Foto: VARA – NPO

In de Nederlandse pers en op Facebook verschijnt het bericht, dat een 24-jarige man uit Uden, Martijn Goorts, sinds afgelopen maandag wordt vermist. De zwaar autistische jongen is afgelopen maandag van huis weggegaan om “een vrouw te halen” en zou, na omzwervingen in Polen en Oekraïne zich nu in Bangkok bevinden.

Martijn vertrok vanuit Uden aanvankelijk om naar Rusland te gaan. Hij wilde een vriendin en de vrouwen daar zijn in zijn beleving “netjes“ Hij werd echter bij de Wit-Russische grens opgepakt (visumprobleem?) en teruggestuurd naar Warschau. De Poolse politie liet hem weer gaan, want er kon hem niet strafrechtelijk aanklagen.

Nu zou hij dan in Bangkok zijn, maar tot nu toe ontbreekt elk spoor. Als hij daadwerkelijk in Thailand is, zou dat via Immigration en de Nederlandse ambassade vastgesteld moeten kunnen worden. Buitenlandse Zaken meldt, dat de ambassade in Bangkok op de hoogte is van het voorval, maar weinig kan uitrichten. Immers, Martijn is een meerderjarige man en heeft de vrijheid om te gaan en staan waar hij wil.

“Wettelijk gezien mogen we in deze situatie niet eens aan de familie doorgeven waar iemand zich bevindt. Wel kan Martijn, zo hij al gevonden wordt, gevraagd worden om contact te maken met zijn zeer bezorgde moeder”, zegt een woordvoerder van BuZa.

Zolang Martijn niets strafrechtelijks doet, kan niemand hem iets in de weg leggen aangezien hij meerderjarig is. „Maar hij kan agressief reageren als iemand hem verkeerd benadert. Bovendien heeft hij niets bij zich, geen bril en een beperkt budget. Als hij in een verkeerde omgeving komt, kan een ernstige situatie ontstaan”, zegt moeder Angeline Ten Have.

Waar het bericht, dat Martijn in Thailand zou zijn, vandaan komt, is niet bekend, maar het blijft wel een vreemde zaak. Zijn moeder zegt, dat hij over een beperkt budget beschikt, maar de vliegreis van Warschau naar Bangkok zal toch ook aardig wat gekost hebben.

Mocht u hem ergens tegenkomen, bedenk dan wel, dat ook u het recht niet hebt om zijn verblijfplaats bekend te maken. Het enige wat u kunt doen, is hem vriendelijk vragen contact op te nemen met zijn moeder om haar te vertellen, dat alles in orde is!


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Heeft u Martijn Goorts (24) in Thailand gezien?”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Daar kijk ik toch van op, dat er enerzijds wel door de moeder en de pers een soort ‘opsporingsbericht’ mag worden gepubliceerd en verspreid, waarin wordt aangegeven waar betrokkene is geweest en met welk doel, zijn financiële situatie uit de doeken wordt gedaan, en er medische gegevens worden verstrekt, terwijl er geen enkele aanleiding is om aan te nemen dat er sprake is van een strafbaar feit, en ook niet aannemelijk is dat betrokkene slachtoffer zou zijn van een misdrijf, maar dat anderzijds u of ik als we deze meneer ergens zien rondlopen, wij niet zouden mogen vertellen wáár.
  Ik zou wel eens willen weten op grond van welk artikel uit welk wetboek men mij dan meent aan te kunnen pakken. En bovendien: Als iemand hem in Thailand rond ziet lopen en die iemand maakt in Thailand bekend waar deze meneer zich bevindt gelden de Thaise wetten, als deze meneer in land Y wordt gezien en iemand die zich ook in land Y bevindt maakt zijn verblijfplaats bekend, dan dient deze gedraging aan de wetten van land Y te worden getoetst.

 2. Arjen zegt op

  Indien iemand hem ziet, gelieve te bellen met de NL ambassade op: +66 230 95 200, vraag naar de heer Pieter J. Weber, case manager.

  Er is geen enkel juridisch beletsel om de verblijfplaats van Martijn door te geven.

  • Angeline ten Have zegt op

   Dankjewel Arjen!

 3. Sir Charles zegt op

  Ach ja, gewoon ‘even een vrouw halen’ alsof je in de genoemde landen waaronder dus ook Thailand maar even makkelijk met je vingers behoeft te knippen zodat de vrouwen aldaar direct voor je op de knieën vallen.
  Enige charme en het hof maken om een vrouw te kunnen verleiden is volstrekt niet nodig, zeggen dat je uit een rijk welvarend land komt is meer dan voldoende.

  Tja waar komt toch het vooroordeel vandaan dat mannen die een Thaise vrouw/vriendin hebben dikwijls gezien worden als mannen die door hun vrouwelijke landgenoten niet gezien worden, kneusjes die niet eens een ‘damesfiets kunnen versieren’ daarom ten einde raad maar even een ‘vrouw zijn wezen halen’…?

  Mocht ik hem tegenkomen in Thailand dan zal ik zeker vriendelijk blijven doch hem dan wel dringend mededelen dat Thaise vrouwen géén koopje bij de supermarktkassa zijn wat vervolgens achteloos bij de dagelijkse boodschappen op de band wordt gelegd.

  • Angeline ten Have zegt op

   Dag Sir Charles,
   Ik heb er lang over nagedacht of ik wilde reageren op uw reactie.
   Jongeren met het syndroom van Asperger zijn vaak traag in hun sociaal/emotionele ontwikkeling. Hun vriendschappen zijn meer gebaseerd (als die er al zijn)op gemeenschappelijke interesses en intellectuele betrekkingen dan op openheid, romantiek en het ontdekken van seksuele gevoelens.
   Voor hem is het buitengewoon moeilijk “signalen” van de ander te interpreteren.
   Hij zou smoorverliefd kunnen worden op een ander en niet in de gaten hebben dat die ander voorzichtig en duidelijk probeert te zeggen dat zij helemaal geen interesse heeft.
   Omgekeerd heeft hij ook niet in de gaten wanneer anderen minder romantische of vriendschappelijke bedoelingen hebbe. Hij kan heel gemakkelijk het slachtoffer worden van ongewenst seksueel grensoverschrijdend gedrag. Martijn is onlangs het slachtoffer van catfishing geweest. Een jongedame uit de VS was “aardig” voor hem, Martijn dacht dat ze wel wilde “trouwen” en stuurde geld naar haar, toen zij vertelde dat ze geen geld voor broodnodige zorg had.
   Ik probeerde mijn zoon uit te leggen, dat de jongedame in kwestie een oplichtster was. Hij kon en wilde het niet begrijpen. Zelfs nadat hij het fictief opgegeven ziekenhuis opbelde en hij daar te horen kreeg, dat zij niet was opgenomen, wilde hij andere ziekenhuizen in dezelfde staat bellen!
   Voor Martijn staan toewijding, betrouwbaarheid en eerlijkheid maar ook trouw hoog in het vaandel.
   In de Nederlandse pers komt het misschien ietwat verdraaid over.
   Iedereen wil warmte. Mijn zoon ook. Hij weet alleen niet hoe.
   Als hij aan een vrouw denkt en je vraagt hem in alle eerlijkheid hoe een relatie er dan uit moet zien, hoor ik tot mijn verbazing zeggen: “Ik stel me dan zo voor dat ik samen met haar op de bank mag zitten en frietjes eet…”
   Martijn heeft nog nooit naast een meisje op de bank gezeten, een meisje gezoend… Zijn verlangens zijn weliswaar breed uitgemeten in de pers, maar zijn eigenlijk heel puur en menselijk.
   Hij is niet in staat om te “versieren”…
   In zijn leven is überhaupt de laatste zes jaar geen slinger meer te vinden.
   Waarom dan Rusland of Thailand? Misschien is het zijn verwachting dat de jongedames hier minder oor- over veroordelend zijn. Hem niet voor de gek houden.
   En misschien was een treinticket naar Bangkok vanuit Warschau goedkoper dan een ticket naar Australië. En los van alles Sir Charles, is er voor elke relatie, waar ook ter wereld, heel veel liefde nodig, tolerantie en begrip van beide kanten.
   Hiermee hoop ik uw reactie wat te kunnen relativeren.
   Moeder van Martijn.

   • Gringo zegt op

    @Anita, ik ben blij, dat je gereageerd heb en op een uitstekende manier hebt uitgelegd wat zoal de problemen van en over Martijn.
    Ik mag hopen voor je, dat een aantal reageerders nu wat minder hard op zijn gedrag en jouw poging om met hem in contact te komen zullen oordelen.

    Laat je ons in een reactie nog even weten zodra het contact weer tot stand gekomen is?

   • Sir Charles zegt op

    Geachte Angeline ten Have,
    Vooropgesteld hoop ik uiteraard dat het goed gaat met uw zoon en dat hij snel en veilig gevonden zal worden echter wil en blijf ik mijn punt maken dat veel westerse mannen ongeacht met of zonder het ziektebeeld van uw zoon nog steeds de attitude hebben even in bepaalde landen waaronder Thailand wel ‘even een vrouw kunnen halen’.
    Mijn reactie was zo gezegd ook meer bedoeld om dat vooroordeel en onterechte kwalificatie over de Thaise vrouw in het algemeen te ontkrachten.
    Met vriendelijke groet,
    Sir Charles

   • Wim van Beveren zegt op

    Mooi gereageerd mevrouw, hopelijk vind u uw zoon langs deze weg, mocht ik hem zien zal ik proberen u te berichten.

 4. Rob zegt op

  Nou ik zit in Nederland, maar als ik hem zou zien zou ik dat toch wel even melden, hier bij de politie, en in Bangkok op de ambassade, en die moeten dan maar beslissen wat ze met die wetenschap wel of niet doen.

 5. Henk zegt op

  https://www.npo.nl/zembla/20-04-2016/VARA_101377868.
  Hier is een film te zien over Martijn .
  Persoonlijk heb ik er aparte gevoelens bij en waarom ??Zie hem op de tv en zie dan een vrij normale jongeman ,later is hij meer aan de drugs en medicijnen begonnen zijn en daardoor soms onbetrouwbaar ,overigens is hij dan (hoe cru het ook klinkt) in het juiste land want een groot deel van de jeugd heeft hier alcohol of drugsproblemen .
  Dan nog het volgende ::
  .In eerste instantie word er gezegd dat hij geen creditcard bij hem heeft maar alleen 550 euro aan contanten ,om dan via Rusland in Bangkok te komen heeft hij toch goedkope tickets weten te bemachtigen ,dus een pientere jongen ,Ook word gezegd dat hij meerdere talen spreekt dus weer een pientere jongen .Hij weet dat er zowel in Rusland als in Thailand mooie en goede vrouwen rondlopen waarschijnlijk via internet dus alweer een pientere jongen ,Hij is vertrokken zonder rugzak en bril maar zie hem op de foto op het vliegveld met bril Ook zie ik een jaar geleden toen Martijn nog in het tuinhuisje woonde een flinke bijdehante moeder (lerares) en nu zie ik fotos in de media van een afgepeigerde en moedeloze vrouw terwijl Martijn pas 3 dagen weg is (de zaak een beetje opblazen? )Ben superbenieuwd naar de afloop ..

  • Angeline ten Have zegt op

   Dag Henk,
   Jammer, dat je zoveel invult en aannames doet (Martijn heeft bijv. geen creditkaart…)
   Soms is er gewoon sprake van een serieus probleem. Autisme beperkt veel mensen op enigerlei wijze in hun leven, waarbij ik ook wil zeggen dat er tig gradaties zijn.
   Iedereen wil gelukkig zijn en gezond. Vrijheid van denken is een groot goed… Elke mens prefereert het boven gevangenschap…
   Ouders houden per definitie van hun kinderen. En de meeste ouders kunnen er nog goed mee opschieten ook. Maar soms ben je naast een fulltime baan ook gewoon moe. Zijn kinderen stinkend vervelend (op school zijn het schatjes) en zou je ze het liefst achter het behang plakken.
   Als je de moeder bent van een kind met het syndroom van Asperger waarvoor je al jarenlang zorg vraagt en de hulpverlening kijkt stelselmatig de andere kant op om wat voor reden dan ook, dan heb je geen tijd om jezelf eens lekker op te sluiten op de wc om daar Freud te lezen.
   Je mag dag in dag uit, jaar in jaar uit, het hele programma naast je werk alleen afdraaien, dan zijn soms de trucjes even op en laat het overlevingsmechanisme me even in de steek en ja, als je dan al jaren geen nacht meer doorgeslapen hebt, Martijn normaliter aan de bel staat omdat hij het koud heeft of moet plassen, maar deze keer het de politie is die middenin de nacht aanbelt om te zeggen dat Martijn op de grens met Wit Rusland wordt vastgehouden door de MP, welnu beste Henk, dan is de rek er even uit!
   Dan is er een diepe zucht, zonder begin en zonder einde…
   Zonder de zaak op te blazen… En lukt het me even niet om het zonnetje in huis te spelen…
   En net als iedereen, ben ik heel benieuwd naar de afloop…
   groet moeder van Martijn

   • Johan van Beek zegt op

    Beste Angeline / zeer bezorgde moeder,

    Ik weet niet meer dan de serieuze media meldt maar als ik iets kan dien dan hoor ik het graag. Ik woon in Chachoengsao nabij het vliegveld zelf en heb interne contacten bij Suvarnabhumi airport Immigration en het zogenoemde ICE team van samenwerkende landen roulerend gestationeerd op Suvarnabhumi. Met camerabeelden en juiste achtergrondinfo moeten we verder kunnen komen in de zoektocht.
    Sterkte,

    Johan
    Beekvanjohan@gmail.com
    Linkedin

  • Johan van Beek zegt op

   Deze vermissingszaak met Martijn is natuurlijk sowieso een drama voor betrokkenen zoals ouder(s). Als ik dan vandaag een reactie lees van jou zo bolstaand van aannames en speculaties. Ik woon 12 jaar hier en weet dat buitenlanders soms verworden tot toetsenbord-strijders. Laten we eerst Martijn terugvinden en dan analyseren of al jouw aangedragen zaken enigszins kloppen. Ik heb autistische vrienden in mijn omgeving en inderdaad: zeer pienter. Met een paar honderd euro heel ver komen: ja, inderdaad mogelijk.

 6. T zegt op

  Vraag ik me af waarom heeft zo een jongen dan een paspoort, was misschien slimmer geweest hem geen internationaal reisdocument op zak te laten hebben.
  Maar eerder een kopie van dit document, dan was hij in ieder geval waarschijnlijk de EU niet uitgekomen en dan zijn dingen vaak iets makkelijker…

  • Angeline ten Have zegt op

   Dag T,
   Dat ben ik helemaal met u eens. Martijn heeft al die tijd geen internationaal reisdocument gehad (hij had sinds een week een reisdocument, omdat hij graag een reis – begeleid – wilde maken). Het had een heleboel “zorg” gescheeld. Ik heb er niet bij stilgestaan dat een jongen, die al jaren niet veel verder gaat dan de “koeken” bij de Shell of “hamburgers” bij de Jumbo, aan een dergelijke reis zou beginnen. Hij heeft me met zijn “actie” compleet verrast.
   groet moeder van Martijn

   • Willy zegt op

    Heeft hij snel leren reizen, van de Jumbo naar Bangkok. Bedoel het niet verkeerd, maar bankpas, waar gepint? In Thailand. Of heeft hij een credit card nog makkelijker om te traceren. Hotels geboekt via internet, heeft hij facebook? Pas blokkeren zo gebeurt.

 7. Sommeil zegt op

  Laat die jongen eens doen…
  Hij is blijkbaar een plantrekker met zijn eigen persoonlijkheid. Heeft geen recht op zijn eigen privacy?

 8. Arjen zegt op

  Beste mensen,

  Ik ben sinds de verdwijning van Martijn een beetje bij deze zaak betrokken. Ik probeer de familie te helpen. Alhoewel misschien goedbedoeld, veel commentaren hier, en op andere pagina’s snijden weinig hout. Er wordt ook veel foute informatie gegeven, waar ik verder ook even niet op inga.

  Zelfs “deskundige” psychologen hebben Martijn volledig verkeert gediagnosteerd.

  Ik kan het dan ook mensen hier niet kwalijk nemen dat ze het maar “raar” vinden. En “raar” is het. Voor veel mensen is Martijn “raar” Voor Martijn is de hele wereld “raar” Martijn herkent nauwelijks verbale communicatie. Hij mist vrijwel helemaal non-verbale communicatie. Ik kan me voorstellen dat veel mensen daar niet mee om kunnen gaan. Geen probleem, blijf dan gewoon uit zijn buurt, en probeer ook wat minder harde conclusies te trekken. Ik vraag me af een opmerking als : “zal ik zeker vriendelijk blijven, doch hem dan wel dringend meededelen dat” serieus bedoeld is. Je kan dan net zo goed de stelling van Phythagoras proberen uit te leggen aan een huisvlieg.

  Indien mensen Martijn gezien hebben kunnen ze contaact op nemen met het eerder gegeven nummer van de NL ambassade, 24 uur/7dagen, de moeder van Martijn contacten of mij.

  Ik ben via Google vrij makkelijk te vinden.

  Bedankt voor de medewerking, en vriendelijke groet, Arjen Schroevers.

 9. Willy zegt op

  Hij is 24 jaar, en ook al heeft hij last van asperges ziekte, kon hij de reis hierheen maken , door de douane komen, zijn Thai IMMIGRATION kaart invullen, wat is het probleem, dat hij agresief kan worden, verkeert terecht zou kunnen komen? Ik ken zeker horden Nederlanders of Europeanen die hier komen, totaal de weg kwijt zijn, en smoor bezopen iedereen beuken of ruzie zoeken en in de bak belanden. Hij heeft niets strafbaars gedaan. Laat deze jongen nu eens gewoon met rust en kijk wat ervan komt, Zal wel wat meevallen. Lijkt wel het opjagen van wild.

  • Fransamsterdam zegt op

   Willy, asperges? En noem eens drie Nederlanders en drie niet-Nederlandse Europeanen die jij kent en die nu in een Thaise gevangenis zitten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website