Met de aanhouding van zeven hoge politiefunctionarissen en vijf burgers is nog geen eind gekomen aan het corruptieschandaal, dat deze week bekend werd. Politiecommissaris Somyot Pumpunmuang (tweede van links) kondigde gisteren op een persconferentie aan dat meer arrestaties zullen volgen en meer illegale bezittingen in beslag genomen gaan worden.

Inmiddels spreekt de krant over een bende, die geleid werd door Pongpat Chayaphan, voormalig hoofd van het Central Investigation Bureau (CIB), en op 11 november abrupt werd geschorst. De ‘bende’ maakte zich jarenlang schuldig aan het incasseren van steekpenningen van gokgelegenheden door het hele land, steekpenningen in ruil voor promoties binnen het politiekorps, afpersing van benzinesmokkelaars, het witwassen van geld en majesteitsschennis.

Huiszoekingen zijn gedaan op 15 plaatsen: 11 huizen van Pongpat, 1 van zijn tweede man, 2 van de commissaris die onlangs zelfmoord heeft gepleegd, en 1 van een burger. Sommige huizen van Pongpat moesten de indruk wekken dat ze nog in aanbouw waren. Er zijn ingegraven brandkasten en verborgen plaatsen gevonden met geld, zeldzame artefacten, dure Boeddha afbeeldingen en amuletten, en gouden ornamenten (foto). Ook zijn luxe voertuigen en grondaktes in beslag genomen.

Van de verdachten zijn twee op borgtocht vrijgelaten omdat ze zich slechts schuldig hadden gemaakt aan encroachment (kraken van land). De overigen mogen in de cel hun zonden overdenken. Pongpat zou een volledig bekentenis hebben afgelegd.

Gevraagd tijdens de persconferentie waarom politiecommandanten jarenlang niet opgetreden zijn, zei Somyot: ‘Ik weet niet wat ze in het verleden dachten, maar onder mijn bewind – het maakt niet uit hoe belangrijk ze zijn – sta ik niet toe dat dit weer gebeurt. Er komen nieuwe richtlijnen voor de CIB, waarop het beleid en promoties gebaseerd moeten zijn.’

Premier Prayut Chan-o-cha zegt dat de politie zijn volledige steun heeft bij het onderzoek naar de zaak. ‘Wie er ook bij betrokken is, ze worden gevangen. Ik heb een droom dat hervorming van de politie een eind maakt aan corruptie, illegale daden en misbruik van autoriteit.’

(Bron: Bangkok Post, 26 november 2014)

Eerdere berichten:

Zeven hoge politiemensen en vijf burgers betrokken bij corruptieschandaal
Grootscheepse corruptie: Acht hoge politiemensen aangehouden

1 reactie op “Corruptieschandaal: Meer arrestaties op komst”

  1. janbeute zegt op

    Ik heb inmiddels van Thaivisa en van ons webblog dit alles uitgeprint .
    Bewaar beide prints in mijn bike .
    Bij eventuele problemen met de gendarmerie als ze weer eens geld willen ontravelen van een gepensioneerde farang .
    Die aan alle eisen voldoet incl helm dragen .
    Dan druk ik hun als laatste redmiddel de twee kopieen in hun handen .
    Ik denk dat ze dan wel begrijpen dat sommige farangs ook wel op de hoogte zijn van de corruptie bij het Thaise elite korps in bruin strak uniform .
    Thank you zeggen ze dan ,en zijn blij je kwijt te zijn .
    Voorlopig heeft het politie korps in Thailand voor mij afgedaan , hopen op betere tijden en terugkerend gezag en enige vorm van discipline uit te kunnen stralen naar de Thaise bevolking .

    Jan Beute


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website