Het afschaffen van de wereldwijde dekking van de zorgverzekering is voorlopig uitgesteld. De meeste partijen in de Tweede Kamer zijn tegen het plan van Minister Schippers, zo laat de NOS weten.

Het plan om mensen zichzelf te laten bijverzekeren als zij buiten Europa gaan studeren of op vakantie gaan krijgt weinig steun. Vrijwel alle politieke partijen vinden het te veel gedoe voor te weinig besparing. Minister Schippers kan daarnaast niet bewijzen dat de maatregel daadwerkelijk 60 miljoen euro besparing oplevert.

Minister Schippers vroeg in het debat om uitstel. Zij kon niet alle vragen beantwoorden. De wet had op 1 juli door zowel de Tweede als de Eerste Kamer moeten zijn goedgekeurd. Dan zouden de verzekeraars, die overigens ook grote bezwaren hebben, genoeg tijd hebben gehad om hun producten aan te passen.

Door dit uitstel zal de maatregel niet per 1 januari 2017 ingaan. De werelddekking als onderdeel van de zorgverzekering blijft daarom voorlopig bestaan.

De verwachting is dat dit uitstel zal leiden tot afstel, vooral ook omdat CDA, SP, D66, PVDA en PVV tegen het plan van minister Schippers zijn. Alleen de VVD ziet nog heil in het plan.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Van uitstel komt afstel: Voorlopig geen afschaffing werelddekking zorgverzekering”

 1. Cornelis zegt op

  Kort samengevat: goed nieuws! Ik hoor hier in Thailand een zucht van verlichting…………

 2. Rob V. zegt op

  Gelukkig maar, anders hadden de premies vast door het dak gegaan. Plus dat het rompslomp scheelt voor verzekeraar en verzekerde over wanneer wel/geen dekking etc.

 3. Leo Th. zegt op

  Terecht dat deze discriminerende maatregel vooralsnog geen doorgang vindt! Bovendien heb ik uit de berichten van zorgverzekeraars begrepen dat de eventuele besparing van 60 miljoen (wat neerkomt op zo’n 5 euro jaarlijks per verzekerde) grotendeels teniet gedaan worden door de extra administratie bij deze verzekeraars.

 4. Henk Keizer zegt op

  Drie jaar geleden ben ik, tijdens mijn vakantie, een week opgenomen in het BKK hospitaal Pattaya
  wegens een hardnekkige hartritme storing en een gevaarlijk lage bloeddruk.
  De behandeling was ongelofelijk goed vergeleken met de ervaring in Nederland.
  De prijs hiervan lag op een kwart van wat je hiervoor in Nederland moet betalen…
  Waar haalt onze minister dan haar zogenaamde 60 miljoen besparing dan vandaan ??
  De zoveelste voorspelbare misrekening van onze (wijze) ministers…

 5. Rene Martin zegt op

  Gelukkig dat die maatregel niet door gaat zoals het nu er naar uitziet. Premies van de reisverzekeringen waren stukken duurder geworden wilde je dan ook medisch meeverzekeren.

 6. Ton zegt op

  Waarin een klein land groot kan zijn: alles afbreken, bezuinigen, geld sprokkelen.
  Zie Frankrijk: vanuit Thailand centrale overheids-inbelnummers voor zieke Franse landgenoten, die daarna door Franse assistentie volledig worden ontzorgd.
  Een belangrijk criterium om nog ingeschreven in NL te blijven is de basis-ziektekostenverzekering, daarvoor betaalt men dan ook belasting in NL, terwijl men wat betreft belastingen vaak beter in Thailand ingeschreven zou kunnen zijn.
  Als die zekerheid omtrent ziektekostenverzekering wegvalt, dan wordt het voor de lange vakantievierders toch echt het overwegen waard om fiscaal te vertrekken (huisje in NL mag je altijd nog aanhouden). Scheelt de NL-staat toch wel belastinginkomsten, ofwel: schiet de Staat in de eigen voet. Penny-wise, pound-foolish.
  Blij, dat het plan van de baan is. Hopelijk voorgoed!

  • ruud zegt op

   Als je in Thailand echt de belasting betaalt, die je zou moeten betalen, valt dit vaak nog tegen vergeleken met Nederland.
   Vergeet niet dat het portie sociale verzekeringen in Nederland vaak groter is, dan het belastingdeel.
   In Thailand betaal je alleen belasting, waar je behalve de straat voor de deur een immigratiekantoor en een belastingkantoor niets voor terug krijgt.
   Het lijkt dus wel lager, maar je bouw dus geen AOW meer op en je bent ook je verzekering kwijt, voor als je aanspraak zou moeten maken op die sociale verzekeringen.
   Zoiets als ik woon goedkoop in mijn koophuis, want ik heb mijn opstalverzekering opgezegd.

 7. Slagerij van Kampen zegt op

  Vermoedelijk heeft de staat het niet echt op de Thailand gangers voorzien. Als men dacht hier geld te kunnen vangen had men ongetwijfeld andere grote groepen longstayers in beeld. Lui die ook in Nederland eigenlijk een soort longstayers zijn. Er werd en wordt door een bepaalde groep mensen naar het schijnt flink gefraudeerd. Ook door ziekenhuizen overigens. Meestal wil de verzekeraar dan ook zo snel mogelijk weten in welk hospitaal u zich bevindt. Voor men het weet is men ook daar weer een melkkoe geworden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website