Tien minuten stroomde gisteren het water vanuit de Chao Praya door een doorgebroken oeverwal het land op of de 500 jaar oude tempel Wat Chai Watthanaram stond al 2 meter onder water.

Veel bewoners in een dorp achter de tempel, die nog sliepen, werden volkomen verrast door het water en moesten zichzelf en hun bezittingen in ijltempo in veiligheid brengen.

Behalve Wat Chai Watthanaram, die op Unesco’s Werelderfgoedlijst staat, stroomden ook het Portugese dorp, een handelspost gedurende het koninkrijk Ayutthaya, en het 500 jaar oude fort Pom Petch onder water. De snelheid van de overstroming wakkerde gisteren de vrees aan dat het stadscentrum van Ayutthaya niet gespaard zal blijven, omdat de rivieren Chao Praya, Pasak, Lop Buri en Noi er samenvloeien.

Directeur Suphot Phrommanot van het Fine Arts kantoor in Ayutthaya, heeft opdracht gegeven de vloedwallen te versterken, die Wat Thammaram, Wat Kasattrathirat en het Portugese dorp beschermen.

Ook in Ayutthaya overstroomde industrieterrein Rattana Nakorn, waar 50 fabrieken staan. De provincie heeft drie industrieterrein met circa 300 fabrieken. De gebieden om de andere twee staan al onder water. De Industrial Estate Authority of Thailand heeft de fabrieken opgeroepen de productie vijf dagen te staken om schade aan de productiemiddelen te voorkomen.

Voorlopig hebben historische sites en woongebieden in het district Muang nog geen last van het water, maar de situatie kan er elke minuut veranderen. Een deel van de Uthong Road, die in gebruik is als dijk ter bescherming van het district, staat al onder water. Een tijdelijke vloedwal is versterkt.

Inmiddels is het dodental van de overstromingen opgelopen tot 237 en drie personen worden vermist, aldus de laatste cijfers van het Disaster Prevention and Mitigation Department.

[In het bericht van 4 oktober is sprake van één industrieterrein waarop 400 fabrieken staan. De spelling verschilt ook, maar dat is niet opvallend. Thaise namen worden vaak op verschillende manieren geromaniseerd.]

www.dickvanderlugt.nl

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Ayutthaya: Na 10 minuten stond het water al 2 meter hoog”

 1. ludo jansen zegt op

  wat is er toch allemaal aan de hand?
  het lijkt wel of half thailand onder water staat.
  nederland zou hier een belangrijke rol kunnen spelen om te bestuderen hoe ze het probleem hier in de toekomst zouden kunnen aanpakken.
  hopenlijk worden er hier lessen uit getrokken,en de nodige maatregels getroffen.

 2. wever j . f zegt op

  ik zoek het boek thaise koorts weet u waar ik dat kan kopen gaarne bericht

  bij voorbaat mijn vr dank j.f wever khon kaen

  • dick van der lugt zegt op

   De Engelse versie is te koop bij Asia Books en wellicht ook via hun website te bestellen.

 3. Cor van Kampen zegt op

  Het is een ramp voor de arme bevolking. Zij zijn niet schuldig aan wat allemaal gebeurd.
  De groot grondbezitters hebben de belangrijkste bomen (teakhout) laten kappen.
  Die hielden het water en de grond vast. Later palmbomen en rubber bomen en Hotels
  gebouwd. De Palmbomen en rubber bomen hebben niet dezelfde wortels als de eeuwen-oude teakbomen en verdwijnen met veel wateroverlast.
  Neem als voorbeeld Pattaya. Het achterland was voor 10 of 15 jaar geleden een natuurgebied met bossen enz. Ze hebben alles volgebouwd en in beton gegoten.
  Het water kan niet meer weg in de grond.
  Het is hetzelfde als onze Nederlands overheid. Jaren lang op te grote voet geleefd.
  Krijg die klanten maar eens terug voor het gerecht. de meeste zijn al dood.
  Wij moeten nu als generatie (oud of jong) daar voor bloeden.
  Dat moeten de Thai ook. Ik hoop voor hun dat er een dag iemand opstaat die er wat aan gaat doen. Ik hou te veel van die mensen.
  Hetzelfde geld voor ons land. Laat al die figuren die jarenlang te veel hebben uitgegeven
  maar eens echt met de billen bloot gaan. Het is helaas zo, de meeste zijn dood.
  Heb toch vertrouwen in de toekomst en in het Thaise volk.
  Cor.

 4. frans zegt op

  het is heel erg wat daar gebeurd.En die mensen heben al zo weinig. Maar zou iemand mij kunnen zegen of BUA YAI JN ook is over stroomd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website