De kiezer heeft gesproken en voor de derde keer op rij is de VVD is veruit de grootste partij geworden met 33 zetels. Wel verloor de partij van Mark Rutte 8 zetels ten opzichte van de vorige verkiezingen, maar hij deed het aanzienlijk beter dan de peilingen en de eerste uitslagen voorspelden.

De PVV deed het iets minder goed dan verwacht toch wordt de partij waarschijnlijk tweede in Nederland en komt uit op 20 zetels. De partij van Wilders kan nog van de tweede plaats gestoten worden door de CDA en D66, die beide flink winnen en toto op heden op 19 zetels staan.

GroenLinks deed het opmerkelijk goed en werd zelfs de grootste winnaar van deze verkiezingen. De partij van Jesse Klaver gaat van 4 naar 14 zetels.

Een andere linkse partij, de PvdA, is hard afgestraft voor de regeringsdeelname en liet een historisch verlies zien. De partij van Lodewijk Asscher heeft nog maar 9 zetels over van de 29 die ze hadden. Nog nooit was de partij zo geminimaliseerd en speelt nu geen rol van betekenis meer in de vaderlandse politiek.

Ook de ChristenUnie, Partij voor de Dieren en 50Plus wonnen zetels. Denk (een partij voor allochtonen) komt met 3 zetels in de Tweede kamer. Een andere nieuwkomer is het Forum voor Democratie, een rechts partij die kiezers  aanspreekt die de denkbeelden van Geert Wilders te extreem vinden.

Bijzonder is de zeer hoge opkomst, deze kan uitkomen op  77,7 procent. Dat is meer dan in 2012 toen 74,6 procent van de kiezers stemden. In 2002 was de opkomst nog hoger, met ruim 80 procent.

Sommige gemeenten zeggen dat ze pas later vandaag of zelfs morgen pas klaar zijn met stemmen tellen. Daardoor kan de definitieve zetelverdeling nog iets veranderen.

Bron: NOS.nl

Veel expats in Thailand hebben ook gestemd, het is niet duidelijk waarop maar lezers kunnen reageren op dit artikel en hun keuze toelichten. 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “Nederland stemt: Hoge op opkomst, VVD grootste en PVV tweede partij”

 1. sjors zegt op

  Alle stemmen moesten om veiligheids redenen met de hand geteld worden . Geen gegevens via computer ,vandaar de vertraging .

 2. Harrybr zegt op

  Even wat geschiedenis: Bij de verkiezingen van 2012 ontstond er een rally: Links moest Rechts uit het Torentje houden of omgekeerd, dus.. vele kiezers gingen strategisch stemmen: op Rutte of op Samsom. Die situatie gold nu niet meer: men stemde naar overtuiging.
  Gevolg: VVD van 31 over 41 naar 33, dus 2 zetels meer op eigen kracht. Niet slecht als velen je voor leugenaar, oplichter, dief, belazeraar, Pinokkio enz uitmaken.
  PvdA van 30 – 38 naar… 9. Au… zoals gebruikelijk zien de PvdA-stemmers niet, wat hun partij toch nog voor elkaar heeft gekregen.
  Ook de andere partijen hebben dat strategische kiezen gevoeld, want kregen in 2012 een knauw:
  PVV van 24 – 15 – 20 dus niveau van 2010 niet meer gehaald, maar nog steeds 20% lager.
  Idem CDA: van 21 – 13 – 19, dus nog steeds 10% onder het oude niveau.
  SP ondanks alles, van 15-15-14.
  D66 bleek wel te groeien: 10-12-19.
  Kijkend naar GL: 10-4-14 is men eigenlijk interessant beter terug van haast weggevaagd.

 3. printen zegt op

  Ik hoorde en las de buitenlandse reacties op de verkiezing in Nederland en er ging een zucht van verlichting in de commentaren van die media. De meeste dan. Het “populisme” krijgt geen echte voet aan de grond en dat geeft weer moed voor de Franse en Duitse verkiezingen in dit jaar. En de EU krijgt natuurlijk een ook een “boost”. Geen Nexit, dus moet GB het zonder enige steun doen.

  Ik stem sinds 1967 op D’66 en ben dus redelijk blij dat Wilders niet de grootste partij werd. Niet dat het veel uitmaakte, omdat de overige partijen nooit met hem zou samenwerken in een coalitie. Maar het geeft wel een goed gevoel dat Wilders buitenspel staat.

  Maar het wordt wel een moeizame formatie. De VVD heeft veel meer zetels als andere coalitiegenoten en zal dus veel van haar verkiezingsstandpunten terug willen zien in de regeringsverklaring. Maar met name het CDA en D’66 hebben ook redelijk forse winst geboekt en willen ook veel van hun verkiezingsbeloftes in die verklaring zien. En het wordt minimaal een 4-partijen coalitie. Dus wie zal de vijfde wiel aan de coalitiewagen worden?

  • Dennis zegt op

   Ik vraag me af of CDA en D66 er wel onderling uit gaan komen…

   Pechtold (D66) wil heel graag meeregeren, maar de nr. 2 op de lijst (Pia Dijkstra) maakt er haast een persoonlijke vete van zaken als euthanasie en donorregistratie erdoor te krijgen. Dat kan bij het CDA een breekpunt zijn en bij ChristenUnie (de eventuele 4e partij) zeker. Ik denk dat het CDA niet ten koste van alles wil meeregeren om een debacle zoals met Wilders in 2010- 2012 (“Bruin 1) te voorkomen. Wat er dan overblijft is een coalitie “over links” met VVD, D66, Groen Links en een 4e partij (PvdA, SP). Maar daar zijn de verschillen met de VVD natuurlijk nog veel groter. Hoe gaan de linkse partijen dan hun standpunten vorm geven m.b.t. het beleid wat de VVD voorstaat?

   Misschien komen ze er allemaal heel snel uit, ‘t is in elk geval goed te zien dat een partij als PVV niet de grootste is, maar de 20 zetels zijn eigenlijk nog steeds een droevige constatering.

   Vreemd eigenlijk dat een PvdA zo slecht scoort en de VVD relatief goed. Zelfs een chimpansee had NL nog uit de crisis gekregen, dat is zeker niet de verdienste van Rutte. De VVD staat bij mij voor egoïsme (PVV ook), dus ik houd m’n hart weer vast voor de komende jaren…

 4. Peter zegt op

  Dat nog niemand gereageerd heeft op de 3 zetels van Denk.
  Man man man waar gaat dit naar toe, levensgevaarlijk!
  Een etnische verlenging van het Turkse parlement in Nederland!
  Dit heeft niks meer met democratie te maken die partij. Alleen Turkse mannen bij de huldiging, alleen Turkse teksten, televisiereporters er uit gezet.
  Maar ja, als je mensen hier op wijst……..ben je een racist.

 5. John Chiang rai zegt op

  Onder de Nederlandse kiezers in Thailand,was de PVV de grootste partij met 140 stemmen,en de VVD met 111 stemmen kwam op de 2e plaats.
  Veel Nederlandse kiezers in Thailand waren schijnbaar toch ontevreden,met de politiek van Mark Rutte, hoewel zijn ongeliefde maatregelen van inleveren,meestal te maken hebben met de enorme globale veranderingen.
  Of de generaliserende mening van Wilders, t.o.v. buitenlanders,moslims en het huidige Europa een verbetering betekenen,waag ik echter te betwijfelen.
  De democratie die wij uit Nederland, en het grootste deel van Europa kennen,ook i.v.m.o.a ziekenzorg, pensioenregelingen en verdere sociale zekerheden,zijn voor enkelen misschien te verbeteren,maar behoren nog steeds tot de beste van deze wereld. Waar op deze wereld is het dan werkelijk beter gesteld met de democratie,en de sociale zekerheid.?? En kom me s.v.p. niet met het opnoemen van allerhande voordelen die Thailand te bieden heeft,die zagen er zonder het zekere geld uit het thuisland geheel anders uit,terwijl ik het niet eens hebben wil over het verschil van het politieke z.g.n.democratische systeem. In vergelijk tot de meeste Thai,zeuren en mekkeren velen op hoog Niveau.

  • Rob V. zegt op

   Ja, hier de hele uitslag zoals de ambassade deze meld op Facebook:

   Op 15 maart 2017 werden de Tweede Kamerverkiezingen gehouden. De uitslag van de stemming door de in Thailand geregistreerde Nederlandse kiezers is als volgt:

   • Partij voor de Vrijheid (PVV) – 140
   • Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) – 111
   • Democraten 66 (D66) – 93
   • GroenLinks (GL) – 47
   • Partij van de Arbeid (PvdA) – 30
   • Christen-Democratisch Appèl (CDA) – 29
   • Forum voor Democratie (FvD) – 22
   • Socialistische Partij (SP) – 20
   • 50Plus (50+) – 20
   • ChristenUnie (CU) – 15
   • Partij voor de Dieren (PvdD) – 13
   • Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) – 5
   • VoorNederland (VNL) – 2
   • DENK – 1
   • Artikel1 – 1
   • GeenPeil (GP) – 1
   • Libertarische Partij (LP) – 1

   In totaal werden vanuit/in Thailand 551 geldige stemmen uitgebracht. Dit is ca. 77% van de in Thailand geregistreerde Nederlandse kiezers (714 in totaal).
   _________
   Bron: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1474615879255890&substory_index=0&id=190259871024837

   Dat zijn boven verwachting veel ontevreden (zure?) Nederlanders in Thailand. Zal de auteur met het stukje over de vele negatievelingen en gemopprr dan toch gelijk hebben? 555

 6. bona zegt op

  Alhoewel ik niets te maken heb met politiek, valt het mij op dat bij het opmaken van mogelijke regeringscoallieties, de Cu met 5 zetels, status Quo met de vorige verkiezingen, als mogelijke partner in aanmerking komt, en de PvdD, eveneens met 5 zetels, dus meer dan het dubbele van de vorige verkiezingen, gewoon niet in aanmerking schijnt te komen.
  Heb ik het mis ? Is er een reden voor ?

 7. Franky R. zegt op

  Conclusie, de stemmers van de PvdA zijn notoire klagers….Inderdaad heeft de Pvda veel voor elkaar gekregen,

  Verder lijkt het wel alsof iedereen in Nederland 3000 euro schoon per maand verdient/ Anders stem je niet op de VVD.

  Maar goed, ik zal mijn tijd wel gaan uitzitten…

 8. Jacques zegt op

  Ongelooflijk dat de VVD toch weer de grootste partij is geworden. Ik was hier al bevreesd voor want socialer zal het zeker niet worden in Nederland, terwijl dit hard nodig is. Kennelijk zijn er in Nederland veel mensen met geld en gezond van lijf en leden. Want dat is toch waar de veel vrije dagen partij voor staat. De armen in Nederland en zwakkere in de samenleving zullen het nog vier jaar uit moeten houden en op een houtje bijten, maar gelukkig zijn er nog voedselbanken.

  De denk partij kiezers (vermoedelijk meesten van allochtoonse afkomst) hebben een klankbord gevonden die kennelijk nodig is. Ze maken een percentage van de nieuwe Nederlanders uit en hebben recht van spreken of we dit nu leuk vinden of niet. Nederland moet er zijn voor alle Nederlanders en daar moeten we allemaal mee leven. Dat een Turkse Nederlander zich sterk verbonden voelt met Turkye is niet meer dan logisch, dat hebben de Thaise Nederlanders, om maar eens wat te noemen, ook kan ik u delen. Voordeel is wel dat het meestal Thaise vrouwen zijn die zich in Nederland hebben genesteld en die toch minder hoog van de toren blazen en weinig overlast (zullen) geven.

  De positie van de ouderen en zeker diegene die zich hier ten lande hebben gevestigd zal er niet op vooruit gaan. De broekriem aan en blijven ademhalen. Het leed is geschied en mooier kan ik het niet maken.
  Gelukkig heb ik mijn vrouw hier in Thailand en mijn visvijvertje en mijn strand en palmbomen en heerlijk weer (doorgaans) dus het zal mijn tijd wel uitdienen. Het nieuw te vormen kabinet wens ik veel wijsheid toe maar of die er komt en er zal zijn voor alle Nederlanders met de VVD aan het bewind, ik zou er geen te grote hoop op vestigen, want dat hebben de afgelopen 2 regeerperioden al aangetoond.

 9. Rob V. zegt op

  Zo te zien zijn er toch veel mensen geweest die strategisch hebben gestemd. Dat vernam ik ook van enkele mensen om mij heen “ja ik stem eigenlijk … maar ik ga voor VVD want ik wil niet dat de PVV te grootste wordt”. Dat snap ik niet, want zelfs als Geert de grootste had geworden dan zou hij nog geen kabinet kunnen vormen, en die twee strijd of strategisch stemmen, uiteindelijk kregen we een kabinet (Rutte II) waar we met kiespijn mee van start gingen. Nu hebben VVD en PvdA het best aardig gedaan maar het niet bepaald de start die de linkse of rechtse kiezer voor ogen had.

  Waarom dan weer die fout maken? Als je links/progressief ben dan zou het strategischer zijn om op D66 of GroenLinks (of vergelijkbaar) te stemmen. Dat de VVD het best aardig zou doen met 20-30 zetels was al duidelijk, dan kun je hen toch beter links aan het jasje trekken met een D66 of GL stem? En ben je juist rechts/conservatief dan zou een stem op CDA, SGP of een nieuweling zoals de Libertarische Partij logischer zijn geweest. Puntje bij paaltje lijkt gok ik dat zo een zetel of 8-10 een ‘ het is het niet helemaal maar dan maar VVD’ stem was.

  Zelf ben ik progressief dus heb ik tot het laatste moment getwijfeld tussen D66 en GroenLinks. Het liefst had ik zo’n combinatie als hoofdmotor in een nieuw kabinet gezien maar dat lijkt nu wat minder waarschijnlijk met de omvang van de VVD. Kan nog steeds maar ik verwacht eerder een kabinet over de christelijke/conservatieve boeg. Helaas.

  Tot slot, stukje beschrijft Denk als “een partij voor allochtonen”. Onzin. De meeste allochtonen komen van binnen Europa (Polen, Duitsers, Belgen) en die stemmen veelal geen Denk. Ook de ‘niet westerse allochtoon’ komt uit allerlei windstreken. Aan kop zijn dan Surinamers, Turken, Antilianen en Marokkanen (STAM) maar dan vergeet je andere belangrijke groepen zoals Russen, Chinezen, Indiers etc. En die gaan ook niet snel mee met Denk. Denk is een partij voor Islamieten, in het bijzonder met Turkse roots. iets waar ik even vrolijk van wordt als FvD , VNL en PVV maar in een democratie mag iedereen zijn input doen hoe vreemd je ideeën ook zijn. De rechtsstaat zorgt er wel voor dat de kernwaarden van onze maatschappij overeind blijven en de ‘ tegen elkaar opzetten en uitspelen’ conflict zoekende partijen uiteindelijk het nakijken hebben.

  • Peter zegt op

   By the way………ik heb CDA gestemd. Vind ik nog de meest realistische partij die (op zijn minst) nog de (aankomende) problemen ziet.

 10. chris zegt op

  De grootste partij onder de Nederlandse expats is wederom de……PVV.
  Hoe is het in hemelsnaam mogelijk?

  • Tino Kuis zegt op

   De PVV zit wat vaker bij mannen, bij ouderen en vooral bij laag-opgeleiden.

   • Rob V. zegt op

    Voor wat onderzoekjes waard zijn (gebruik het vooral als indicatie niet als absoluut gegeven), hier wat volgens Ipsos in opdracht van de NOS over de PVV stemmer bekend is:

    ————
    Kenmerken PVV stemmers:
    Leeftijd: 23% 18-34, 67% 35-64, 10% 65+
    Geslacht: 55% man, 45% vrouw
    Opleiding: 12% hoog, 49% midden, 39% laag

    De meeste jongeren stemden op D66, GroenLinks en de VVD. Die laatste partij wist ook, samen met het CDA, de meeste ouderen naar zich toe te trekken.(…) De partij die relatief de minste jongeren tot de achterban kan rekenen, is de PvdA. (..)

    Het VVD-electoraat bestaat voor het grootste deel uit mannen (59 procent). Ook het CDA (57 procent), de PvdA (56 procent) en de PVV (55 procent) hebben veel mannelijke kiezers. Een partij met een grote vrouwelijke achterban is GroenLinks (61 procent)

    D66 is de partij met de meeste hoogopgeleiden; slechts 11 procent is laagopgeleid. Ook GroenLinks heeft een grote hoogopgeleide achterban. De PVV daarentegen heeft de grootste groep laagopgeleiden, en de minste hoogopgeleiden. (..) De VVD wist ook veel laagopgeleiden te trekken (11 procent), maar de meeste laagopgeleiden stemden op de PVV (16 procent). (…)

    De meeste mensen zonder baan stemden op de PVV (12 procent) en de SP (11 procent). Die twee partijen wisten ook de grootste groep arbeidsongeschikten naar zich toe te trekken (PVV 19, SP 15 procent) (…)

    ———
    Getallen zijn zo op het oog genomen op basis van de diagrammen.
    Bron: http://nos.nl/artikel/2163382-gezien-in-het-achtuurjournaal-welke-kiezers-lieten-de-partijen-winnen.html

    Dus volgens bovenstaande stemden van alle laagopgeleiden 16% op de PVV. Kijk je alleen opleiding van de PVV stemmers dan bijna 40% laag opgeleid. Je kunt dus wel stellen dat de PVV veel stemmers geeft met lage opleiding maar niet dat mensen met weinig opleiding veelal PVV stemmen.

    • Rob V. zegt op

     Zoas boven maar nu op kenmerk:

     Leeftijd 65+:
     VVD 21%
     CDA 16%
     PvdA 11%
     Niet 11%
     D66 9%
     Overig 9%
     GrLks 8%
     SP 7%
     PVV 6%
     SGP/CU 3%

     Laagopgeleid:
     Niet: 31%
     PVV 16%
     VVD 11%
     SP 9%
     CDA 9%
     Overig 8%
     D66 5%
     GrLks 5%
     PVDA 3%
     CU/SGP 3%

     • stevenl zegt op

      Om dit echt waardevol te maken moet je daar de percentages van het algemene electoraat tegenover zetten, zodat de vergelijking makkelijk te maken is.

   • Pieter1947 zegt op

    Je heb gelijk hoor….PVV stemmers zijn oud en dom..

    Over de uitslag van de Nederlandse verkiezingen: De slechte Wilders verliest en “VVD” wint zogenaamd. In werkelijkheid heeft de huidige regering Rutte, bestaande uit VVD (rechts-liberaal) en PvdA (sociaal-democraten) 37 van haar tot dan toe 79 zetels verloren, ze heeft afgedaan en is aan haar einde. Wilders´ PVV is de tweede partij, heeft 20 zetels, dus 5 erbij. Daar komt dan nog bij dat de VVD van Rutte onder druk van Wilders aanmerkelijk naar rechts moest opschuiven om zó – ook nog met hulp van Erdoğan – de grootste partij te blijven. Wat er dus voor de VVD te vieren valt, blijft een raadsel.

   • chris de boer zegt op

    Dat heb ik ook gelezen, Tino. Maar als je stemt op een partij die Nederland voor de Nederlanders wil reserveren en vindt dat de immigratie volstrekt mislukt is, dan moet je toch ook vinden dat Thailand voor de Thais is. En dat expats in Thailand zo snel mogelijk naar hun vaderland moeten terugkeren. Zeker degenen die geen Thais spreken en zoute haring, frikadellen, boerenkoolstamp en stroopwafels eten. Zeker expats die als terroristen hun Thaise familie en vrienden indoctrineren met denkbeelden over de Westerse democratie. En Thaise partners mogen niet mee terug naar Nederland. Dat zijn economische vluchtelingen die alleen maar getrouwd zijn om van de sociale voorzieningen in Nederland te kunnen profiteren.
    Laten we maar blij zijn dat Prayut Wilders niet kent.

    • Rob V. zegt op

     Beste Chris, dat heb je leuk opgeschreven maar vergeet niet dat eigenlijke alle Nederlandse partijen vóór inburgering zijn. Alle vinden ze dat men de taal moet leren al verschilt men van mening hoe dat precies vorm te geven en hoe het financiële plaatje er uit zou moeten zien. Als een stem op een partij zou betekenen dat je er zelf ook zo naar zou moeten leven dan zouden dus alle in Thailand woonachtige Nederlanders inderdaad de Thaise taal moeten leren in woord, schrift en spraak.

     Wel verschillen de partijen sterker van mening on hoeverre men moet integreren. Dat verschil van ‘zolang je de wet maar niet overtreed’ t/m ‘volledige assimilatie, als je met oranje vlaggetjes zwaait op Koningsdag en bij EK en WK dan moeten we je niet’.

     De PVV is om eerlijk te zijn niet ‘tegen de immigrant’ , maar primair tegen ‘de moslim’, oh, pardon… ‘tegen de islam’ want de mensen kan Geert best dulden als ze maar niet de islam/koran zouden volgen… De koran zou hij willen verbieden. Mede vanwege zijn inhoud (die zou haatdragend zijn) en ook omdat een ander haatdragend boek, Mein Kampf dat ook is. Daar viel Geert bijna door de mand. De laatste keer dat het verbod ter stemming kwam was in 2007 toen de PvdA (Plasterk) er van af wou. Maar een Kamermeerderheid van CDA, SP, PVV (!), CU en SGP was het niet met Plasterk eens…

     Zie Zondag met Lubach van 19 februari, item over PVV na 9:50:
     https://www.youtube.com/watch?v=484IkD8TWpg

     Gemiste kans van Rick Nieman, die had natuurlijk kunnen verwachten dat Mein Kampf en het verbod ter spraken zou komen en had Wilders hier makkelijk kunnen pareren. Niet gebeurd, helaas. Zien we wel vaker met journalisten dat een partij allerlei onzin of halve waarheden verkondigd -zelfs op onderwerpen waarvan je op je vingers kunt natellen dat die de revue passeren zoals immigratie/asiel- in een interview maar deze niet weersproken worden.

     Het is dus de vooral moslimmigrant die Geert wil weren, maar dat zou volgens de Nederlandse wet en diverse verdragen discriminatie zijn en dus niet mogen. Dus wil de PVV dan maar alle immigratie inperken en liefst eigenlijk ook de ‘baantjes pikkende Polen en andere oost blokkers die voor minder geld laagopgeleid werk doen’. Dan moet je o.a. uit de EU.

     Ook hoor je de roep op Australisch migratie model. In de praktijk zit Nederland daar al dicht tegen aan want buiten EU migratie perken we de migratie al zover dat kan binnen internationale verdragen. Arbeidsmigratie van buiten de EU kan alleen als het specialistisch werk is (onvervulbare vacatures, kenniswerkers), liefdesmigratie kan alleen mits bepaalde inkomenseisen e.d. zijn voldaan en asielzoekers vangen we het liefst in de regio op maar iedereen die zich hier meld en echt op de vlucht blijkt mag hier in eerste instantie tijdelijk blijven etc.

     Australië gaat nog net iets verder maar de in Thailand wonende voorstanders van ‘Nederland voor de Nederlanders, geen migratie meer’ zouden om niet hypocriet te zijn natuurlijk ook voorstanders moeten zijn om al die semi permanente niet-Thai die in Thailand rondhangen met hun ‘niet-Thaise’ gebruiken en niet-de-taal-spreken uit Thailand geweerd moeten willen zien. 555

     • chris zegt op

      De grootste groep inwoners met een ander dan Nederlands paspoort wordt gevormd door Polen.
      Grootste groepen met andere nationaliteit dan de Nederlandse
      Nationaliteit
      aantal inwoners
      Polen 110.000
      Turks 75.000
      Duits 72.000
      Brits 44.000
      Marokkaans 42.000
      Belgisch 31.000
      Chinees 30.000
      Italiaans 29.000
      Spaans 27.000
      (c) CBS/ Ewoud

      Dat immigranten de Nederlandse taal moeten leren is natuurlijk wel snel op papier gezet maar het heeft nog nooit gevolgen gehad voor de Polen, Duitsers, Engelsen, Belgen (tussen haakjes dan: is Vlaams Nederlands?) en Chinezen waarvan sommigen al decennia lang in Nederland wonen. Maar nu gaan we dat wel echt checken voor de groepen moslim immigranten waarvan een niet onaanzienlijk deel NEDERLANDER is. Om nog meet te zwijgen van de Nederlanders die nooit in het vaderland hebben gewoond en wellicht geen Nederlands kunnen lezen of schrijven.
      Het gaat mij niet om Wilders. Het gaat er mij om dat ik van Nederlandse expats die in Thaialnd wonen (een Boeddhistisch land met ook nog miljoenen molsims) absoluut niet begrijp dat men PVV stemt terwijl eenzelfde immigratiepolitiek in Thailand zou betekenen dat zij uit dit land verwijderd worden.

      • Rob V. zegt op

       Dat klopt als een bus Chris. Men denkt bij immigratie al snel aan moslims of dat tenminste het grootste of belangrijkste deel van de migranten uit moslimlanden komt (en dan ook moslim zou zijn terwijl het bijvoorbeeld juist christenen kunnen zijn die uit een moslimland vluchten vanwege onderdrukking). (R)emigratie? Hoor je bijna niemand over. De moslims waar PVV, VVD, CDA e.d. zich diepe zorgen over maken zijn veelal hen die hier geboren en getogen zijn en in bezit van een Nederlands paspoort. De ”islamisering” (wat dat ook precies mag zijn, men geeft geen definitie) komt dan ook niet door migratie. En overigens ook niet door geboorte hier daar de huidige generaties een geboortecijfer kennen wat nauwelijks hoger is dan dat van de autochtone Nederlander, ergens rond de 2 kinderen per moeder. Om geen krimp te hebben moet het cijfer 2,1 zijn.

       De belangrijkste migratie groep gesorteerd op geloof zijn christenen, inderdaad die Polen en dergelijke:
       http://www.flipvandyke.nl/2016/03/prognose-immigratie-tm-2019-christenen-blijven-in-de-meerderheid/

       Maar de opmerkelijke constatering dat zoveel in Thailand woonachtige Nederlanders op de PVV en VVD stemden en dus liefst nog striktere regels en nog meer beperkingen zouden willen zijn (met het in bijzonder eigenlijk op moslims gericht) zie je ook in Nederland zelf. De PVV deed het goed in o.a. Limburg en steden buiten de Randstad.
       http://nos.nl/artikel/2163516-winst-en-verlies-op-de-kaart-hoe-deden-partijen-het-in-het-land.html

       Waarom? De redenatie is dat die mensen met afschuw kijken naar het beeld wat men heeft via de media over de grote steden (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam) en bang is dat ‘zij’ (lees: moslims) straks ook opkomen in het buitengebied en hun stempel drukken waardoor de ‘eigen cultuur’ verloren zou gaan..

       Het lijkt dus vooral de vrees dat ‘het eigen’ verloren gaat, zonder acht te nemen op werkelijk cijfers omtrent migratie, bevolkingsomvang en bevolkingsgroei. Ik denk dat Geert daarom keer op keer kan zeggen dit alles te willen verdedigen zonder concreet te worden waar de dreiging precies ziet en hoe hij dat op zou lossen.

       Een ander aspect is natuurlijk dat de stemmer met een lager inkomen zich zeer begrijpelijk zorgen maakt over de afbraak van voorzieningen en dat men het nu moeilijk heeft. Dan heb je weinig gehoor aan lange termijn visies, je ervaart NU een probleem en wilt daarvoor NU een oplossing. Dan is de verleiding natuurlijk groter om iemand te kiezen die zegt dat NU aan te gaan pakken zonder concrete lange termijn visie (bijv. AOW leeftijd mee laten groeien met leeftijd is niet leuk maar anders zit je toch met betaalbaarheid).

       Ik snap er dus ook weinig van waarom de in Thailand woonachtige Nederlanders voor de PVV en VVD hebben gekozen. Het is niet in hun eigen belang als ze naar de cijfers zouden kijken en het is hypocriet. Het lijkt dus niet anders dan een stem vooral uit emotie denk ik.

       NB: Den Haag geeft aan dat D66 veruit het populairst was met 13862 stemmen, gevolgd door de VVD met 4884 stemmen en de PVV met 4806 stemmen. Gokje van mijn kant: die D66 en VVD stemmen behoren meer toe aan de overzees werkende Nederlanders (veelal met leuk salaris als je een echte expat bent die tijdelijk is uitgezonden en dus niet voor lokaal salaris permanent in het buitenland woont en werkt), de PVV stemmen meer naar Nederlanders die niet langer werkzaam zijn?

       http://nos.nl/artikel/2163615-d66-grootste-partij-bij-stemmers-vanuit-buitenland.html

 11. Geert zegt op

  slecht nieuws voor de mensen die kort voor hun pensioen zitten,de A.O.W leeftijd zal nu zeker niet verlaagd worden.
  Ik had de stille hoop dat ik over 3 jaar eindelijk naar Thailand zou kunnen verhuizen,45 jaar onregelmatige diensten zijn een flinke aanslag op je gezondheid,maar van rechts Nederland mag je werken tot je er letterlijk bij neervalt.

  • Cornelis zegt op

   Niet alleen ‘rechts Nederland’ hoor – de PvdA en nog anderen hebben dit ruimhartig gesteund. Maar het is natuurlijk lekker makkelijk te roepen………

 12. Joseph Jongen zegt op

  Tino, volkomen juist die opmerking: laag-opgeleiden want mensen met enig verstand kiezen niet voor de PVV. Zie het al voor mij; Nederland uit de EU en terug naar de Gulden.

  • Ger zegt op

   Ach als we als voorbeeld Zwitserland of Singapore hebben dan zou dit toch prima zijn. Beide ook grotendeels aangewezen op handel met andere landen en succesvol en beiden ook met een eigen munt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website