Malariaparasieten die resistent zijn tegen meerdere malariamedicijnen zijn opgedoken in delen van Thailand, Laos en Cambodja. Wetenschappers waarschuwen dat deze parasieten de bestrijding tegen malaria bedreigen.

Al eerder waarschuwde Groot-Brittannië dat een medicijn dat algemeen wordt gebruikt om malariapatiënten te behandelen, voor het eerst niet meer effectief was.

De malariaparasieten lijken immuun te zijn voor de huidige behandelingen tegen de ziekte met artemisinine en piperaquine. De parasieten zijn wijdverspreid over Cambodja en een nog resistentere parasiet is actief in het zuiden van Laos en noordoosten van Thailand.

Een professor van de universiteit van Oxford en Mahidol in Thailand die onderzoek heeft gedaan naar de superparasieten laat weten dat de men mogelijk de race om artemisinine-resistente parasieten te elimineren aan het verliezen zijn. De gevolgen van de verspreiding van resistente malariaparasieten kunnen ernstig zijn als we niet snel wereldwijd actie ondernemen.

Malaria is een ziekte die wordt veroorzaakt door parasieten. Deze kunnen het lichaam binnenkomen tijdens een muggenbeet. Malaria veroorzaakt koorts, hoofdpijn, koude rillingen en spierpijn. Malaria komt regelmatig voor in Nederland. Het gaat dan om mensen die de ziekte in (sub)tropen hebben opgelopen.

Bron: NU.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “‘Resistente malariaparasiet duikt op in Thailand’”

 1. roja zegt op

  Geachte lezers dit is een zeer ernstig bericht die men niet moet onderschatten . Smeer u in met deed en slaap vooral onder een klamboe ; DOEN !!!

 2. Wim van Doorn zegt op

  Waar haal ik zo gauw een klamboe vandaan, en bovendien moet een klamboe toch aan het plafond worden opgehaakt, en hoe krijg ik dat voor elkaar? Zonder het plafond te beschadigen toch al helemaal niet, dunkt mij zo. Ik wil wel mijn schuifpui des nachts open kunnen houden.

  • Fransamsterdam zegt op

   Als je geen klamboe hebt zou je er een kunnen kopen. Dat kan in een fysieke winkel of via een online webshop.
   Het ophangen van de klamboe kan met een kleefhaakje geschieden. Dat werkt ongeveer net zoals een sticker die je ergens opplakt en vereist geen bijzondere vaardigheden. In het ergste geval blijft er na demontage een lijmrestje achter.
   Er zijn geen gevallen bekend van schuifpuien die niet meer functioneren nadat er een klamboe boven een bed is opgehangen.

  • Eduardus zegt op

   Heb een geraamte van een partytent over mijn bed geplaatst en daarover een muskietennet (klamboe) gehangen.

  • Mr Bojangles zegt op

   Van je bed een soort hemelbed maken. Op iedere hoek een paal, boven verbinden met latten, en dan romdom fijne vitrage. is ook wat praktischer dan een klamboe. Stof goed ruim nemen, niet van dat krappe gedoe dat het strak zit. En uiteraard vrijwel altijd dicht laten hangen.
   Die klamboe’s die je aan het plafond bevestigt, lopen meestal taps toe, en dat kost je aardig wat bewegingsvrijheid.

   Overigens heb ik er voor hotels eentje bij me van de ANWB, 2-persoons en die zijn best ruim. Vrijwel overal hebben ze wel een schilderij aan de muur hangen. Hup, schilderij eraf, haakje van de klamboe eraan, en dan rondom het bed.

 3. erik zegt op

  Insmeren met Deet, of een klamboe nemen. Beide is dubbelop.

  Betreft het je eigen huis, goed hang- en sluitwerk en achter iedere deur of raam, wc-raampje, ventilatie, een hor en die onderhouden want dat spul oxideert. Attent zijn op stilstaand water buiten het huis, ruim dat op, of gooi er een paar druppels olijfolie in. Medebewoners attent maken op het sluiten van de deuren en dat is nog het lastigste heb ik gemerkt.

  Ik woon hier 15 jaar en heb nog nooit een klamboe gehad, of in huis Deet nodig gehad.

 4. Ariane zegt op

  Super insect block 95 Wild Lives…(te koop in Thailand).

  • Francis zegt op

   Ook op delimarket.asia

 5. Marc zegt op

  Werkt het ook om ‘s nachts de ventilator aan te houden ? Daar kan zo’n mug ook niet tegenin zwemmen.

  • TheoB zegt op

   Volgens mij houden muggen van warme, vochtige, windstille plekken met stilstaand water om eitjes in te leggen. Een traditionele thaise wasruimte/wc is dus een ideale plek voor muggen.
   De temperatuur in de (slaap)kamer lager maken (dan is de lucht ook droger), in de luchtstroom van de ventilator staan/zitten/liggen, geen emmers/potten/pannen met water laten staan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website