Welke Thai bewondert u het meest?

Door Tino Kuis
Geplaatst in Maatschappij
4 juli 2022

Ik ben echt heel benieuwd welke Thai u hoogacht. Het mag een man zijn, een vrouw of een transgender, oud of jong, uit heden of verleden, uit de wereld van muziek, kunst, literatuur, wetenschap, sport of iets anders. Zelfs uit de politiek mag! Of iemand uit uw familie of vriendenkring. 

Kies er één uit. Een tweede of derde noemen mag ook. Vertel vervolgens waarom u deze persoon of personen zo goed vindt.  Voeg eventueel een link toe naar een liedje, een kunstvoorwerp of anderszins waaruit uw voorkeur duidelijk naar voren komt.

Rating: 5.00/5. From 11 votes.
Please wait...

16 reacties op “Welke Thai bewondert u het meest?”

 1. Johan 2 zegt op

  Luang Por Koon

  Een Thaise monnik uit de provincie Nakon Raatchaseemah.

  In 1996 gaf een Thaise vriend mij een amulet van deze monnik. Hij vertelde erbij dat deze monnik een zeer gewaardeerde was. Hij heeft geholpen met het bouwen van scholen en tempels. Hij was simpathiek voor arme mensen. Hij verplaatste zich bijvoorbaat met de helicopter. Op de achterkant van mijn amulet is dan ook een helicopter afgebeeld. De amulet schijnt de drager te beschermen tegen onheil.

  Als ik in Thailand ben heb ik de amulet dichtbij me. Overdag heb ik hem meestal op een speciaal tafeltje dat ik verder inricht met zo’n geel witte bloemenkrans en een budha-beeldje. Als ik ga vliegen doe ik hem om mijn nek onder mijn overhemd / shirt.

  • Siz zegt op

   Rodtang, een absolute gentleman onder de (Muay Thai) One championship fighters. D

 2. Hans zegt op

  Thaksin
  De oude premier van Thailand afgezet van corruptie verdacht maar iemand die studeren en scholen goedkoop maakte evenals gezondheidszorg , en ook eem minimum prijs voor rijst garandeerde voor de boeren in isaan
  Daadwerkeijke zinvolle zaken gedaan voor de gewone. Thai Wellicht was hij corrupt maar wie in de regering of nabij de regering is niet corrupt helaas is dat werf verweven met Thailand

  • Leo zegt op

   Taksin 100% mee eens, en hij wist ook wel raad met de drugscriminelen, wat corruptie aangaat dat is overal vandaag de dag normaal geworden, het hele westen en usa zijn corrupt. dus als iedereen corrupt is dan kan het als normaal worden beschouwd. het nieuwe normaal wel te verstaan.

   • Erik zegt op

    Leo, Thaksin wist raad met drugscriminelen? Wat een vreemde opmerking! Hij liet ze afknallen zonder vorm van proces en als vrouwen en kinderen in de weg stonden dan kregen die ook een extra gaatje in hun hoofd.

    Dat is een vorm van ‘raad weten’ die hem nog eens extra voor de rechter had moeten brengen maar dat is helaas niet gebeurd. Overigens kennen we daarvan in Thailand wel meer voorbeelden… Wat dat betreft is het in Thailand af en toe net wildwest.

 3. Serge zegt op

  Ik vind Lam Morrison, de ‘Guitar-king’ of Thailand, die speelt in Pattaya voorheen in The Blues Factory Bar en de laatse jaren in Tuna-Bar, en menigmaal ook in Bangkok in Rock-bar, een heuse Thaise vedette.

  Hij gaat al lang mee en is thans een frisse zeventiger.

  Op You Tube vind je menig filmpje.

  Hip hip hoera voor Lam!

  Serge

 4. TheoB zegt op

  Niet één persoon, want ik ben niet zo van de persoonsverheerlijking. Maar ik heb diep respect voor alle bekende en onbekende mensen die de afgelopen 90+ jaar hun vrijheid of zelfs hun leven op het spel zetten en hebben gezet voor de vrijheid van meningsuiting en volwaardige democratie.
  Helaas hebben hun inspanningen en opofferingen nog niet het gewenste resultaat opgeleverd en ik vrees dat het nog ‘n decennium of twee duurt vóór de feodale krachten definitief het onderspit hebben gedolven.

  • Johnny BG zegt op

   TheoB,

   Zelf ben ik ook niet voor persoonsverheerlijking maar ik ben reuze benieuwd welke mensen of instellingen jij naast de politiek ook nog kan respecteren of bestaat het leven alleen maar uit politieke zaken?
   Thailand heeft een onderdeel dat politiek heet maar ook mensen zoals de vuilnisophalers, putjesscheppers, horecapersoneel, musici, onderwijzers en noem maar op die het land maken zoals het dagelijks verloopt voor bijna 70 miljoen mensen. Een grote meerderheid snapt echt niet wat het voordeel is van een volwaardige democratie waar mensen tegenover elkaar komen te staan terwijl ze in de rijkste delen van de wereld wonen.

  • Rob V. zegt op

   Ben ik het helemaal mee eens Theo. Ik heb dan ook geen helden, niemand is zo fantastisch dat zij op een voetstuk kunnen staan is mijn idee. Maar ik waardeer en respecteer natuurlijk wel allerlei mensen van allerlei achtergrond die hier en ginder de maatschappij hebben (geprobeerd) een stukje mooier, liefdevoller, socialer, aangenamer, dragelijker en eerlijker te maken.

   Voor Thailand denk ik dan natuurlijk aan de bekende namen zoals Pridi, Puey Ungpakorn, Chit Phumisak, Narin Phasit. Deze zijn helaas al enige tijd dood. Hedendaagse namen die te binnen schieten zijn o.a. Sulak Sivaraksa, Thongchai Winichakul, Mechai Viravaidya, Paa Pao (Worawan), bandleden van bijvoorbeeld Rap Against Dictatorship, de diverse studentenactivisten (Rung, Mind, …) , Rangsiman Rome, Piyabut enzovoort.

   Ook Chadchart,de nieuwe gouverneur van Bangkok lijkt het goed te doen met oprechte belangstelling voor mensen van alle komaf, inclusief groepen waar men al snel op neerkijkt: de putjesscheppers en vuilnismannen/vrouwen.

   De rode lijn die hier doorheen loopt? Het zijn eigenlijk allemaal eigenwijze mensen die tegen de stroom in durven te gaan in plaats van te buigen, kritiek op de maatschappij en vechtende voor een betere, socialere, eerlijker maatschappij zoals ik al schreef. Zodat hopelijk het maximum aantal mensen gewoon een beetje een fatsoenlijk leven kan leiden zonder uitbuiting, onderdrukking of ander onrecht. Bovenstaande namen zijn allemaal weleens besproken op dit blog, maar er zijn nog zoveel meer mensen die als klein en onopvallend of geheel onzichtbaar radartje proberen deze wereld een klein stukje te verbeteren. Als liefde, respect, een beetje goede eigenwijsheid, open zijn voor dialoog en samenwerken iemand kenmerkt dan kan ik die persoon wel waarderen / bewonderen / respecteren.

  • Ferdi zegt op

   Eens, maar als ik toch iemand zou moeten kiezen: Phra Paisal Visalo. Voordat hij in 1983 een (progressieve) monnik werd was ie actief als mensenrechtenactivist.
   Zie:
   https://www.bangkokpost.com/thailand/special-reports/1512510/crisis-of-faith-within-buddhism-

   Zaken die ik kan waarderen:
   – Acceptie van anders gelovigen i.p.v. meegaan in het heersende religieus nationalisme.
   – Opkomen voor de gewone mensen en het milieu i.p.v. (een overdaad aan) materialisme na te streven.
   – Focus houden op eenvoudig leven en de kern van de leer i.p.v. individuele personen te verheerlijken.

   En dat laatste brengt me weer bij jouw punt: er zijn vele bekende en minder bekende mensen die bescheiden leven en zich inzetten voor het algemeen belang. Laten we hen allen waarderen en zelf ook een voorbeeld proberen te zijn.

   • Tino Kuis zegt op

    Ja, dit is een goed mens en een bijzondere monnik, Ferdi. Laat mensen meer over hem lezen. Of schrijf er zelf iets over!

 5. Tali zegt op

  Bumibol de 9de koning van Thailand,hij was steeds onder het gewone volk en luisterde er ook naar.

 6. Frank B. zegt op

  Naast Koning Bhumibol, wil ik ook Thongchai Jaidee nomineren. Top golfer die nu op de senior tour speelt.
  Naast een goede speler ook een aimabel mens.

 7. Mark zegt op

  Absoluut mijn Thaise wederhelft 🙂

 8. frank h vlasman zegt op

  Mijn Thaise kennis (vriendin) Pen.. Zo mooi en zo goed (naar de locatie) gekleed. Dit (zij) is Th. op zijn best.!

 9. chris zegt op

  Heb er vele maar ik zal er een noemen: Surin Pitsuwan.
  Met kop en schouders stak hij als staatsman uit boven de rest van de Thaise politici.
  Als enige zou hij een goede kans gemaakt hebben om secretaris-generaal van de VN te worden, ware het niet dat hij niet tot de politieke partij behoorde van de hier al genoemdeThaksin. De regering Thaksin droeg hem gewoon niet voor (maar een onbeduidende Thai) en daarmee waren zijn kansen verkeken.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Surin_Pitsuwan


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website