PKittiwongsakul / Shutterstock.com

Yaba (ook bekend als Yaa baa, Ya baa or Yah bah; in het Thais: ยาบ้า, wat letterlijk staat voor ‘crazy medicine’), is een populaire drug die overal in Thailand te verkrijgen is.

Dit, ondanks de zeer zware straffen (waaronder de doodstraf) op het bezit en/of gebruik van Yaba. Het is dan ook een hardnekkig en kwaadaardig gezwel in de Thaise maatschappij.

Metamfetamine

Yaba, is metamfetamine in de vorm van een tabletje. Het is vergelijkbaar met speed maar heeft een krachtiger werking. Het een synthetische drug die een sterk euforisch gevoel veroorzaakt en enorm verslavend is. De Yaba pillen bevatten 25 tot 35 mg metamfetamine en 45 tot 65 mg cafeïne. De tabletten zijn in Thailand verkrijgbaar in verschillende smaken (met inbegrip van druif, sinaasappel en vanille) en hebben felle kleuren (meestal roodoranje of groen). Diverse logo’s (in het algemeen “WY” of “R”) sieren de Yaba tabletten. Yaba ziet er uit als snoepgoed. Door de zoete smaak en het uiterlijk, kent Yaba in Thailand ook veel jonge gebruikers. Soms wordt het bewust aan kinderen aangeboden als snoepgoed. Drugsdealers proberen op deze manier de klantenkring uit te breiden.

Positieve effecten

Yaba is een krachtige stimulans van het centrale zenuwstelsel met langduriger effect dan die van cocaïne. Dit komt omdat cocaïne sneller metaboliseerd in het lichaam dan metamfetamine. Yaba is vooral een stimulerende drug. Het geeft vertrouwen en alertheid,. Daarnaast gaat het energiepeil en het uithoudingsvermogen flink omhoog. Het vermindert de eetlust, evenals het verlangen om te slapen.

Negatieve effecten

Het gebruik van Yaba zorgt voor een snellere hartslag en ademhaling. Ook de bloeddruk en de lichaamstemperatuur gaan omhoog. Chronisch gebruik kan leiden tot een ‘metamfetamine psychose’, wat resulteert in paranoia, hallucinaties, geïrriteerdheid, agressiviteit, wisselende stemmingen, egocentrisme en plukken aan de huid. Dit alles wordt ook nog eens versterkt door gebrek aan slaap. Yaba gebruikers leiden aan slapeloosheid.

Verder heeft Yaba een anorectische werking; wat betekent dat de gebruiker zijn interesse in eten verliest, dit leidt al snel tot ondervoeding.

Gebruik van Yaba in Thailand

Yaba wordt al ruim dertig jaar gebruikt in Thailand. In het begin door vrachtwagenchauffeurs die het namen om alert te blijven en langer te kunnen doorrijden. In de jaren ’90 werd Yaba ook populair onder Thaise fabriek- en landarbeiders, al snel gevolgd door prostituees. In 1996 besloot de Thaise regering om Yaba gelijk te stellen aan harddrugs. Voor gebruikers en handelaren kon dit zelfs leiden tot de doodstraf. Desondanks is Yaba nog steeds erg populair in Thailand. Het is goedkoop te produceren en de winsten van de handel zijn aantrekkelijk. Vaak gaan gebruikers dealen om de verslaving te kunnen bekostigen.

Moorden en geweld door Yaba

Omdat zware gebruikers op termijn ernstige psychische klachten krijgen zoals psychoses, hallucinaties en paranoia, worden veel moorden in Thailand in verband gebracht met Yaba gebruik. De verhalen zijn genoegzaam bekend. Zo werd een Thaise politieofficier vermoord door zijn moeder. Haar verklaring was dat de zoon was veranderd in een veelkoppig monster dat haar wilde aanvallen.

In de Thaise seksindustrie gebruiken bargirls Yaba om langer te kunnen werken en de hele nacht te kunnen dansen. Omdat Yaba het hongergevoel tegengaat blijven ze slank en daardoor ‘aantrekkelijk’ voor potentiële klanten.

Dweilen met de kraan open

Yaba is goedkoop, gemakkelijk te verkrijgen en smaakt als snoep. Het is daardoor een ‘laagdrempelige drug’. Drug Enforcement ambtenaren in Thailand laten weten dat ze niet in staat zijn de enorme toevoer uit het naburige Myanmar te stoppen.

Yaba zal nu en in de toekomst een groot probleem blijven in Thailand.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Yaba, een gekke pil of een pil voor gekken?”

  1. Michaelsiam zegt op

    Thailand heeft het strengste regime wat drugs betreft en toch krijgt men het niet onder controle. Misschien tijd voor een andere benadering
    Volgens mij is het een pil voor gekken wanneer de dokter het voorschrijft. Je moet wel gek zijn om zo een dokter te vertrouwen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website