Gisteren was het Children’s Day in Thailand.Volgens premier Prayut moeten Thaise kinderen zo goed mogelijk hun plicht doen zodat ze de trots van hun familie zijn. De prioriteiten daarbij zijn natie, religie en de monarchie, zo bleek uit een toespraak van de regeringsleider ter gelegenheid van Childrens’ Day.

Kong Rithdee columnist bij Bangkok Post vond de medewerking van het leger aan de kinderdag nogal hypocriet. Kinderen wel laten spelen met oorlogswapens, maar wanneer je in Thailand op de tv naar een film kijkt, worden vuurwapens en sigaretten gecensureerd om zo volwassenen en kinderen niet bloot te stellen aan slechte invloeden. Belangengroepen klagen over het geweld in videospelletjes.

Hij vraagt zich dan ook af als vuurwapens op TV niet kunnen, waarom dan wel echte wapens?

Bron en foto: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Children’s Day in Thailand: hypocriet of niet?”

 1. Rob V. zegt op

  De kreet ‘natie, religie, koning’ is niet iets van dit kabinet. Het stamt uit zo rond 1880 onder koning Chulalongkorn.
  ชาติ (chaat) ศาสนา (saatsanaa) พระมหากษัตริย์ (phra mahaa kasat). In een recente grondwet heeft ook wel ‘natie, religie, koning, grondwet’ gestaan. Deze prioriteiten wordt het volk dus al lang aan herinnerd.

  Het mag natuurlijk niet verbazen dat in een land doorspekt van patriotisme (vlagvertoon, dienen in het leger om je land te verdedigen) men kinderen enthousiasmeert met de indrukwekkende en coole aspecten van de strijdkrachten: wapentuig, tanks etc. Menig Thais en Nederlands kind (jongen) op de basisschool wil politieagent, brandweerauto of soldaat worden. Dat de strijdkrachten in Nederland of Thailand die gevoelens warm willen houden om zo kanno.. recruten te trekken mag ook niet verbazen.

  Je zou wel vraagtekens kunnen zetten of een kinderdag her meest geschikt is hiervoor. Want inderdaad verheerlijkt het tot op zekere hoogte geweld of op zijn minst machtsvertoon. En het leger moet geen zwakke figuren, ontgroening met de dood tot gevolg heeft de recruut aan zichzelf te danken (neem de dood van de jonge officier vorig jaar en het gedoe rondom de autopsie/onderzoek). In het Thaise leger zitten geen watjes maar sterke mannen die bevelen schreeuwen en die de lagere in rang keurig opvolgen. Is dat nou veel anders dan die mannen in de soap series (lakorn) waar een gewelddadige man/verkrachter schreeuwt, tiert en de lagere persoon (vrouw) laat weten wie de baas is? En als het slachto.. pardon, de vrouw, maar luistert en de man lief zal hebben dan komt alles goed.

  • Rob V. zegt op

   Kleine correctie: het was koning Vajiravudh (rama VI) die de slogan daadwerkelijk introduceerde. Deze verruilde de
   klassieke referentie naar Sukothai naar eentje die meer op Britse leest was onderlegd: de trinity (drieëenheid) ‘natie, god, koning’. Maar de wortels hiervan waren al door Chulalongkorn gelegd. Siam moest een echt land worden met kenmerken (koning,regering, leger, godsdienst,…) waar de westerse machten zich in konden herkennen en Siam zo als gelijke zagen en geen onderontwikkeld stuk oerwoud dat gekoloniseerd kon worden.

   Bronnen:
   – google books inkijk exemplaar van ‘Engaged Buddhism: Buddhist Liberation Movements in Asia’ pagina 210.
   https://www.jstor.org/stable/20070993

 2. Daniel Vl zegt op

  Hier in CM was het zaterdag een stormloop naar de luchthaven. Kinderen konden er in de vliegtuigen kruipen. Mogelijks was er ook een bezoek mogelijk aan het militaire deel van de luchthaven. De dagen voordien was er een drukte van de jachtstraaljagers en een helikopter van de legerbasis.

 3. Huub Bouwens zegt op

  Moderator: Discussie graag bij Thailand houden.

 4. TH.NL zegt op

  Kong Rithdeede Thaise columnist heeft groot gelijk. Het is gewoon een verheerlijking van het leger.
  Het is niet normaal dat jongetjes van pakweg 6 jaar op tanks klauteren.

 5. Rob V. zegt op

  De column kan je hier vinden:
  https://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/1394994/paper-thin-alibi-for-kids-day-gun-play

  • niek zegt op

   Laten we er maar geen doekjes om winden en elkaar niet voor de gek houden. Wat Prayut verstaat onder ‘democratie Thaise stijl’ is dictatuur onder zijn leiding en wij moeten ons er maar op voorbereiden dat wij daarin zullen moeten leven nog voor lange tijd.
   Daar passen ook de aanbevelingen van Prayut aan de kinderen in, nl. gehoorzamen en niet kritisch zijn en zeker niet mbt boeddha, overheden en politici is uiteraard dan weer het ultieme taboe.
   En dat is nu juist een van de redenen waarom internationale organisaties het onderwijs in Thailand een dikke onvoldoende geven, nl. dat het geen kritische vermogen bij de jongeren ontwikkelt en alleen maar opleidt tot ja-knikkers ipv vragenstellers.

   • Rob V. zegt op

    Hij is niet de eerste die het over ‘democratie Thaise stijl’ heeft. Vooral onder militaristen en royalisten kun je opvattingen vinden die er op neer komen dat de gewone simpele Thai onverstandig handelt als het op politiek aan komt en het in het landsbelang is dat wijze en krachtige mensen op hoge plaatsen in de maatschappij het best in staat zijn het land te leiden. Mogelijk meden vanwege ewn goede karma en kennis uit vorige levens. De eenvoudige burger kan volgens deze opvattingen dus beter een plaats nemen achterin en af en toe iets laten horen en dan zullen de wijze machthebbers wel eens even zijn of dat verstandig is. Inderdaad dus gehoorzame ja knikkers die af en toe heel voorzichtig een vraag of opmerking mogen plaatsen.

    • Tino Kuis zegt op

     Dat is uitstekend verwoord, beste Rob. De uitdrukking Thai-style Democratie stamt uit het tijdperk van dictator Sarit Thanarat, de ‘vaderlijk’ dictator. Alle Thais zijn kinderen van de machthebbers.

     https://www.thailandblog.nl/geschiedenis/veldmaarschalk-sarit-thanarat-democratie-thailand/

   • Rob V. zegt op

    Met Thaise stijl democratie is het elke dag kinderdag! 🙂 Ook voor de volwassen gewone Thai. Lekker op de achterbank en pappa en mamma (Prayuth & vrienden) beslissen want die weten het het beste…

 6. Arie zegt op

  Het is gewoon geen verheerlijking van het leger.
  Het is normaal dat jongetjes van pakweg 6 jaar op tanks klauteren
  De kinderen hebben hiervan alleen maar voordeel (respect voor hun familie) dat kan je in Nederland niet zeggen daar is ieder voor zich zelf (gewoon alles te vrij of te wel te vrij gemaakt)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website