Fabrieksketel ontploft: 22 gewonden

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand, Uitgelicht
Tags: ,
18 augustus 2014

Bij de ontploffing van een ketel in een fabriek in de provincie Samut Prakan zijn zaterdagnacht 22 personen gewond geraakt, van wie vijf ernstig.

Door de kracht van de ontploffing werd het dak van het fabrieksgebouw af geblazen en verspreidden de vlammen zich, waardoor tien houten huizen achter de fabriek zwaar werden beschadigd.

De meeste gewonden zijn gastarbeiders uit Myanmar. In de fabriek wordt textiel geverfd. De politie vermoedt dat de ketel is ontploft omdat hij niet genoeg water bevatte.

Watchara Narapakdikul, huurster van de fabriek en exploitant van de ververij, zegt de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor de gewonden en schade.

(Bron: Bangkok Post, 18 augustus 2014; website 17 augustus 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Fabrieksketel ontploft: 22 gewonden”

 1. De brander man zegt op

  “De politie vermoedt dat de ketel is ontploft omdat hij niet genoeg water bevatte.”

  Je zou denken dat zoiets gebeurd niet kan gebeuren als je jaarlijks je drumlevel beveiligingen nakijkt. Men heeft ongetwijfeld flink door gestookt op een laag waterniveau. Want als op overdruk zal het overdrukventiel moeten openspringen. Tenzij deze veiligheid ook al niet periodiek gereviseerd is.

  Het zou uitermate verwijtbaar zijn als men manueel de veiligheden overbrugt had.

 2. De service ing. zegt op

  Jarenlang, heb ik wereldwijd Konusketels met Weishaupt branders in bedrijf genomen. Bij regelmatige controle en checken van de veiligheids- appendages waren er nooit problemen. Immers, bij een verhoogde druk of een te laag waterniveau, werd de brander ( het verwarming unit ) automatisch uitgeschakeld. Om verder te kunnen produceren, trof ik bij de controle wel eens onregelmatigheden aan. Altijd door menselijk ingrijpen. De branderman heeft het juist verwoord.
  Ernst.

 3. Simon zegt op

  Ik ben nooit echt een voorstander geweest van het wegbezuinigen van ketelhuispersoneel. Helemaal, als daarmee ook de knowhow wordt wegbezuinigd. Het is mooi en verantwoordelijk werk en van een afstand wordt al gauw geoordeeld dat die man makkelijk weg kan. Gevolg, achterstallig onderhoud, wegvallen van de inspectierondes en mogelijke kans op onkundig ingrijpen, bij bijvoorbeeld het veelvuldig afblazen van de ketel.

  • Marcus zegt op

   Ketelhuis bemanning en bekwaamheid (certifcaten) is zelf in Thailand bij de wet geregelt. Je kan niet beneden het wettelijke veilige minimum wegbezuinigen.

 4. Marcus zegt op

  Stoom ketels, in dit geval lijkt het op een schotse ketel, hebben een heel aantal beveiligingen.

  Zo heb je de instrumentele beveiliging waardoor de brandstop naar branders gestop wordt, bvb bij veels te laag drum level, te hoge druk, te hoge temperaturen.
  Er zijn mechanische vebeiligingen, zoals bvb de druk veiligheden die bij te hoge , maar nog niet gevaarlijke druk, stoom naar buiten afblazen. Er is ook de befaamde blakcfluit die een loodprop laat smelten waardoor een heel luide fluit blaast, en er is meer

  Stoom ketels gaan door een statutaire inspectie, bij dit soort oude ketels denk ik elk jaar waarbij de veligheid in het bijzonder nagekeken wordt. Niet goed en de ketel mag niet meer in gebruik.

  Hier kan je inderdaad denken aan het falen van druk veiligheden en nog wat meer, of het afzetten wat niet mogelijk zou kunnen zij omdat het Thaise equivalent van “het stoom wezen” geen afsluiters toe staat bij deze druk veiligheden.

  Dus, is er Thais gerommelt en heeft men inspectie de andere kant op laten kijken

  Ik hoop dat er een vervolg is op dit verhaal

 5. tlb-ik zegt op

  Dat iemand bewußt met te weinig water kookt is in een ververij uit ten boze. Daar wordt heel veel stoom benodigd. Dus heeft men de druk te hoog willen laten oplopen en veiligheid inrichtingen(Thermo Relief valve-Pressure high valve etc.) buiten werking gesteld. Zo krijg je, als het goed gaat, met een oude te kleine ketel toch genoeg oftewel, nog meer stoom.

  Dat gaat zolang goed tot dat het zaakje ontploft. Te wenig water gegarandeerd niet. Want dan heb je te wenig stoom en kan de ketel niet ontploffen, hoogstens doorbranden.

  Dat is geen probleem alleen in Thailand. Ik heb dit vaak, in een iets andere vorm, bij verschillende chemie bedrijven bv. in de Botlek-Moerdijk-Maasvlakte mee gemaakt. Ook daar worden zg. ESD beveiligen verkeerd ingesteld, niet op tijd gerevizeerd of door allerlei trukjes van de operators, omzeild en buiten werking gesteld.

 6. marcus zegt op

  Arbeids inspectie tippen? Dat zou een goede zaak zijn en mogelijk levens redden


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website