Thaise regering ‘kiniaw’ voor zijn bejaarden?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Maatschappij
Tags: , , ,
30 juni 2011

De meeste onder ons hebben wel eens in het straatbeeld stokoude mensen gezien, die in de vroege uurtjes een karretje voortduwen met wat geselecteerd afval, dat nog wat satangs opbrengt. Op weg naar een slaapplaats ergens op een trottoir of onder een brug.

Of hebben 10 baht in de hand gedrukt van een kromgebogen oma, ondersteunt door een van haar kleinkinderen, die ruikertjes bloemen en guirlandes verkoopt temidden van het nachtvertier in een Thaise uitgaanswijk.

Ik vroeg me wel eens vaker af of deze (hoog)bejaarden in de Thaise samenleving totaal in de steek worden gelaten door de Thaise overheid.

In de ‘Chiangmai Mail’ van 8-15 juni vond ik een artikel, getiteld: ‘ Thaise politici moeten zich meer inzetten voor ouderdomspensioenen’, ondertekend door ‘Help Age International, een globaal netwerk van organisaties dat oudere mensen ondersteunt om voor hun rechten op te komen, discriminatie tegen te gaan en armoede te boven te komen’.

Voor de lezers van dit blog geef ik daarvan een korte samenvatting.

Volgens het U.N. Department of Economic and Social Affairs is 13% van de Thaise bevolking ouder dan 60 jaar en in 2030 zal dat 24% zijn, zo is de prognose. Politici moeten zich er dus van bewust zijn dat het kiezersvolk steeds meer uit oudere mensen zal bestaan, die willen, dat met hun belangen rekening worden gehouden.

I.v.m. de aanstaande verkiezingen is het interessant wat de huidige politieke partijen daarover zeggen. Welnu, 11 van de 40 partijen die deelnemen aan de verkiezingen verklaren het welzijn van de ouderen als een kernpunt in hun politieke programma. Wat betekent dat concreet?

Negen Partijen willen de AOW verhogen van 500B. tot ergens tussen 1000 en 1500B. p.m.

De Democraten van Abhisit echter willen de huidige AOW van 500B. handhaven en de Pheu Thai van Yingluck Shinawatra is iets ‘guller’ en wil tot 600B. gaan voor allen die ouder zijn dan 60 jaar, 700B. voor ouderen dan 70 jaar en 1000B. voor ouderen boven 80 jaar. Maar of die bedragen ook in werkelijke politiek worden omgezet is afhankelijk van ‘budgetaanpassingen’.

Meer dan 50% van de ouderen is in hun inkomen afhankelijk van hun familie . Nu de gezinsgrootte steeds kleiner wordt, zal de welzijnspolitiek voor de ouderen een steeds belangrijker aspect worden in de Thaise samenleving.

Tenslotte doet “Help Age International’ zelf het voorstel voor een basis AOW van 1500B. voor iedereen die ouder is dan 60 jaar.

Tot zover mijn vertaalde samenvatting van het betreffende artikel.

Maar ja, wat doe je nu met 1500B. ook gezien de sterk stijgende kosten, maar het is in elk geval toch een verdrievoudiging van de huidige AOW van 500B. En dan te bedenken dat 5% van de Thaise belastingbetalers, Bahtmillardair zijn en dat de kloof tussen rijk en arm in Billboard Country groter is dan in welk ander land in Z.O. Azië!

Bovendien wordt het grootste deel van de belastingen opgebracht door de middenklasse, waarbij het opmerkelijk is dat maar weinig superrijken hun vereiste belasting betalen.

8 reacties op “Thaise regering ‘kiniaw’ voor zijn bejaarden?”

 1. cor verhoef zegt op

  Mooi, betrokken verhaal over een gemarginaliseerd deel van de Thaise bevolking.
  Mijn schoonvader behoort ook tot de 500 baht club. Hij heeft veertig jaar als sjouwer gewerkt. Kapotte knieen. Mijn vrouw en ik zijn zijn pensioen. Hij heeft het nog nooit zo goed gehad, vertrouwde hij me ooit toe, Wereldvent.

  • Andrew zegt op

   Klasse Cor.
   Dat je die vent nog in leven houdt.Het is juist zo geweldig dat deze mensen nog met een kleinigheid tevreden kunnen zijn en nog van het leven kunnen genieten.Dan genieten jullie weer door de ogen van hem.En van zijn dankbaarheid.
   Dat is zeker SANUK.

   • cor verhoef zegt op

    Thx Andrew.

  • Johnny zegt op

   Je hebt mijn respect.

 2. Johnny zegt op

  Het is niks wat ze krijgen. Heb je geen kinderen of een andere vorm van inkomen, dan heb je een serieus probleem. Bij ons stikt het van de ouderen, sommigen krijgen een jaarlijkse steun van 2000 tot 3000 bath.

  Maar de Thai zijn erg handig en met weinig tevreden, elk komt altijd wel iemand om iets te eten te brengen.

  Soms is het bar en boos…..een oude moeder van 92 die niet rechtop kan lopen, moet haar gehandicapte zoon van 65 verzorgen. Toen dit op tv kwam, toen hebben de functionarissen goed op hun lazer gehad en kwam er hulp.

 3. hans zegt op

  Ook de gehandicapten beneden de 60 jaar krijgen volgens mij 500 thb per maand

 4. will zegt op

  Allereerst mijn repect voor Cor hartstikke goed.

  Mijn ervaring is begrensd maar wat ik gezien heb aan gehandicapte mensen en ook ouderen die moeten knokken voor hun levensonderhoud was ik diep onder de indruk.
  Maar ook gelukkig en tevreden kunnen zijn daarvan was ik nog het meest getroffen. Hoe anders is in dit opzicht menigeen in Nederland

  Afsluitend kan ik rustig concluderen dat we het in Nederland sociaal vlak goed geregeld heben in vergelijking met vele andere landen.

 5. jan donners zegt op

  ze moeten maar eens proberen thai een ander gezicht te geven maar dan moeten ze eerst de democraten eruit gooien en eens langzaam proberen met puea thai ze wil nog wat doen voor de arme mensen op het land
  maar eerst maar eens wachten op het vuil gooien van de gele shirts en of we een rustige verkiezing krijgen


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website