Je kan mensen niet verbieden water te gebruiken, dus meer dan een oproep om tijdens Songkran zuinig met water om te springen kan de Thaise regering niet doen. Premier Prayut is erg bezorgd over de droogte die grote delen van Thailand teisteren, zegt regeringswoordvoerder Sansern. Hij hoopt dat de mensen naar de autoriteiten luisteren en alles wat mogelijk is, zullen doen om te voorkomen dat de situatie verder verslechterd.

De regering komt met een voorlichtingscampagne waarin de bevolking wordt gevraagd zich tijdens Songkran te beperken tot ‘rod nam dam hua’. Dat is het sprenkelen van een beetje water over anderen, volgens de oorspronkelijke traditie. Het gooien met emmers water wordt dan ook sterk afgeraden.

De overheid is bang dat het nieuws over een mogelijk watertekort in Thailand potentiële toesisten zal afschrikken. Prayut heeft daarom  het ministerie van Toerisme en Sport gevraagd buitenlandse toeristen voor te lichten over de droogte. Ze hoeven hun vakantie naar Thailand niet te schrappen uit angst dat de watertoevoer wordt afgesneden. Het water raakt niet op in het land, er zijn alleen zorgen over een tekort.

De verklaring van de regeringswoordvoerder is een reactie op eerdere berichten van deskundigen dat er onvoldoende water is voordat het regenseizoen begint. Sansern zegt dat dit alleen voor de landbouw geldt, niet voor de consumptie en de bescherming van het ecosysteem.

Inmiddels zijn 46 districten in twaalf provincies uitgeroepen tot rampgebied. Die status biedt gouverneurs de mogelijkheid om geld vrij te maken voor hulpverlening. Zo gaat men water distribueren met watertrucks.

Op 1 maart wordt in negen provincies begonnen met het kunstmatig opwekken van regen. Verder worden in het stroomgebied van de Chao Phraya 2.200 bronnen aangeboord. Die moeten het watertekort van 225.000 huishoudens helpen verlichten.

Hotel- en restauranteigenaren maken zich zorgen over de negatieve gevolgen van de droogte op hun business. De hotelbranche zelf gaat proberen het waterverbruik met 30 procent te reduceren.

Bron: Bangkok Post – http://goo.gl/Y4SMG2

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Thaise regering vraagt bevolking om geen water te verspillen tijdens Songkran”

 1. KLAUS HARDER zegt op

  In Pattaya en Jomtien doen ze een hele week aan Songkran. Wat ik buitengewoon vervelend vind. (Elke dag nat) Hier zou de overheid eens wat van moeten zeggen, 3 dagen zijn meer dan zat. Moet voor de goede orde vermelden dat de Thai vrij netjes zijn, als je duidelijk aangeeft … geen talkpoeder, geen water, Dank U wel, laten ze je rustig passeren, het zijn de toeristen die hier een zooitje van maken, lekker irriteren en pesten, zo, dat moest ik ff kwijt, dit jaar pas na songkran naar Jomtien.

 2. Nico zegt op

  Ondanks dat toch iedereen kan zien dat de hoeveelheid water wel aan de krappe kant is, zijn diverse mensen gewoon hun tuin en vooral ook de straat “nutteloos” aan het sproeien.

  Vorig jaar was er ook een water te kort, nu erger denk ik, maar ja, Songkran hé.
  Moet je toch minstens een paar falang met ijswater verzuipen.

  Nee, de Thai denk niet vooruit, nu niet, nooit niet.

  Veel sterkte met Songkran.

 3. Eric zegt op

  Het water kost belacheljk goedkoop in dit land. Dat is het probleem en leidt tot verspilling, dacht ik zo.

 4. Hansest zegt op

  Het klinkt eenvoudig, maar 46 districten in 12 provincies, dat moet toch om een enorme oppervlakte gaan.
  En die oppervlakte te bewerken door het kunstmatig opwekken van regen.
  Ik kan me daar geen voorstelling van maken; hoe kan je het kunstmatig laten regenen. Hoe denken ze dat in Thailand te gaan doen.
  Misschien is er een heel knap iemand (een natuurkundige of chemicus) die ook deze Thailandblog leest en hier iets in begrijpelijke woorden over kan vertellen.
  Ik denk dat meerdere lezers hier iets meer over zouden willen weten.

  • Fransamsterdam zegt op

   Regen ontstaat als de waterdruppeltjes in een wolk groot genoeg zijn geworden om naar beneden te vallen. In mist zijn de druppeltjes bijvoorbeeld te klein om de luchtweerstand te overwinnen en voldoende snelheid te krijgen. Die hele kleine druppeltjes hebben de neiging samen te klonteren met kristallen, bijvoorbeeld ijskristallen, die in koude wolken aanwezig zijn. Dan gaat het regenen. Door kristallen vanuit een vliegtuig in een wolk te dumpen, kun je dit proces versnellen en versterken.
   Het is nog bepaald geen probleemloze techniek, met ook nadelen, en je hebt natuurlijk wel wolken nodig.

 5. Jacques zegt op

  Bij mij in de wijk (achterland van Pattaya) is het nu al iedere maand raak met water te kort en moet ik de water tankauto weer voor laten rijden om mijn tank weer te vullen. Ik vrees dat het goed verkeert gaat dit jaar. We zullen zien en inderdaad die zottige en kinderachtige bezigheid met songkraan zal er zeker geen goed aan doen.

 6. Gerrit zegt op

  Beste Hansest,

  Ik heb bij Homepro een “regendouche” gezien, die zullen de Thai wel aan een vliegtuighangen, zodat een groot gebied, in één keer vol regen krijgt.

  Begin ik nu te demen….. of Thai’s te denken?

  In 2011 verzuipen en in 2016 verdrogen, het is ook nooit goed.
  Maar wel 365 dagen mooi weer gelukkig.

 7. Soi zegt op

  Ik denk dat gemeentelijke overheden gaan besluiten de watertoevoer overdag naar de huishoudens af te sluiten, en s’avonds of ‘s nachts mondjesmaat te laten stromen. Gebeurt nu bij ons in de weekenden ook al. Maar als er tijdens komende Songkraan te weinig of geen water uit de leidingen kan worden getapt, zal met man en macht en met bakken en emmers tegelijk smerig water uit stadsvijvers en -grachten, afvoerkanalen, en riolen worden geschept. Gaat nog een mooi feestje geven. Binnen blijven is het devies of een korte vakantie naar bv Seoul of Tokyo.

 8. geert zegt op

  Wat een nonsens! De regering steekt overal zijn neus in maar hier kunnen ze niets aan doen? In Tanzania hebben ze de nationale feestdag afgeschaft om geld te sparen. Hier kunnen ze probleemloos Songkran afschaffen om water te sparen. Maar ze gaan liever tegenstanders heimelijk van hun bed lichten en zogezegd heropvoeden…

 9. Khun Hallie zegt op

  Als de nood is aan de man kan nog altijd de watertoevoer naar de water-verslinnende golf-velden aangepast worden. Of is dat vloeken in de eigen kerk.

 10. Fransamsterdam zegt op

  Ik moet toch nog even kwijt dat het mij verbaast dat er gesproken wordt over ‘de droogte die grote delen van Thailand teistert’, terwijl in januari in alle regio’s in Thailand meer neerslag is gevallen dan normaal (gemiddeld over heel Thailand 201% meer dan gemiddeld).
  .
  Zie
  http://www.tmd.go.th/en/climate.php?FileID=4
  .
  Ik ben benieuwd naar de gegevens over februari, die naar ik verwacht over een dag of tien beschikbaar zullen zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website