Deze coup lost niets op, schrijft Bangkok Post vandaag. Misschien heeft legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha goede bedoelingen, maar door de macht te grijpen verergert hij alleen maar de situatie.

Prayuth zou beter moeten weten, want hij was betrokken bij de vorige coup [van september 2006, die een eind maakte aan het bewind van Thaksin].

De afgelopen acht jaar hebben laten zien hoe een anti-coup beweging ontstond: het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden).

Prayuth moet ook gezien hebben dat het de destijds door de militairen in het zadel gebrachte regering niet is gelukt eenheid te herstellen of een gevoel van rechtvaardigheid tot stand te brengen. Sinds de coup is het doel van nationale verzoening alleen maar ongrijpbaarder geworden.

Het staat buiten kijf dat de politieke conflicten vastgegroeid zijn in een complex web van conflicterende waarden en politieke aspiraties. Ze hebben ook nagenoeg iedere burger en belangengroep in het land gepolariseerd.

Het moet toch ook voor Prayuth evident zijn geweest dat zo’n diepgeworteld conflict niet in twee dagen kan worden opgelost. [Prayuth heeft op dinsdag en donderdag met betrokkenen vergaderd.] Nog een coup toevoegen aan onze lange geschiedenis van coups vergroot alleen maar de verwarring, waardoor het nog moeilijker wordt de woede van mensen aan beide zijden te neutraliseren.

In zijn eerste toespraak zei Prayuth dat de coup bedoeld was om nationale hervormingen tot stand te brengen; iets waar iedereen voor is. Maar hij laadt de verdenking op zich dat hij de agenda volgt van de anti-regeringsbeweging.

Het leidt geen twijfel, schrijft Bangkok Post ten slotte, dat Prayuth een gevaar voorzag toen hij besloot de macht over te nemen. Het trieste is echter dat de overname weerstand en gewelddaden kan oproepen en mogelijk meer levens zal eisen.

(Bron: Bangkok Post, 22 mei 2014)


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website