De volksverzekering tegen ziektekosten en de beschikbaarheid van goedkope, generieke (merkloze) medicijnen dreigen in gevaar te komen wanneer Thailand zich niet sterk verzet tegen de desbetreffende bepalingen in de vrijhandelsovereenkomst (FTA) tussen de EU en Thailand. Gisteren demonstreerden zo’n vijfduizend personen in Chiang Mai, waar vertegenwoordigers van beide partijen deze week vergaderen.

De demonstranten, velen afkomstig uit de gezondheidshoek, eisen dat de FTA geen strengere bepalingen bevat dan de Agreement on Trade Related Aspects of Intellectual Property Rights van de wereldhandelsorganisatie WTO. Strengere bepalingen versterken het monopolie van multinationale farmaceutische bedrijven, verhogen de prijs van medicijnen en beperken de beschikbaarheid van generieke medicijnen.

‘De EU onderhandelaars dienen rekening te houden met het belang van toegang tot goedkope medicijnen en kwalitatief goede generieke medicijnen voor patiënten in Thailand wanneer ze over de handelsdeal onderhandelen’, zegt Leila Bodeux van Oxfam International. ‘De productie en beschikbaarheid van betaalbare en kwaliteits generieke medicijnen zijn de sleutel tot de houdbaarheid van de volksverzekering [die sinds 2002 voor 99 procent van de Thaise bevolking geldt].’

Jacques-chai Chomthongdi, vice-voorzitter van FTA Watch, acht het onwaarschijnlijk dat de EU rekening houdt met Thailand’s zorgen. Dit betekent, zegt hij, dat de Thaise delegatie hard moet werken om de belangen van het land veilig te stellen. Ze mogen geen enkele eis accepteren die de Thaise gezondheidszorg, landbouw, landbouwindustrie en het delen van voordelen van biodiversiteit benadeelt. ‘De EU zegt dat het bereid is bij deze gevoelige kwesties een compromis af te sluiten. Ze zijn bereid naar onze zorgen te luisteren. Maar we hebben nog geen echte actie gezien.’

Twintig vertegenwoordigers van de actiegroepen spraken gisteren anderhalf uur met de voorzitter van de EU-delegatie over de deal, met name over patenten op geneesmiddelen, de International Union for the Protection of New Varieties of Plants en het nultarief op alcoholproducten.

Buntoon Sethasirote, directeur van Good Governance for Social Development and the Environment Foundation, heeft het idee dat de Thaise delegatieleider niet goed geïnformeerd is. ‘Wanneer hij onze zorgen als onderhandelingswapen meeneemt, komt er een goed resultaat uit. De FTA gaat zeker door, maar ik weet niet of de resultaten schadelijk zullen zijn voor de Thaise bevolking.’

Morgen wordt een gezamenlijke verklaring verwacht van Thailand en de EU.

Commentaar

– De boeren dreigen het kind van de rekening te worden van de vrijhandelsovereenkomst (FTA) waarover Thailand en de EU onderhandelen, schrijft Sanitsuda Ekachai in haar wekelijkse rubriek in Bangkok Post. Deze week vindt de tweede onderhandelingsronde plaats in Chiang Mai.

Wanneer de EU haar zin krijgt, zullen Thaise boeren niet langer in staat zijn commerciële zaden voor het volgende seizoen te sparen. Ze kunnen ook niet de zaailingen van die zaden verkopen en ze kunnen ook niet de geoogste gewassen voor hun producten gebruiken. [Ik probeer de tekst zo goed mogelijk te vertalen, maar begrijp er niets van.] De FTA-definitie van de soort is zodanig geformuleerd dat de lokale bevolking niet langer het eigendom van haar eigen planten kan claimen.

De beoogde vrijhandelsovereenkomst zal ook medicijnen duurder maken en voorkomen dat het land generieke medicijnen produceert.

Wat doen de politici? De regering wil zo snel mogelijk spijkers met koppen slaan ten gerieve van het bedrijfsleven en de oppositie heeft het te druk de premier met vrouwonvriendelijke retoriek te bestoken. Uiteindelijk zal 45 procent van de arbeidskrachten – rood, geel en alles wat er tussenin zit – ernstig benadeeld worden door de Thai-EU deal. Zoals gewoonlijk zullen de armen het allerzwaarst worden getroffen. Dat is zeker, verzucht Sanitsuda.

(Bron: Bangkok Post, 18 en 19 september 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “FTA bedreigt volksgezondheidsverzekering en goedkope medicijnen”

 1. Chris Bleeker zegt op

  Vraag mij af waarom Thailand zich op een bilaterale overeenkomst inlaat,het zou in het belang van ZO Asia zijn dit als ASEAN in geheel te verhandelen,…een vuist is nu eenmaal sterker dan een vinger,citeer minister NL, d.d. 20.06.2013,… want een regionaal vrijhandelsverdrag is niet in zicht ( 2013-2017 )
  Wat betreft FTA,heeft tot doel de vrije,c.q particuliere handel in zaden/zaailingen te stoppen omdat dan de uitwisseling van zaden voor gebruik van commerssiele doeleinden tussen particulieren personen verboden is,dus niet indirect maar direct de markt c.q wereldmarkt door multinationals geregeerd wordt

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Chris Bleeker Ik meen in de krant te hebben gelezen dat de EU de onderhandelingen met ASEAN heeft afgebroken omdat geen vorderingen werden gemaakt. ASEAN kenmerkt zich door veel mooie woorden, maar de samenwerking verloopt niet gladjes als het op concrete maatregelen aankomt. Een interessant artikel over de komst van de AEC is: https://www.thailandblog.nl/economie/tussen-de-droom-en-daad-van-de-asean-economic-community/

   • Cornelis zegt op

    Klopt, Dick. De EU heeft al enige jaren geleden het streven om met de ASEAN als ‘blok’ een vrijhandelsovereenkomst te sluiten losgelaten. Naast politieke motieven – o.a. de situatie in Myanmar indertijd – bleek dat de economische belangen en het onwikkelingsniveau van de 10 lidstaten zo ver uiteen te lopen dat er geen uitzicht was op de totstandkoming van een overeenkomst. Vervolgens is men begonnen met de onderhandelingen met enkele individuele ASEAN-leden, als eerste met Singapore. Met dat land is intussen een overeenkomst getekend, maar deze moet nog in werking treden.
    ASEAN heeft als ‘blok’ wel een aantal vrijhandelsovereenkomsten afgesloten, o.a. met China
    en met Australie en Nieuw-Zeeland, maar dat heeft enkele ASEAN-leden er niet van weerhouden om daarnaast ook zelf nog overeenkomsten met diezelfde landen af te sluiten – natuurlijk met weer geheel andere voorwaarden en regels zodat het voor het exporterende bedrijfsleven nogal eens verwarrend is. Zo kan bijvoorbeeld een Thaise exporteur naar Australie kiezen of hij gaat uitvoeren onder de condities van de overeenkomst tussen ASEAN en dat land of onder die van de overeenkomst tussen Thailand en Australie.

    ASEAN is inderdaad goed in het schetsen van prachtige vergezichten, maar zodra het op concretiseren aankomt staan de individuele nationale belangen met afstand bovenaan het lijstje en volgen de gemeenschappelijke belangen op grote afstand. Het ASEAN secretariaat – in Jakarta – heeft ook vrijwel geen bevoegdheden en kan ook zelf niets afdwingen.
    In hoeverre de ASEAN Economic Community – die zoals het er nu (nog) uitziet op 31 december 2015 in werking zal treden – een succes wordt is voor mij nog maar de vraag. Veel zal afhangen van de bereidheid tot het nastreven van het gemeenschappelijk belang en die bereidheid wordt tot nu toe vaak wel met de mond beleden maar verdwijnt naar de achtergrond zodra een nationaal belang in het gedrang komt.

   • Chris Bleeker zegt op

    @ Dick van der Lugt, als het “goed” zou zijn in het belang van de inwoners van een land,moet het hemd nader dan de rok zijn,en zou dat alleen voor ASEAN het geval zijn ? heb zo het vermoeden dat het ook in de EU onder elkaar ook niet allemaal zo ” gladjes ” verloopt,maar geld regeert nu eenmaal de wereld.En als het allemaal gladjes zou verlopen is het moment aangebroken dat,… een bakker voor iedereen brood bakt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website