Zijn er mensen in Thailand die geiten houden op commerciële wijze?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
23 mei 2019

Beste lezers,

In het zuiden van de provincie Phetchabun hebben we 5 rai aan landbouwgrond. Hier verbouwen we nu mais op. De winst is marginaal (=0) door de investering en inhuren van mensen voor het oogsten.

Nu zie ik hier in de buurt mensen op kleine schaal geiten en koeien houden. Koeien zijn me iets te groot en te duur in aanschaf, geiten zijn betaalbaarder.  Laatst spraken we toevallig een dame die ook geiten voor vleesconsumptie hield en daar toch een aardige opbrengst uit kreeg. If you put 100.000 baht in you can get 300.000 baht out. Of het waar is….?

Zijn er mensen in Thailand die geiten houden op een meer commerciële wijze? Wat zijn jullie ervaringen? Wat is er nodig? Huisvesting, voer, dierenarts, vaccinaties? Waar geiten te kopen/verkopen? Welk ras voor vleesconsumptie enz?

Ik kan natuurlijk wel e.e.a. op internet vinden maar praktijkervaringen in Thailand zijn welkom.

Groet,

Jan


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Zijn er mensen in Thailand die geiten houden op commerciële wijze?”

 1. Johnny BG zegt op

  Een familielid heeft zo’n 60 geiten en ze zijn vrij makkelijk te houden. Nu de eerste bevalling krijgen ze daarna jaarlijks 2 jongen en ze doen het goed op o.a. gehakselde maisplanten en Leuceana takken. https://www.feedipedia.org/node/282
  Deze beide soorten en mogelijk wat ander snelgroeiende gewassen zou je natuurlijk ook op je eigen land kunnen kweken zodat je geen grote kosten hoeft te maken voor het voedsel,maar dan zou dit wel het gehele jaar in voldoende mate aanwezig moeten zijn.

  Commercieel gezien denk ik dat er meer toekomst zit in de vleesgeiten zoals de Boergeit. https://www.levendehave.nl/dierenwikis/geiten/boergeit
  Zo’n bok is nogal prijzig en daarom zie je hier halfbloedbokken.

  Veel Thai schijnen niet van de geur van het geslachte vlees te houden maar er schijnt een aantrekkende vraag te zijn van de moslimbevolking zoals in Bangkok en uit China in het algemeen.

  De beste opbrengst behaal je uiteraard door met de juiste partijen in zee te gaan en als het dan een succes is dan gaat iedereen spontaan over op deze kweek waardoor de marge weer minder wordt.

  Soms is kleinschalig houden daarom verstandiger en als het dan lukt om te specialiseren in het opkweken van setjes van 7. Een halfbloed boergeitbok en 6 vrouwtjes was enkele jaren geleden zo’n 30000 -35000 baht

  Hou er wel rekening dat er nog kosten zijn voor het inenten,maar daar kan een dierenarts je meer over kunnen vertellen.
  Daarnaast moet er natuurlijk nog een bovengrondse geitenhuis gebouwd worden zodat ze veilig, hygiënisch, hoog en droog de nacht doorkomen. Er zijn vele bouwwerken te verzinnen maar in de link een beginnetje https://learnnaturalfarming.com/how-to-build-a-goat-house/

  Ik zie graag de foto’s als je besloten hebt om het te doen.

  • Jan si thep zegt op

   Bedankt voor je uitgebriede antwoord

 2. leon1 zegt op

  Beste Jan,
  Kan je geen tip geven omtrent geiten wat opbrengst betreft.
  Zelf zou ik kiezen voor het houden van enkele bio varkens, vrij laten lopen om je land, voeding, mais , kruiden, kastanjes en eikels, dan heb je een delicatessen.
  Je land wordt gratis omgeploegd en er komt weer zuurstof in.
  Kijk eens naar de zwarte varkens in Spanje.
  Succes.

 3. Johnny BG zegt op

  Een familielid van mij heeft sinds vorig jaar zo’n 60 geiten en kan het het volgende over vertellen:

  Geiten zijn vrij makkelijk te houden en hoe beter het voedsel en de hygiëne des te beter de opbrengst. Ze eten o.a. gehakselde maisplanten en Leucaena https://www.feedipedia.org/node/282
  Om kosten te besparen zou je kunnen overwegen om zelf deze twee soorten aangevuld met wat andere snelgroeiende bomen te kweken.

  Qua ras denk ik dat een boergeit de beste optie is aangezien deze veel vlees kan bevatten.De boergeitbok in Thailand is veelal een halfbloed aangezien een volbloed nogal prijzig is. Semi commercieel is dat naar mijn mening wel haalbaar als de vergelijking getrokken wordt met de huidige opbrengst van mais.
  Vele Thai schijnen de geur van het geslachte vlees te sterk te vinden maar de moslims en de Chinezen in het algemeen zouden hier minder bezwaar mee hebben.

  Als je het goed weet te organiseren is er wel wat mee te verdienen, ondanks dat je ze ook moet inenten, maar ver dat laatste kan een veearts je beter mee helpen.
  Naast de investering van een geitenvolk zal je ook rekening moeten houden met de omheining en een bovengrondse nachtonderkomen zodat ze er veilig en hoog en droog kunnen overnachten.
  Overdag kan het dan dienen als schaduwplek.

  Het grootste nadeel hier is dat als iets populair wordt om te kweken of verbouwen dan wordt dat gelijk gekopieerd waardoor de opbrengst weer naar beneden gaat, maar ik geloof dat het zover nog niet is.

  Het is wel de overweging waard om je te specialiseren in bv. de kweek van setjes van zeg maar 7 stuks. Een halfbloed boergeitbok en 7 vrouwtjes. Bij de eerste dracht krijgen ze een nakomeling en bij de volgende zijn dat er 2 of meer per keer. Intensieve kweek kan dan jaarlijks zo’n 4 nakomelingen opleveren en de vraag is of je dat zou moeten willen https://www.animalrights.nl/stop-de-slacht/geiten
  Zo’n setje kan afhankelijk van het gewicht en de bok al snel tussen de 30-35 duizend baht zijn.

  Je kan ook melkgeiten overwegen maar dat is meer werk maar ook degelijk wat opleveren https://www.bangkokpost.com/lifestyle/social-and-lifestyle/1068964/getting-their-goat

  Als je de keuze hebt gemaakt dan zie ik graag de foto’s en de belevingen.

 4. Hans zegt op

  Heb je zelf al eens geitevlees gegeten? Ken je mensen in je buurt die dit graag en veel eten? Persoonlijk kende ik voor mijn verhuis naar Thailand enkel Zairezen die er zot van zijn, gegrild met een pikante saus. Wel niet als hoofdgerecht, eerder een goeie snack met een pint of glas wijn. En inderdaad lekker, maar wat taai. Het vlees heeft een geur alsof het wat over tijd is, alhoewel vers. Maar durian of witloof hebben ook hun geurtje en velen zijn er verzot op, dus waarom niet. Nu hier in de Isaan ken ik wel niemand die geit kweekt, verkoopt of eet. Ook nergens op een menukaart als delicatesse gezien (ook niet in Europa trouwens). Maar misschien een gat in de markt. Schaap lijkt me persoonlijk een malser alternatief. Succes.

  • Jacob zegt op

   Lekkerste indo sate is sate kambing, geiten sate

 5. peter zegt op

  MOet je natuurlijk ook wel letten op de bok, anders krijg je inteelt.
  Dat is wat ik ooit gehoord heb van iemand met geiten.
  Ik weet niet hoe de familie van JohnyBG dat doet?

  • Johnny BG zegt op

   Ze hebben een aantal bokken, maar ik heb nu niet het vermoeden dat er een specifiek fokprogramma aangehouden wordt.
   De verkoop van de jonge geiten wordt eerder gezien als aanvulling van de inkomsten aangezien het er maar bij gedaan wordt.

 6. peter zegt op

  qua vlees zal het een aparte smaak hebben, ff wennen denk ik.
  Indien taai kan je het vlees natuurlijk laten sudderen, net als met een borstlap van de koe.
  Sneller en dat is mijn favoriet is met de snelkookpan, dan is het binnen een uur lekker mals.
  Nu zag ik zowaar een keer in hatyai een snelkookpan te koop, thai verontwaardigd wat dat nu was.
  Was zeldzaam was er ook maar 1 van.

 7. Danzig zegt op

  In het diepste, islamitische zuiden waar ik woon, lopen de geiten gewoon over straat en grazen in vuilnisbakken. Ook heb ik wel eens een geitenburger mogen proeven en -melk gedronken.
  Wellicht zijn hier in de provincies Pattani en Narathiwat mogelijkheden tot commerciële geitenhouderij.

  • Jacob zegt op

   Als je in Bangkok of ergens anders geitenvlees wil eten dan ga je naar de islam slager.
   Op de versmarkten staan altijd wel islam slagers met rundvlees, die weten ook waar je de geitenvlees kan halen
   Van de week nog ‘kkao mok phaea’ gegeten, gele rijst met geitenvlees…

 8. Simon zegt op

  Geitenvlees, en dan vooral de ribcarbonades smaken geweldig.
  Niks taai.
  Heb het ooit gegeten in een klein restautantje op Lanzerote.

 9. Ger-Korat zegt op

  Heb even gevraagd op het platteland. Zoals Jan schrijft bij geitenhouden “If you put 100.000 baht in you can get 300.000 baht out”, geldt ook voor koeien. Een koe koop je voor 10.000 indien deze jong is en na 1 jaar kan de waarde oplopen tot 30.000. Een koe rent niet alle kanten uit zoals een geit doet dus heb je geen omheining nodig. En een geit eet veel dus dien jij daarvoor te zorgen en een koe eet wat groen is en dat is overal te vinden, ook buiten je eigen perceel. Dus wat voedsel is een koe gemakkelijker te onderhouden want zoekt het allemaal zelf op.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website