Het Thaksin Huis

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Maatschappij
Tags: , ,
28 juni 2011

Op een aantal locaties in Thailand zul je ze aantreffen, de door oud-premier Thaksin geïnitieerde goedkope woningen. Een succes is het beslist niet geworden en op een aantal plaatsen is het complex verworden tot een soort getto.

Een eigen huis bereikbaar maken voor de doorsnee Thai was de achterliggende gedachte van de inmiddels verbannen oud-premier. Het betreft vrij kleine woningen met een tweede verdieping en een tuintje zo groot als een postzegel.

Hutje bij mutje staan de huisjes op elkaar en je kunt je nauwelijks voorstellen dat de Thai, die zeker op het platteland toch wel wat ruimte gewend is, zich er thuis zal voelen.

Kostenplaatje

Met een aanbetaling van slechts 3.000 baht kun je er intrekken en als je 25 jaar lang 2.600 baht per maand hebt betaald is de tent afgelost. Een contante aankoop kan uiteraard ook, maar dan dien je 390.000 -inmiddels harde bahtjes- op tafel te leggen. Gezien zijn vergaarde fortuin mag je wel aannemen dat mijnheer Thaksin Shinawatra behoorlijk kan rekenen.

Enig marktonderzoek omtrent de haalbaarheid van dit project zou beslist geen overbodige luxe zijn geweest en had het plan wellicht in de ijskast doen belanden.

Maar als je zwemt in het geld zijn dit soort projecten maar niemendalletjes. Het is gewoon een speeltje waarbij je zelf geen enkel financieel risico loopt, want de gemeenschap draait toch voor het risico op. Aan het einde van de rit heb je als bewoner na 25 jaar precies de dubbele prijs betaald namelijk 780.000 baht. Reken maar even mee: 25 x 12 x 2600.

Het project Kok Udom

In de buurt van Kabin Buri ligt het plaatsje Kok Udom en daar is een paar jaar geleden eveneens een dergelijk project gerealiseerd. Zaken doen doe je in het groot en niet van dat pietepeuterige. Dus meteen maar 400 woninkjes uit de grond gestampt, want als je gaat bouwen doe het dan maar meteen in aantallen dat drukt de bouwsom nietwaar?

Op dit moment zijn van deze aanvankelijk gebouwde 400 woningen er nog geen veertig verkocht. Het onkruid en gras tiert welig rond de straten met leegstaande woningen en het geheel doet ietwat beangstigend aan.

Waarom niet eerst van start gegaan met een twintigtal woningen?  Bij voldoende belangstelling had men daarna rustig kunnen uitbouwen. Zou toch iemand ….. Nee laten we er maar geen mening, noch een slechte gedachte op nahouden.

25 reacties op “Het Thaksin Huis”

 1. Henk zegt op

  Nu het is niet geheel waar, hier zijn bij Sungnoen zo een 200 gebouwd, en ben geweest om te kijken voor onze zoon en vriendin, en eventueel een uitbouw voor een eetshopje.
  Nu in nog geen half jaar , waren er nog een stuk of tien in de aanbieding, en de rest al verkocht, en die over waren waren niet de aantrekkelijkste plekjes, dus maar niet gedaan.
  En nu reeds allemaal verkocht, dus, wat niet aantrekkelijk voor een Thai

  • Henk B zegt op

   Juist Henk, ik woon ook in Sungnoen, en zijn verleden jaar ook gaan kijken, onze zoon met vriendin hadden interesse, ook voor een winkeltje daar te maken.
   Maar er waren er nog een handvol in de aanbieding ( geen gunstig plekje ) en binnen de korste keren de rest ook verkocht.
   Niet te geloven hoe klein het was, wat de livingroom moest zijn, kon je geen eens een bankstelletje kwijt, maar gegadigden genoeg.
   Misschien ook omdat er hier veel fabrieken zijn, en heel veel rentrooms, dus misschien een reden om iets permanents te kopen

 2. Chris zegt op

  Als je in Nederland en Belgie ook de hypotheek zo vermenigvuldigd heb je het huis dan ook meer dan genoeg betaald.
  Dit heeft niks en ook niks met Thaksin te maken of denk je dat onze beleidsmensen met op kop de zo geprezen Bos en Kok en zelfs Den Uyl in Nederland en de grote sossen in Belgie met de vermoorde Andre Cools en andere Spitaels de zogenaamde “sociale Woningen”echt gratis gaven?
  Dit huisvestiging beleid is al meer dan 20jaar in Thailand en je moet dan maar eens gaan zoeken wat onder andere Chuan Leekpai en zijn gang heeft verprutst.
  Er is echter te veel aanbod dan vraag en inderdaad de Thai van de buiten willen niet hokken in getto,maar de Thai die het wel kunnen betalen willen een zo groot mogelijk huis op een zo klein mogelijk stukje grond(Prestige speelt hier ook)

 3. Chang Noi zegt op

  Ach zoals met zoveel van die overheids projecten (vooral die van T) is het niet de bedoeling dat de functie hebben maar dat er iemand veeeeel geld mee “verdient” (= zijn zakken vult). De aannemer van die huizen is gewoon betaald hoor!

  Je ziet ze overal in Thailand, in sommige gevallen lijkt het wel goed te gaan, in meeste gevallen staan ze leeg of is het inderdaad een getto geworden (dat wat te verwachten was natuurlijk).

 4. ThailandPattaya zegt op

  Ik had nog nooit van dit project gehoord en heb geen idee hoe groot of klein de huisjes zijn maar in beginsel lijkt het me geen slecht idee. 2600 baht lijkt me niet onredelijk veel in elk geval. Er zijn natuurlijk wel vraagtekens bij te zetten want als ik zie hoe snel nieuw neergezette gebouwen verouderen in Thailand is het maar de vraag of de huisjes het 25 jaar uit zullen houden.

  • wimol zegt op

   In de beginperiode van Thaksin was de maandelijkse aflossing 900 Bath per maand.

 5. H van Mourik zegt op

  Ik heb deze…(zoals de schrijver neerzet)…piepkleine huisjes ook daadwerkelijk gezien, en de vele Thaise bezitters van zo’n piephuisje eveneens. Deze Thaien kopers konden alvorens akkoord te gaan met de aankoop van zo’n huisje een gelijk soortig modelwoning bekijken dat reeds gereed was met een rijtje van ca 10 a 20 woningen op een rij gebouwd. Ik ben zelf zo’n woning binnen geweest, en ik moet eerlijk zeggen…het is geen gezinswoning. Hier bij ons in de provincie zijn deze woningen erg in trek bij één en twee-persoons huishoudens, en Thaien die daar in de buurt hun werk hebben, waarvan zijn familie honderden kilometers ver elders in Thailand woonachtig zijn. Ik sprak een van deze enkelingen die zo’n huisje hebben aangeschaft als reden dicht bij hun werk, ’s avonds zo nu en dan een vrouwtje meenemen het huisje in, en vrijdag avond na het werk huiswaarts naar vrouw en kinderen die elders en ver weg trouw ieder weekend op hun geliefde kostwinner wachten. Zondag vroeg in de avond is weer het afscheid van het gezin, en gaat de trouwe kostwinner weer naar zijn piephuisje hier in onze provincie. Ik sprak met deze man, en hij was zeer tevreden met zijn kabouterhuisje. Hij zei vervolgens dat als zijn zoon 18-jaar is.,hij kan gaan studeren op de universiteit in Khon Kaen, en een appartement bij de universiteit is dan overbodig.,want 8-km verderop staat zijn kabouterhuisje en kan zijn zoon met de motor dagelijks heen en weer toeren. Dat er soms complete gezinnen op zo’n woning zitten dat is juist.,maar in de soi waar ikzelf woonachtig ben, staat even verderop een huisje met één kamer en een Thais toilet. Daar wonen twee gezinnen (13 personen) en de bakfiets gaat ’s avonds óók nogeens naar binnen toe., i.v.m.. eventuele diefstal.
  Dus die overbezette woningen is niets nieuws in Thailand.,hoe groter het huurhuis is, des te meer Thaien trekken erin en gezamelijk gaat dan de maandelijkse huur of hypotheek betaald worden. Dat “Thaksin” hier nu weer de schuld van moet krijgen is een beetje overtrokken.,doet me meer denken aan de hetze tegen Wilders momenteel.
  Tot slot van mijn lange verhaal.,want ik ben al meer dan 13-jaar woonachtig in Thailand.,zie ik tot op heden géén concrete verbeteringen in Thailand nadat “Thaksin” was afgezet.

 6. ramkamhaengnu zegt op

  dit is maar een kleine minderheid. Als je wat vanaf de gebaadne paden treedt en de buitenwijken van deze enorme stad BKK doorkruist-nmeem eens een nieuwe busljn en kijk waar die eindigt-dan zie je overal nog half of deels afgebouwde ”moo baan” of torenflats of benaderingen daarvan. De BMA of andere instanties bieden hun wrknemers ook vaak housing aan, ook vaak midden in de rijstvelden zo’n blok (meestal die 3-hoog shophouses), dat soms wel, some niet is aangeslagen.
  Het Thaise woord hiervoor is KeHa=K.H., dat is van Communal HOusing. omdat er 100en van zijn, meestal gevolgd door ”van de faifa/prapa=electric/water” of wat dan ook.
  De wijk HAPPYLAND achter bangkapi) was de eerste van dat soort-vlak na de oorlog midden in de rijstvelden nergeplant voor stadswerknemers. ze waren er toen hel happy mee.

 7. H van Mourik zegt op

  Nog eventjes terug te komen betreffende deze “Thaksin Mini Huisjes” waarbij in dit verslag geschreven is als volgt…

  …Kostenplaatje…
  Met een aanbetaling van slechts 3.000 baht kun je er intrekken en als je 25 jaar lang 2.600 baht per maand hebt betaald is de tent afgelost. Een contante aankoop kan uiteraard ook, maar dan dien je 390.000 -inmiddels harde bahtjes- op tafel te leggen. Gezien zijn vergaarde fortuin mag je wel aannemen dat mijnheer Thaksin Shinawatra behoorlijk kan rekenen.

  Als je ziet van hoe de gemiddelde Thai met een huur of koopwoning omgaan.,
  na zo’n 3-jaar ken je het huis (binnenshuis) niet meer terug. het meeste wat stuk gaat in huis, vervangt men zelden of wordt nooit meer gerepareerd!
  Stel dat zo’n “Thaksinhuisje” vroegtijdig door de bank zal worden teruggenomen,
  dan raken ze dat huisje aan de nimmer kwijt.

 8. Robert zegt op

  Ken iemand die heeft er 2 gekocht en ze min of meer aan elkaar ‘geplakt’. Maar ja, dan denk ik weer dat je voor dat geld een leuk vrijstaand huis en redelijk wat grond hebt. Misschien niet zo goed over nagedacht.

 9. jay zegt op

  robert 2 huisjes aan elkaar ongeveer 800000 bath daar kan ik geen redelijk stuk grond met vrijstaand huis voor vinden 2000000 past eerder

  • Robert zegt op

   Laat je je Thaise vrouw de onderhandelingen doen dan? Dat zou veel verklaren. 😉 (Grapje, alhoewel je niet de eerste farang zou zijn die op die manier veel te veel betaalt).

   Locatie, locatie. Ik weet niet op welke locatie jij doelt met de 2 miljoen. Degene die die 2 huisjes heeft woont in de buurt van Phitsanulok. Je kan daar best een leuk stukje grond kopen en een mooi (teakhouten) huis laten bouwen voor onder de miljoen Baht. Als je Thai bent dan.

 10. jay zegt op

  bedankt robert volgende week ga ik weer naar thailand en ga eens in de buurt van phitsanulok kijken ik heb in de buurt van khorat gekeken dat zijn wat andere prijzen
  groet jay

  • Henk B zegt op

   Als je een huis wilt hebben voor een redelijke prijs, moet je verder kijken , hier in en rondom Sungnoen 35 km van Korat, zijn al een redelijk stuk grond,(op naam) met een leuk huis te koop, voor 1.000.000 bth

   • jo v.d.Zande zegt op

    Henk ,
    al wat langer nu is er een plan om my te vestigen in Thailand en denk dan
    aan de Korat omgeving,
    my over de jaren nu behoorlyk bekent,
    woon in Canada,
    maar ben de laatste 6-7 jaren s,winters meestal in Korat.voor 4-5 maanden.
    zoals je zegt voor een 1.000.000 baht is er wel een leuk huis inclusief the grond
    te verwerven ik vind dit heel redelyk en zou in myn idee passen.
    vraag; zyn dit huizen op ry gebouwd of ook wel met wat tuin ruimte ?
    hoeveel kamers? bad kamers 2 ?
    2 verdiepingen ? of single bungalow type ?
    is het een bewaakte ingang waar een toegangspoort is ?
    is de grond gekoppeld aan een lease zeg 30 jaar ?
    het zou mooi van je zyn mocht je wat terug wilt antwoorden
    b.v.b. m,n dank Joe.

    • Bacchus zegt op

     Joe,
     Voor rond de 1 tot 1.500.000 baht is wel iets te koop op een park. Verwacht hier echter niet teveel van qua grootte. In een park krijg je daarvoor een kavel van max 250m2 met een woning van om en nabij 100 m2. Ter info: kijk eens op de volgende website
     http://www.udonrealestate.com/housesale.asp
     Deze agent biedt woningen aan rondom Udon Thani. Je krijgt dan een goed idee wat een kant en klare woning in een park ongeveer kost. Dit soort parken en huizen worden ongetwijfeld ook rondom Korat ontwikkeld en gebouwd. De woningen van rond de 1 miljoen baht (inclusief grond) zijn niet groot, maar in Thailand leef je voor het grootste deel toch buiten, dus hoeft dat niets uit te maken. Een leuk kavel is dan wel belangrijk. Op een Kavel van 250 m2 met een woning van 100 m2 erop houd je weinig ruimte over om nog eens een leuke hobby ruimte te bouwen of anderszins te gebruiken.

     Als je iets koopt in een park, let er dan op dat het afgebouwd is. Je zult niet de eerste buitenlander zijn die een huis koopt in een park waar de bouw halverwege wordt gestaakt. De winst zit dan al in de pocket van de projectontwikkelaar of de verkoopresultaten vallen tegen. Het gevolg is dan wel dat je de rest van de tijd in een bouwput woont.
     Veel parken worden groots opgezet. Toegangspoort met bewaking, fitnessruimte, zwembad, etcetera. Het geeft het park status en verkoopt goed. Helaas geldt ook in deze parken dat dit soort faciliteiten na verloop van een aantal jaren verdwijnen als gevolg van mismanagement of geldgebrek; bewaking weg, fitnessruimte gesloten en zwembad wordt niet meer onderhouden. Ook hier is dus waakzaamheid geboden. Worden er geen servicekosten gerekend, kun je er van op aan dat deze faciliteiten op den duur verdwijnen als gevolg van geldgebrek. De projectontwikkelaar steekt zijn winst niet graag in dit soort faciliteiten om niet.

     Mijn advies: Indien je dus perse iets wilt in een park, let er dan vooral op dat het park al een aantal jaren bestaat. Dit geeft een goede indruk over het onderhoud en stabiliteit van het management.

     Mocht je meer willen weten……

 11. Johnny zegt op

  Ik heb er niet zoveel kijk op, doch als ik die foto’s bekijk…. wat een verschrikkelijke bende. Wie wil daar nu wonen? De meeste Thaise ontwerpers getuigen van smaakloze kopieen van hun voorgangers. Echte eigen ideeen zit er niet in.

  Geef mij eens 300 miljoen bath en ik bouw een paradijs met 150 woningen.

 12. Lex zegt op

  Je hebt er inderdaad niet veel kijk op, 300 miljoen voor 150 woningen, stuur mij je plan en ik doe mee, 2 miljoen per woning, daar zet je een paleis voor neer, maar je hebt geen grond en raakt het aan de straat stenen niet kwijt

  • Johnny zegt op

   We zijn nu 160 woniingen aan het bouwen voor 240 miljoen plus eigen grond. Ik vind dat het wel wat beter had gekund. Gelukkig heb ik meer verstand van verzekeren.

   • Henk B zegt op

    Dan zou ik als ik jouwwwas, maar vast Apeldoorn bellen.

    • Johnny zegt op

     LOL. Het overgootste deel word aan Thai verkocht en een bedrag tussen 1 en 1,5 mill is goed te financieren voor mensen met een redelijke baan. Word het duurder, dan raak je die woningen gewoon niet meer kwijt. Belangrijk is dat het park in een keer opgeleverd word. En als je daarnaast je nog aan de regeltjes houd, krijg je subsidie van de Thaise overheid.

     Maar zoals ik hier al las, zitten de problemen in het vervolgverhaal. Wat gaat er gebeuren als het een aantal jaren in gebruik is? Is er nog wel een fitnessruimte of een winkel? Word het wel schoongehouden of gaat er niemand met de kas vandoor? Gaat je buurman niet elke dag kooltjes branden of het vuil? Hoeveel honden heeft ie wel niet?

     Kun je een huis kopen voor 1 miljoen? Ja dat kan.

     Ik denk dat je beter een huis van 3,5 mil kunt kopen op een klein park of zoals een kennis van mij voor 5 mil in BKK.

     Wil je toch gaan avonturen, zoek een stukkie land ergens en bouw zelf een toko met betrouwbare aanmers of werklui. Ook niet makkelijk overigens.

 13. Gerrit Jonker zegt op

  Iets buiten Nakhon Phanom (2 km.) zijn er 500 gebouwd.
  Omdat ik dagelijks op de fiets een 20tal km rondrij kom ik regelmatig langs het project. Af en toe rij ik dan door de vele straatjes en dan heb ik zeker geen negatieve indruk.
  Inderdaad hebben verschillende bewoners er 2 gekocht. Deze 2 huisjes zijn verbouwd tot 1 “chaletje”.
  Als je ziet hoe veel Thaien in de oude huizen wonen dan kan ik mij best voorstellen dat zij het hier naar hun zin hebben. Beter dan veel mensen in de steden in hun huurkazernes.
  En natuurlijk zijn er bij die er een rotzooi van maken maar de meerderheid ziet er netjes uit.
  Verder zijn er natuurlijk de straat restaurantjes en vele andere activiteiten. (kapsters wasserijen etc) Er is een winkel en een soort buurthuis.
  Verder een centrale ingang tot het park met daarin een soort parkwachter.

  Gerrit

 14. Bacchus zegt op

  Beste Robert, ik weet niet waar jij een leuk stukje grond kunt kopen en ook nog een leuk teakhouten huis kunt bouwen voor onder het 1 mln baht. Woon zelf in een klein dorp 17 km buiten Khon Kaen en een rai grond kost hier al 400 k baht. Natuurlijk kun je een teakhouten huis laten bouwen voor 600 k baht, maar ik kan je vertellen dat dit geen ruime eengezinswoning gaat worden. Ik denk dat je voor dat bedrag een teakhouten huis kunt bouwen van krap 30 a 40 m2. De echte vaklieden die dit nog (kunnen) bouwen komen bijna allemaal uit het noorden en rekenen ongeveer 15 tot 20 k per m2. Een behoorlijke woning van rond de 120 m2 ben je al gauw tussen de 1,5 en 2 mln baht kwijt, waarschijnlijk meer. Dit zijn prijzen die ook voor de Thai gelden. Echt teakhout is schreeuwend duur, dat is ook de reden dat de gemiddelde Thai zijn huis tegenwoordig van bakstenen laat bouwen. Daarnaast vergt het enorm veel onderhoud en daar houdt de Thai al helemaal niet van. Trouwens, de gemiddelde westerling ook niet en dat is dan ook de reden dat je dit soort woningen (helaas) bijna niet meer tegenkomt.

  Richtlijn voor de bouwkosten van een huis naar westerse maatstaven in Thailand is 10 k per m2 en verwacht dan geen gouden kranen. Ik praat dan niet over projectmatige bouw, maar individuele bouw. In dit artikel worden ook bedragen genoemd van 160 woningen voor 240 mln baht, dat is 1,5 mln per woning inclusief grond. Uitgaande van het feit dat dit verkoopprijzen zijn en ook nog eens gebouwd door een westerling durf ik te beweren dat dit geen grootse villa’s zijn; dat wil zeggen kavels van max 300 m2 en woningen van max 100 m2. Ik denk dat ik het dan nog overschat. Ben benieuwd of ik het bij het goede eind heb!!!!!

  • Johnny zegt op

   Idd kleine pest huisjes op weing grond maar wel keurig gebouwd. Goed faciliteiten, leuke locatie. Niet duur.

   Alles hetzelfde helaas. Het was prijstechnisch niet mogelijk om huizen verschillend eruit te laten zien plus dat duurdere modellen niet snel genoeg verkopen.

   • Bacchus zegt op

    Ik snap het wel, Johnny, maar er zijn nog steeds mensen die denken dat je in Thailand voor weinig geld (20 K euro) een kast van een huis kunt laten bouwen. Die tijden zijn wel voorbij. Lukt zelfs een Thai niet meer. Kan misschien nog wel als jezelf de aannemer gaat spelen en onderaannemers inhuurt, maar dan moet je A verstand van zaken hebben en B altijd aanwezig zijn en misschien zelf ook nog wat doen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website