Thailand kent de strengste drugswetten ter wereld. Er staan extreem zware straffen op het bezit of handel in drugs. Je kunt er zelfs de doodstraf voor krijgen.

Het verbaasd mij iedere keer weer dat er toch mensen zijn die de ‘gok’ maar nemen. Voor mij onbegrijpelijk. Want nog even los van de strafmaat, een verblijf in een Thaise gevangenis staat gelijk aan een verblijf in de hel.

WOTS verdrag

Nederlanders hebben een bedenkelijke naam als het om drugssmokkel gaat. Van de 2.500 Nederlanders die in een buitenlandse cel verblijven, zitten de meeste voor delicten zoals drugsmokkel.Vaak denken Nederlanders dat ze door de Nederlandse regering wel uit de cel worden gehaald of dat ze de straf in Nederland mogen uitzitten. Dat is een misvatting. De Wet Overdracht Tenuitvoerlegging Strafvonnissen (WOTS) biedt daarvoor geen enkele garantie. Je blijft volledig afhankelijk van de medewerking van het land waar je vastzit.

De strafmaat

Het bezit of smokkel van flinke hoeveelheden drugs in Thailand zal vrijwel altijd leiden tot een veroordeling tot de doodstraf. Na schuldbekentenis kan deze worden omgezet in levenslang. Dit betekent een erg lange lijdensweg onder erbarmelijke omstandigheden.

Zware omstandigheden voor gedetineerden in Thailand

In Thailand worden gevangenen vaak de eerste maanden geketend. Niet alleen je handen, ook je benen worden vastgezet. Dit zorgt vaak voor ontstoken wonden op benen en armen. Nog een aantal voorbeelden van de schrijnende omstandigheden:

 • Geen eigen cel, je deelt een kleine cel met tientallen anderen.
 • Je slaapt op de grond, in het gezelschap van gestoorden, moordenaars, verkrachters en andere criminelen.
 • Hygiëne bestaat er niet, de wc is een gat in de grond waar honderden gevangenen dagelijks hun behoeften doen.
 • Douchen kun je niet er is alleen een bak met water.
 • Ratten en kakkerlakken lopen door de cellen. Gevolg: ziektes, zoals schurft, mijt, Ook aids komt veel voor. Als er één gevangene ziek is, heeft binnen de kortste keren de hele cel dezelfde ziekte. En er zijn geen medicijnen voor iedereen.
 • Geen voldoende en gezond voedsel.
 • Geweld komt vaak voor. Niet alleen door medegevangenen, ook bewakers kunnen erg gewelddadig zijn.

Drugs aangeboden

In Pattaya worden toeristen op straat regelmatig aangesproken met de vraag of ze drugs willen kopen. Hetzelfde geldt op het strand van Koh Samui of het strand van Haad Rin tijdens de Full Moon Party.

Oplichting met drugs

Ook het Ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor deze praktijken in Thailand. Het gaat bij drugs vaak om oplichtingspraktijken. Het komt regelmatig voor dat er samenspel plaats vindt tussen kleine drugshandelaren en in burger geklede politie agenten op stranden waar veel jongeren komen. Arrestatie en hechtenis volgt met inname van paspoort. Vrijlating vindt pas plaats na betaling van extreem hoge borg, waarbij een ‘fixer’ als tussenpersoon optreedt. Allen zijn bij het complot betrokken.

Voorkom problemen

Zorg dat je niet met drugs in aanraking komt. Koop geen drugs in Thailand ook niet tijdens de Full Moon Party. Ondanks de hoge straffen zijn drugs vrij gemakkelijk te verkrijgen. Maar het kan gaan om undercover agenten of georganiseerde bendes die jou voor veel geld willen oplichten. In beide situaties ben je de pineut.

Advies van Thailandblog.nl:

 • Neem geen drugs, ook geen softdrugs, uit Nederland mee.
 • Pak altijd zelf je koffer in en verlies deze niet uit het oog.
 • Check nooit de koffers van anderen in op een vliegveld.
 • Ga niet in op verzoeken om pakketjes mee te nemen als je iemand niet goed kent.
 • Let extra op wanneer je op het vliegveld bent, laat je koffer of handbagage niet alleen.
 • Laat eventueel je koffer en bagage sealen.
 • Koop of gebruik nooit drugs in Thailand, ook geen softdrugs!

37 reacties op “Drugsgebruik en drugssmokkel in Thailand”

 1. Pim zegt op

  Ik ben er werkelijk van geschrokken hoeveel drugs hier gebruikt worden .

 2. hans zegt op

  In de Isaan word door de boeren niet alleen rijst verbouwd maar ook wiet.

  Uiteraard strafbaar zal dt wel zijn maar heb nog nooit gehoord dat een boertje
  hierdoor in de lik is gekomen , wel meegemaakt dat de politie hiervan meeprofiteert voor af en toe een gratis zakje.

  Rook zelf shag, dus thai leggen die link ook wel is hiermee.en vragen of k dat wil.

  sjaa noemen ze het, weet niet of ik het goed schrijf, maar zo klinkt het mij in de oren

 3. Peter Holland zegt op

  In Pattaya tot vervelendst aan toe, om de 30 meter…….Psssst.. you want maruana, coke??
  Oppakken dat zooitje !! Heb al eens geklaagd bij de politie, maar net als met de bijtgrage straathonden, geen aktie, te druk met farangen bekeuren die zonder helm rijden.

 4. Peter Holland zegt op

  Ik denk dat zo’n 75% van meiden (en heren) aan de jabaah zit, dat is ook de reden van de overvallen op toeristen, dat had je voorheen niet of nauwelijks.

  • Henk van't Slot zegt op

   Wat voor overvallen? Waar haal je dit vandaan?

   • Peter Holland zegt op

    Gewoon berovingen onder dwang van een knuppel , mes of pistool.

    kwam op de beachroad een Nederlander tegen die onder bedreiging van revolver zijn geld moest afstaan op de pier om 20.30 uur, vele mensen zagen dit gebeuren. maar durfden uit angst niets te doen.
    Dit dit was zijn 2e beroving al vertelde hij mij, dit was overgens een grote kerel , maar ook daar hebben de thaise crackheads maling aan.

    gewoon het nieuws volgen, ook oude mensen zijn het slachtoffer, en het gebeurd ook op Jomtien, dus niet alleen in donkere achteraf steegjes.
    ,

 5. Christiaan Hammer zegt op

  Het drugsprobleem in Thailand wordt niet serieus aangepakt. Men pakt af en toe de kleine handelaren en tussenhandelaren.
  Degenen, die het meeste aan drugs verdienen op welke manier dan ook, zitten in de “hogere kringen”, die het juist moeten bestrijden.
  Ik kan ze met de neus aanwijzen, maar doe dat niet, want voor 10.000 Bath hebben ze wel een mannetje, die je een kopje kleiner maakt.

 6. Dirk de Noorman zegt op

  Vergeleken met zo,n tien jaar geleden is het veel erger geworden met de drugsproblematiek.

  Waar zal dat eindigen?

  • lex zegt op

   Misschien op Nederlands niveau?

  • Peter Holland zegt op

   Ze moeten het gewoon vrijgeven , dan lost het probleem zichzelf wel op, dan spuiten en roken ze zich zelf het graf in.
   Al die politie akties drijft alleen maar de prijs op, waardoor ze nog wanhopiger worden en nog gekkkerige dingen doen.
   Al die yabaah shit is zo’n 10 jaar geleden begonnen , overgewaait uit Amerika (Ice crack cocaine)
   Ik ben zelf nog nooit beroofd in Thailand , maar wel in Nederland door 3 Marrokanen, hebben me bovendien met een ijzeren staaf op het hoofd geslagen , 8 hechtingen. bloed spoot er uit
   In Nederland noemen ze dit straatschoffies !!!
   Politie zag geen aanknopings punten om tot onderzoek over te gaan, hoewel de heren op camera staan. Niet te geloven allemaal.!!!!.

   • Pujai zegt op

    Peter,

    Als ik jouw relaas lees schaam ik mij voor het Nederland van nu. Gelukkig heb je het overleefd. Overigens heb je een goed punt. De hard drug die de meeste slachtoffers maakt is alcohol en die is overal te koop….De strijd tegen drugs is al lang verloren…

    • Peter Holland zegt op

     Alcohol maakt inderdaad veel kapot, maar ik heb nog nooit een dronkaard gezien die mensen beroofde om aan zijn drank te geraken

 7. ludo jansen zegt op

  kim giibels ex senator nva partij in belgie,hebben ze er ook in geluisd.
  dank zij haar onschendbaarheid als senator,is ze samen met haar vriend kunnen vluchten.
  volgens mij zijn de meeste fallangs er in geluisd,en zitten nu in de gevangenis,onschuldig.
  waarschijnlijk drugsverslaafden,maar dat is geen misdaad.
  als ze al de drugsveslaafden van thailand op een eiland moeten zetten is er geen plaats meer over.

 8. cokvandenbaard zegt op

  het is maar net waar je voor open staat. ik kom daar om een fijne tijd te hebben. gewoon van de drugs afblijven….en geen gekke dingen doen.

 9. Daniel zegt op

  Ik heb in mijn jeugd aardig geexpirimenteerd met drugs. Ik ben al een tijdje verslaafd aan blowen. Daar wil ik van af maar heb er erg veel moeite mee.

  Die 2 keer per jaar dat ik de afgelopen 4 jaar naar thailand ben geweest waren vooral een opluchting omdat ik er daar totaal geen behoefte aan heb.

  Verder heb ik een zeer goede relatie met de indische pak verkopers op khao san road.
  komen ze weer aan met hun handje die ik altijd al doorlopend weiger. “Why u give me no hand” ? “How many hand you shake today ?” “Many” That’s why….

  Na nog enkele van dit soort aanvaringen gaan ze me in hun eigen taal uitschelden en beledigen. 1 Keer dacht er een me vast te pakken en letterlijk naar binnen te sleuren.
  Ik rukte me los en gaf die persoon zon harde duw dat deze op de grond belanden, wat de thai er rond om heen geweldig vonden.

  telkens als ik weer deze straat inloop voel ik gewoon weer dat ze onder elkaar zoiets zeggen van “daar heb je hem weer”

  Na een bewuste reis door thailand had ik in de zak die normaal bij het vliegen om mijn backpack zit een gat zo groot als een 2 euro munt. Maar groot genoeg om er eventueel drugs door heen te proppen.

  Dus ik kocht een embleem en dacht opzoek te gaan naar een naaivrouwtje die het embleem er voor weinig wel even op wilde naaien. Dus ik loop met die zak en embleem over straat en wordt natuurlijk al vrij snel aangesproken door zon indier.

  Ik mijn probleem uitgelegd en hij zou het wel even fixen. Ik mee naar zijn zaakje en had met hem afgesproken dat hij het voor 100 bath zou maken. Veels te veel natuurlijk maar ik dacht dit wordt lachen.

  De stof van mijn reiszak is aardig dik en het embleem ook erg stug. dus meneer begon handmatig met draad en naald te zwoegen met het zweet op zijn voorhoofd. Na een minuut of 5 vroeg hij “kom vanavond terug dan is het klaar”. Ik dacht ja of het uitbesteden aan een Thais vrouwtje voor minder of er eventueel een mooi werkje van maken met er wat bij in gewerkt. Drugs of zo.

  Weinig kans hij kon het ter plekke maken met mij erbij. Ruime een half uur is mijn grote vriend er mee bezig geweest.
  De kwaliteit van het maken was absoluut niet Thais om het zo maar even uit te leggen en het weerhield mij eenmaal terug in het hotel er niet van om een schaar te vragen om alsnog even te controleren of er echt niet iets tussen was gestopt.

  Als ik mijn tas weer inpak draai ik ook altijd mijn kleren binnenste buiten en tjek, tjek, dubbeltjek.

  Maar wat ik dan weer niet begrijp is als ik aansluit in de meestal lange rijen voor de Douane op het vliegveld waar ik mijn tas altijd voor me heb liggen, zie ik zoveel mensen met kleine rugzakjes op hun rug zonder enig slotje o.i.d. waar je bij wijze van spreken zo een ritsje open kunt maken en er wat in zou kunnen stoppen. En het zal me niks verbazen dat op deze manier ooit wel eens iemand ontzettende problemen heeft meegemaakt.

  Groeten,

  Daniel

 10. Moorlag zegt op

  Ik ben 6 keer in Thailand geweest, 1 keer aangesproken, of ik drugs wou kopen.
  Toen ik duidelijk had gemaakt, geen belangstelling te hebben, werdt me gevraagd, of ik belang had bij sigaretten of alkohol. Wederom duidelijk gemaakt, geen belangstelling.
  Maar toen ik de andere kant opging, kwam die persoon me achterna, wederom met de vraag of ik drugs wou kopen, heel goedkoop.
  Toen heb ik maar even een ander gezicht opgezet, en gezegd, dat als hij niet wegging, er problemen zouden ontstaan, toen ik hij toch weggegaan.
  Maar ik ben op veel plaatsen geweest, ook in de achterbuurten van Bangkok, maar overvallen ? geen problemen mee gehad.

 11. Pujai zegt op

  Ik zou graag het volgende willen toevoegen aan het advies van Thailandblog.nl

  Laat nooit in een bar je drankje onbewaakt achter als je b.v. naar het toilet moet. Het gebeurt helaas met de regelmaat van een klok dat drankjes worden gedrogeerd en het slachtoffer later ergens anders bijkomt (als hij geluk heeft!), beroofd van al zijn bezittingen. Dezelfde voorzorg geldt als men gezelschap mee neemt naar de kamer.

  Verder worden er in BKK en Pattaya regelmatig urine controles afgenomen door een speciale politie eenheid. De gelegenheid wordt dan hermetisch afgegrendeld en iedereen moet zijn plasje afstaan. Indien positief, volgt of een gevangenisstraf of een torenhoge boete plus het risico dat men voortaan “persona non grata” is in Thailand.

  We hoeven natuurlijk niet paranoide te worden, maar een gewaarschuwd man/vrouw telt voor twee…

  • Henk van't Slot zegt op

   Ik weet niet waar jullie allemaal naar toegaaan,ik ben nog nooit staande gehouden om yaba te kopen of bang geweest dat als ik naar de de WC gaat dat er wat in mijn drankje wordt gegooid.
   September 2011 woon ik 10jaar in Pattatya,misschien kom ik in de verkeerde buurten.

   • Pim zegt op

    Henk .
    Wat ben jij een mazzelaar ,binnen mijn eerste 2 maanden hier heeft het haast mijn leven gekost + nog honderd duizenden bahtjes .
    In het ziekenhuis wisten ze mijn naam al zonder in mijn papieren te kijken .
    Ik kan er 2 boeken over schrijven maar die zijn er al genoeg over .
    Stop in het donker ook nooit voor een auto waar ze onder de motorkap staan te kijken .
    Vergrendel altijd je deuren van je auto en als je op 1 motorbike in het donker gaat vermijdt dan stille straatjes .
    Er kan op de hoek iemand staan die seint dat je komt en het touwtje wordt even gespannen .
    Eenmaal ben ik door 1 serveerster opgebeld dat ze een gesprek had gehoord dat zij mij wilden overvallen .
    Nu ik de laatste jaren in andere kringen verkeer hebben veel Thaien respect voor mij .
    Thailand heeft meer goede dan slechte kanten alleen zoek het niet op wat je niet wil .

    • lex zegt op

     Pim, ik wil graag reageren, maar niet op dit forum, je zou khun peter nog toestemming geven je email adres door te geven, komt dat nog?? skype doe ik niet zoveel mee

     Groet,

     Lex ( van de 1tjes weet je nog)

    • Berry zegt op

     Hey Pim,

     dat heb je heel goed gezegd

     grt berry

   • Peter Holland zegt op

    Heb je de Beachroad al eens eens geprobeerd ??
    waarschijnlijk zit de politie achter een boom mee te kijken hoe ze een farang kunnen scammen.
    Helaas heeft de politie het veel te druk met razzias op de freelancers, vaarvan het merendeel in het geheel niet crimineel is (spikedrankjes zal je meer in een bar aantreffen).is een dame eenmaal opgepakt dan moet ze tussen de 200 en 500 bath betalen, heeft ze geen geld, dan moet ze de WC’s schoonmaken op het politieburau, hierna mag ze weer aan het ‘werk” gaan.

 12. Pujai zegt op

  @Henk,

  Je gaat zeer waarschijnlijk naar de goede buurten. Prima. Daar komen dit soort dingen ook niet voor. Volg onderstaande link voor meer info over drug raids in….Pattaya.

  http://www.pattayadailynews.com/en/2011/02/10/still-peeing-purple-in-soi-chayaphum/

  • Henk van't Slot zegt op

   Ik kom overal waar jij ook komt Pujai,haast al die gevallen met lui die gedrogeerd zijn door een Thaise dame hebben dat een beetje aan zich zelf te danken.
   Les 1 in Pattaya,NOOIT geen meisjes van de straat meenemen.
   Al die gevallen van mannen die gedroogeerd zijn en beroofd,heeft allemaal met meisjes te maken die op straat lopen te tippelen.
   Tegenwoordig zijn de Pakistani’s ,Inidia, en onze Arabische vrienden aardig de klos omredene dat ze meisjes meenemen van de tippelzone van de beachroad,lekker goedkoop,geen barfine.

   • Pim zegt op

    Wel Henk echt niet in alle gevallen .
    Mij gebeurde het omdat ik vijf op staande voet ontslagen schilders aan de middelen hielp om met elkaar 1 zaak op te zetten .
    De jongens hebben intussen aardig geboerd en zijn mij niet vergeten .
    Door de ex baas is mij toen een diner aangeboden waar ik nog veel aan terug denk .
    1 slokje meer zou genoeg zijn geweest om mij in de koelkast te bewaren .
    Intussen is die avond ook mijn huis leeg gehaald waar ik net alles nieuw voor gekocht had .
    De remote waren ze vergeten .
    Het zijn dus niet altijd die meisjes ,deze hebben mij zelfs geholpen met geld omdat ik dat niet eens meer had voor het ziekenhuis .

 13. Pujai zegt op

  @Henk

  Nog een interessant artikel:

  http://www.worldroom.com/pages/wrnbk/coverstory.phtml

  Men schat dat zeker 50 farangs in Pattaya(!) overleden zijn aan een hart aanval ten gevolge van “spiked”drinks. Het originele artikel kun je googlen in The Bangkok Post.

 14. Pujai zegt op

  @Henk

  Wij kennen elkaar niet dus weet jij niet waar ik kom en andersom. Ik zou zeggen neem de bewuste links nog eens goed door. Het ging in alle gevallen om gedrogeerde drinks in bars en de potentiele fatale gevolgen daarvan. Niet om meisjes van de straat…
  Kuhn Peter’s post was bedoeld om minder ervaren Thailand gangers te waarschuwen en ik heb daar het mijne aan toegevoegd. Voor wat het waard is.
  Ik laat het hierbij.

 15. Henk V zegt op

  Ik ben de eerste jaren dat ik in Thailand kwam vanaf 2002 veel in Pattaya geweest. Je kon toen s avonds nog gezellig langs de zee over beach road lopen, Maar ik hoef geen Pattaya meer de laatste keer was vorig jaar en werdt toen om de meter door een dame aangesproken en ook dikwijls gevraagd of ik drugs wilde kopen. Mjn vriendin uit de Isaan was echt bang en klampte zich aan mij vast. Woon na poosje Hua Hin te hebben gewoond weer in de Isaan (Korat) en voel me prima hier. Voor mij geen Pattaya meer, misschien nog eens een weekje Jomtien maar dan zonder bezoek Pattaya. Waar je ook voor op moet passen is een groep doofstommen die meestal werken bij de stalletjes aan de beachroad, Heb eens via een man die ik ken met hen een pilsje gedronken, ze keke toen de hele tijd naar mijn gouden ring met brilianten en beden me aan als ik weer richting Bangkok ging op me een rondleiding door Bangkok te geven. De volgernde keer vroegen ze me waar mijn ring was, deze had ik in het hotel gelaten en tegen hun heb ik verteld dat ik hem tijdens het zwemmen in zee as kwijtgeraakt. Maar de belangstelling was duidelijk voor mijn ring.

 16. cor zegt op

  ik ga december voor het eerst naar thailand lekkere op beurende verhalen staan hier.
  maar goed ik bemoei me niet met drugs en gebruik t niet.
  ik ga er maar van uit dat er ook normale thaise mensen zijn,zelfde als in nederland.
  er stond in het voorstukje eenj opmerking je koffer te laten sealen kan dat op het vliegveld??? en spring je koffer er dan helemaal niet uit zodat je nog door heel de molen moet.

  • @ Cor maak je vooral geen zorgen. Mijn koffer is nog nooit gecontroleerd. Als je niets verkeerds van plan bent, heb je niets te vrezen.

   • cor zegt op

    ja zo denk ik er ook over,goed je spullen in de gaten houden en meer kan je niet doen.

    dank voor je reactie peter

  • Moorlag zegt op

   Sealen is een optie, dit is voornamelijk, dat er niets in gestopt kan worden, zonder de seal te verbreken, en ja, dit kan op Schiphol, op meerdere plaatsen.
   zie weblink : http://www.schiphol.nl/Reizigers/OpSchiphol/Bagage/Bagageservice/Bagagesealing.htm

   Er staat wel een plattegrond op de website van schiphol, waar je de plaatsen kunt zien.
   Maar ik ben al 6 keer in Thailand geweest, en heb de koffer nooit laten sealen, ik heb maar 1x een koffer controle gehad, en dat was in Nederland. Ik neem gewoon nooit drugs of alkohol mee, en 200 sigaretten maximaal, dan kan het in principe nooit fout gaan.
   Maar als je bang bent voor problemen, laat dan je koffer sealen, dan weet je zeker, dat er niets anders in zit, dan wat je er zelf in hebt gestopt.

   Voor meer info kijk je op de site van Schiphol : http://www.schiphol.nl/Reizigers/OpSchiphol/Bagage.htm

   • cor zegt op

    he moorlag,
    dank voor je tip.

    groeten cor

 17. M. Boonstra zegt op

  Weet iemand of de Nederlandse Ambassade in Bangkok wordt ingelicht als je wordt opgepakt met drugs in Thailand? Of kunnen ze je zomaar in de gevangenis opsluiten zonder dat het thuisfront weet waar je bent? Heb je wel iets van rechten als vermeend drugssmokkelaar? Ik vraag dit, omdat ik met een roman bezig ben over Thailand, en mijn hoofdpersoon word opgepakt met drugs in de bagage.

 18. ludo jansen zegt op

  pattaya is pattaya niet meer.
  in 2007 was ik in jomtien ,en er was een gezellige sfeer
  in januari 2012 weer in jomtien geweest ,niks dan russen en noch eens russen.
  van drugs nooit iets gemerkt

 19. willem zegt op

  Ludo;je hebt helemaal gelijk omtrend wat er momenteel gaande is in Pattaya. De russen zijn geland,en dat mogen we weten ook! In mijn hotel zitten ze schreeuwend aan t ontbijt,alsof het hotel van hun is.Ik kom daar 20jaar en de manager vertelde mij er ook niet blij mee te zijn;maar zolang ze betalen… Ik heb er al eerder over geschreven dat de russen bezig zijn om zich langszaam/steeds meer te infiltreren in Pattaya. Er komen steeds meer russische Agogo-bar”s met dames uit de oekraine/rusland,etc en er wordt(nog) steeds niets aan gedaan zolang er met voldoende roebels gestrooid wordt door de russische maffia! Het steekt me het meest dat de Thaise horeca weggeconcurreerd wordt! Zover zal het toch echt niet komen;bij de Thai is het gewoon>tot zover en niet verder!!!

  • math zegt op

   Beste Willem, normaal wordt je van concurrentie alleen maar scherper en beter. Men moet er natuurlijk ook zelf voor gaan en niet op de luie reet blijven zitten. Ik zie niet in wat die go-go’s toevoegen met Oostblok vrouwen. Ik neem aan als men naar Pattaya gaat, dat men dan ook valt voor Aziatische vrouwen of Thaise in het bijzonder.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website