Corruptie verkankert Thailand

Door Hans Bos
Geplaatst in Maatschappij
Tags: ,
21 juni 2010

Corruptie Thailand

door Hans Bos

Als het om corruptie gaat, staat Thailand in Azie op de tweede plaats, na de Philippijnen en samen met Indonesie. Een niet al te best resultaat. Wereldwijd scoort het ‘Land of  Scams’ een 84ste plek van de dik 160, net boven de Afrikaanse landen Lesotho en Malawi.

Corruptie verkankert Thailand en het euvel wordt steeds erger.  Het lijkt erop alsof elk bouwwerk en elke transactie wordt gehinderd door het betalen van ’tea money’. Met name het Land Office en het Customs Department zijn geduchte kassiers. Uit eigen ervaring weet ik dat het upgraden van een stuk land geen enkel probleem opleverde na het betalen van 5000 THB. Vrijwel elk bedrijf in Thailand kan erover meepraten en op de verschillende discusiefora zijn legio verhalen te vinden van mensen die voor ontvangst van een pakje uit het buitenland meer (extra) moesten betalen dan de waarde van het pakketje zelf.

Afgelopen week legde premier Abhisit Vejjajiva de vinger op de zere plek, met de mededeling dat de corruptie in Thailand hand over hand toeneemt. Dat bedreigt volgens hem de morele en ethische principes van de samenleving. Probleem is dat de corruptie aan de top begint bij hebzuchtige, maar machtige figuren en zich dan als een olievlek naar beneden uitbreidt. Ieders hebzucht kent nauwelijks grenzen en de meerderheid van de bevolking in Thailand accepteert corruptie als onvermijdelijk, en soms wel verdraaid handig als je iets snel geregeld wil hebben. Bij projecten als de Sky Train, brandweerwagens en de nieuwe luchthaven gaat het om grote bedragen. De Thaise National Anti Corruption Commission heeft de afgelopen vijf jaar geen verbetering gezien van deze misstand, evenals de Wereldbank. De angst is nu dat de corruptie als gevolg van de slechte economische vooruitzichten alleen maar toeneemt. Macro-economisch groeit Thailand als kool, maar de gewone burger merkt daar weinig of niets van.

Af en toe loopt een machtig figuur tegen de lamp, vermoedelijk omdat hij niet (voldoende) heeft afgedragen aan andere betrokkenen bij de corruptie. Dat gebeurt echter mondjesmaat. Het gewone volk heeft eerder te maken met politieagenten die hun levensomstandigheden enigszins willen verbeteren. Let wel: een gewone agent begint met 6000 THB, op dit moment 150 euro per maand. Zijn captain gaat naar huis met 12.000 THB, ook niet voldoende om de monden van vrouw en kinderen te voeden. Een generaal-majoor bij de politie toucheert 42.000 THB en een generaal 60.000. De politieman moet echter zelf zijn wapen en handboeien kopen, evenals zijn motorfiets. Dat kan tegenwoordig op afbetaling…Tot die tijd moet hij het doen met het speelgoedpistooltje van zijn zoon.

Door de gevluchte ex-premier Thaksin is ‘funding outside the system’  in het leven geroepen. Dat wil niets anders zeggen dan dat elk bureau zo zijn eigen manieren heeft om extra geld binnen te brengen, ook al ter betaling van de benzine van dienstauto’s en bromfietsen. Het politie-apparaat is dus meer een commercieel bedrijf dan een instelling die de wet moet handhaven. Om aan de basisbehoeften van oom agent te voldoen, is vrijwel alles geoorloofd. En wil je een streepje in de hierarchie hoger, dan hangt daar ook een prijskaartje aan.

Deze gang van zaken valt de individuele agent nauwelijks kwalijk te nemen. Hij heeft te maken met een oeroud systeem waar hij zich aan moet aanpassen, op straffe van vertrek. Een fundamentele schoonmaak van het hele apparaat is absolute noodzaak, met keiharde regels en straffen. Dat is in Hong Kong en Singapore uiteindelijk ook gelukt. Of het ooit zo ver komt in Thailand is echter zeer de vraag.

6 reacties op “Corruptie verkankert Thailand”

 1. Thomas zegt op

  Ik ben het met je eens dat er iets tegen de corruptie gedaan moet worden. Het heeft inderdaad zijn voordelen, maar ik denk niet dat die opwegen tegen de nadelen.

 2. Badbold zegt op

  Farang doen er natuurlijk vrolijk aan mee met het in stand houden van de corruptie in Thailand. Anders is het allemaal zo lastig en gedoe, kost veel tijd. Snel maar even wat geld toestoppen, dan kan ik weer doorrijden.

  • meazzi zegt op

   vaak is een farang duurder uit,vooral wanneer hij met een leuke vrouw tourt.Hoe zou het zijn wanneer een thai aangepakt wordt in Holland?Een farang is altijd fout in een conflict met een thai,zij zijn tenslotte het aziatische uitverkoren volkje,het volkslied als bewijs.

   • Peter Holland zegt op

    Ik heb de vertaling van dat volkslied eens even opgezocht, en ik lag dubbel van het lachen, want ze collaboreerden met de Jappanners in de 2e wereld oorlog, en dan je zelf geen lafaard noemen in oorlogs voering…Ha Ha !!
    Oorlogvoering tegen de farang zullen ze bedoelen, als je met een Thai ruzie hebt gehad loop je weken later nog kans om vanachteren te worden beslopen en vervolgens met een fles op je hoofd te worden geslagen, dat heb ik vaak gezien, als je dan geen lafaard bent dan weet ik het niet meer
    En ach… zo kan ik wel uren doorgaan…
    Zoals Meazzi zegt : het uitverkoren volkje , hoewel Jappaners nog superieurder zijn dan wij roodharige barbaren.

    Thailand omarmt in zijn boezem alle mensen van Thais bloed

    Elke centimeter van Thailand behoort aan de Thais

    Het heeft lang zijn onafhankelijkheid bewaard

    Omdat de Thais altijd verenigd zijn geweest

    Het Thaise volk is vredelievend

    Maar ze zijn geen lafaards in oorlogsvoering

    Ze zullen het aan niemand toestaan om hun van hun onafhankelijkheid te beroven

    Ze zullen ook niet lijden onder tirannie

    Alle Thais zijn bereid om iedere druppel van hun bloed te geven

    Voor de veiligheid, vrijheid en vooruitgang van de natie.

    Redactie: de passage over ZKH is verwijderd. Niet conform onze regel voor reacties https://www.thailandblog.nl/over-thailandblog/

 3. bebe zegt op

  Thailand is enkel onafhankelijk gebleven door de gratie van anderen en niet door hun “heldendaden “zoals word beweerd in hun volkslied ,na de tweede wereld oorlog wilde Winston Churchill Thailand onder Brits bestuur plaatsen maar de Amerikanen hebben hier een stokje voor gestoken omdat de toenmalige ambassadeur van Thailand in de VS een paar machtige vriendjes had in het Amerikaans congress.

 4. johnny zegt op

  Inderdaad, het is afschuwelijk. Veel farangs stoppen met zaken doen, juist om deze wantoestanden. Daarnaast ben je als farang gewoon dubbel de klos. Nope, niks leuks aan. Ik hoop dat het deze PM wel gaat lukken, doch zal hij zeer zeker iets aan zijn politie apparaat moeten doen.

  Ik hoop niet dat het waar is over dat pistool en brommer, want een pistool kost 33.000 bath en een brommer al gauw 43.000 bath. Dat zijn een hoop bekeuringen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website