Na Laos heeft het Thailand het hoogst aantal tienerzwangerschappen. Tienermoeders tussen 15 en 19 jaar zijn goed voor 55 van alle 1.000 geboortes en het aantal stijgt. In 2011 baarden ze 370 kinderen per dag tegen 240 in 2010. Meisjes jonger dan 15 jaar bevielen van 10 baby’s per dag tegen 4, een jaar eerder.

Dao is zo’n meisje. Ze is nu 23 jaar en werkt als caissière in een kleine supermarkt om haar en haar zoontje te onderhouden. Toen ze 17 jaar was, had ze onbeschermde seks met haar vriendje. Weliswaar was hij een minimart binnengestapt om een pakje condooms te kopen, maar hij kwam met lege handen naar buiten. Hij had het pakje al gepakt van het schap toen een man afkeurend naar hem keek. De jongen schaamde zich en legde het pakje terug. Toen Dao’s moeder erachter kwam dat ze zwanger was, moest ze haar schoolopleiding afbreken en gaan werken.

Het overheidsbeleid tegen tienerzwangerschappen is niet erg praktisch

Volgens Nattaya Boonpakdee van de Women’s Health Advocacy Foundation is het overheidsbeleid om het hoge aantal tienerzwangerschappen te beperken, niet erg praktisch. In 835 ziekenhuizen in elke provincie zijn klinieken geopend, waar tieners advies kunnen krijgen over geboortebeperking en en het voorkomem van SOA’s.

Maar slechts weinig tieners bezoeken die klinieken, zegt Nattaya. Ze zijn geopend tijdens kantooruren, dezelfde uren wanneer scholen open zijn. Tieners die een gratis condoom willen of de anti-conceptiepil, moeten zich registreren. ‘Dat houdt hen tegen. De medische staf zou beter mobiele klinieken kunnen openen in scholen en fabrieken, seksuele voorlichting geven en tienernetwerken opzetten die voor anderen zorgen.’

‘Met de traditionele houding tegenover seks komen we nergens. We kunnen tieners niet tegenhouden om seks te hebben. We moeten ons concentreren op het bevorderen van veilige seks en tieners toegang geven tot geboortebeperkende middelen’, vindt Nattaya.

Ze stipt nog een ander probleem aan: condooms worden doorgaans verkocht in minimarkten, de pil in grote drogisterijen. Op het platteland zijn die moeilijk te vinden. Somrak (18) bijvoorbeeld, die in een afgelegen dorpje in Nong Khai woont, moet 50 km reizen naar de dichtstbijzijnde minimarkt en, zegt hij, een pakje condooms is duur.

Voorgesteld is om condoomapparaten op scholen op te hangen, maar het komt er niet van. Ze zouden tieners aanmoedigen om zich aan seks te buiten te gaan. In 2010 stelde de National Health Assembly voor om het leerplan van scholen uit te breiden met seksuele voorlichting. Maar het ministerie van Onderwijs zegt dat het onderwerp ter sprake komt bij de lessen gezondheid en hygiëne.

De 16-jarige Ann uit Phuket bevestigt dat het lesmateriaal een hoofdstuk over seks bevat; alleen haar leraar sloeg het over. ‘Mijn leraar deed alsof het hoofdstuk taboe was, als iets waar we niet over zouden moeten praten.’

(Bron: Bangkok Post, 17 april 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website