Alle stuwen in Bangkok gaan open zodat water uit het Noorden over diverse kanalen wordt verspreid en afgevoerd naar zee.

Donderdagavond werden regering en gemeente het eens, nadat gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok eerder dwars lag.

De bewoners van drie subdistricten is geadviseerd naar evacuatiecentra te gaan. Eerder waarschuwde de gouverneur ook al de bewoners van zeven districten in het oosten van Bangkok, maar zij hoeven slechts hun spulletjes naar een hogere verdieping te brengen.

Door de open stuwen neemt het risico van overstroming in de stad toe, maar voormalig Bangkok-gouverneur Bhichit Rattakul verwacht dat het water hooguit wegen overstroomt. ’The drainage pattern may cause the water to surge in certain areas, but there is no need to panic. It is not flooding.’

Somsak Soonthornrawaphat, een expert van de International Union for Conservation of Nature, zegt dat de regering er blijkbaar moeite mee heeft de gouverneur van Bangkok te bewegen haar plannen uit te voeren. ‘It looks like mr Sukhumbhand has absolute control over Bangkok’s flood control. But, the more state authorities try to save the capital, the more people are suffering from the flood.’

Ander nieuws:

 • Bangkadi Industrial Park (Pathum Thani) is het zevende industrieterrein dat onder water is komen te staan. Donderdagavond brak een dijkje op drie plaatsen door; elk gat mat circa 10 meter. De fabrieken op het terrein, waaronder Toshiba en Sony, fabriceren elektronica en elektrische apparaten.
 • Bewoners langs het Khlong Prapa kanaal vernielden een dijkje, dat de autoriteiten bezig waren aan te leggen met een backhoe (graafmachine). Ze vreesden dat de dijk tot een zware overstroming in hun buurt zou leiden. [Hoe het afgelopen is, vermeldt het bericht niet.]
 • De ochtendspits was nog chaotischer dan normaal, omdat veel automobilisten donderdagochtend hun wagen hadden geparkeerd op in- en uitvoegstroken, verhoogde wegen en fly-overs. Ze reageerden op geruchten dat een berg water door het Prapa kanaal stroomde. Het adjunct-hoofd van de verkeerspolitie Bangkok heeft de eigenaren opgeroepen hun wagen te parkeren op de Kanchanaphisek Road of buiten de zeven districten die het risico lopen te overstromen. De waarnemend gouverneur van de Expressway Authority of Thailand heeft er geen bezwaar tegen als de vluchtstrook van de expressway wordt gebruikt, mits er maar niet dubbel wordt geparkeerd.
 • De Fisheries Department heeft een speciale unit opgezet, die gaat jagen op ontsnapte krokodillen. In Ayutthaya zijn vallen gezet. De directeur-generaal van de dienst adviseert mensen met een stok op het water te slaan als ze een krokodil zien. Volgens hem zijn krokodillen van nature bang voor mensen, alhoewel ze wel een bedreiging vormen. De krokodillen zijn ontsnapt uit krokodillenfarms.
 • Intussen wordt er ook politiek gekibbeld. De Democratische partij beschuldigt Pheu Thai-parlementslid en roodhemdleider Jatuporn Prompan ervan de falende bestrijding van de watersnood door de regering toe te dekken door te beweren dat het leger niet voldoende doet. Ook de rode radiostations politiseren de watersnood. Het leger, laten we het vriendelijk zeggen, heeft niet bepaald de sympathie van de roodhemden.
 • In het district Bang Bua Thong (Nonthaburi) klagen bewoners over de trage respons van de autoriteiten op de overstromingen. Ze zeggen dat ze niet gewaarschuwd zijn dat het water meer dan een meter hoog zou komen, waardoor ze zich niet tijdig hebben kunnen voorbereiden. Vrijdag steeg het water op sommige plaatsen tot 2 meter; veel slachtoffers zitten gevangen in hun huis.
 • In de provincie Pathum Thani begaf een dijkje bij golfclub Pinehurst het. Veel woningen en een fabriek van elektronica liepen onder water. Het water bereikte een hoogte van 1 tot 2 meter.
 • Duizenden huizen in het dorp Khlong Neung (Pathum Thani) liepen onder water toen de Khlong Prem Prachkorn overstroomde.
 • Verschillende woonkernen in het district Muang (Pathum Thani) werden het ergst getroffen met waterhoogtes van 2 tot 3 meter.
 • In het district Buddha Monthon (Nakhon Pathom) liep Preuksa 31 housing estate met 400 gezinnen onder water. Het water kwam tot 1 meter.
 • Dierentuin Dusit in Bangkok is voorbereid op overstromingen. De dieren kunnen worden ondergebracht in Khao Khieo Open Zoo in Chon Buri. Enkele dieren zijn al naar hoger grond gebracht. De dierentuin heeft maar weinig grote dieren zoals giraffen, tijgers en olifanten. Wanneer ze moeten verhuizen, heeft de dierentuin wel de hulp van het leger nodig.
 • Het kabinet heeft besloten niet de noodtoestand uit te roepen. Het leger is daar ook geen voorstander van, want het wil niet de zondebok zijn als er dingen fout gaan. De noodtoestand zou ook onpraktisch zijn. Ze biedt onder andere de mogelijkheid toegang tot bepaalde gebieden te verbieden, maar wanneer mensen in nood zijn, moeten ze zich vrijelijk kunnen bewegen. Zo’n 20.000 soldaten zijn ingezet bij hulpoperaties in Bangkok en de centrale provincies.
.
.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website