De laatste weken hebben we een groot aantal misstanden op Thaise scholen de media gehaald. Zo staat nu een school in Bangkok in de schijnwerpers, waar zeer jonge kinderen werden geslagen, geknepen en hardhandig omvergeduwd door de docenten. Maar naast lichamelijke mishandelingen op scholen komen er soms ook verhalen van seksuele misstanden naar buiten. Thisrupt liet een jongedame aan het woord over aanranding door haar docent. Ze zat als zestienjarige huilend op het toilet, toen een leraar haar ‘probeerden te troosten’.

“Vijf jaar geleden ben ik aangerand door mijn leraar. Hij betaste mijn borsten en lichaam. Ik vroeg hem de deur van het toilet op slot te doen. Dat was dom. Er was ook een beveiligingscamera. Ik deed wat ik deed. Ik deed of alles normaal was omdat ik bang was dat anderen zouden merken dat ik aangerand werd. Ik voelde me beschaamd. Ik dacht dat de maatschappij mij zou veroordelen dat ik een man toeliet mij te betasten”.

Ze vertelt dat ze tot dan toe ontzag had voor haar leraar, maar toen hij toeslag ze angst had en uit angst ‘instemde’. Voorlichting over instemming met seksuele handelingen had ze nooit gehad op school, en volwassenen weten toch beter dan kinderen wat juist is? Pas toen ze het later met vriendinnen besprak drong het tot haar door dat ze dit aan moest kaarten. De schoolleiding liet haar weten dat docenten soms uit affectie een leerling aanraken, dat als ze iets van psychologie af wist ze zou weten dat die docenten dat deden om de kinderen zich goed te laten voelen. De school ondernam geen actie.

Nadat ze vervolgens haar verhaal op Facebook openbaarde kreeg ze van een leraar te horen dat ze het offline moest halen, het zou het imago van de school aantasten. Aanvallende reacties op haar Facebook bericht komen vooral van oudere personen die zeggen dat wat ze schrijft ‘ongepast’ en ‘agressief’ is.  Ze sluit haar emotionele relaas met de mededeling dat we de zaken niet onder het tapijt moeten vegen, niet weg moeten kijken van problemen, dat we er over moeten praten en samen op zien te lossen.

Voor het hele verhaal, zie: thisrupt.co/current-affairs/assaulted-by-her-teacher-ignored-blamed/

Rating: 4.40/5. From 10 votes.
Please wait...

9 reacties op “Aangerand door haar leraar, genegeerd door de school, beschuldigd door de volwassenen”

 1. Erik zegt op

  De commentaren van oudere leerlingen, de leraren en mogelijk zelfs haar ouders hebben iets van ‘Dat kan niet, bestaat niet, je zwetst uit je nek, je beschadigt ons land, onze school en ga maar door. Deze reactie zagen we ook toen in Hua Hin regio toeristen in elkaar waren gemept door dronken Thais: publicatie zou, volgens de politie daar, het aanzien van het land beschadigen.

  Uniek? Nee. In Polen worden kinderen die door geestelijken werden misbruikt ook met de nek aangekeken en in andere landen waaronder Nederland worden/werden dit soort zaken jarenlang onder het tapijt geveegd.

  Openheid is de enige manier om dit soort zaken aan de kaak te stellen. Dat leraren zich aan kinderen vergrijpen is buitengewoon laag en ernstig maar niet typisch Thais. Dit soort gekken komt helaas overal voor.

 2. Tino Kuis zegt op

  Een spandoek gedragen door vier vrouwelijke leerlingen tijdens een protest een paar weken geleden zei:
  ‘Laat de leraren ophouden met het handtastelijk controleren of wij wel een bh dragen!’

  • TheoB zegt op

   Alleen al het feit dat ze een bh zouden moeten dragen is een (ernstige) inbreuk op de privacy.

   • Rob V. zegt op

    Een verplichting tot BH dragen is al van ze zotte in mijn optiek. Het schijnt dat de BH bandjes ook doorgeknipt worden door docenten als straf:

    “The students submitted letters to the principals of each school calling for an end to the use of violence against students. They also put up banners detailing the abuse that has happened at the schools, including incidents of teachers hitting students or snapping students’ bra straps as punishment for dress code violations.

    Zie https://prachatai.com/english/node/8825

    • TheoB zegt op

     Rob,
     ‘snapping’ betekent in dit verband niet doorknippen of breken, maar het trekken aan een bh-bandje (of achterkant van de bh) en dan plotseling loslaten, waardoor het terugklapt op de huid. Ik kon geen goed Nederlands woord vinden.
     Het doorknippen van een bh-bandje zou vernieling van andermans eigendom betekenen, maar ik ken in ieder geval één voorbeeld waarbij moedwillige vernieling onderdeel uitmaakte van de disciplinaire maatregel.
     De zoon van mijn ex-vriendin had volgens de leraar op school (mathayom) een verkeerde broek aan. Daarom pakte hij een schaar en knipte één van de pijpen af. Helaas is daar geen actie op ondernomen. Ik wilde wel, maar moeder niet.

     • Tino Kuis zegt op

      Die betoging tegen de problemen op school werden uitgevoerd door de groep die zichzelf heel grappig นร. เลว ‘nak rien lew’ noemt, ‘Slechte studenten’.

      Ik had moeite de tekst op het spandoek te begrijpen. Er stond ดีดสายเสื้อ diet saai suua. Ik kende het woord ‘diet’ niet en moest het opzoeken. Het betekent inderdaad ‘trekken aan en dan plotseling loslaten’. Die Thaise tekst googelen en dan naar de afbeeldingen kijken gaf mij het antwoord….

 3. teun zegt op

  Misschien wat buiten het specifieke geval, maar wel illustrerend voor gedrag van leraren op scholen is het volgende.
  Bij kleinzoon (8 jr) van mijn vriendin werden door haar op een goed moment blauwe bloeduitstortingen op de achterkant van zijn bovenbenen aangetroffen. Dat had de leraar gedaan.
  Dus mijn vriendin en ik een afspraak met het hoofd der school gemaakt, waarbij ook de bewuste leraar aanwezig was.
  Lezing van deze leraar:
  op het schoolplein moest de klas in rijen gaan staan i.v.m. met een evenement. Toen dat niet snel genoeg gebeurde werden de kinderen met een stok in het gelid getikt. Bij het tonen van de foto’s na dit tikken, werd door leraar als excuus gebruikt dat het die dag warm was en hij wat last had van stress!

  Toen het leek of mijn vriendin daar wel een soort van begrip kon opbrengen, heb ik de betreffende leraar (en het schoolhoofd) duidelijk gemaakt dat dit bij een eventuele volgende keer niet getolereerd zou worden en dat er in dat geval al wat stevigere stokken in mijn tuin klaarstaan.

  Het bovenstaande sluit aan bij de beelden op TV waarin nog jongere kinderen aan oren worden getrokken en gemept etc. Het wordt tijd, dat er eens hard wordt opgetreden tegen dit soort barbaarse ideeen en volstrekt ongepast optreden naar leerlingen.

  Ga eindelijk eens goed onderwijs geven.

 4. Rob V. zegt op

  Leerlingen van de Sarawittaya school in Bangkok houden vandaag een protest tegen seksuele intimidatie en lichamelijk geweld van docenten op de leerlingen. Het protest stond voor vrijdag maar de school liet weten dat op de dag de campus gesloten zou worden wegens ‘muskieten bestrijding’. De tactiek om een sportveld e.d. te sluiten wegens bestrijding van ongedierte, bemesting en dergelijke wanneer een groep studenten wil protesteren hebben we al vaker gezien. Nogal toevallig niet?

  In dit geval gaat het om een leraar die zijn hand op het lichaam van diverse meisjes legt en suggestieve woorden gebruikt (maar niet verder gaat dan dat), alsmede dus lichamelijke straffen (slaan, tikken). De leerlingen op diverse scholen zijn dat zat en pikken het niet langer.

  Zie: https://www.khaosodenglish.com/news/crimecourtscalamity/2020/10/08/student-protest-to-accuse-teacher-of-sexual-harassment/

  Dat menig schoolleiding en de autoriteiten nog van de oude leest zijn mag duidelijk zijn. Die vinden dat leerlingen te luisteren hebben, en desnoods met dwang in het gelid gedrukt (gemept?) moeten worden. De bekende preken van gehoorzaamheid, eenheid, liefhebben van het land enzo dragen winnen niet bepaald zieltjes bij de leerlingen. Kan zelfs averechts werken, zie dit zijstraatje waar leerlingen de nationalistische propaganda in twijfel trekken en tegenspreken.

  Zie: https://thisrupt.co/current-affairs/indoctrination-of-young-thais/

  Zaken onder het tapijt vegen, met de mantel der liefde bedekken enzo is niet de oplossing op tot een structurele verbetering en mentaliteitsverandering te komen. Leraren die opereren als dril sergeanten van het vreemdelingenlegioen horen niet thuis op een school. Met dergelijke vreemde machtsverhouding vrees ik niet alleen leraren met losse handjes ongestraft blijven maar dus ook zieke geesten die de handjes onder de kleding van leerlingen laten gaan. Hulde aan de leerlingen die op staan voor zelfstandige, krachtige studenten die hun rechten (en ja ook plichten) kennen en hun grenzen trekken over wat normaal of toelaatbaar gedrag is op scholen.

 5. Rob V. zegt op

  Het stemt mij nogal verdrietig om te zien wat leraren de kinderen aan doen. Of dat nu mishandeling is, onderdrukking, aanranding en een enkele keer verkrachting. Hoe kunnen mensen dat elkaar aan doen vraag ik me dan af? Maar gelukkig geeft het mij ook hoop als mensen (kinderen zelfs nog) hier tegen hun stem laten horen. Liever wat brutalere kinderen die met hun vingertje durven te zwaaien dan ze ordelijk onder de duim worden gehouden. Let it end in our generation zoals de leerlingen zelf roepen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website