Drinkwater uit meer dan de helft van de muntautomaten in Bangkok is slecht voor de gezondheid, zo blijkt uit een onderzoek van Independent Organisation for Consumers Protection.

De onderzoekers namen monsters uit 855 muntautomaten voor drinkwater in Bangkok. Bij meer dan de helft van de machines bleek het water vervuild. De muntautomaten voor drinkwater worden voornamelijk door de arme Thai gebruikt. Voor een paar baht kan je bij een dergelijke automaat drinkwater tappen. Thai met een ruimer budget kopen hun drinkwater bij de supermarkt.

De vervuiling van het drinkwater wordt vooral in verband gebracht met de plaatsing van de automaten. In 76,3% van alle gevallen stonden de drinkwaterautomaten op de verkeerde plaats en waren ze bedekt met stof en vuil. Automaten die dicht bij een drukke weg staan waren verontreinigd door uitlaatgassen. Ook waren er machines geïnstalleerd in de buurt van vuilnisbakken en sloten voor afvalwater.

Zeker 55,2% van de automaten waren smerig: verroest of bedekt met vuil. De automaten worden niet schoongemaakt en de filters worden niet vervangen.
De consumentencommissie trok de conclusie dat de exploitanten van de drinkwaterautomaten en de betrokken overheidsinstellingen zich niet druk maken over de gevolgen voor de gezondheid voor de consument. De commissie stuurt haar bevindingen naar het  ministerie van Volksgezondheid.

Bron: Thai PBS – englishnews.thaipbs.or.th/over-half-of-water-vending-machines-in-bangkok-unsafe-to-drink

12 reacties op “Drinkwater uit muntautomaten in Bangkok vervuild”

 1. David H. zegt op

  Ik gebruik net zoals de in artikel genoemde arme Thai die machines al zeker 7 jaar , weliswaar niet in Bangkok maar hier in Jomtien , nog nooit enig nadeel ondervonden ….. ofwel immuum geworden na al die tijd mischien ..(lol) .Tracht wel een verzorgd machine te gebruiken dat er netjes uitziet en momenteel bij zeer lokaal” etensstekje “(zal het maar zo noemen , naam restaurant iets te hoog gegrepen daarvoor , )

  Herinner me dat eerste weken Thailand ik mijn vriendin bottlewater liet gebruiken om zelfs te kokekerellen ……bekeek me of ik gek was ….. en nu begrijp ik dat maar al te best ……niets mis met een goed verzorgd en onderhouden 1 baht/ liter machine , heb steeds een 6 tal bidons in constant voorraad
  .
  Voor condos kan je bij Home Pro of Home Works voor 5000 a 8000 een Pure machine kopen die net hetzelfde doet UV/ Omgekeerde Osmose en filtering in een nette compacte vorm , grootte als een Thaise Waterheater om aansluiten op je waterleidingnet , onderhoud hangt dan veilig van jezelf af .!

 2. Peter zegt op

  De belangrijkste oorzaak van vervuild water is naar mijn mening het niet wisselen van de filterpatronen om het zogenaamde Sanitek water te filteren.

  Voor de woning van mijn vrouw stond ook zo’n automaat, eigendom van mijn schoonmoeder, er werd nooit naar omgekeken en nooit onderhoud aan verricht.

  Toen wij na de laatste flooding , waarbij de automaat ook onder had gestaan, op bezoek gingen heb ik de automaat geopend en geprobeerd schoon te maken vanbinnen.
  Mij viel op dat de filterpatronen erg vervuild waren en heb geprobeerd deze te reinigen wat niet lukte.
  Vervolgens geprobeerd nieuwe patronen te kopen wat ook niet lukte.

  Hierna de automaat afgesloten en de sleutels bij mij gehouden en mijn schoonmoeder laten weten dat zij verantwoordelijk was voor de levering van schoon water, niet even een beetje water en dat wanneer mensen ziek zouden worden van ‘haar’ water, dat zij daarvoor aansprakelijk zou zijn.

  Eigenlijk maakt het niet veel uit want de Thai welke het vervuilde water langdurig hebben gedronken zijn er aan gewend en hebben een bepaalde weerstand opgebouwd.

 3. Cees 1 zegt op

  Heb je wel eens gezien dat ze die machines schoonmaken ? Voor iets meer geld kun je de flessen of 20 litertanks kopen.Die filters van die Omgekeerde Osmose moeten om de 5000 liter vervangen worden.
  Water kopen is daarom voordeliger.

 4. Dirk zegt op

  In de building waar ik woon in Bangkok staat ook zo’n automaat en inderdaad, na een paar dagen begint dat water in de fles te stinken. Veel eerder en nu al meer dan 2 jaar heb ik altijd water van de kraan gedronken, perfect van smaak en nog nooit enige last van gehad, santé

  • Cees1 zegt op

   Koop toch gewoon water! Geloof je nu echt dat dat waterleiding water gezond is ? Wacht maar een paar jaar meer en je last van je nieren krijgt. Ik ken zelfs geen arme Thai die dat water drinkt.

 5. marino goossens zegt op

  In 2011 dronk ik voor het eerst water uit een automaat.Het was op dat moment overstroming in Bangkok.Water in flessen was niet te verkrijgen in de winkels.

  Na een week drinken van dat water kreeg ik buikloop.Verschillende malen naar de dokter geweest,maar het kwaad was geschied.Ik had een bacteriele infectie opgelopen.
  Na twee weken werd er een brief aan de automaat gekleefd met de melding,verboden te drinken op aanraden van het ministerie van gezondheid.

  Ik werd zwakker en woog nog 57 kilo.mijn gewicht was meer dan 15 kilo afgenomen.

  Een vlucht naar belgie genomen en daar eerst nog een longembolie opgelopen,om na 3 maand eindelijk in het jan palfijn ziekenhuis te Gent met een bloeddruk van nog maar 8 geholpen te zijn door een darmspecialist die zei dat ik de ziekte van wipple had opgelopen door vervuild water.

  Er waren in die periode van de overstroming minstens 80 mensen overleden door een darminfectie.

  Eind goed al goed.

  • David H. zegt op

   Die overstromingstoestand kan je de machines niet aanwrijven indien nadie niet grondig ontsmet , dit geldt ook voor de vele andere machines en autos die zoiets meemaakten toen in” Bangkok flooded …”., toen ik eens een keer door kniehoog water moest waden bij een Pattayaanse stortvloed ” condo waarts”…. was het eerste wat ik deed thuis , douchen en alles de wasmachien in , schoenen incluis ….. wat denk je dat daar allemaal in ronddrijft of zwemt van straatvuil…..!
   Dus meer de omstandigheden fout dan de machines . Die ongelukkige embolie is dan nog een extra pech ….. denk dat dat niets met dat water te maken heeft gehad , wel pijnlijk zoiets meemaken .

 6. Henk zegt op

  Ook wij hebben hier een watermachine staan .volgens de verkoper heb je je investering binnen het jaar terug .Dat kan misschien wel zo zijn maar om 35-40000 Thb terug te verdienen moet je nogal wat water verkopen .
  Dat terugverdienen lukt inderdaad beter als je nooit je filters vervangt maar na een paar maanden moeten de eerste filters al vervangen worden en in totaal gaat er voor ruim 4000Thb filters in .Onze eerste verdienste waren dan ook na ruim een half jaar bijna 600 Thb (tel uit je winst) wat de standplaats of de plaatsing met de hygiene te maken heeft weet ik niet omdat het water continu in de filter of voorraadtank blijft zitten dus absoluut nergens met de buitenlucht in aanraking komt en al zit het water weken in een fles het gaat absoluut niet stinken .

  • David H. zegt op

   Als I hogerop vermeld dat ik continu 6 bidons in voorraad heb staan en die gemiddeld toch meer dan een maand staan of meer , heb ik ook nog nooit stinkend water gehad , over de economische voordelen voor diegene die ze plaatst wil ik niet oordelen , vindt ze alleen gebruils makkelijk , en voor mij als verbruiker wel economisch , en zie menige Thai ze gebruiken arm of niet ….

 7. Rick zegt op

  Koop dan toch ook gewoon voor nog geen 10 bth een flesje bij de 7eleven.

 8. pedro zegt op

  In Readers Digest werd enkele jaren geleden voor het eerst gewaarschuwd geen flessen water te
  kopen in supermarkten of 7-11.
  Daarna vaker waarschuwingen gezien zeker geen water uit deze (vaak dunne) plastiken flessen te drinken.

  Vanwege de tropische temperaturen kan het erg heet worden in de opslagplaatsen waar deze flessen
  zijn opgeslagen. (voor hoe lang?)

  Vanwege het blootstellen aan deze hitte komen de zogenaamde weekmakers v/h plastik los met als gevolg dat je dit met het drinken binnenkrijgt !!!

  Die 1 Bath automaten zijn een goed alternatief.
  Vermoede reeds dat een Thai niet gecharmeerd is om waar dan ook onderhoud aan te plegen (mede ook die watertaps) vandaar dat ik in mijn omgeving altijd naar de meest recent geplaatste nieuwe watertap ga.

  Soms kan je zelfs een certificaat zien bij zo,n machine dat er kortgeleden nieuwe filters zijn geplaatst.

  Tot op heden nog niet ziek geweest, cheerio, Pedro

 9. Adje zegt op

  IK heb een keer water gedronken uit zo`n automaat. Ben er goed ziek van geweest. Ik gebruik het nu alleen als het gekookt is voor bijoorbeeld eten,thee, koffie enzovoort. Drinken doe ik alleen nog maar uit flesjes water.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website