Droogte zorgt voor hogere prijzen van rijst

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
19 mei 2016

De prijzen van rijst uit Thailand zijn als gevolg van de droogte gestegen naar het hoogste niveau van de afgelopen twee jaar. De prijs van witte rijst bedraagt nu 424 dollar per ton dat was in april nog 397 dollar. Kleefrijst kost 900 dollar per ton tegen 867 dollar een maand geleden. De prijs van Hom Mali (jasmijnrijst) blijft stabiel op 795 dollar per ton.

Chookiat van de Thai Rice Exporters Association zegt dat de prijsstijging van kleefrijst te wijten is aan boeren die zijn overgestapt op Hom Mali omdat er meer vraag naar is uit China, Indonesië en Maleisië. In de laatste twee landen gaat het om de ramadan. De islamitische vastentijd duurt van 5 juni tot 6 juli.

Chutima van het ministerie van handel zegt dat de rijstprijzen een stijgende trend vertonen vanwege het verminderende aanbod op de wereldmarkt en de droogte die ook andere rijst producerende landen zoals India en Vietnam getroffen heeft. Hoe lang de prijsstijging aanhoudt, hangt af van de gevolgen van de droogte voor die twee landen.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Droogte zorgt voor hogere prijzen van rijst”

  1. klaasje123 zegt op

    De droogte heeft nog een meevaller. De enorme rijstvoorraad die is ontstaan door de subsidie regeling van de regering Yngluck kan nu voor goede prijs van de hand gedaan worden omdat de oogsten inheel azie tegenvallen.(tenzij geheel verrot intussen)
    Zou het dan toch zo zijn dat Yngluck een vooruitziende blik heeft gehad en nu geprezen moet worden voor deze maatregel?

  2. Bacchus zegt op

    Vandaag toevallig rijst verkocht – Hom Mali / Jasmijnrijst – voor 10 baht de kilo; is 10.000 baht de ton, zeg maar een krappen 280 US Dollar. Was weliswaar oude rijst (3 jaar), maar nog van goede kwaliteit. Voor Hom Mali van de laatste oogst krijgt men rond de 14 baht de kilo, en men is dus de boer. De boer merkt dus maar bar weinig van die hoge rijstprijzen, daar profiteert alleen de handelaar van. De Thaise boer wordt als gebruikelijk arm gehouden!

    Grappig is ook dat de boer altijd geadviseerd wordt door de handel. Als er wordt geadviseerd om bijvoorbeeld kleefrijst te zaaien, omdat daarvoor een goede prijs zal worden betaald, kun je er op wachten dat na de oogst de prijs opeens keldert c.q. tegen valt. Voor de boer dan, uiteraard. Mijn raad is dan ook altijd om juist tegen het advies van de handelaar in te werken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website