Volgens Bangkok Post is er twijfel over de mogelijke achtergrond van de daders van de recente bomaanslagen. Eerder zei de NCPO, de militaire regering, dat het zeer waarschijnlijk sabotage was van een regionale politieke groep. Toch blijkt uit forensisch onderzoek dat de gebruikte bommen en brandstichtingen overeenkomen met de gebruikelijk werkwijze van het zuidelijk verzet van voornamelijk moslim separatisten. 

Adjunct politiecommissaris Pongsapat liet gisteren ook weten dat de bomaanslagen niets te maken hadden met groepen die ook in de drie meest zuidelijke provincies regelmatig bomaanslagen plegen. Zijn assistent kwam met een andere versie: “De bommen die zijn gebruikt in Phuket, Phangnga en Surat Thani zijn dezelfde en komen overeen met explosieven die worden gebruikt in het diepe Zuiden.” Overigen is het volgens hem nog te vroeg om daar al conclusies aan te verbinden.

Volgens een bron hebben de daders eind juli vergaderd in Nakhon Si Thammarat. Die bijeenkomst zou gearrangeerd zijn door een politicus. De daders opereerden in twee groepen: één was verantwoordelijk voor de explosieven, de ander voor de brandstichtingen. Het persbureau Malaysian Bernama meldt dat Thailand bij zijn onderzoek de medewerking heeft ingeroepen van Maleisië.

Premier Prayut brengt vandaag een bezoek aan zijn Maleisische collega Najib Razak om te spreken over de veiligheidsproblemen aan de grens, de dubbele nationaliteit van grensbewoners en de vredesgesprekken met het zuidelijk verzet.

Functionarissen, die onderzoek doen naar de zuidelijke groeperingen denken dat de recente aanslagen het werk zijn van Barisan Revolusi National (BRN) deze groep zou zijn werkterrein verleggen omdat er  in het uiterste zuiden veel Thaise militairen aanwezig zijn. De bronnen laten weten dat BRN op 1 augustus heeft vergaderd over aanslagen in gebieden waar zij steun hebben van locals.

De BRN verzet zich tegen de nieuwe grondwet van de junta en wil dat het Thaise parlement de identiteit van Maleisische moslims erkent. Een motief voor de aanslagen zou zijn dat de groep wil dat de Thaise regering luistert naar hun wensen en haast maakt met de gesprekken met de Mara Patani groep (een overkoepelende beweging van zuidelijke verzetsgroepen).

De politie heeft een beloning van 200.000 baht toegezegd voor aanwijzingen over de aanslagen in Hua Hin.

Bron: Bangkok Post

Foto midden-links de ontsteking van niet ontplofte brandbom, gevonden op een markt in de buurt van Patong strand in Phuket. Foto midden-recht een gedeeltelijk verbrande powerbank die werd ontdekt bij een kledingkraam op de Chatchai markt in Hua Hin.

No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Bomaanslagen: Sabotage of uitbreiding zuidelijk verzet?”

 1. Khun Peter zegt op

  Met geweld, geweld oplossen? Dat werkt niet kijk naar de geschiedenis. Ga met ze in gesprek. Eerst praten, daarna zijn er altijd nog andere opties.

 2. Tino Kuis zegt op

  Corretje,
  In de zeventiger en tachtiger Jaren vielen er in Europa veel meer doden (wel drie keer zoveel) door bv de IRA (Irisch Republican Army) en de ETA (Baskische onafhankelijkheidsgroep, te vergelijken met de problemen in het Diepe Zuiden die bijna niets met de islam te maken hebben) dan de laatste 5 jaar door ISIS en andere moslimgroepen. Er werd onderhandeld met de IRA en ETA.
  De problemen in het Diepe Zuiden kunnen alleen door onderhandelingen worden opgelost. Voorwaarde daarbij is dat die gebieden een zekere vorm van autonomie krijgen.

 3. chris zegt op

  Als ik de statistieken van het inkomend toerisme moet geloven komten de grooste aantallen uit China, Rusland en dan………………Maleisie. Ziet u Maleisiers in Bangkok, Pattaya, Chaiang mai of Hua Hin? Ik niet. Ik kom er zelden een tegen. Waar komen de Maleisische toeristen dan wel de grens over? Ik ben er nagenoeg zeker van dat het hier gaat om de Maleisiers die met enige regelmaat (sommigen zelfs dagelijks) de grens naar Thailand oversteken om aan het nachtleven deel te nemen. Enige kleinere Thaise steden kunnen als het gaat om nachtleven wedijveren met Si Nana, Soi Cowboy en Patong.
  Er is ook sprake van aanzienlijke grensoverschrijdend huwelijkstoerisme. Islamitische Maleisiers die in eigen land niet kunnen trouwen voor de tweede keer doen dat in Thailand, zonder dat hun eerste vrouw dat weet.
  De grenzen gaan voorlopig zeker niet dicht. Gewoon eigenbelang voor de Thais. fdat zullen ze Prayut wel vertellen.
  Voor wie het allemaal niet geloven wil: kijk zelf naar Sadao-Danook: https://www.youtube.com/watch?v=ZKCTLjUi_Nc

  • Danzig zegt op

   Ik ben tweemaal in Dannok geweest om het met eigen ogen te zien. Het klopt dat het enigszins vergelijkbaar is met Pattaya. Er zijn echter geen bierbars en ik heb ook geen agogo’s kunnen ontdekken. Wel heel veel karaokes, massagesalons en disco’s. Verwacht overigens geen karaoke-installaties. Het zijn niets meer dan bordelen waar de meisjes op een rij gezet worden als je er binnenloopt en je voor all-in prijzen van ze gebruik kunt maken. Wel vooraf afrekenen graag. Er zijn enorm veel ‘mainland’ Chinese dames actief in Dannok, duidelijk gericht op een Chinees-Maleis publiek met Chinese disco’s, teksten in het Chinees etc. De voertalen in Dannok zijn dus vooral Maleis en Chinees en de gangbare munt is de ringgit. Betaal in baht en je krijgt ongevraagd ringgits terug als wisselgeld.
   Ik heb in de totaal vier nachten in Dannok niet één andere farang gezien, maar blijkbaar is het dorp – want dat is het – een magneet voor Maleisische mannen want er worden tot steeds verder van de grens, richting de grotere plaats Sadao, in rap tempo hotels uit de grond gestampt.
   Al met al een bizarre plaats dat het best te beschouwen is als een stukje Maleisië, gecombineerd met de uitspattingen waar een stad als Pattaya groot door geworden is. Kortom, er zijn genoeg Maleisiërs te vinden in Thailand, maar je moet daarvoor wel naar het verre zuiden. Hier in Narathiwat is Sungai Kolok bekend om zijn wilde nachtleven dat ik eerdaags wel eens zal ontdekken.

  • Rudi zegt op

   Neem me niet kwalijk, maar wat bewijst dit filmpje nu eigenlijk ? Ik zie mensen genieten van een soort nachtleven, feesten tijdens Songkran. Wat grensoverschrijdend huwelijkstoerisme ?
   Beetje wat westerlingen doen in Pattaya, Hua Hin, op Samui, Bangkok, … .
   Wat is de correlatie met de bomaanslagen ?

   • chris zegt op

    beste Rudi
    Er was een reactie waarin wordt beweerd dat het terrorisme vanuit Maleisie in Thailand wordt geimporteerd en dat het sluiten van de grenzen tussen de twee landen een afdoende oplossing is voor de recente en toekomstige bomaanslagen.

 4. HansNL zegt op

  Moderator: Niet generaliseren svp.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website