Je zou toch bijna medelijden krijgen met de regering Yingluck. Rijstboeren morren, ze blokkeren de belangrijkste route naar het Zuiden en nu doet China er nog een schepje bovenop. Het trekt zich terug als koper van 1,2 miljoen ton rijst omdat het niet betrokken wil raken in het lopende onderzoek naar corruptie in het rijsthypotheeksysteem.

Maar dat is nog niet alles. De regering wil 130 miljard baht lenen om de boeren die al maanden op hun geld wachten, te kunnen uitbetalen. Banken houden echter de hand op de knip. Een lening zou in strijd met de grondwet kunnen zijn omdat de regering demissionair is.

Krungthai Bank stelt personeel gerust

De president van de Krungthai Bank (KTB) riep gisteren het personeel bijeen en benadrukte dat ook de KTB (een staatsbank) niet van plan is geld aan de regering te lenen (foto boven). Het personeel was in het zwart gekleed als protest tegen een eventuele lening. Geruchten daaarover circuleren op de social media. De raad van bestuur zou tijdens zijn vergadering van gisteren het groene licht geven.

President Vorapak Tanyawong maakte een eind aan de geruchten. ‘De KTB is niet van plan betrokken te raken bij corruptie. Ik ben een professional. Het is niet nodig voor me om iemand voor een vriendelijkheid terug te betalen.’ [Wat Vorapak daar precies mee bedoelde, laat zich raden.]

De regering probeert de 130 miljard baht in wekelijks veilingen van 20 miljard baht binnen te slepen. Vorige week mislukte de eerste veiling; één bank zou belangstelling gehad hebben, maar die vroeg een te hoge rente. De tweede veiling gisteren werd afgelast.

Blokkkade Rama II weg gaat door, blokkade Phetkasemweg opgeheven

Intussen zetten de boeren hun blokkade van de Rama II weg in Pak Tho (Ratchaburi) gisteren voort, maar ze beëindigden hun blokkade van de Phetkasemweg.

Doorgaan heeft geen zin, redeneerden ze, want we krijgen op op korte termijn toch niet ons geld. Bovendien wilden ze een gebaar maken naar automobilisten die ernstige last ondervonden van de blokkade. Symbolische protesten gaan wel door.

Rijstboeren in de westelijke provincies overleggen binnenkort met hun collega’s in andere regio’s over een voorstel om naar Bangkok te trekken om de druk op de regering op te voeren. Maar ze willen niet geassocieerd worden met de politieke protesten van Suthep c.s. in de hoofdstad.

De Thai Agriculturist Association gaat de regering en de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives vragen het schulduitstel programma voor boeren te verlengen om de ergste nood te lenigen.

China trekt zich terug

Het terugtrekken van China uit de rijstdeal werd gisteren bekend gemaakt door minister Niwatthamrong Bunsongpaisan (Handel). ‘China mist het vertrouwen om zaken met ons te doen nu de National Anti-Corruption Commission een onderzoek is begonnen naar de transparantie van  de rijstdeals tussen China en Thailand.’

Het contract voor de deal van 1,2 miljoen ton rijst (een bedrag is niet bekend gemaakt) werd in november getekend. De NACC zegt bewijzen te hebben dat het niet om een G2G (government to government) deal gaat. Het zou een dekmantel zijn voor een particuliere deal.

Voor die zaak gaat de NACC 15 personen vervolgen, waaronder twee voormalige bewindslieden. Tegen premier Yingluck wil de NACC een afzettingsprocedure (impeachment) voeren. Yingluck, voorzitter van het National Rice Policy Committee, wordt nalatigheid verweten omdat ze niet heeft ingegrepen.

Thailand dreigt bankroet te gaan als hypotheeksysteem wordt voortgezet

De kosten van het hypotheeksysteem – feitelijk een subsidieprogramma  – drukken zwaar op de rijksbegroting. Somkia Tangkitvanich, president van het Thailand Development Research Institute, vreest dat het land bankroet gaat, wanneer de regering doorgaat tegen een veel te hoge prijs rijst van de boeren op te kopen. Voor de cijfers, zie de posting De rijst ligt te rotten en de schatkist raakt leeg.

Minister Niwatthamrong heeft nu zijn hoop gevestigd op de 400.000 ton, die volgende week te koop wordt aangeboden. Of daarvoor kopers in de rij staan, zal onder andere afhangen van de kwaliteit, want met elk jaar dat de rijst in voorraad ligt, neemt die met 10 procent af.

(Bron: Bangkok Post, 5 februari 2014)

Toelichting

Het rijsthypotheeksysteem, dat door de regering Yingluck in 2011 is heringevoerd, werd in 1981 gelanceerd door het ministerie van Handel als maatregel om het overaanbod van rijst in de markt te verlichten. Het leverde de boeren op korte termijn inkomsten op, waardoor ze de verkoop van hun rijst konden uitstellen.

Het is een systeem waarbij boeren een vaste prijs voor hun paddy (ongedopte rijst) krijgen. Beter gezegd: met de rijst als onderpand nemen ze een hypotheek bij de Bank of Agriculture and Agricultural Cooperatives. De regering Yingluck heeft de prijs voor een ton witte rijst vastgesteld op 15.000 baht en Hom Mali 20.000 baht, afhankelijk van kwaliteit en vochtigheidsgraad. In de praktijk krijgen de boeren vaak minder.

Omdat de door de regering betaalde prijzen 40 procent boven de marktprijzen liggen, kan beter gesproken worden van een subsidiesysteem, want geen enkele boer lost de hypotheek af en verkoopt de rijst op de open markt.

Doordat Thaise rijst te duur is, verloor Thailand in 2012 zijn positie als ’s werelds grootste rijstexporteur en werd het land ingehaald door India en Vietnam. De huidige wereldrijstmarkt is een – zoals dat heet – kopersmarkt omdat er een ruim aanbod aan rijst is.

1 reactie op “China schrapt rijstdeal; regering verder in het nauw”

  1. robert48 zegt op

    Stel Thailand gaat bankroet waar kan dat dan toe leiden en hoe moet ik dan de situatie inschattten.
    Weet dat Argentinie een land wat bankroet is geweest maar nu in er bovenop is gekomen,nou zie het niet erg belovend uit voor Thailand dan,ambtenaren worden niet uit betaalt er is geen geld in kas en alle inport producten worden niet betaalt.
    Hier in dorp kennisen van mijn vrouw hebben nu al 130000 baht tegoed voor de rijst die ze ingeleverd hebben, ben benieuwd hoe dit afloopt gelukkig kunnen we via Thaland blog op de hoogte blijven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website