(Elisabeth Aardema / Shutterstock.com)

Vorig jaar kwam een jonge Thaise vrouw, een kennis van me, voor een kort bezoek naar Nederland. Ik vroeg haar haar ervaringen op te schrijven. Dat deed ze. Haar verhaal bleef tot nu toe liggen om twee redenen. Ik was een half jaar daarna behoorlijk ziek en tot weinig in staat. Toen ik haar geschrift terugvond was de vertaling uit het Thais niet zo moeilijk, maar het geschrift bestond uit twee bladzijden met piepkleine lettertjes wat mij bijna een burn-out bezorgde.

Ik vind het altijd interessant hoe een Thai aankijkt tegen Nederlandse omstandigheden. Het is niet zo verrassend: eten en weer speelt een grote rol. Ze denken vaak ook zeer positief over de orde in de publieke ruimte. Geen losse tegels of motorfietsen op de voetpaden, geen gevaar op de zebrapaden en meestal schoon en netjes. Ze waarderen heel veel in Nederland. Het is vaak prettig om te lezen.

Rob V. schreef er al eerder een langer verhaal over. Dat staat hier:

Thaise meningen over Nederland | Thailand blog

Dit schreef ze:

Dinsdag 15 september 2022

De eerste dag in Nederland was het weer al koud omdat het regende sinds het vliegtuig landde. Het was rond de 17 graden Celsius.

Op weg naar ons huis was ik verrast dat de verkeerslichten voor vrij lang op groen bleven staan, ik dacht dat we geluk hadden, maar in feite was het omdat er een sensor onder de weg zit. Als er geen auto’s meer zijn, springt het licht op rood. Het is totaal anders in Thailand. We brengen daar veel tijd door met wachten voor de stoplichten.

Eenmaal aangekomen thuis bleek dat de badkamer verdeeld was in twee delen: het toilet en de douche. Hier gebruiken ze wc-papier, maar in Thailand gebruiken we een handdouche om onze kont schoon te maken. Daarom heb ik een bidet spray meegenomen.

dinsdag 19 september 2022

Na een bezoek aan Vorden vond ik dat het verkeer hier geweldig is en dat de rotondes voorkomen dat het verkeer vastloopt. Er is altijd een goede doorstroming. Overstekende mensen op de wegen zijn prioriteit nummer één. Auto’s moeten voor hen stoppen, in tegenstelling tot in Thailand waar mensen niet voor je zouden stoppen, zelfs niet bij zebrapaden.

Het eten hier is meestal brood. Als je het vaak eet, gaat het je vervelen, dus ik eet liever instant noedels omdat Thaise mensen van pittig eten houden. Eten zelf koken is goedkoper dan in een restaurant. In Thailand is het gemakkelijker om in een restaurant te eten, omdat de prijzen ongeveer hetzelfde zijn als thuis koken. In Nederland kun je overal kraanwater drinken. In Thailand is het tegenovergestelde het geval, je moet water kopen om te drinken. Soms is het duur, zoals mineraalwater. Bovendien wandelen de mensen hier graag, wat echt goed is. Mensen maken wandelingen in het park en eten op terrasjes, en genieten van de natuurlijke sfeer.

De kinderen hier zijn heel actief, ze hebben veel bezigheden met een goeie instelling. Ze komen dan meestal vroeg thuis van school en hebben gewoon plezier. Nederlanders werken weinig, ze brengen liever tijd thuis door met familie en het voelt gewoon als een rustig leven voor hen. Ze zien er allemaal zo gelukkig uit. Dat is anders in Thailand waar mensen het grootste deel van hun energie besteden om geld te verdienen.

We gingen soms laat naar huis. Het lijkt me geweldig om in Nederland te wonen, maar er is één nadeel, het is te koud voor een Thais meisje en er is geen bidet spray. Het kostte me wat tijd om te leren hoe te poepen.

22 september 2022

Laatst ging ik voor het eerst naar Amsterdam. De stad heeft een prachtige architectuur, maar was er erg druk. We kwamen een beetje te vroeg zo rond 10 uur.

De meeste restaurants waren nog niet open, vooral Thaise restaurants, die zullen wel ’s middags of ’s avonds geopend zijn. Het is heel raar, want in Thailand werken we al vroeg in de ochtend. Hoe eerder je opent, hoe meer je verdient. Bovendien zijn mensen hier vrij te doen wat ze willen zonder zich om anderen te bekommeren, zoals overal roken in het publiek. Naar mijn mening is Amsterdam een leuke plek om een dag te bezoeken, maar niet om er echt te leven. Ik hou meer van het platteland omdat er meer groen is en meer natuur. Dat geldt ook voor Nederland.

Dinsdag 25 september 2022

Twee dagen geleden ben ik naar Zwolle geweest en heb me verbaasd over het niveau van de weg, hoger dan huis- en landbouwgrond (de weg ging over een dijk aan de IJssel, Tino). En het gras langs de weg was zo mooi kort en schoon, benieuwd wie daarover gaat.

Nederlanders houden van een zoet dessert en eten het altijd na het hoofdgerecht.

Gisteren had ik de kans om een voetbalwedstrijd bij te wonen in Zutphen. Veel jonge kinderen spelen voetbal als hobby, zelfs meisjes. Ze zijn sterk en spelen in de regen.

Het weer is hier moeilijk om te voorspellen. De ene dag regent het de hele dag en de andere dag zo zonnig. Ik moet er rekening mee houden dat op zondag alle winkels zijn gesloten. De beste zondagse activiteit is wandelen in het bos. Bijna twee weken in Nederland en ik begin Thais eten te missen.

10 reacties op “Een kort verslag over hoe een jonge Thaise vrouw Nederland beleeft”

 1. Erik Kuijpers zegt op

  Tino, voor de volgende gast dus: bidetspray! Billenspuit, zeg ik altijd. Dat de dame haar ‘eigen’ eten gaat missen begrijp ik helemaal, ik mis het ook nog steeds en compenseer af en toe maar met de ‘chinees’.

  Toch leuk, deze ervaring eens uit een Thaise mond te lezen.

 2. Eric Donkaew zegt op

  Erg leuk om te lezen, Tino. Herkenbaar ook. Bedankt!

 3. Ruud Kruger zegt op

  Leuk om te lezen Tino 😀

 4. Rob V. zegt op

  Altijd leuk om de eerste indrukken van mensen te lezen. Als je een tijdje in een andere omgeving bent gaat het al snel wennen en normaal worden, een blik van iemand van buiten laat je dan met andere ogen kijken.

 5. Dick van Doesburg zegt op

  Jammer dat ze de mooiste stad van Nederland niet heeft gezien (althans volgens het verslag).
  Toch hartstikke leuk zo*n verhaal over NL te lezen

 6. Stefan zegt op

  Mijn Thaise echtgenote viel het op dat de straten er zo netjes bij lagen. Bij eerste herfst en winter bleef ze maar opmerken dat de natuur dood ging : afgestorven bomen, kale akkers en geen bloemen. “So sad !”
  En ze heeft de zon leren appreciëren. Je kent het wel, in Thailand proberen Thai elk straaltje zon te ontlopen.

 7. Geert zegt op

  Als mij vrouw bij mij kwam heb ik direct een handdouche geplaatst, het is gemakkelijk en ik maak er ook handig gebruik van ,en is veel properder.

 8. Mister BP zegt op

  Dankjewel voor dit mooie verslag. Juist door zo’n onbevoordeeld verslag over ons land, leer je weer beter naar Nederland te kijken. Nogmaals bedankt.

 9. John Chiang Rai zegt op

  Mijn Thai vrouw woont reeds 22 jaar in Duitsland, waar ze alleen gedurende de wintermaanden haar dorp in Noord Thailand bezoekt.
  Ook voor haar was het georganiseerde verkeer, waarbij de verkeersregels van stoppen voor een zebra etc. een positieve belevenis.
  Ze vond ook het feit, dat normaal geen mens zijn afval ergens neer smijt of in de omgeving van zijn woning verbrand een erg goede gewoonheid.
  Alles is geregeld, en als je het precies gaat nemen, is iedereen eigenlijk verzekerd van de wieg tot het graf.
  Wat haar na haar lange verblijf wel steeds meer opviel, is het haast chronische gezeur en ontevredenheid.
  Onbegrijpelijk mensen die in haar ogen veel meer hebben dan een gemiddelde Thai, vaak twee keer per jaar op vakantie gaan, en zodoen alsof het overal op de wereld beter is.
  Zij heeft zich aan de af en toe regen en de koude reeds lang gewend, en als ze geen zusters en verdere familie verplichtingen voelde, zou ze voor altijd in Europa blijven.

 10. Marcel zegt op

  Toen mijn Thaise vorig jaar hier met Kerst was heeft ze met schaatsers op het ijs gestaan.
  Daar werd ze heel blij van en ik heb dus alles gefilmd…begrijpelijk !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website