en ik heb van geen 1 zwembad, ook niet in Azië, ook maar iets opgelopen.
   Ik raad je de site van de rijksoverheid aan over dit onderwerp

   “Vraag en antwoord

   Is er kans op legionellabesmetting in zwembaden, sauna’s of andere waterattracties?
   In zwembaden, sauna’s, botanische tuinen, parken met waterattracties of op (bloemen)tentoonstellingen is de kans dat u besmet wordt met de legionellabacterie zeer klein”


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website