De zorgkosten buiten Europa blijven vergoed worden in het basispakket van de zorgverzekering. Een plan van minister Edith Schippers van Volksgezondheid om dit vanaf 2017 te schrappen, is nu definitief van tafel, zo bleek na de ministerraad van gisteren.

Zorgkosten die Nederlanders maken als zij buiten Europa reizen, worden deels vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Vanaf 1 januari 2017 zou aan de vergoeding vanuit het basispakket een einde komen.

Schippers ziet nu van het plan af, omdat de wet na behandeling in de Tweede Kamer ”te complex en daarom onuitvoerbaar” was geworden. Ze wilde met de maatregel 60 miljoen euro besparen. Deze bezuiniging zal ze nu elders in haar begroting moeten zoeken.

Zorgverzekeraars waren altijd fel tegenstander van dit bezuinigingsplan. Het schrappen van de werelddekking zou volgens hen niet leiden tot een besparing. Daarnaast bleek het plan administratief vrijwel onuitvoerbaar.

Bron: www.rijksoverheid.nl

4 reacties op “Werelddekking blijft in basispakket zorgverzekering”

 1. Leo Th. zegt op

  Volkomen terecht dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen reizigers die binnen of buiten Europa met zorgkosten te maken krijgen! Minister Schippers heeft veel onnodige commotie veroorzaakt maar daar is nu dus gelukkig een eind aan gekomen.

 2. Jan zegt op

  Iedereen blij 🙂

 3. Bacchus zegt op

  Natuurlijk willen de verzekeraars dit niet uit het basispakket halen! Een groot deel van de premie die men nu betaald is juist voor die werelddekking. Administratief onuitvoerbaar? Complete onzin natuurlijk. Vraag eens een offerte aan bij een verzekeringsmaatschappij voor ziektekosten. De eerste vraag die gesteld wordt is waarvoor de dekking moet gelden, zoals dekking voor USA, Europa, rest van de wereld. Als je USA aanklikt gaat de premie meteen flink omhoog. Kennelijk is het dus wel simpel te berekenen, maar natuurlijk wil men dit niet, want dat scheelt een paar honderd miljoen aan premie die men liever in de eigen “reserve” stopt om over een paar jaar als dividend uit te keren aan de aandeelhouders. Schippers is waarschijnlijk teruggefloten door partijgenoten die nu de scepter zwaaien bij een van de zorgverzekeraars. Die zien hun bonus al in gevaar komen! Schippers zelf maakt zich zelf hiermee ook niet populair en kan een toekomstig baantje bij de club van zorgverzekeraars dan wel op de buik schrijven. Niet doen dus!

 4. jacques zegt op

  Een juiste beslissing die hopelijk wel even stand houdt je weet het maar nooit met de politiek.
  Gewoon Nederlanders dezelfde behandeling geven. Raddraaiers kunnen op andere wijze worden aangepakt. Veel strengere controles maar ja dat vraagt om mankracht en prioriteiten. Daar is vaak een gebrek aan. Maar het is goed dat vakantiegangers ook buiten Europa de juist medische behandeling kunnen krijgen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website