geelhemden

De People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) trekt niet langer dezelfde massa’s mensen zoals een aantal jaar geleden, stelt Veera Prateepchaikul, voormalig redacteur van Bangkok Post in zijn oude krant.

Veel supporters hebben de beweging de rug toegekeerd omdat ze bij de verkiezingen heeft geadviseerd een no-vote stem uit te brengen, dus ook niet op de Democraten te stemmen.

Boegbeeld Sondhi Limthongkul is door de mand gevallen nu hij wegens fraude van zijn mediabedrijf tot 20 jaar gevangenisstraf is veroordeeld. En de anti-Thaksin bijeenkomst van de Siam Sammakhi groep afgelopen vrijdag in Lumpini werd door slechts duizend mensen bijgewoond.

Veera denkt dat de hele kwestie van de grondwetwijziging weinig publieke respons zal oproepen vanwege het simpele feit dat de kwestie ongrijpbaar is en geen belang heeft voor het dagelijks leven van de mensen. Die maken zich meer zorgen over de stijgende kosten van voedsel en andere levensbehoeftes.

Niettemin verwacht Veera dat politieke confrontatie onvermijdelijk is. Of die in geweld ontaardt, hangt er vanaf hoever regering of Pheu Thai willen gaan in het herschrijven van de grondwet.

Er is een goede kans dat de hele operatie succesvol is, wanneer zij van de artikelen afblijven die over de monarchie gaan, en mininieme wijzigingen aanbrengen in de artikelen over het Constitutionele Hof en de Bestuursrechtbank, alsmede onafhankelijke organisaties als de National Anti-Corruption Commission, de Ombudsman en de Kiesraad ongemoeid laten.

[Toelichting: Bij het parlement liggen momenteel zes voorstellen tot wijziging van artikel 291 van de grondwet. Wanneer dat artikel gewijzigd is, wordt een assemblee van burgers gevormd die de grondwet van 2007, tot stand gekomen onder het militair bewind, gaat herzien. De voorstellen van de assemblee worden vervolgens in een referendum voorgelegd aan de bevolking. Het parlement komt er niet aan te pas. De vrees bestaat dat de assemblee gedomineerd wordt door Pheu Thai-getrouwen.

De voorstellen van kabinet, Pheu Thai en coalitiepartij Chartthaipattana zijn inmiddels in eerste termijn behandeld; de andere drie, ingediend door burgergroepen, moeten nog aan de orde komen. Thans buigt een kamerpanel zich over de details van de drie voorstellen. Na de eerste volgen nog twee termijnen.]


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website