Peera Tantiserane, de burgemeester van Songkhla, is niet de eerste politicus, die zijn strijd met lokale godfathers heeft moeten bekopen met de dood. En hij zal ook niet de laatste zijn, schrijft Banjong Nasae, voorzitter van de Thai Sea Watch Association in Songkhla, in Bangkok Post.

Peera, die op 7 november werd doodgeschoten, stond bekend om zijn inzet voor het milieu. De laatste controverse, waarin hij was verwikkeld, was de aanleg van een kabelbaan die Son-on-Cape moest verbinden met Hua Khao Daeng aan de andere kant van het Songkhla meer.

Velen in Songkhla verzetten zich tegen het project dat een initiatief is van de Songkhla Provincial Administration Organisation (PAO). Ze maken zich zorgen dat de ongerepte schoonheid van het pijnbomenbos op Son-on-Cape zal worden aangetast. Ook andere projecten, die een aanslag op het milieu vormden en/of riekten naar corruptie en vriendjespolitiek, stuitten op weerstand van Peera.

Na Peera’s brute moord dienden burgergroepen bij de Administrative Court een verzoekschrift in om de aanbesteding van de kabelbaan te schorsen. Desondanks ging de PAO door met een ander project op Son-on-Cape. Ze organiseerde een weelderige ceremonie om een ontwikkelingsplan voor het natuurgebied van de Miracle of Life Foundation te lanceren. Die stichting heeft als beschermvrouwe prinses Ubolratana. Het project omvat een reddingseenheid, ziekenhuis, coördinatiecentrum en een openluchttheater. Vermoedelijk tast het project een deel van het bos aan.

Son-on-Cape en het pijnbomenbos zijn de ‘longen’ van Songkhla

Veel burgergroepen vinden dat Son-on-Cape en het pijnbomenbos eerst en vooral behouden dienen te worden als natuurpark en de ‘longen’ van Songkhla. Daarom zijn ze opnieuw naar de rechter gestapt om ook voor dit project een stokje te steken. Het lijdt geen twijfel, schrijft Banjong, dat het project nuttig is voor de inwoners van Songkhla, maar de provinciale autoriteiten zouden een andere lokatie moeten vinden in plaats van deze controversiële plaats.

Wat met Peera gebeurde, concludeert Banjong, onderstreept de conflicten tussen ontwikkeling en conservering, die ook elders in het land voorkomen. Hij is niet de eerste lokale politicus wiens strijd met een vroegtijdige dood eindigde en hij zal ook niet de laatste zijn. Het is nu aan de politie om te bewijzen dat de wet nog steeds van kracht is, zodat recht wordt gedaan.

(Bron: Bangkok Post, 11 januari 2013)

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website