Legerbevelhebber generaal Prayuth Chan-ocha belooft een eind te maken aan de ontberingen van de mensen, waarbij rijstboeren als eerste geholpen worden. Daarna zal hij de democratie herstellen.

Prayuth zei dit maandag na een ceremonie waarin hij het koninklijk decreet ontving met zijn officiële benoeming tot hoofd van de National Council for Peace and Order (NCPO).

Prayuth kondigde de vorming van een interim-regering aan, maar hij bevestigt noch ontkent dat hij premier wordt. Hoe lang de interim-regering in functie blijft, ‘hangt af van de situatie’.

Prayth benadrukte nog eens dat de NCPO het landsbestuur heeft overgenomen om de nationale problemen op te lossen. Thailand heeft nu al negen jaar te maken met ernstige problemen en de mensen lijden onder de politieke situatie en het geweld van de afgelopen zes maanden.

‘Het wordt tijd om geluk te hervinden en op alle gebieden nationale stabiliteit tot stand te brengen. […] De NCPO handelt niet uit machtshonger. De conflicten die het land te grond richten, moeten worden opgelost en degenen die oorlogswapens met kwade bedoelingen gebruiken, dienen gestopt te worden.’

(Bron: Website Bangkok Post, 26 mei 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Coupleider belooft eind te maken aan problemen”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News
  De 833.182 boeren die al maanden wachten op het geld voor hun ingeleverde rijst, worden volgende maand uitbetaald. Hiermede is een bedrag van 90 miljard baht gemoeid.
  Een bedrag van 40 miljard is al direct beschikbaar om met de uitbetalingen te beginnen. Op sommige plaatsen zijn de eerste boeren vandaag al gelukkig gemaakt; elders wordt dinsdag begonnen.
  Het benodigde bedrag wordt door het ministerie van Financiën geleend. De snelle uitbetaling is een bevel van het militair gezag.

  • George zegt op

   Slimme zet van Prayuth. Daarmee scoort hij flink, zet Yunglick in haar hemd, ontneemt haar de basis waarop haar partij gebouwd heeft, de inwoners van de Isaan en omstreken. Over een tijdje kan hij of de interim regering ook nog zeggen dat de verhoogde staatschuld veroorzaakt is door haar slechte beleid. Daarmee de weg vrij makend voor minder populaire maatregelen als belastingverhoging of bezuiniging op andere zaken en het verlagen van de subsidies voor rijstboeren. Overigens is 90 miljard ongeveer 2 miljard euro verdeeld over het aantal boeren gemiddeld 108.000 baht per boer, dus ongeveer 2400 euro.

 2. Tino Kuis zegt op

  Dit zei generaal Prayuth op de onderhavige persconferentie;
  Vraag: Generaal, een korte vraag. Wat is het tijdschema, de roadmap tot aan de nieuwe verkiezingen?
  Prayuth: Pas als de situatie weer normaal is!
  Vraag:Generaal, misschien vraagt het publiek zichzelf af hoe lang het gaat duren, een jaar……
  Prayuth:Dat hangt van de situatie af! Ik heb er geen antwoord op. Er is geen vastgestelde tijd.
  Vraag: …misschien anderenhalf jaar…?
  Prayuth: We proberen de situatie zo snel mogelijk te controleren. Genoeg!
  Hij loopt dan boos weg. ‘Generaal? Generaal? bedoelt u…….’, wordt hem nog achterna geroepen…..
  (bron: website Siam Voices).

  Het klinkt mij meer in de oren als pogingen tot uitstel dan als een belofte.

  • chris zegt op

   Moderator: niet chatten svp.

  • tlb-ik zegt op

   In ieder zijn oren klinkt het anders. Maar dat wat Prayuth zegd hebben we 8 maanden van andere oproerkraaiers uit regeringskringen niet gehoord. Dus zie ik het zeer positief.
   Ook het feit dat gisteren door de Farmer Bank al werd begonnen de rijstboeren uit te betalen, wat veel voor niet mogelijk gehouden hebben is veel meer als de vorige regering tot stand gebracht heeft.
   Onder de streep gezien doet de militair regering iets goeds.

 3. rik zegt op

  Beste Tino (reactie op 26 mei 2014 om 13:56) ,

  Ik denk niet dat het ook maar iets te maken heeft met uitstel. Het land is in behoorlijke chaos achtergelaten door een bepaalde clan. Voordat ze de politiek weer hun gang laten gaan willen ze eerst zeker weten dat er geen rotzooi meer onder het bekende tapijtje ligt.

  Het is dan ook niet aan te geven hoe lang zoiets kan gaan duren toch?

  Het is wel te hopen dat ze de avondklok opheffen in het land, deze schaad namelijk wel de toeristensector en dat is een zeer grote bron van inkomsten. Dat ze BKK nog even zo houden is wel te begrijpen maar bv Koh Tao, Koh Samed etc . niet.

  • Peter zegt op

   Waarom niet? Omdat er toeristen zijn? Koh Tao en Koh Samet en Pattaya en Phuket en Chiang Mai en vele andere plaatsen zijn ook atractief voor toeristen, moeten we dan daar de curfew ook maar opheffen?
   De curfew is afgekondigd voor het hele land dus ook voor de toeristenplekken. Ook BKK is een toeristenplek, dus kun je ook daar de curfew wel opheffen als je jou stelling volgt.
   Natuurlijk is het niet leuk om om 10 uur al binnen te moeten zijn, maar er is genoeg vertier in de hotelbars ‘s avonds, ach en overdag kun je gewoon je gang gaan. En voor diegenen die op zoek zijn naar een meisje, de girlbars in de toeristenarea’s zijn overdag ook al open en als je tussen 11 uur smorgens en 9 uur savonds nog niks versiert hebt, misschien is er dan toch iets niet helemaal in orde met jezelf.

 4. Loeng Johnny zegt op

  Eindelijk wordt er eens grote kuis gehouden!

  Degenen die liggen roepen over Democratie, wel waar was die de laatste maanden? En maar roepen en schreeuwen tegen elkaar op, en niks doen voor de bevolking! Is dat dan beter?

  Nu wordt er tenminste al IETS gedaan!

  Wees gerust, er zal nog veel ‘schoongemaakt’ worden. Als dat allemaal is opgekuist, dan zullen de huidige leiders wel opstappen.

  Maar GEDULD hebben, dat is toch iets waar de meeste mensen last mee hebben.

  En ik heb ‘bewondering’ voor generaal Prayuth. Zo, met zijn pensioen in het zicht, nog zo’n karwei moeten oplossen!
  Ik denk wel dat hij er wel haast zal achter zetten! En dan wordt de democratie terug hersteld! Wees gerust.

  Ik vind dat het woord ‘coup’ in dit geval een ‘lelijk’ woord is. Ze menen het echt goed, denk ik toch. Dus gun ze wat tijd en na de nieuwe verkiezingen zal alles hopelijk beter gaan dan enkele maanden geleden.

  En dat de Thai hun ogen openen voor wie het echt goed meent met hen, en niet alleen naar hun portemonee zien, want je ziet wat er van komt!

 5. Hans van Mourik zegt op

  Ik ben woonachtig in Khon Kaen,
  en tevens voorstander van de avond-
  klok.
  Hier bij ons zijn in de afgelopen 3-dagen
  eveneens twee bommeldingen geweest, en enkele tientallen personen opgepakt van o.a. zwaar wapenbezit!
  Dus voor de veiliigheid van IEDEREEN
  hier in Khon Kaen is de invoering van de avondklok wel degelijk belangrijk!

 6. nuckyt zegt op

  Ik vind het oprecht fijn voor de boeren dat zij hun geld krijgen. Zij hebben daar recht op want zij hebben zich als enige aan de gemaakte afspraken gehouden. Toch sta ik in tegenstelling tot een aantal van de aan mij voorafgaande reacties niet positief tegenover de nu gekozen oplossing. Zij is m.i. niet doordacht.

  De huidige machthebbers zien daarbij namelijk een belangrijk ding over het hoofd : ………………………de rijst,welke deze betalingen had moeten financieren, ligt nog steeds onverkocht in de opslag. Nu betaalt men de boeren uit “een lening” welke direct of indirect gefinancierd wordt uit de nationale reserve van Thailand . En juist dat laatste is, nu er absoluut geen duidelijkheid is hoe het “geleende” geld weer terugkomt, voor de positie van de Thaise economie funest. De nationale reserve neemt af zonder dat er zicht is op aanvulling en dan ligt “het spook van Weimar”/ geldontwaarding op de loer.

  Om dit te voorkomen zullen de nieuwe machthebbers overal op zoek moeten gaan naar nieuwe bronnen.
  Aantrekkelijke buitenlandse leningen kunnen zij, gezien de huidige economische situatie, vergeten dus zal uitsluitend het binnenland als bron mogen gaan optreden. Dat betekent inderdaad belastingverhoging; hogere vergoedingen voor geleverde overheidsdiensten etc. maar of daarbij de in Thailand wonende expats buiten schot blijven waag ik te betwijfelen want vergeet niet………..in vele belastingverdragen heeft Thailand nu al het recht om belasting te heffen over de inkomsten/ bezittingen van de hier wonende expats. Dat recht wordt alleen nu nog niet toegepast maar de laatste week leert ons dat bij de huidige regering een wijziging van beleid zo voor elkaar is.

  Ik juich dus nog even niet mee

  • David H. zegt op

   “nu al het recht om belasting te heffen over de inkomsten/ bezittingen van de hier wonende expats. Dat recht wordt alleen nu nog niet toegepast maar de laatste week leert ons dat bij de huidige regering een wijziging van beleid zo voor elkaar is. ”

   Dit zou indien toegepast funest kunnen zijn voor het overaanbod aan immo “real estate bubble” die er nu al is , en waarvan de 49% “foreign name” een hoger rendement moet opbrengen dan de 51%Thai name om goed winstmakend te zijn

   • nuckyt zegt op

    Dat klopt precies maar of de huidige overheid dat ook zo ziet is maar zeer de vraag. Lange termijnplanning ontbreekt in Thailand op nagenoeg elk gebied.

    Afwachten lijkt mij voor alle te nemen beslissingen voorlopig de beste strategie.
    Kijken maar voorlopig niet kopen

  • Soi zegt op

   Uiteindelijk is de angst voor de eigen portemonnaie leidraad bij en voor velen of tegen te zijn, en behalve dat: eigenbelang vormt dan toch weer de manier van kijken naar de problemen van TH.

 7. Jan van Velthoven zegt op

  Het verhaal is natuurlijk van een ontroerende simpelheid. Als Yingluck op dezelfde rigoreuze manier geprobeerd had de boeren te betalen was ze meteen juridisch aangepakt en politiek van populisme beticht. De afgelopen maanden is de regering voortdurend juridisch én politiek en buitenpolitiek ( door illegale obstructie door Suthep c.s.) verhinderd om te doen wat nodig was. Het leger staat evident achter deze antiThaksin-beweging. En stelt nu de wet en het parlement buiten werking en kan ongestoord doen wat Yingluck niet mocht. En nu is dat dus niet illegaal, niet populistisch en niet economisch kortzichtig. Het verhaal is simpel. Het vervolg laat zich raden.

  • hans van den pitak zegt op

   Lang voordat Yingluck last had van de protestbeweging van Suthep c.s. was er al een grote achterstand van maanden bij de uitbetaling van de boeren. En dat had alles te maken met de fouten in het systeem. Dat was bedoeld als verkapt kopen van stemmen. Maar iedere leek kon weten dat het niet zou werken. Als je grote hoeveelheden rijst opkoopt boven de maktwaarde, en je wil die weer voor dezelfde of een hogere prijs verkopen, dan raak je die aan de straatstenen niet kwijt. Daardoor was er niet genoeg geld in kas om de boeren uit te betalen, temeer ook omdat al een heleboel geld uitgegeven was voor de aanpak van maatregelen tegen overestromingen. Daarvan verdween waarschijnlijk al een groot deel in de zakken van bevriende ondernemers, nog voor er een spade in de grond gezet was. En als je de plannen bekijkt die ze als oplossing bedacht hebben, dan zie je dat die haaks staan op de adviezen van de Nederlandse waterbouwkundigen. Sterker nog, sommige zijn contraproductief. En dan willen we het nog niet hebben over de inspraakprocedures en de milieu-effectreportages. Er is gewoon over de bevolking heengewalst. Een opsomming van nog meer wanbeleid gaat in dit kader te ver en zou een collegereeks van een semester bestrijken of zo.

  • chris zegt op

   beste Jan,
   De ‘normale’ regering Yingluck kreeg geen geld meer van de banken omdat de banken er niet zeker van waren ooity het geld terug te krijgen. Reden: er was en is nauwelijks rijst verkocht. Had NIETS met Suthep te maken die op dat moment nog parlementslid was. De DEMISSIONAIRE regering Yingluck mocht volgebns de wet geen verplichtingen aangaan die de toekomst belasten dus dat was later een bijkomende reden.De bezoeken van Suthep cum suis later aan de banken was symbolisch omdat die al lang besloten hadden geen geld te lenen aan de regering.

  • Soi zegt op

   Beste Jan, de vroegere regering YL mopperde voortdurend, bij het verwijt de boeren niet te betalen, dat ze gehouden was aan beperkingen vanwege haar “caretaker” status, en aldus toestemming moest hebben van de KiesCommissie om geld te lenen. En die toestemming aldus niet kreeg. Allemaal schuld en verantwoordelijkheid van de ander, werd dan betoogd..
   Echter: YL cs, en velen met jou, vergeten dat YL cs zelf het rijsthypotheeksysteem in het leven hebben geroepen en gehouden, half en gebrekkig geïmplementeerd, met een te weinig aan middelen, enkel en alleen om stemmers te plezieren.
   YL cs zijn nadien voldoende gewaarschuwd, hebben geen veranderingen aangebracht, en hielden “praatjes voor de vaak” als menigeen aangaf in grote problemen te raken omdat ie zijn schulden niet kon betalen. Een aantal van hen verkoos suicide. Desondanks grootse verhalen over grootse verkopen!
   Bedenk wel dat de betalingen die op dit moment worden ontvangen door een aantal boeren, voldoende zijn voor de terugbetaling van in nood gemaakte schulden. Onder andere loan sharks. Gelukkig, dat in ieder geval een zorg minder- maar zelf nog niets verdiend. Echter, beter af dan als YL cs nog in het zadel had gezeten.

   Vrij naar: http://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/412022/the-junta-decision-to-quickly-pay-farmers-waiting-desperately-for-money-for-rice-pledged-at-least-six-months-months-ago-deserves-full-praise-says-veera-prateepchaikul

 8. Dirk Haster zegt op

  Coupleider belooft eind te maken aan problemen.
  Dat klinkt heel goed. maar dat betekent dat generaal Prayuth volledig inzicht heeft in de problemen.
  Dat laatste waag ik te betwijfelen. Hij is zijn hele leven militair geweest, hij heeft ongetwijfeld een goede staf om zich heen die hem van de nodige informatie voorziet, andere militairen en burgers in hoge posities.

  Hoewel, een legerwoordvoerder gaf een reactie op de anti-coupbetogers door te zeggen
  dat ze betaald worden door gokkasthouders, van die één-armige bandieten.
  Nu is dat laatste apparaat officieel verboden in Thailand. Wie houdt nu wie voor de gek?
  Mijn bange vermoeden is dat generaal Prayuths oplossing de problemen alleen maar erger gaat maken.

  • hans van den pitak zegt op

   Misschien gaat hij die gokkasttypes nu ook een keer aanpakken. Het is opmerkelijk, dat het leger in een aantal dagen al een aantal wapenvondsten gedaan heeft en een paar lui opgepakt heeft die kinderen hebben doodgeschoten in Trad eerder dit jaar. De politie liet het in alle gevallen afweten, want die heeft het te druk met het exploiteren van (go-go)bars (m/v), bordelen, gokhallen, massagesalons, disco’s en andere belangrijke dingen die tot hun taak schijnen te horen.

 9. Leppak zegt op

  Steeds weer wordt het het woord “democratie” gebruikt als het ultieme remedium voor een weer normaal functionerend Thailand. Eigenlijk een gotspe terugkijkend op eerdere ervaringen met de democratische besturing van dit land. Daar waar “democratie” in de westerse wereld al een verhulling is voor de in werkelijkheid bij de financiële wereld en multinationals zittende macht is dit in Thailand nog een graadje erger. Gekochte stemmen, absolute onwetendheid over politiek en maatschappij bij het merendeel van de kiezers, politici die vooral zichzelf dienen, wijdverbreid patronage en eenzelfde infectie als in de westerse wereld;…..dat moet Thailand tot een goed democratisch bestuurbaar land maken??? Of een zichzelf instandhoudende militaire junta die gelet op de overdosis aan generaals zeker niet in eigen vlees zal snijden ??? Ik weet het antwoord ook niet, slechts dat democratie als bovenstaand zeker de oplossing niet is. In de westerse wereld beginnen we pas met het boven water brengen van de stinkende uitwassen van onze democratie (financiële schandalen, Wikileaks, vastgoedfraude, bonuscultuur, wanbestuur en zelfverrijking). Wellicht dat een oplossing ligt in een boven partijen en belangen staande regeringsvorm..
  terug naar de absolute monarchie….het zou kunnen in Thailand.
  De boodschap: voorzichtig met het roepen om democratie als ware dat de oplossing.

 10. tonymarony zegt op

  Ik ben even goed op mijn stoel gaan zitten na het lezen van al de reactie,s van allen,van u , ik verbaas me over de politieke informatie die u allen heeft over Thailand,s democratie , maar als u leest wat er dan in ons aller mooie democraties Nederland gebeurd waar iedereen van hoog tot midden (lees graai ) hun zakken vol propt en moet oppassen wat je zegt , want wat is democratie in een land als Thailand , een puinhoop waar iedereen maar wat aan rommeld , een speekwoord is een boehouder is geen ondernemer daar moet je voor geleerd hebben , en wij weten ook dat de beste stuurlui aan wal staan , maar of dat ook in Thailand het geval is betwijfel ik .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website