Yaba, een gekke pil of een pil voor gekken?

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond, Maatschappij
Tags: , ,
6 februari 2022

PKittiwongsakul / Shutterstock.com

Yaba (ook bekend als Yaa baa, Ya baa or Yah bah; in het Thais: ยาบ้า, wat letterlijk staat voor ‘crazy medicine’), is een populaire drug die overal in Thailand te verkrijgen is.

Dit, ondanks de zeer zware straffen (waaronder de doodstraf) op het bezit en/of gebruik van Yaba. Het is dan ook een hardnekkig en kwaadaardig gezwel in de Thaise maatschappij.

Metamfetamine

Yaba, is metamfetamine in de vorm van een tabletje. Het is vergelijkbaar met speed maar heeft een krachtiger werking. Het een synthetische drug die een sterk euforisch gevoel veroorzaakt en enorm verslavend is. De Yaba pillen bevatten 25 tot 35 mg metamfetamine en 45 tot 65 mg cafeïne. De tabletten zijn in Thailand verkrijgbaar in verschillende smaken (met inbegrip van druif, sinaasappel en vanille) en hebben felle kleuren (meestal roodoranje of groen). Diverse logo’s (in het algemeen “WY” of “R”) sieren de Yaba tabletten. Yaba ziet er uit als snoepgoed. Door de zoete smaak en het uiterlijk, kent Yaba in Thailand ook veel jonge gebruikers. Soms wordt het bewust aan kinderen aangeboden als snoepgoed. Drugsdealers proberen op deze manier de klantenkring uit te breiden.

Positieve effecten

Yaba is een krachtige stimulans van het centrale zenuwstelsel met langduriger effect dan die van cocaïne. Dit komt omdat cocaïne sneller metaboliseerd in het lichaam dan metamfetamine. Yaba is vooral een stimulerende drug. Het geeft vertrouwen en alertheid,. Daarnaast gaat het energiepeil en het uithoudingsvermogen flink omhoog. Het vermindert de eetlust, evenals het verlangen om te slapen.

Negatieve effecten

Het gebruik van Yaba zorgt voor een snellere hartslag en ademhaling. Ook de bloeddruk en de lichaamstemperatuur gaan omhoog. Chronisch gebruik kan leiden tot een ‘metamfetamine psychose’, wat resulteert in paranoia, hallucinaties, geïrriteerdheid, agressiviteit, wisselende stemmingen, egocentrisme en plukken aan de huid. Dit alles wordt ook nog eens versterkt door gebrek aan slaap. Yaba gebruikers leiden aan slapeloosheid.

Verder heeft Yaba een anorectische werking; wat betekent dat de gebruiker zijn interesse in eten verliest, dit leidt al snel tot ondervoeding.

Gebruik van Yaba in Thailand

Yaba wordt al ruim dertig jaar gebruikt in Thailand. In het begin door vrachtwagenchauffeurs die het namen om alert te blijven en langer te kunnen doorrijden. In de jaren ’90 werd Yaba ook populair onder Thaise fabriek- en landarbeiders, al snel gevolgd door prostituees. In 1996 besloot de Thaise regering om Yaba gelijk te stellen aan harddrugs. Voor gebruikers en handelaren kon dit zelfs leiden tot de doodstraf. Desondanks is Yaba nog steeds erg populair in Thailand. Het is goedkoop te produceren en de winsten van de handel zijn aantrekkelijk. Vaak gaan gebruikers dealen om de verslaving te kunnen bekostigen.

Moorden en geweld door Yaba

Omdat zware gebruikers op termijn ernstige psychische klachten krijgen zoals psychoses, hallucinaties en paranoia, worden veel moorden in Thailand in verband gebracht met Yaba gebruik. De verhalen zijn genoegzaam bekend. Zo werd een Thaise politieofficier vermoord door zijn moeder. Haar verklaring was dat de zoon was veranderd in een veelkoppig monster dat haar wilde aanvallen.

In de Thaise seksindustrie gebruiken bargirls Yaba om langer te kunnen werken en de hele nacht te kunnen dansen. Omdat Yaba het hongergevoel tegengaat blijven ze slank en daardoor ‘aantrekkelijk’ voor potentiële klanten.

Dweilen met de kraan open

Yaba is goedkoop, gemakkelijk te verkrijgen en smaakt als snoep. Het is daardoor een ‘laagdrempelige drug’. Drug Enforcement ambtenaren in Thailand laten weten dat ze niet in staat zijn de enorme toevoer uit het naburige Myanmar te stoppen.

Yaba zal nu en in de toekomst een groot probleem blijven in Thailand.

Rating: 4.56/5. From 9 votes.
Please wait...

7 reacties op “Yaba, een gekke pil of een pil voor gekken?”

 1. Michaelsiam zegt op

  Thailand heeft het strengste regime wat drugs betreft en toch krijgt men het niet onder controle. Misschien tijd voor een andere benadering
  Volgens mij is het een pil voor gekken wanneer de dokter het voorschrijft. Je moet wel gek zijn om zo een dokter te vertrouwen.

 2. rene23 zegt op

  Volgens mijn info wordt het meestal gemaakt in Myanmar onder toezicht van/beschermd door het leger dat daar heel veel aan verdient….

  • Erik zegt op

   Methamfetamine wordt in heel het grensgebied van Myanmar met Noord-Thailand, Laos en China geproduceerd zowel in gebieden gecontroleerd door het Myanmarleger als in gebieden gecontroleerd door de legers van bevolkingsgroepen die oorlog voeren tegen de centrale overheid (of die een bestand met het leger hebben/hadden gesloten. Van dat bestand is weinig over nu het leger doldriest optreedt tegen de eigen burgerij).

   Als gevolg van de oorlogshandelingen is het ‘uitvoerkanaal’ via West-Myanmar gesloten en komt al dat spul nu op de markt via Thailand, Laos, Vietnam, Cambodja en China. Myanmar is wereldleider voor methamfetamine en nummer twee wereldwijd voor opium (na Afghanistan).

 3. Jacques zegt op

  Weer zo’n voorbeeld dat het verschil tussen mensen aantoont. De makers en handelaren die het een worst is of en wat er met hun pillen gebeurt. Alles voor het grote geld is hun motto. Het leed dat het aanricht is er voor een ieder te aanschouwen. We zien het terug in gedrag of beter gesteld misdragingen, die soms erg ver gaan. Bij prostituees is het verslavingsgehalte hoog ten opzichte van het overgrote deel van de bevolking. Daar is het kennelijk nodig, althans in het gedachtenbeeld van een deel van de prostituees, om alcohol en de overige soft- en harddrugs te gebruiken ten einde het werk naar behoren te kunnen verrichten. Wat is dat toch een prachtig beroep en een heerlijk leven. Een wereldje om te bewonderen of om tegen te gaan. Ik zou het wel weten, maar alle soorten van drugs zijn een veelkoppig monster dat rondwaart en veel geld oplevert. Het handje vol mensen dat er toezicht op houdt en dit bestrijdt is totaal niet opgewassen tegen deze vorm van criminaliteit en er zijn er zelfs bij en zeker in Thailand die het motto huldigen van als je ze niet kan verslaan kan je ook nog met ze gaan samenwerken en er aan verdienen. Niets is wat het lijkt op deze aardbol en het gaat gewoon door tot in lengte van dagen.

 4. Adriaan zegt op

  Ik denk dat het feit dat de regering ook altijd hard optrad tegen het gebruik van wiet, dat in Thailand zelf praktisch voor niets te produceren is, het terugdringen van het gebruik van yaah baah niet geholpen heeft.

 5. MikeH zegt op

  Oorspronkelijk stond Methamfetamine in Thailand bekend als YaMa (paardenmedicijn) omdat je er zo sterk als een paard van zou worden.
  De bevoegde autoriteiten vonden dat die naam een al te positieve lading had en hebben proactief campagne gevoerd om de naam van het product te veranderen naar YaBa.
  Dat is nog gelukt ook, maar het gebruik is alleen maar toegenomen.

 6. Luc Chanuman zegt op

  De straffen mogen dan wel streng zijn, maar ik heb het gevoel dat er, zeker hier in Isan, weinig kontrole op is door politie. Die pikken waarschijnlijk ook hun graan(tje) mee. Het dorp waar ik woon heeft zo’n 30.000 inwoners en iets meer dan 120 (!!!) politiemannen. Het schijnt hier een grote kwaal te zijn maar ik hoor heel zelden dat er iemand betrapt wordt. Gebeurt dit toch eens dan volstaat 10.000 bath ‘boete’. Aan wie die betaald werd weer niemand. Onze achterburen hebben officieel een kleine groentekraam en de laatste twee jaar twee huisjes gebouwd, drie tweedehands pickups en twee stukken grond gekocht. Op minder dan 200 meter wonen drie tot vier politiemannen die weten wat er echt aan de hand is en toch gebeurt er niets.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website