Nieuws, tips en updates van de Stichting GOED

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Nieuws uit Nederland en Belgie
Tags:
28 januari 2020

Interessant nieuws, tips en updates voor Nederlanders in het buitenland

 1. Terugkeer naar Nederland wordt steeds lastiger
 2. Onderhandelingen belastingverdragen in 2020
 3. CBS onderzoek houdbaarheid woonlandfactor
 4. Reactie van Ministerie van Justitie en Veiligheid op het nationaliteitsonderzoek
 5. Brexit-noodwet
 6. De 10-jaren klok gaat tikken in het Verenigd Koninkrijk
 7. Mobiele paspoort aanvraagstations en VFS Global
 8. Registratie Ambassade

1. Terugkeer naar Nederland wordt steeds lastiger

De woningmarkt zit muurvast

Heeft u een tijd in het buitenland gewoond en keert u weer terug naar Nederland? Bereid u dan goed voor, het is geen uitzondering dat men noodgedwongen bij de daklozenopvang moet aankloppen. De sociale woningmarkt heeft tegenwoordig jarenlange wachtlijsten.
Staat u op het punt terug te keren of bent u al teruggekeerd? Wij ontvangen graag uw ervaringen (positief of negatief), tips en adviezen.

Lees verder tegen welke problemen u kan aanlopen

2. Onderhandelingen belastingverdragen in 2020

De Nederlandse overheid onderhandelt voortdurend met andere landen over (nieuwe) belastingverdragen.
Doel van de onderhandelingen is een nieuw of gewijzigd belastingverdrag. Een dergelijk verdrag omvat afspraken die moeten voorkomen dat enerzijds burgers of bedrijven dubbel belasting betalen en anderzijds helpen om belastingontwijking te voorkomen. In 2020 probeert Nederland gesprekken te (her)starten met Australië, Aruba, India, Israël, Mozambique, Senegal en Thailand.
Reeds geïnitieerde gesprekken zullen worden voortgezet met onder andere België, Brazilië, Chili, Curaçao, Marokko, Oeganda en Portugal.
Het Ministerie vraagt ondernemers en burgers die over fiscale informatie beschikken die van belang kan zijn voor de lopende of voorgenomen onderhandelingen contact op te nemen.
Lees verder

3. CBS onderzoek houdbaarheid woonlandfactor

In juli 2019 kondigde onze collega VBNGB aan dat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het CBS opdracht had gegeven om een onderzoek te doen naar de mogelijkheden tot een nieuwe berekening van de woonlandfactor op basis van bronnen van internationale gegevens. Het CBS was gevraagd tot aanbevelingen te komen voor de berekening in de toekomst waarbij de nadruk gelegd wordt op de houdbaarheid van de woonlandfactorberekening. Twee belangengroepen van verdragsgerechtigden waren betrokken bij dit onderzoek. De FANF (Fédération des Associations Néerlandaises en France) en de Vereniging Belangenbehartiging Nederlands Gepensioneerden in het Buitenland (de VBNGB).
Het onderzoek is nu afgesloten en u kunt het eindrapport van de heer Vincent van Polanen Petel en een artikel hierover lezen op de website van de VBNGB via deze link: vbngb.eu/2019/12/06/cbs-onderzoek-houdbaarheid-woonlandafctoren/

4. Reactie van het Ministerie van Justitie en Veiligheid op het nationaliteitsonderzoek

Na bijna 4 maanden heeft Stichting GOED een reactie mogen ontvangen op de resultaten van het Nationaliteitsonderzoek. De Stichting heeft zijn zorgen geuit, over de informatievoorziening omtrent de complexe nationaliteitswetgeving, die nog steeds te summier wordt weergegeven. Ook wordt men niet altijd goed voorgelicht, of simpelweg doorverwezen naar advocaten als de vraag te ingewikkeld is voor de ambassade of het 24/7 Contactcenter.

Kort samengevat de reactie van Min. JenV;
Mensen moeten zelf de informatie op de overheidswebsites checken, wanneer hun persoonlijke situatie veranderd. Het is ieders eigen verantwoordelijkheid en alles is wel ‘ergens’ online te vinden.

Er wordt verder met geen woord gerept dat de overgrote meerderheid in het onderzoek heeft aangegeven voor een dubbele nationaliteit te zijn. Evenmin dat het behoud van het Nederlanderschap voor meer dan 90% van de respondenten, zeer belangrijk is, zelfs al is men al jaren geleden vertrokken.

Hier kunnen we het dan mee doen, het Min. van JenV steekt niet graag de hand in eigen boezem en toont totaal geen empathie.

Het is niet voor niks dat mensen hun heil zoeken bij belangenorganisaties voor Nederlanders in het buitenland en bij specifieke Facebook groepen en forums. Bij laatstgenoemden komen velen nationaliteit gerelateerde vragen binnen. Je kunt je afvragen waarom?

De reactie op het rapport is dan ook een klap in het gezicht voor de meer dan 5000 Nederlanders wereldwijd die het onderzoek hebben ingevuld. Het ministerie reageert verder op geen enkele manier op de inhoud en bevindingen die het rapport naar voren brengt.

Lees het volledige antwoord van het Min. van Justitie en Veiligheid

5. Eerste Kamer – Brexit noodwet

De Eerste Kamercommissie voor Immigratie & Asiel / JBZ-Raad (I&A/JBZ) heeft vanwege de onzekere ontwikkelingen, m.b.t. Brexit, en het al dan wel of niet voldoende waarborgen van de rechten van Nederlanders (EU onderdanen), in het VK, verdere besprekingen uitgesteld tot na de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Dus tot na 31 januari 2020. De commissie bespreekt op 11 februari 2020 de nadere procedure.
Lees verder

6. De beruchte 10-Jarenklok gaat tikken in het Verenigd Koninkrijk vanaf Brexit

Heeft u als volwassene naast de Nederlandse nationaliteit, ook een andere nationaliteit (Engels, Frans, Zuid Afrikaans, Amerikaans, Duits, Nigeria, Vanuatu, etc), dan kunt u in bepaalde gevallen automatisch de Nederlandse nationaliteit verliezen. Inderdaad, niet enkel voor diegenen die een Britse nationaliteit erbij hebben, maar voor iedereen met welke andere nationaliteit dan ook en woonachtig in het VK.
Lees verder

7. Mobiele paspoort aanvraagstations en VFS Global

Al geruime tijd houdt het NIHB de locaties en data van de mobiele paspoort aanvraagstations bij (Pop-up ambassades).
Het laatste nieuws hierover:
Pop-up ambassades komen naar Houston, Texas op 3 en 4 maart en Seattle op 20 en 21 april en bij voldoende belangstelling zal de ambassade in Rome, eind maart, eenmalig, afreizen naar Catania in Sicillië. Ook is de voorlopige planning voor Spanje bekend gemaakt.
Lees verder
VFS Global Birmingham – VFS Global Londen
Vanaf juni 2020 kunt u ook een paspoort of ID-kaart aanvragen of verlengen bij het nog te openen kantoor van de externe dienstverlener VFS Global in Birmingham.
Vraag op 3 februari uw reisdocumenten aan zonder extra servicekosten bij VFS Global London.

8. Registratie ambassade

Alle Nederlanders kunnen zich nu inschrijven voor de informatieservice van Buitelandse Zaken. Zo blijft u op de hoogte van alle belangrijke informatie over het land naar uw keuze. Meer informatie klik hier.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Nieuws, tips en updates van de Stichting GOED”

 1. Erik zegt op

  Woningmarkt muurvast? Laat ik daar nu niets van gemerkt hebben! Ik ben vanwege invaliditeit naar NL teruggekeerd en heb geen eisen gesteld aan de woonregio. In Thailand al een woning toegewezen gekregen en die aanvaard en daar woon ik nu bijna twee jaar. Ik ben gepensioneerd en dan kun je overal wonen. Afstanden? Als je uit Thailand komt waar je voor een papiertje naar Bangkok moet (2x 600km) dan tellen afstanden niet mee….. Ik heb geen problemen ondervonden bij de terugkeer en de elektronische papierwinkel waar je dan mee te maken krijgt.

  Thailandblog, goed dat je de stichting GOED hier een plaatsje geeft. Ze doet goed werk en verstrekt nuttige info.

  • Cornelis zegt op

   Wat die woningmarkt betreft is er de laatste 2 jaar – nadat u teruggekeerd bent – natuurlijk wèl een verslechtering opgetreden……

   • Rocky zegt op

    Ik ben ook om gezondheids redenen na 30 jr in thailand gewoond te hebben afgelopen jaar in maart onverwachts in nl terug gekeerd. Had op 12 april daarop mijn huurcontract getekend voor een sociale huurwoning. Ik ben onvermogend. En geen eisen gesteld behalve dat ik geen trap meer kon lopen. Zit nu in een 60+ woning.

 2. wilem kalasin zegt op

  He Erik, hoe heb je dat voor elkaar gekregen. Een woning in Nederland. Zelf ondervind ik veel problemen. Antwoorden als U moet ingeschreven staan in een gemeente of u met langskomen voor een gesprek. Ben zeer benieuwd want zou graag terug willen. Zie je antwoord belangstellend tegemoet.

  • Erik zegt op

   Willem Kalasin, heb me ingeschreven bij een woningbouwcorporatie (Elkien, Friesland of kijk bij frieslandhuurt.nl) en dan krijg je aanbiedingen of je kijkt op de site. Zie je wat leuks dan schrijf je daarop in en eens krijg je een aanbod; bij mij duurde dat 4 maanden. Dan moet je wel snel naar NL voor een gesprek, bezichtiging, overleg met bestaande huurder en dan berekenen ze voor je of je qua inkomen (niet te laag, niet te hoog) en qua belangengroep (bejaard, invalide, gezin) in aanmerking komt voor dat onderkomen.

   Is dat allemaal ‘ja’ dan vlieg je naar Thailand terug om twee tot drie weken daarna definitief te gaan en het huis in huur te nemen. Dat ging ook mij even te vlot en je hebt op heel korte termijn veel te doen en te reizen maar dan heb je wel een huis. Ik huurde een week een kamertje in een airbnb pension tot de vloerbedekking lag en de meubels klaar stonden. Heb je familie of vrienden om even in te wonen dan kan dat ook. Ik heb nu een keurige tussenwoning in een groot dorp in de gemeente ZW Friesland voor 527 e/maand. En bepaald niet in the middle of nowhere…..

   Met het getekende huurcontract schrijf je je in bij de gemeente en dan kun je een zorgpolis afsluiten en andere verzekeringen. Veel gaat langs elektronische weg en loopt als een trein. Vrienden met auto sjouwden me overal naar toe; dat heb je wel nodig hoor!

   Maar …. er zullen regio’s in NL zijn waar een huis vinden minder snel gaat vanwege de gespannen woningmarkt. Daar hield ik rekening mee en koos voor Friesland, en er zijn meer regio’s waar je snel aan een huis komt. Ik schreef al, als je gepensioneerd bent telt afstand niet.

   Succes!

   • willem Kalasin zegt op

    Erik, bedankt voor het snelle antwoord. Alles lijkt zo simpel. Ga in ieder geval proberen mij in te laten schrijven wat tot op heden steeds mislukte. Ik wil ook in die regio gaan wonen. Moet maar een auto huren dan voor de nodige contacten. Heb geen familie maar waar ik een beroep kan doen.

 3. Woningzoeker zegt op

  Beste Erik, hoe kom je aan een toegewezen woning? Lang op een woning moeten wachten?
  Totaal geen ervaring mee. Hoor graag.
  Woningzoeker.

  • Rocky zegt op

   Geen probleem. Kijk op internet nd wooncoperaties in nl laat je voor 10 a 30€ inschrijven..stel geen/zo min mogelijk eisen !!! Reageér zoals gezegd per mail op woningen in loting en op basis van inschrijvings profiel. Groningen. Friesland. Achterhoek. Brabant.. limburg binnen 1-4 mnd gegarandéerd een woning. Succes!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website