Werkende Thaise vrouw

In tegenstelling wat vaak gedacht word in het Westen is de positie van een vrouw in Thailand alles behalve zwak.

Thaise vrouwen zijn zelfverzekerd, doelgericht, soms vrij dominant en hebben een prima zakelijk instinct.

Vrouw is de baas in huis

In een doorsnee gezin is de vrouw de baas, ze heeft de touwtjes stevig in handen. Pa draagt netjes zijn salaris af en krijgt zakgeld van moeder de vrouw. Thaise vrouwen weten van aanpakken. Dat moet ook wel omdat veel Thaise mannen geen poot uitsteken in het huishouden en zich nauwelijks bemoeien met de opvoeding van de kinderen. Maar met de Thaise vrouw als regisseur loopt het gezinsleven op rolletjes.

Achtergesteld door de Thaise wetgever

Wettelijk gezien is de positie van een vrouw in Thailand wel uitermate zwak. De wetgever doet weinig om vrouwen te beschermen. Bij een scheiding is een vrouw op zichzelf aangewezen, van alimentatie is geen sprake. Ook liggen de lonen voor vrouwen veel lager dan bij mannen. Maar hier ligt waarschijnlijk de basis voor de krachtige wil en doorzettingsvermogen van de Thaise vrouw. Bij een vrouw komen vaak oerkrachten boven als de kinderen in het geding komen.

Vrouwen: groot aandeel in welvaart Thailand

Van de Thaise vrouwen werkt meer dan 75% en dat behoort tot hoogste arbeidsparticipatiecijfers ter wereld. De helft van de arbeidskrachten in de industrie zijn vrouwen. In de voor Thailand belangrijke exportindustrieën zoals textiel en elektronica is zelfs 80% vrouw. Ook in de traditionele mannenberoepen zoals bouwvakker, stratenmaker of straatveger zijn vrouwen goed vertegenwoordigd.*

Thaise zakenvrouwen

Zakenvrouw in Thailand

Wie denkt dat de Thaise machocultuur geen vrouwen duld in de zakenwereld komt bedrogen uit. De Thaise zakenwereld is voor 56 procent in handen van vrouwen. Hiermee is Thailand zelfs koploper in de wereld.

Het zakelijk inzicht van vrouwen komt voort uit de geschiedenis. Al eeuwen geleden werd het zakenleven in Siam door vrouwen beheerst. Het handel drijven op markten en dergelijke was een vrouwenactiviteit.

Acceptatie en emancipatie in de Thaise zakenwereld

Een vrouw die carrière wil maken is wellicht beter af in Thailand dan in het Westen. Indien ze voldoende capaciteiten heeft wordt ze volledig geaccepteerd door de mannelijk collega’s. Er zijn tegenwoordig meer vrouwen die het hoger onderwijs afronden dan mannen. Met als gevolg dat in de toekomst de positie en invloed van Thaise vrouwen nog belangrijker zal worden.

De keerzijde van de medaille is dat Thaise vrouwen ook ‘westerse’ trekjes gaan vertonen en een carrière boven alles stellen. Dit mede door het slechte imago van de structureel vreemdgaande Thaise mannen. “Waarom een carrière laten schieten als ik uiteindelijk toch maar bedrogen wordt met een bijvrouw” is de redenatie van de moderne Thaise vrouw.

Politiek blijft een mannenwereld

Een uitzondering is de politiek die nog steeds een mannenwereld is. De Thaise politiek staat ook bekend als een slangenkuil vol corruptie en ander gevaar. Een wereld waar vrouwen ook niet rouwig om zouden moeten zijn, om er geen deel van uit te maken. Maar de hedendaagse ontwikkelde Thaise vrouw is het daar niet mee eens en wil ook op het politiek toneel carriere maken.

*Bron: Thailand landenreeks


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Thaise vrouwen, de krachtige motor achter de welvaart”

 1. henry zegt op

  Thaise vrouwen hebben inderdaad minder en minder animo om te huwen of zelfs een relatie aan te gaan. Zij geven de voorkeur aan zelfstandigheid. Trouwens niet alleen een Thais, maar een Aziatisch fenomeen.

  Nu vrouwen hebben wel een grote macht in de politiek mooi voorbeeld daarvan zijn de ex-echtgenote en oudere zuster van een ex-premier. Zonder hen zou hij nooit aan de macht gekomen zijn.

  • BA zegt op

   Thaise vrouwen willen wel trouwen, graag zelfs. Maar er is maar 1 maar, ze willen alleen omhoog trouwen, maw met mannen die uit een hogere sociale klasse komen. De gewone man uit het dorp is ze te min bij wijze van spreken.

 2. Pat zegt op

  Een schitterend artikel.

  Het is een bewijs dat de krampachtige manier waarop wij in het Westen vrouwen op hetzelfde niveau willen brengen qua loon, quota, arbeidsvoorwaarden, positieve discriminatie, enz., NIET WERKT.

  De onnatuurlijke overbeschaafdheid waaraan we in het Westen lijden heeft enkele tot gevolg dat je vaak het omgekeerde resultaat bereikt, Thailand is daar nu het grote voorbeeld van.

  Op deze resultaten mag Thailand en mogen de Thaise vrouwen echt fier zijn!

 3. LOUISE zegt op

  Hallo redaktie,

  Geheel verbaasd ben ik.

  Ruim 75% vrouwen in de arbeidsparticipatie……….hoogste ter wereld
  Thaise zakenwereld voor 56% in handen van vrouwen………wederom een wereldrekord.

  Dus misschien wordt het eens een keer tijd dat er meer vrouwen (zonder verdure famalierelaties) in de regering komen, want laten we eerlijk zijn heren, ze hebben het onomstotelijk bewezen dat dit voor hen geen problem zal opleveren.
  Hoogstens een man die het niet eens is met een bevordering van een vrouw.

  Maar eigenlijk is dit geen verrassing he???
  Kijk maar om je heen.
  De nietsnutters zijn allemaal van het mannelijk geslacht.
  Dus de kinderen gaan naar opa en oma.

  En hierin schuilt de grootste fout (mijn mening) dat er van een goede school/opleiding heel weinig terecht komt, want oma en opa die kunnen de kinderen niet helpen.
  Dit zal toch een keer moeten veranderen, wil Thailand beter geschoolde jeugd verder helpen.

  LOUISE

 4. John Chiang rai zegt op

  De zakelijk verantwoording van de Thaise vrouw in de samenleving is zoals hier boven reeds beschreven, het resultaat van de weinige rechten die deze vrouw in de samenleving heeft.
  Zelfs de huishouding,opvoeding van kinderen, en de voortdurende controle op het geld is voor een Thai vrouw meestal de enigste mogelijkheid,zich en haar familie een zekerheid te bieden.
  Ook hier mag men niet generaliseren,maar de meeste Thai mannen die ik op het dorp zie,hebben vaak andere dingen in hun hoofd als voor zekerheid te zorgen,en vinden hun eigen plezier belangrijker als al het andere.
  Vaak zie je ook bij kleine middenstand bedrijven dat de vrouw achter de kassa zit,en zodoende het geld onder controle houdt,en dat ze tevens zorgt dat de man vlijtig werkt,en niet op verkeerde ideën komt.
  Vaak zie je ook songtaews waar vrouwen meerijden,en dit is niet zoals veel farangs denken om de man gezelschap te houden,maar veel meer om het geld in ontvangst te nemen,en er voor te zorgen dat hij geen domme dingen onderneemt.
  Niet zelden worden vrouwen in de steek gelaten van mannen,die meestal geen enkele alementatie betalen voor hun vrouw,en kinderen,en kunnen zich zonder iets te vrezen van bestaande wetten, vermaken met het volgende offer.
  Bij alles wat ik reeds gezien heb,kan ik het bovenstaande betreffend de ,,krachige motor achter de welvaart ”alleen maar onderstrepen,omdat de vrouw ook bij een eventuele scheiding van de overheid,en
  haar ex man,meestal niets verwachten kan ,blijft haar niets anders over als de teugels zelf in de hand te nemen.

 5. Thomas zegt op

  Als het allemaal klopt, en dat zal best wel, kunnen we de veelal eenzijdige beschuldiging dat de man de oorzaak is van de slechte positie van veel vrouwen flink nuanceren. Het is het einde van de mythe van de zogenaamde female-bonding, ofwel samen staan wij vrouwen sterk. Vrouwen onderling zijn in de maatschappij, zeker de Thaise, nog veel harder, genadelozer en venijniger. Of dat een geruststelling is weet ik niet zeker. Gisteren was nog te lezen op het blog dat ook onder loansharks veel ambitieuze vrouwen zijn. Tel er ook nog maar wat racisme bij op, de donkere dames uit Isaan zijn toch tweederangs, zeker als je de ‘wit’-reclames mag geloven.
  Het mooie verhaal van de sterke vrouw mag met andere woorden ook van de donkere zijde worden gezien.
  En toch blijft het een mooi land en een paradijs voor wie ermee om kan gaan.

 6. theoS zegt op

  Goed artikel, klopt helemaal. Ga maar eens ergens wat kopen en vraag de eigenaar wat het kost, wordt je door verwezen naar zijn vrouw waar je ook mee afrekent. De tandarts, bij mij in de soi, vroeg ik aan wat een nieuwe prothese koste en zijn antwoord? ” weet ik niet, moet je mijn vrouw vragen” dus zo gezegd zo gedaan. De vrouwelijke baas of uitbater of wat dat dan ook heet is niet mee te sollen, zij zegt een prijs en kun je niet op afdingen terwijl de man dikwijls naar beneden bij stelt, dus meer een economische noodzaak dat de vrouw de financien beheert. Dit gezegd hebbende wil ik persoonlijk nooit meer onder een vrouwelijke baas werken of als partner op de werkplaats hebben, zij het waar dan ook. Heb er ervaring mee. Werd trouwens al op jonge leeftijd (14 jr oud) door medewerkers gewaarschuwd om nooit voor een vrouwelijke baas te gaan werken, toch gedaan en goed mee geleerd. Dat was in Nederland.

 7. chris zegt op

  Volgens mijn ervaring zijn Thaise vrouwen machtig maar niet zo machtig als het artikel doet vermoeden. In het doorsnee Thaise gezin weet de vrouw niet wat de man verdient en krijgt van haar man een maandelijkse toelage om de reguliere kosten te betalen. Voor de grote uitgaven moet zij opnieuw haar echtgenoot lief aankijken. De meest voorkomende vraag die mijn vrouw krijgt is hoeveel geld ze van mij per maand krijgt. MIjn vrouw is een topmanager en verdient veel meer dan ik. Dat we alle kosten samen betalen is eigenlijk onvoorstelbaar voor Thais.

  De aankoop van een auto is bij uitsluiting een mannen-activiteit, evenals het kopen van onroerend goed. Veel Thaise stellen zijn officieel niet getrouwd omdat voor grote uitgaven de toestemming van beide partners nodig is als je getrouwd bent. Niet officiieel getrouwd betekent dat de man financieel zijn gang kan gaan (meerdere huizen/appartementen, gigs, casino-bezoek, drank ed).
  Dat vrouwen zoveel in zaken zijn is niet zo verbazingwekkend als het lijkt. Redenen:
  1. er zijn meer vrouwen in Thailand dan mannen;
  2. er studeren meer vrouwen (af) dan mannen;
  3. zakendoen is vooral een clan-activiteit en in de clan zitten nu eenmaal ook vrouwen. Over de kwaliteit van het management van vrouwen zou ik – al 7 jaar werkend onder een vrouwelijke manager – een boek kunnen schrijven. De teneur van het boek zal niet positief zijn.

 8. BA zegt op

  Nogal een verheerlijking wbt de Thaise vrouw in dit artikel en in de reacties.

  Thaise ex mannen die weglopen enz en waar niets van te verwachten valt. Ik ken wel Thaise vrouwen welke een relatie met een farang onderhouden of onderhielden, 1 krijgt zelfs 150.000 baht alimentatie per maand van haar ex man, waar ze 2 kinderen mee heeft. Vrouw heeft het toch goed voor elkaar zou je zeggen. Maar nee, in plaats van goed voor de kinderen zorgen, doet ze gewoon de kinderen bij opa en oma, hangt vrolijk de madam uit, koopt een dikke wagen en hangt elke dag dronken in de bar. Haar man heeft ze na een paar jaar zelf weggejaagd met haar onnozele gedrag.

  Zal een slecht voorbeeld zijn. Maar ik ken er ondertussen aardig wat.

  Maar ik ken ook zat mannen die gewoon netjes hun werk doen, goed voor hun vrouwen en kinderen zorgen.

  Maw het verhaal zal een beetje van 2 kanten komen.

 9. joy zegt op

  Ik wil jullie een leuk Thais gezegde niet onthouden, het gaat ongeveer zo:

  In het huwelijk wordt de relatie voorgesteld als een olifant.
  De vrouw vertegenwoordigd de achterpoten van de olifant en de man de voorpoten.
  Nu kan een olifant wel op zijn achterpoten staan, maar niet op zijn voorpoten……..

  Groet Joy

  • LOUISE zegt op

   Hallo Joy,

   Als het mag van de redaktie, wil ik er nog een oer-hollansche (!) bij doe.

   De man is het hoofd, (men zegt van het gezin) en de vrouw is de nek.

   Maar..als hwet nekkie niet wil draaien, heft het koppie ook niets te vertellen.

   LOUISE


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website