Veel migranten lijken wel dwangarbeiders

Door Redactie
Geplaatst in Maatschappij
Tags: ,
9 augustus 2011

Birmees met Thaise werkvergunning

De Birmese Aye Phyu arriveerde vier jaar geleden als 18-jarige in Samut Sakhon om te gaan werken in een viskoekjesfabriek. Ze had een schuld van 16.500 baht voor transport en steekpenningen aan de politie.

Ze werkte 12 uur per dag, zeven dagen per week, verdiende 4000 baht per maand waarvan 1000 baht werd afgetrokken voor het aflossen van de schuld. Twee jaar kwam ze geen enkele dag buiten de fabriek. Ook toen ze haar schuld had afbetaald, mocht ze het fabrieksterrein niet verlaten. Uiteindelijk lukte het haar te vluchten. Nu heeft ze een betere baan in Samut Sakhon en is geregistreerd als buitenlandse werknemer.

Thailand telt een kleine 1 miljoen geregistreerde buitenlandse werknemers, een zelfde aantal is niet geregistreerd. Ze worden vaak jaren als slaaf gehouden op vissersboten of in visverwerkende fabrieken. Werken op rubber- en palmolieplantages, bouwplaatsen en als huishoudelijke hulp, banen waarin Thais steeds minder zin hebben.

Volgens het rapport Trafficking in Persons van het US State Department zijn de arbeidsomstandigheden van 57 procent van de arbeiders te betitelen als dwangarbeid. Voor het tweede achtereenvolgende jaar is Thailand in de Tier 2 categorie geplaatst, samen met landen als Afghanistan, Cambodja, China, Rusland en Zambia.

Van vandaag tot 19 augustus brengt de speciale rapporteur voor mensenhandel van de VN een bezoek aan Thailand. Hij is hier op uitnodiging van de regering. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is niet gelukkig met de Tier 2 classificatie. ‘We have made serious efforts to address the human trafficking problem and we feel a lot of progress has been made.’

Inmiddels heeft Thailand 996.276 arbeiders uit Cambodja, Laos en Birma gelegaliseerd. Het ministerie van Arbeid heeft voorgesteld een particulier verzekeringsfonds in te stellen voor werkgerelateerde ongelukken en ziektes. Voor andere ziektes kunnen geregistreerde migranten een beroep doen op het national universal health plan.

En nu maar zien of de rapporteur onder de indruk is.

www.dickvanderlugt.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website