Om de vorming van smog en het gevaarlijke fijnstof te voorkomen mogen boeren in Thailand hun oogstresten niet meer verbranden. Desondanks trekken boeren zich daar weinig van aan.

Het zijn vooral de akkers beplant met suikerriet die in de hens worden gestoken omdat schone suikerriet meer opleveren bij de suikerfabrieken. Dit is verboden want de branden veroorzaken smog, die een gevaar vormt voor de volksgezondheid door de aanwezigheid van fijnstof (PM10).

Het verbod is ingesteld door de gouverneur en maakt onderdeel uit van de ’60 dangerous days’ campagne van 10 februari tot 1 maart, die een einde moet maken aan de smog. De gouverneur heeft de politie opgedragen boeren te arresteren die zich niet aan het verbod houden.

In de provincie Tak had de brandweer een uur nodig om een brand op een akker van 10 rai te blussen. Het verbranden van de oogstresten op de akkers is ook gevaarlijk omdat het vuur kan overslaan naar de bossen, wat een gevaarlijke situatie oplevert en de luchtverontreiniging verergert. Boeren kunnen dan ook vervolgd worden voor het veroorzaken van een bosbrand. Daarop staan straffen van 2 tot 15 jaar en/of een boete van maximaal 150.000 baht.

Andere noordelijke provincies, zoals Phayao en Lampang, treden ook op tegen boeren die zich niet aan het verbod houden. In Phetchabun klagen dorpelingen over ‘zwart stof’, veroorzaakt door het verbranden van suikerriet.

Bron: Bangkok Post – Foto verbranden van rijststro


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Boeren in Tak verbranden oogst ondanks verbod”

 1. De Inquisiteur zegt op

  Doen ze in mijn streek ook, maar dan met de rijstvelden.
  Tsja, wat is de boer zijn alternatief?
  Manueel weghalen? Machines inhuren?
  Zolang de mensen geen fatsoenlijke prijs voor hun gewassen krijgen is dit onuitroeibaar.

  • John Chiang rai zegt op

   Sorry er is bij bovenstaande reactie is misgegaan,daarom hier nogmaals mijn complete reactie.
   Ik weet het heeft allemaal zijn oorzaak,en dat begint zoals overal bij het financiële aspect.
   Maar is het ondanks deze feiten niet hoog noodzakelijk dat er toch gewezen wordt op de gezondheidlijke risico’s?
   Ik krijg zo af en toe het gevoel,dat het zeker niet allemaal met geld te doen heeft,maar met veel onwetenheid,en gemakzucht.
   Zeker is het afbranden van een akker een goedkopere oplossing dan een ander alternatief,alleen is het vaak onnodig lopen laten van een dieselmotor toch wel een teken,dat velen nog nooit echt geleerd hebben van luchtvervuiling.
   Ook op het dorp waar wij wonen,lijkt het vaak alsof het huisvuil/en tuinafval verbranden als volksport bedreven word.
   Ieder uur van de dag,afgezien de vraag of ze misschien iemand storen kunnen,wordt naar hartelust gestookt.
   Als ik dan kijk bij de huisarts,zie ik vaak de zelfde dorpbewoners zitten,die last hebben van hun bronchiën.
   En dat zijn meest oorzaken die zonder veel geld,alleen met een drastisch omdenken,goed te veranderen.

  • Ger-Korat zegt op

   Omploegen die velden ! Ploegen van de grond werkt altijd opbrengstverhogend voor de bodem. Er wordt hierdoor extra zuurstof in de grond gebracht, wat ideaal is voor de teelt en zo wordt het bodemleven gestimuleerd.
   En als de boer geen tractor heeft dan kun je altijd wel iemand met tractor inhuren. Of gebruik de buffel op de ouderwetse manier als je geen tractor hebt.
   Voor suikerriet geldt dat het afkappen van het blad wat arbeidsintensiever is in plaats van afbranden. Maar wel milieuvriendelijker en het brengt iets meer op dan afgebrande stengels.

  • John Chiang rai zegt op

   Zeker een alternatief is vaak met geld verbonden,maar om alles hiermee te verontschuldigen is geloof ik niet helemaal de juiste weg.
   Het veld gewoon afbranden is zonder twijfel de goedkoopste manier,hoewel dit volgens mij ook vaak gebeurd met een behoorlijke portie onwetenheid of misschien gemakzucht.
   De onwetenheid wordt nog duidelijker als ik mensen zie,die niet zelden tijdenlang een dieselmotor draaien laten,zonder zich werkelijk bewust te zijn van wat ze daarmee de natuur, en de medemens aandoen.
   Bij ons op het dorp is het huisvuil/en tuinafval verbranden haast een volksport,die haast ieder uur van de dag plaats vind.
   Als ik s’avonds toevallig in de wachtkamer van de huisarts kijk,zie ik vele dorpbewoners zitten,die haast allemaal problemen hebben met hun bronchiën.
   Zelfs in Bangkok,waar vanwegen de smog luidt een bericht in de media, door een functionaris opdracht werd gegegeven,dat de mensen bij de crematie van hun overledenen, beter aan de sarg geen plastik gebruiken kunnen,geven mij de indruk,dat deze onwetenheid bewust gevorderd word.
   Ook het feit dat men in Thailand in de media niets,of haast niets gelezen heeft van het z.g.n.Volkswagen schandaal,ondersteund dit verdacht.
   Veel oude diesels in Thailand hebben nooit,of haast nooit een technische controle gezien,zodat begrijpelijk een snelle verandering,die zeker ook veel geld gaat kosten,nog lang zal duren.
   Maar is dit alles geen reden om mensen betere voorlichting te geven,zodat ze ook zelf naar alternatieven gaan zoeken,of ziet de regering met deze waarschuwingen de lucratieve autobrance in gevaar komen?

 2. janbeute zegt op

  Het was beter geweest als deze junta regering meer geinvesteerd had in de boeren bevolking .
  In plaats van Chineze duikboten aan te schaffen of andere prestige projecten , maar in Thailand gemaakte tractoren tegen een gunstige betalings regeling aan de boeren te overhandigen .
  Er veranderd hier niks , de smog hier rond Chiangmai is er ook al weer .
  Vanmorgen was de lucht grauw en grijs .
  Het was al toen ik hier kwam te wonen tijdens de Thaksin Shinawatra periode , en nu jaren later na vele regeringen gepaseerd te zien hebben .
  Is het Prayuth ook niet gelukt hier een einde aan te maken .

  Jan Beute .

 3. Rob V. zegt op

  Het had inderdasd fijn geweest als de regering de boeren had geholpen. Ik denk aan herverkaveling, schaalvergroting, promoten van coöperaties om de macht van bijvoorbeeld rijstmolens/handelaren te breken, leuk programma om bijvoorbeeld tractoren en ploegen betaalbaar te krijgen voor cooperatie boeren, voorlichting over pesticide, kunstmest, verbeteren van oogst in kwaliteit en kwantiteit etc. En er zijn vast nog wel meer ideeën te bedenken fie boeren zelfredzamer maken zodat ze een eerlijke prijs voor een eerlijk product vangen.

 4. Rob V. zegt op

  Over smog gesproken, de luchtkwaliteit in Thailand overschrijdt de veilige waarden die de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) stelt.

  Neem Bangkok of Chiang Mai:
  http://aqicn.org/city/bangkok/
  http://aqicn.org/city/chiang-mai/

  Zelfs volgens Chinese bronnen is er teveel smog in Thailand. Maar het ministerie van vervuiling zegt dat de Chinezen overdrijven, de waarden normaal zijn en volgens de Thaise normen in orde zijn. Die verfoeide WHO en gekke Chinezen…

  https://www.thaivisa.com/forum/topic/1024789-air-quality-is-fine-in-thailand-as-thais-say-chinese-are-exaggerating/

 5. Erwin Fleur zegt op

  Beste,

  Het is niet de onwil van de boeren maar dit heeft zeker met geld te maken.

  In het begin dat ik Naar Thailand ging was het normaal dat de mensen hun afval verbranden.
  Nu of een aantal jaren geleden zijn er prullenbakken van rubber gekomen om mensen aan te zetten
  om hun huisvuil netjes buiten te zetten.

  Daar gaat het nu om, de mensen moeten geloof ik naar mijn mening daar 10bath voor betalen
  (wat het nu bedraagt weet ik zo even niet) om het huisvuil elke week net als wij op te komen halen.

  Het is voor deze mensen een koste post die zij niet kunnen of niet willen betalen als zij het kunnen verbranden.
  Nu is bij ons in het dorp afgesproken dat het verbranden van huisvuil 1 keer per week gebeurd zodat
  alle bewoners daar rekening mee houden.

  Het zal nog enige tijd duren voor hier verandering in komt als deze junta daar niks aan doet.
  In mijn belevenis zal dit nog lang duren als mensen zich niet gehoordt voelen.

  ik ben van mening als ik in hun slippers zal staan dat ik daar ook maling aan zou hebben.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 6. Hendrik zegt op

  De wetenschap over vervuiling moet beginnen op school. Ik Zie niets daarvan bij mijn dochter (primary 1) dus doen wij het zelf. Afval schijden , papier en Karton seperaat alsmede glas en metaal. De vuilnis mannen ( en vrouwen) zijn er blij mee.

  Helaas gebeurt het nog te seining en 2 km vans huis ( dicht aan de kust bij Sattahip) is een grote afval dump. Plastic overal. Duurt zeker nog 2 generates voordat ze het hier voor elkaar hebben. Net als in Nederland, 50/60 jaar geleden Ging ook alles.bij elkaar op de dump, dus geef ze even de tijd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website