De ambulante straatbar

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Nachtleven, Uitgaan
Tags: , ,
21 december 2018

Als paddenstoelen zie je ze in het straatbeeld van onder andere Bangkok en Pattaya uit het niets te voorschijn komen: de ambulante straatbarretjes. In allerhande uitvoeringen tref je ze aan, van zeer primitief tot werkelijk luxueuze tot bar omgebouwde Volkswagen busjes.

Creativiteit kan de Thai beslist niet ontzegd worden. Bij de meer eenvoudige ontwerpen vormt een onderstel op wielen de basis met een opbouw die als klein barretje fungeert met daarin een uitgebreid assortiment aan drankjes. De cocktails voeren de boventoon, want daar is het meest aan te verdienen. Een paar tafeltjes met stoelen vormen op stoep of straat het ‘interieur’ aangevuld met een paar krukken vóór de bar.

Clandestiene concurrent

De gevestigde horeca zal niet staan te juichen, want in feite is het een clandestiene concurrent die op het toneel verschijnt. Toch is het prijsniveau bepaald niet concurrerend te noemen, want de prijzen overtreffen in vele gevallen die van de officiële horecaondernemer. Je kunt je afvragen wat de klandizie bezielt om op het trottoir, zittend op een gammel stoeltje of een armetierige barkruk, zo van een drankje te willen genieten. Zouden de uitlaatgassen van het voorbijrijdende verkeer een extra kick geven of is het wellicht de kleine intieme ambiance waardoor contact met andere aanwezigen gemakkelijker tot stand komt?

De rol van de politie

Vanaf vijf uur ’s middags worden deze barretjes oogluikend door de politie getolereerd. Mits, je kunt het al raden, de betreffende exploitant dagelijks de nodige pecunia aan oom agent overhandigd. De politie ‘take care of the bar’ zo praatte een kleine ondernemer van dit nieuwe verschijnsel dit verwerpelijke gedrag goed. Hij zal ook wel uitkijken om iets naars te verkondigen, want dan kan hij zijn handeltje wel meteen opdoeken.

Het moet gezegd worden het verlevendigt wel het straatbeeld. In soi 11 van Sukhumvit Road telde ik op een avond over een afstand van hooguit tweehonderd meter al een vijftal uitvoeringen van het fenomeen ‘streetbar’. Het lijkt er een beetje op dat naast de ‘foodstall’ nu ook de ‘streetbar’ in de meer toeristische plaatsen een vaste plaats gaat veroveren.

– Herplaats bericht –

9 reacties op “De ambulante straatbar”

 1. Robert zegt op

  Het artikel suggereert dat dit een nieuw verschijnsel is, maar dat is niet zo. Mbt Bangkok: een groot deel van Sukhumvit, vanaf Soi Cowboy tot Soi Nana (en begin en eindpunt lijken hier niet toevallig gekozen), is al heel lang iedere avond na 10-11 PM 1 grote bar! Aangezien daar niks meer bij kan vloeit het verschijnsel nu wat over in de sois, waaronder Suk soi 11.

  Met name voor Nederlanders en hun typische terrascultuur (volgens mij is NL het enige land waar ALLE terrasstoelen met zicht op langsgaand publiek ipv om een tafel heen opgesteld staan) is er natuurlijk niks mooiers dan plaats nemen op zo’n plastic stoeltje met een drankje in de hand. Dronken farangs, door yabaa benevelde ladyboys, verdwaalde backpackers, straatmuzikanten, prostituees die nog niet gescoord hebben – als naar winkelende Nederlandse families kijken al als entertainment beschouwd wordt is dit echt het walhalla van ‘mensen kijken’ natuurlijk. Altijd leuk!

 2. Rene zegt op

  In Chiangmai is er sinds heel lang al The Van, een busje dat openklapt en een cocktailbar tevoorschijn tovert. Die staat op een terrein met tafels en stoeltjes errond. Als alle andere zaken dichtgaan, is het daar big business

 3. William zegt op

  Hoi Robert, je slaat de spijker op z,n kop. Dit fenomeen bestaat zelfs al langer dan 20, ja lees goed mee, langer dan 20 jaar.
  Toen de ‘ oude “Thermea” (die de meesten van jullie ‘waarschijnlijk’ niet kennen!!!) , eind jaren ’80, met de ingang in Soi 13 achter het “Maimi” hotel, zat.
  Die rijdende barretjes werden rond 22.00 uur s’ avonds tussen Soi 11 en 15 of 17 geplaatst. Uiteraard praat ik hier over Sukumvit road.
  Een GROOT feest, de meesten vertrokken zo rond ’n uur of 4 en dan wij weer terug naar “Thermea” , want die was tot 07.00 uur open.
  Sluitings tijden kende ze toen nog niet.
  Al de ‘hulpverleensters’ , ho….eren , free lancers en farangs zaten samen ge(il)zellig te keuvelen en te feesten daar en de uitlaat gassen van het langsrazende verkeer in te snuiven. Jammer , maar die tijd komt niet meer terug.
  Bestonden (gelukkig) die verdomde mobieltjes, internet en e-mail nog niet !!
  Heeft in ’93, dacht ik, fff stil gelegen i.v.m. de bouw van de skytrain toestanden en riolering ?

  • niek jansen zegt op

   In mijn herinnering zat het oude ‘Thermae’ niet achter het Miami hotel,maar achter een ander hotel in de buurt in de ‘underground’ zoals de sfeer toen ook was, fantastisch.
   De huidige ‘Thermae’ is populair bij Japanners en dat heeft er ook voor gezorgd dat de huidige klienteel vnl. bestaat uit jonge Thaise meisjes van plezier; een farang is er nauwelijks meer te bekennen.

  • William zegt op

   Deze William weet er (ook) alles van.
   Ik heb in ’93 / ’94 9 maanden in Soi 13, achter het ‘Maimi hotel’ gewoond.
   Om ‘Thermea’ binnen te komen, eerst langs de wc’s (die niet zo heel fris waren) de trap af langs de keuken, dan kwam je de feesttent binnen.
   Wat ’n “feest-en rookhol” daarbinnen en in elke hoek ’n ouwe jukebox die allemaal andere muziek draaiden.
   De prijsjes waren trouwens ook Goddelijk te noemen, voor ’n klein flesje Mekhong (375cl) met ijs en cola betaalde je Baht 120 en met , ik dacht, 19 à 20 Baht voor ’n gulden was dat een lekkernijtje
   50 farangs en 200 free-lancers binnen ….. en inderdaad die mobieltjes, internet-en e-mail stond in de kinderschoenen.
   ‘ N paar jaar later toen het internet zijn intrede deed werd het al snel minder gezellig , omdat daardoor iedereen het te weten kwam en werd de ‘free-lancers’ spoeling beduidend minder ( niet door de ‘free-lancers’ maar het overschot aan farangs )
   William , het heeft tijdens de bouw van de skytrain en riolering niet stil gelegen, zelfs de ‘bierbarretjes’ werden tussen de hopen zand geplaatst.
   Trouwens ‘Thermea’ bestaat nog.
   Is eind jaren ’90 verkast en zit onder ’n hotel (weet de naam zo fff niet) tussen Soi 15 en 17.
   Alleen de gezelligheid van toen is er niet meer.
   Trouwens in die tijd was het onder in de kelder/discotheek van het “Grace” hotel ook aardig leuk.

 4. Bacchus zegt op

  Het is ook niet alleen weggelegd voor de toeristencentra. Hier in de Isaan staan al jaren van die “mobiele” barretjes. Sommigen verkopen voor hun huis al dan niet zelfgemaakte brouwsels, anderen doen dat voor hun winkeltje. Heb zelfs al eens een bromfiets met zijspan gezien van waaruit men diverse drankjes serveerde. Die had er zelfs nog muziek bij! Daar waar het gezellig was, bleef hij staan en deed het volume nog wat hoger. Ik vind het een fantastische uitvinding. Ooit een ondernemer in Nederland gekend die een bar in een oude Engelse dubbeldekker had en zo uitstapjes maakte. Zou prachtig staan in deze omgeving.

 5. Rene Martin zegt op

  De laatste keer dat ik er was (2017) waren ze er niet meer…Gaf wel een beetje meer sfeer in de straat.

 6. Marco zegt op

  Inderdaad is dit niet nieuw Pattaya; Je vindt deze mobiele barretjes ook veelvuldig terug in Cambodia nl in Siem Reap. En ja het is best gezellig om een avondje door te brengen aan zo een barretje en de prijzen zijn eerder lager dan in een horecazaak. Je leert er vlot mensen kennen va, andere culturen en dat is nu juist het gezellige eraan. Voor mij mag dat zeker blijven bestaan.

 7. Gerrit zegt op

  Het is inderdaad zo dat alle straatbarretjes verdwenen in zijn in sukhumvit road in Bkk. Vanaf 23.00 kon je daar genieten van een biertje.
  Erg jammer. Je had daar snel contact.
  Nu probeert men met een koelbox met bier en 2 plastic stoeltjes daar toch nog wat te verdienen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website