Beste lezers,

Een vraag over als je als gepensioneerde in Thailand leeft. Stel je ontvangt je opgebouwde pensioen en de volle 100% AOW. Wordt je dan gekort op de uitkering omdat de levenstandaard in Thailand goedkoper is? En zo ja, geldt dat dan alleen over je opgebouwde pensioen of alleen over de AOW of allebei. En hoeveel word je gekort?

Graag apart vermelden voor pensioen en AOW, zodat het duidelijk is.

Groet,

Geert


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “Wordt je gekort op je uitkering omdat het levensonderhoud in Thailand goedkoper is?”

 1. Geertg zegt op

  Het antwoord is kort, nee. Het leven is hier niet goedkoper. En je wordt niet gekort.

  • Jasper zegt op

   Ik durf zelfs te beweren dat voor iemand met alleen AOW en een relatief klein pensioentje, zonder eigen huis het leven in Nederland goedkoper is dan in Thailand, zeker als je je niet alle westerse geneugten wilt ontzeggen en bij voorkeur ook voor ziektekosten verzekerd bent.

 2. HansG zegt op

  Pensioen blijft hetzelfde.
  AOW krijg je 50% omdat men niet kan controleren of je wel of niet samenwoont.

  • Frits Koster zegt op

   Onzin. Er wordt voor de AOW wel degelijk gecontroleerd of je samen woont. En alleen dan gaat het terug naar 50%.

   • HansG zegt op

    Bij de website overheid had ik dit onderstaande gelezen.

    Uitzondering: AOW-uitkering
    Voor de AOW-uitkering geldt een uitzondering. Deze uitkering kan buiten de EU, EER en Zwitserland wel worden uitgekeerd. De hoogte is altijd tot maximaal de norm voor een gehuwde (50% minimumloon = 1594,- Euro bruto).

    • HansG zegt op

     minimumloon is nu bruto 1594,-
     50% = 897,-

  • Albert zegt op

   Onzin.
   Je krijgt je AOW waar je recht op hebt.
   Dus ongehuwde allenstaande die 40 jaar in Nederland woonde krijgt 100% !
   Er is met Thailand een overeenkomst gesloten, ook met SSO voor bewijs van leven zijn.

   • John Chiang rai zegt op

    Voor de volle AOW( 100%) moet je ongehuwd zijn,en vooral ook kunnen aantonen dat je alleen een huishouding hebt.
    Bovendien krijg je niet na 40jaar woonachtig geweest te zijn in Nederland een volle A.O.W, zo Albert dat hierboven schrijft,maar eerst na 50 jaar.
    Verder krijgt alleen diegene die voor 2015 het recht had op een A.O.W uitkering een z.g.n partner toeslag,voor zijn partner die niet over genoeg eigen inkomen beschikt.
    Mensen die na 2015 met A.O.W gegaan zijn,krijgen helaas geen partner toeslag.

  • Geertg zegt op

   Onzin. Je krijgt gewoon je volle AOW als je niet samenwoont of gehuwd bent.
   Uiteraard moet dit wel de waarheid zijn omdat men kan komen controleren.

   Als je na 2012 gehuwd bent met n Thaise wordt je pensioen € 780 ongeveer.
   Je ontvangt geen pertner toeslag meer.

 3. Gertie zegt op

  U heeft duidelijk GEEN ervaring met het praktische leven in Thailand. Kan ook niet want u heeft hier nog nooit gewoond. Het leven voor een westerling is hier in Thailand een stuk duurder als in Nederland. Goed, als u zich dagelijks tevreden en voldaan voelt met een kommetje rijst en in een onderkomen wil wonen waar ik mijn hond niet in zou willen stoppen dan is het goedkoper. Om maar eens wat te noemen: een LITER melk (hier zijn de flessen 0,8 liter) €1,35, volkorenbrood (800 gram) €4,00, 1 kg. aardappels €1,10, grote fles bier €1,50, plastic flacon remia mayo € 2,50, en zo kan ik een hele lijst vol maken. En dan heb ik het nog niet over een ziektekostenverzekering.
  Dus in plaats van korten zou je een toeslag moeten krijgen!!
  Groet
  Gertie

  • Sjaak S zegt op

   Gertie, Een huis met vier slaapkamers, een zwembad, drie wc’s en badkamer en woonkamer met keuken, kost in Thailand maandelijks ongeveer tussen de 20.000 en 30.000 baht.
   Dat is dan wel een luxe woning en ik ken er nog “normale” van rond de 10.000 baht of minder. Daar komen geen verplichte verzekeringen bij, huurwaardeforfait (goed komt alleen bij koopwoning in Nederland voor). Energie enzovoorts.
   Koop een auto of motor in Thailand en kijk eens hoeveel je voor onderhoud, verzekering en belasting betaalt.
   En zeg me nu maar dat Thailand duurder dan Nederland is?
   Kijk je alleen maar naar levensmiddelen en beperk je je tot geïmporteerde producten, is dat deel van het leven hier inderdaad duurder.
   Maar dat is alleen maar voor dit aspect, wat maar een klein deel van je totale pakket uitmaakt.

  • Jasper zegt op

   Sjaak S,

   Als je het over een breder pakket wilt hebben is een huurprijs van 10,000 baht gelijk aan wat je in Nederlnad betaalt na huurtoeslag. Een afdoende ziektekostenverzekering kost echter in Thailand 5000 euro per jaar, in Nederland (als je gepensioneerd bent, met een klein pensioen) zo rond de 450 euro per jaar (zorgtoeslag).
   Wat ook niet geheel onbelangrijk is, zijn de kosten voor visum, eventuele visaruns, af en toe bezoek aan Nederland (peperduur, want boeken vanuit Thailand).
   Vis, vlees, groente en internet zijn gewoon wereldprijzen.
   De nederlandse supermarkten zijn in vele gevallen goedkoper dan de thaise.

   • Sjaak S zegt op

    Voor 10.000 baht zul je in Nederland echt klein wonen en een zwembad kun je vergeten.
    5000 Euro voor een verzekering is niet de norm in Thailand. Ik ben afdoende verzekerd voor de helft van dat bedrag. Als je bezoek aan Nederland meetelt, moet je ook vakantie in Thailand mee rekenen. En ook de extra overnachtingskosten.

 4. Kareltje zegt op

  enne wie wil jouw korten?

  Enne minister had het geprobeerd, maar de rechter floot hem terug

 5. erik zegt op

  Wie heeft je dat verteld? Zo komen geruchten in de wereld.

  Pensioen, daar heb je zelf voor betaald; daar kan niet op gekort worden vanwege een woonland.

  De AOW is een nationale oudedagsvoorziening, geen uitkering, en die is afhankelijk van het woonland. Met Thailand is een BEU verdrag getekend dus in Thailand krijg je net zoveel bruto basis-AOW als in Nederland. Hoeveel dat netto wordt hangt af van het belastingstelsel.

  Maar de AOW wordt wel bepaald door de politiek en het woonlandbeginsel zou daarop van toepassing kunnen komen. Evenwel kijkt mijn glazen bol niet zo ver in de toekomst…….

 6. Maarten Vasbinder zegt op

  Het antwoord is heel simpel. Nee!
  Wel wordt er in het buitenland geen loonheffingskorting meer gegeven.

  • ruud zegt op

   De Nederlandse heffingskorting wordt niet meer gegeven.
   Maar als het pensioen (niet de AOW, want die wordt altijd in Nederland belast) niet in Nederland wordt belast, hebt je in Thailand recht op heffingskorting over dat pensioen bij de Thaise belastingdienst.
   In Nederland moet u een vrijstelling aanvragen bij de belastingdienst, als dat in Thailand moet worden belast.

   De ziektekostenverzekering in Thailand kan wel zeer duur worden bij het ouder worden, en heeft bij aanvraag een lange lijst met vragen over de gezondheid en heeft meestal uitsluitingen voor bestaande kwalen.

 7. willem Kalasin zegt op

  Beste Geert, ik zou deze vragen voorleggen bij mijn pensioenfonds en bij de SVB. Die kunnen jou het juiste antwoord geven en mijn advies is stel je vragen op papier zodat je voor later, mocht het fout gaan, bewijzen hebt van eerder gemaakte afspraken. Succes. vr.gr. Willem.

  • tom bang zegt op

   Eerder gemaakte afspraken klinkt heel leuk maar toen ik begon met werken bouwde ik pensioen op en onze regering wijzigt ieder jaar de leeftijd waarop ik dat krijg. Hoezo dat was afgesproken.

 8. Ger zegt op

  Je Aow en pensioen worden niet gekort, dus bruto ontvang je hetzelfde of je nu in thailand woont of in Ned.
  Netto is een ander verhaal. Als je in Thailand woont kom je netto waarschijnlijk gunstiger uit.
  Je krijgt inderdaad niet de heffingskorting, maar daar staat tegenover dat je geen premie langdurige zorg en geen premie aow betaalt…Deze premies zijn onderdeel vd loonheffing.
  Hoeveel het maandelijkse voordeel is hangt af van je bruto aow plus pensioen en of je een staats of privaat pensioen hebt. over pensioen van ABP bijv betaal je in Ned belasting en over een privaat pensioen ben je in Thaialnd belastingplichting, wat in de praktijk betekent dat je weinig of niets betaalt.

  Nog reagerend op Gertie,…tja het is inderdaad niet moeilijk om een lijst te maken van producten die in thailand duurder zijn. andersom kan ik een lijst maken die waarschijnlijk nog veel langer is van producten die in Nederland duurder zijn. Als je in Thailand woont en alleen maar als een westerling leeft…..steak, wijn, kwaliteitsbrood, zuivelproducten,….ja dan zal het niet zo goedkoop zijn….maar in de regel pas je je toch enigszins aan, aan de levenswijse vh land…dat is toch ook de charme…Natuurlijk af en toe een steak en een glaasje wijn…..Al met al is het leven in thailand goedkoper dan in Ned als je je een beetje aanpast aan de leefgewoonten….En dan heb ik het niet over alleen een kommetje tjst natuurlijk

  Groet

  Ger

 9. thailand John zegt op

  Beste mensen,

  Iedereen heeft een eigen kijk op het leven in Thailand en de kosten er van ,Het huren van een huis in Thailand is beslist niet goedkopen als in Nederland.Want bij de meeste verhuurders moet je alle kosten van onderhoud zelf dragen.Als de airco defectraakt dan moet je dat zelf laten repareren of een nieuwe kopenen zo kan ik nog wel even door gaan.De meeeste Thaien verhuren een huis en willen graag de huur vangen,maar van onderhoud is geen spprake.Dat moet de huurder betalen.En het huren is beperkt want de meeste townhuizen ,zijn zeer zo gebouw dat je bijna alles hoord.Geluids isolatie vergeet het meer ze bouwen mem een enkelsteensmuurtje.Daarbij komt dat alle westerse producten zeer duur zijn..Ook het ziekenzorg verzekeringen zijn vol maar dan ook zeer vol met kosten voor eigenrekening.Als je ooit een hart infart of ie anders wat ernstig is dan wordt dat niet mee verzekerd.Dat is dan volledig eigen risico.Zels als je ooit hoge bloeddruk heb gehaad, wordt dat al uitgesloten.En ga zo maar door.Ik betaalvoor de exspatverzekering in Nederland ongeveer 560 euro per maand en dan moet ik een paar zeer belangrijke medicijnen, die ik dagelijks nodig heb zelf betalen.Kosten permaand180 euri..dus wat overblijft om ste besteden is echt niet zo veel.Als je als een thai zou kunnen levenmet je inkomen danheb je een goed bestaan.Maar mijn gezondheid laat dat zo wie zo al niet toe.En ik kan ook niet leven van de vuilnisbakken.En hier hebben ze geen voedselbanken.Thailand is een schitterend land, maar voor de Europeanen beslist geen goed koop land.De genen die dat bewerenmoeten toch eens een goede bril of een andere bril opzetten.En tot heden kon ik er met mijn partner redelijk van leven.Maar van af Januari doet de graai regering weer een greep in ons budget. en gaan we er weer een leuk bedrag op achter uit..En ter uwe informatiehang ik niet in GoGo clubs, Barren etc.Want A heb ik het geld erniet voor en ik heb er ook geen zin in. Daarbij komt als je niet over een Thais rijbewijs beschicht betaal je bij wat instellingen een gereduceert tarief en je partner die Thai is een 1/4 van dat bedrag.en bij heel veel parken doenze dat niet.op de drijvende markt in Pattayau betaald de Europeaan de hoofdprijs en zijn partner als die Thais is niets.Dus beste mensen laat het idee dat Thailand een goedkoop land is maar varen, want dat is absoluut niet waar.En een aude wagen te kopen ook betaal je vele malen meer als inneerland.En een auto invoeren kun je vergeten dat is zo duur dat dat niet intresand is. Ik ben hier naar toegegaan omdat mijn specialisten dit hebben aanbevolen voor mijn gezond heid.Ja ik kan goedkoper leven in de binnenlanden Maar ik moet maandelijks naar specialisten en die hebben dat afgeraden, want bij somige problemen ben ik dood voor ik in het ziekenhuis ben.gezien de afstanden die overbrug moeten worden.
  Dus nogmaals het is een heel mooi land, maar beslist niet goed koop voorde Europeanen,die tijd is allang geleden.En demensen die hier wonen zijn goed voor Nederland.De ziekenhuis kosten zijn lager dan in nederland ook de bahandelings kosten in een kleine kliniek zijn stukken goedkoper dan in Nederland..Dus mensen vergeet nu eens voor altijd dan de levenskosten en levens onderhoud echt niet goed koop zijn.
  Een waar verhaal op meer dan 10 jaar wonen in Thailand.Hartelijke groet.Het klimaat iszeergoed.

 10. Gerard zegt op

  Als je niet ziek word ,niet teveel in bars komt , uitkijkt in het verkeer , de Thaise keuken omarmt ben je in Thailand goedkoper uit dan in Nederland.
  2019 staat er aan te komen en in Nederland betekend dat weer de meest idiote prijsverhogingen over alles en nog wat , btw van 6 naar 9% voor de eerste levensbehoefte en een duurdere energierekening enz. enz.
  We krijgen er wel iets bij maar onder de streep lever je in , al beweren de regerings partijen van niet.
  Verder vind ik dat de regering eigenlijk met hun handen moeten afblijven van de aow , het is uitgesteld loon door de werknemers betaald en zou je recht moeten hebben op je aow , waar en hoe je ook woont..

  een fijne jaarwisseling………

 11. Sjaak S zegt op

  Voor mij is Thailand in ieder geval goedkoper, want ik heb een vrouw die spaart, dit in tegenstelling tot mijn ex, die meende iedere cent te moeten uitgeven en minstens twee keer per jaar op vakantie te gaan (tijdens een dure verbouwing ook).
  Mijn vaste kosten waren in Nederland veel hoger dan mijn inkomen nu is en ik verdiende destijds meer dan het dubbele van hetgeen ik nu krijg. Maar aan het einde van de maand kan ik toch nog een spaarcent wegzetten voor de extra’s en noodgevallen. Dat kon ik in Nederland niet.

 12. j.a. zegt op

  Zat laatst met mn vrouw te praten..dat als Thailand nog iets duurder wordt , we beter naar Nl kunnen verhuizen. dan kunnen we het hier niet meer betalen…..
  Onder de streep na optellen en aftrekken van allerlei toeslagen etc….ben ik hier in Thailand exact evenveel kwijt als in NL..om te leven….DUUUUUUURRRR…en het gaat hard omhoog.

  Met een gezin zijn de kosten hoog, als je enigszins kwaliteit wil hebben..

 13. ann zegt op

  Als gepensioneerden dezelfde ziektekostenverzekering als de thai kunnen verkrijgen is het allemaal wel op te brengen.
  Verder moet je een aardige duit achter de hand hebben voor noodgevallen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website