De ambassadeur in Thailand, Kees Rade, schrijft maandelijks een blog voor de Nederlandse gemeenschap, waarin hij in grote lijnen vertelt wat hij de afgelopen maand heeft gedaan.


Beste landgenoten,

De maand oktober begon met mijn eerste werkbezoek aan Chiang Mai. Tijdens een druk bezocht NTCC-event over gezondheidszorg en ouder worden kon ik onze prioriteiten ten aanzien van dit zowel in Nederland als in Thailand hoe langer hoe actuelere thema uiteenzetten. Daarnaast heb ik enkele Nederlandse bedrijven bezocht, goed te zien dat ook in die regio ons ondernemerschap tot aansprekende resultaten leidt. Ik wil hier speciaal de Elephant Parade vermelden, een Nederlands initiatief met een mooie geschiedenis en een mondiale reputatie. Indrukwekkend om daar rond te lopen, en te zien hoe de olifantjes gemaakt worden die uiteindelijk o.a. op Schiphol te bewonderen zijn. Een aanrader!

Verder heb ik ook nog een deel van de Nederlandse gemeenschap ontmoet, waarbij mij wel is gebleken dat het voor ons als ambassade erg moeilijk is om alle Nederlanders te bereiken. Onze Website en Facebookpagina blijken dan toch niet voldoende om een ruime verspreiding te bereiken, we zullen nog verder denken over mogelijkheden om hier een oplossing voor te bedenken.

Het muzikale hoogtepunt van de maand was ongetwijfeld het optreden van de Dutch Swing College Band buiten voor het EmQuartier winkelcentrum. Deze oer-Hollandse jazzband, al bijna 75 jaar actief, was gevraagd om enkele van de 49 composities van de overleden Koning Bhumibol Adulyadej te spelen ter gelegenheid van de herdenking van diens overlijden twee jaar geleden. Een fantastisch concert, waarbij duidelijk te merken was dat alle Thaise aanwezigen deze composities van a tot z kennen. Mocht u het gemist hebben, Adrie Braat, de stuwende kracht achter de DSCB, komt in maart met zijn Biggles Big Band weer naar Thailand om nog meer Nederlandse jazz te laten horen.

Ook het Nederlands hoger onderwijs was deze maand in het nieuws, op verschillende manieren. Allereerst via het bezoek van de rector magnificus van Nyenrode University Miša Džoljić, op zoek naar samenwerkingsmogelijkheden met vergelijkbare Thaise business opleidingen. Vervolgens vond een panel over het Nederlandse hoger onderwijs plaats georganiseerd door NHL/Stenden in samenwerking met hun Thaise partner PIM. Voor een groep deskundigen uit het bedrijfsleven en het hoger onderwijs, en een aantal Nederlandse Stenden-studenten die op dit moment in Thailand een opleiding volgen, werd gedebatteerd over de vraag waarom iemand die een (bedrijfs)opleiding wil volgen naar Nederland zou moeten komen. Kernwoorden: dynamisch onderwijs van goede kwaliteit, learning on the job, internationale maatschappij, grootste aanbod van Engelstalig onderwijs binnen de EU (met uitzondering van het VK, maar hoe lang duurt dat nog…).

Minder goed nieuws kwam van de regionale Nuffic–Neso vertegenwoordiger: “Den Haag” heeft besloten het lokale Nuffic-Neso kantoor eind dit jaar te sluiten, ondanks het goede functioneren van dit kantoor. Redenen: teruglopende subsidie in Nederland, gekoppeld aan te weinig groei in het aantal Thaise studenten dat in Nederland studeert. Jammer, maar gezien het fors teruglopende aantal Thaise studenten dat aan een universitaire studie begint in Thailand zelf (vergrijzing…) niet helemaal onverwacht.

Ik beëindigde deze maand in Hua Hin, waar de Nederlandse Vereniging Thailand Hua Hin een groots spektakel had georganiseerd om het 10-jarig bestaan te vieren. Een business lunch met met name Nederlandse MKB-ondernemers, waar ons Hoofd Economische Afdeling uiteen kon zetten wat wij als ambassade voor deze belangrijke groep ondernemers (90% van de Nederlandse economie) kan doen, en ’s avonds een groots optreden van Karin Bloemen voor 130 enthousiaste gasten. Een brok dynamiek, ze speelde alsof ze een uitverkocht Carré voor zich had. Mooi initiatief van Do en de andere leden van het bestuur, verdient zeker navolging!

Vriendelijke groet,

Kees Rade

Bron: Nederland Wereldwijd

4 reacties op “Blog ambassadeur Kees Rade (2)”

 1. chris zegt op

  Even over Nuffic-Neso:
  1. De markt is al enige jaren aan het verschuiven van 4 jaar Bachelor-programam’s studeren in het buitenland naar formules van 3+1, 2+2…dwz 3 of 2 jaar studeren in Thailand, 1 of 2 jaar in het buitenland.
  2. De procedures voor Thaise studenten om in Nederland te studeren of op stage te gaan zijn erg verzwaard. Dus: Nederland is er mede zelf de oorzaak van dat de animo om in Nederland te studeren afneemt.
  3. Gerenommeerde en minder gerenommeerde Westerse universiteiten openen vestigingen in Aziatische landen waarmee ze hun eigen glazen een beetje ingooien.

 2. Hans van Mourik zegt op

  2 jaar geleden en dit jaar is de Nederlandse Ambasade hier in Changmai geweest.
  Goed georganiseerd,valt niets op te zeggen.
  Wat mij tegen valt, is dat er heel weinig mensen aanwezig waren,ongeveer 25 personen.
  Zijn er zo,n weinig Nederlanders hier in Changmai en omstreken? of is de samenhorigheid onder de Nederlanders zo slecht,in Changmai..
  Als ik leest in de T.B in Hua Hin, Pataya en Bangkok bij de NVT daar, is de opkomst heel goed en volgens mij ook gezellig.
  Hier in Changmai ondanks de geringe opkomst was het toch gezellig.
  Hans

  • Henk zegt op

   Beste Hans.
   Over onze nieuwe ambassadeur geen slecht woord. Ik ben nu in Nederland en kon niet aanwezig zijn.
   Mogelijk hebben sommige mensen nog wat koudwatervrees. Als ik naar mezelf kijk dan denk ik meteen aan onze helaas te vroeg overleden Karel Hartog. Een zeer beminnelijke, charmante en open man en denk nog steeds met verdriet aan hem terug.
   Henk.

 3. Petervz zegt op

  Beste ambassadeur, beste Kees,

  Ik denk dat je met een blog veel meer interesse zal kunnen kweken als het niet zo zeer een opsomming is van waar je aanwezig bent geweest, maar meer een inhoudelijk verhaal over wat de toekomstige plannen zijn.
  En belicht bijvoorbeeld iedere maand een onderwerp dat de ambassade / de ambassadeur als prioriteit ziet, met voor de lezer te verwachten actie punten. Zelf noem je in dit blog gezondheidszorg. Leg nu eens uit waarom, wat de rol van Nederland daarin is, en wat de ambassade gaat doen om dat te versterken.

  Mvg, Peter


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website