Lezersvraag: Met een WAO uitkering in Thailand wonen

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
5 november 2013

Beste lezers,

Mijn naam is Steve. Ik zit sinds 1990 in de WAO en zou graag bij mijn vriendin in Udon Thani in Thailand willen wonen.

Is er iemand die in Thailand woont met een WAO uitkering, die zijn ervaringen met mij zou willen delen? Ik ben een man van 52 jaar. E-mailen mag ook. Mijn e-mail adres is [email protected]

Alvast bedankt.

Steve

44 reacties op “Lezersvraag: Met een WAO uitkering in Thailand wonen”

 1. Frank zegt op

  Hallo Steve
  Ik heb je zojuist een email hierover gestuurd, hoop van je te horen want ik houd dit liever prive.
  Gr.

 2. b zegt op

  Beste Steve,

  Ik zou er maar is goed over nadenken als je er wil gaan wonen , als je langer dan 3 maanden wegblijft ui Nederland ben je u WAO kwijt .

  Nederland heeft geen verdrag met Thailand ivm WAO.

  Vriendelijke groeten ,

  B .

  • Frank zegt op

   Daarom Steve heb ik je geantwoord op je email, want dit is absoluut niet waar.
   Nederlanders met een WAO uitkering mogen hier wel degelijk wonen, zonder terug te keren elke 3 maanden of wat voor termijn dan ook, mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Ik woon hier zelf al vele jaren met een WAO uitkering en volledig medeweten van UWV.
   Ik heb hier al eens eerder op geantwoord op open forum en toen kreeg ik van alles over mij heen daarom graag in prive. Als anderen ook meer willen weten, laat het mij maar weten.

   • paul; zegt op

    zou je mij het volgende kunnen laten weten als ik samen met mijn vriend die ook wao heeft in thailand wil gaan wonen kan dat dan en houden we dan samen onze wao bruto?

    groeten,

    Paul

    • Frank zegt op

     Ja zondermeer, een wao is persoonsgebonden en heeft niets met samenzijn te maken, dit geldt ook voor als je in nl bent, ook daar krijgt ieder een uitkering krachtens de waoverzekering!? Dan blijft dat bij verhuizing hetzelfde,.

   • justHarry zegt op

    Hallo Frank, zou je mij ook die info kunnen sturen? Ik zit zo’n beetje in dezelfde situatie als Steve en ben voornemens volgend jaar definitief naar Thailand te verkassen …
    Mijn email is [email protected]

    BVD.

  • John zegt op

   Dag Fank, ik zou ook graag met jou in contact willen komen.
   [email protected]

  • boodhaa zegt op

   Klopt dus niet, een vriend van mij woont in Jom Tien met een WAO-uitkering en is uitgeschreven in het GBA en bij de belastingdienst en krijgt zijn uitkering dus bruto en betaalt in Thailand geen belasting. Hij woont daar nu 1.5 jaar en kan zijn geld niet op krijgen als je normaal leeft.

   • Hans K zegt op

    Volgens word er altijd inkomstenbelasting ingehouden bij een wao uitkering, inderdaad niet de premies voor zw,zfw en ww, maar daar ben je dan ook niet meer voor verzekerd

  • Freddie zegt op

   Beste B.,
   je reactie klopt niet.
   Nederland heeft wel een handhavingsverdrag met Thailand en het verschilt per individu, lees, W.A.O.’er, of de mogelijkheid bestaat om te emigreren of om er gedurende langere tijd te gaan wonen.

   • ad bosch zegt op

    Moderator: geen off-topic wedervragen stellen svp.

  • Rene Martin zegt op

   Ik begrijp niet dat mensen zeggen dat je als WAO er niet naar Thailand kan verhuizen. Nederland heeft al jaren geleden een BEU verdrag afgesloten welke o.a. regelt dat je de WAO onder voorwaarden mag meenemen. Op de website van de UWV kan je het wijzigingsformulier downloaden maar als je rond je 50e niet bent gekeurd moet je wel rekening houden met een herkeuring. Dat kan eigenlijk altijd. Andere hordes zijn o.a. de ziektekostenverzekering en de belastingen. Over het eerste is genoeg terug te vinden op Thailandblog en houd er rekening mee dat de UWV je uitkering bruto uitkeert maar aangezien je geen 60 bent belastingplichtig wordt in Thailand. Je moet je hiervoor ook binnen een bepaalde termijn voor aanmelden. Succes In Thailand.

   • Frank zegt op

    Ook deze info klopt niet helemaal.
    Nederland heeft met Thailand een verdrag over dubble-taxing.
    Dit houdt in dat als je in NL inkomstenbelasting betaald je in Thailand dit niet nogmaals behoeft te betalen.
    Nederlandse uitkeringen worden voor de inkomstenbelasting in Nederland belast in principe.
    Wil je hier onderuit komen vraagt de NL belastingdienst van jou dat je bij de Thaise overheid een verklaring vraagt, deze laat vertalen etc. etc. Dit is een lijdensweg en zou ik zeker niet aanraden. laat de uitkerende instantie gewoon de inkomstenbelasting innen en afdragen.
    Ik weet dat er plannen zijn in Thailand om buitenlandse pensionados en uitkeringsgerechtigden alsnog in Thailand te gaan belasten m.i.v. 2015. Hierover bestaat echter internationaal nog steeds geen consensus over en zal door de NL belastingdienst ook worden verrekend.
    Met leeftijd heeft dit helemaal niets te maken

 3. jan splinter zegt op

  Alles staat op de site van het UWV en de belastingen . Zal wel proberen om eerst alles in Thailand te regelen , en dan pas uit Nederland vertrekken .Met regelen bedoel ik adres bankrekening enz.

 4. Erwin Fleur zegt op

  Beste Steve,
  Ik zal je een pdf file sturen waarin van elke uitkering de regels staan beschreven,
  en in welk land je gewoon met WAO kunt verblijven.
  Je kunt in jou geval gewoon naar thailand als je door geeft waar je verblijft.
  Even door geven aan Het UWV en doorgeven in wat voor faluta je je geld wild ontvangen.
  Verder raak je wel je toeslagen kwijt.
  Ik denk dat je hier veel aan zult hebben.
  Met vriendelijke Groet,
  Erwin

 5. jan geluk zegt op

  Wat b zegt klopt niet van geen kanten.Ik ken legio personen die hier in Thailand WAO ontvangen van het UVW en er al jaren wonen.Dat ze niks mankeren is een 2e maar ze hebben er geen problemen mee.Men moet of elke 8 maanden even terug naar NL of men verbreekt alle banden en laat zich uitschrijven in het GAB.Maar de uitkering loopt gewoon door als je je aan de regels houd die het UVW opsteld.Nederland heeft wel degelijk een sociaal verdrag met Thailand.Daarom moet een Nederlander die AOW of wao geniet zich elk jaar melden en bewijzen dat hij nog leefd in Thailand vi9a de Thaise Sociale instelling.
  Het enige nadeel is dat als je UVW ontvangt in het buitenland dat ze dan enorm veel inhouden om dat geld overtemaken naar een Thaise bank.Het svb doet daar niet moeilijk over en kost je niets extras.Schrijf je echtyer uit en doet eerlijk alles zo als de wet voorschrijft heb je nergens last van.Maar Fraude en de zaak verdoezelen pakken ze hard aan en tercht,want uiteindelijk betalen we er gezamelijk voor.
  Jan

  • Frank zegt op

   Ik wil hier toch even op reageren. Ik neem even voor het gemak aan dat je geen arts bent en dus vraag ik mij af hoe jij kan weten of iemand wel of niet iets mankeert.
   Eerlijk gezegd vind ik dat nogal aanmatigend
   Verder is het zo dat alleen mensen die via SVB een AOW uitkering krijgen zich jaarlijks een attestatie de Vita moeten laten opmaken door de Thaise Sociale Instelling.
   Voor het UWV is sinds enkele jaren alleen nog een eigen verklaring nodig die je jaarlijks wordt toegezonden, die je moet ondertekenen en met kopie paspoort moet terugsturen.

  • Fred Schoolderman zegt op

   Ja, je kunt met een WAO in Thailand wonen, maar net als Jan, ben ik van mening dat dit feitelijk te zot voor woorden is. Iemand die zich het schompes werkt, moet er zeker met een gezin, jaren voor sparen. We praten hier over gemeenschapsgeld en daar mag best wel wat over worden gezegd.

   Ik ben ook geen arts, maar wanneer je daar voor een vriendinnetje 11½ uur in een vliegtuig kunt zitten en daar in die hitte van bil kunt gaan, dan kun je ook in autootje als koerier gaan werken.

   • Frank zegt op

    Ten eerse is dit geen gemeenschapsgeld maar een verzekeringsuitkering.
    Ten tweede niet iedereen gaat hierheen voor een vriendinnetje
    Ten derde veel mensen zijn juist in de WAO terecht gekomen omdat ze zich het “schompes” hebben gewerkt. Tegenwoordig kom je echt niet meer zo gemakkelijk in de WAO als vroeger, de WAO is geen afvoerputje meer voor de werkgevers om van iemand af te konen.
    En dit was ook niet waar de op om vroeg, ik heb een eerlijk antwoord gegeven op zijn vraag, en geef commentaar op ongefundeerde beweringen van mensen die schijnbaar hun oordeel al klaar hebben over zaken waar ze het fijne niet van weten

   • Freddie zegt op

    Ik begrijp gewoonweg niet waarom sommige mensen op dit forum een oordeel vellen over anderen en of soms informatie verstrekken die absoluut niet aan de orde is.
    Of het nu over de WAO of een pilletje de Thai, de Thaise regering etc. gaat,
    typisch Nederlands om gelijk maar met het vingertje te wijzen.
    Het schijnt nogal een lastig item te zijn antwoord te geven op een vraag, zonder daar een mening of een vooroordeel aan te koppelen.
    Kunt u vanachter uw pc oordelen hoe de psychische of lichamelijke gesteldheid is van iemand?? Of dat iemand de belasting tilt, fraudeert?
    Als het echt niet klopt zal de belastingdienst of welke instantie dan ook, zijn maatregelen heus wel nemen.
    Verbeter de wereld en begin bij jezelf.
    Dit geld voor ons allemaal.

    • Jan VC zegt op

     Ik kan me volledig vinden in de reactie van Freddie! We kunnen elkaar toch beter helpen ipv dat eeuwige vingertje! Thailandblog heeft de bedoeling van ons dichter bij elkaar te brengen niet? Voor de rest wens ik iedereen een best leven toe waar het ook is.
     Jan

   • jan geluk zegt op

    Wij waren de sterke generatie.

    Geboren tussen de jaren 1910 – 1965.

    We zijn nu tussen de, 50… 60… 70… 80 jaar
    Vooraleerst hebben wij een geboorte overleefd met moeders die rookten en of dronken gedurende hun zwangerschap. We werden niet getest op suikerziekte of cholesterol. Na de geboorte werden wij op onze buik te slapen gelegd in kinderbedden geverfd met mooie blinkende loodverf. Er waren geen kindersloten op de deuren. Als wij met de fiets reden hadden wij petten op en geen helmen. Als baby of kind reden wij mee in auto’s zonder gordels, noch kinderstoelen of opblaasbare kussens. Wij dronken water uit de put of water uit de kraan, geen water uit flesjes. Wij aten taartjes, wit brood, echte boter en spek met eieren. Wij dronken warme chocolade met suiker erin.
    WAAROM ?

    Omdat wij steeds buiten speelden. Wij verlieten de woning ’s morgens vroeg om de hele dag te spelen. Altijd in de frisse lucht, dit op voorwaarde dat we ’s avonds bij donker thuis waren. Wij hadden rolschaatsen en daalden met een rotgang de hellingen af. Wij dachten er niet aan, dat wij geen remmen hadden. Nadat wij zo een paar keren de bosjes in waren gevlogen leerden wij, het probleem op te lossen. Wij hadden geen; Playstations, Nintendo’s, X-boxen, videospelen, 150 TV kanalen, videofilms of Dvd’s, stereotoren, computers of internet. WIJ HADDEN WEL VRIENDEN EN VRIENDINNEN. Wij gingen naar buiten om met hen te spelen. Wij kletsten ons suf, vielen uit bomen, sneden ons, braken af en toe een bot of een tand. We gingen appels, peren rapen of plukken, er waren geen gerechtelijke vervolgingen om iemand de schuld te geven dat we werkten. Als we gepakt waren kregen we een pak slaag en thuis hielden wij onze mond. Wij kregen voor onze 10e verjaardag; poppen, speelden met stokken, tennisballen, bij het voetballen vertelden ze dat wij ons konden bezeren. Wij hebben dat allemaal overleefd.
    Wij liepen of fietsten tot aan de woning van een vriendin, we belden aan of gingen eenvoudig naar binnen. Wij waren van harte welkom en schoven mee aan tafel.
    Deze generaties hebben het beste er van gemaakt. Het zijn denkers en uitvinders van deze tijd en hebben dit in deze wereld voortgebracht. Die 50 jaren waren een explosie van nieuwigheden en nieuwe ideeën. Wij hadden de vrijheid om het uit te proberen, niet de schrik voor het falen. Wel het succes en de verantwoordelijkheid die er mee gepaard ging. Wij hebben ook geleerd om dát te beheersen en daarmee om te gaan. Als U een van deze persoon bent! :
    PROFICIAT;
    Misschien wilt U dit delen met anderen die ook dit geluk hebben gehad. Wij zijn groot geworden voordat de advocaten en politici alles kwamen regelen met hun reglementen. Wat was het leven toen mooi, simpel en helder. Soms wat ruw maar, met duidelijk regels en discipline.

    GROETJES OOK AL EEN OUWTJE MET NOG STEEDS PIT

    Moderator: u Bent aan het chatten uw reactie heeft niets met de lezersvraag te maken.

   • Piet zegt op

    johoinsurances.nl

    Bij terugkeer in nederland:

    Door de verplichte acceptatie voor de zorgverzekering zijn er nauwelijks problemen met aanmelding en nabehandelingskosten. Hou er wel rekening mee dat u bent ingeschreven bij een gemeente in het GBA, voordat u van zorg in Nederland gebruik gaat maken. Nabehandelingskosten worden dan ook door de nieuwe zorgverzekeraar vergoed per verplichte ingangsdatum van de verzekering, mits dit natuurlijk onder de gekozen dekking valt. Bij de aanvullende pakketten kan er, afhankelijk van het gewenste pakket, een medische selectie plaatsvinden. Dit gebeurt echter nog niet vaak, en geldt meestal alleen voor de duurste pakketten.

   • Lex K. zegt op

    Beste Tjamuk,

    Als het UWV jou oproept voor een herkeuring zijn er 2 mogelijkheden;
    1e; het wordt door een arts in Thailand gedaan, waar het UWV afspraken mee heeft gemaakt en die dan ook zijn werk naar “eer en geweten” zal doen, er zal weinig kans zijn deze arts om te kopen, af en toe wordt het ook door het UWV zelf gedaan.
    2e; je wordt terug geroepen naar Nederland voor een keuring en dan betaald het UWV je reiskosten.

    met vriendelijke groet,

    Lex K.

 6. Lex K. zegt op

  Beste B,

  Ik zou mijn informatie nog maar eens goed doorlezen, Thailand is wel een verdragsland en je mag met behoud van je volledige WAO naar Thailand, je bent wel verplicht dit te melden bij het UWV, je krijgt gewoon je volledige WAO en altijd toestemming.

  Met groet

  Lex K.

 7. Jan VC zegt op

  Dag Steve,
  Ik stuurde je een mailtje. Ik vergat te zeggen in mijn mail dat ik op 70 km van Udon Thani verblijf…..Sawang Daen Din meer precies.
  Groetjes,
  Jan

 8. Erwin Fleur zegt op

  Beste steve,
  Hier is nog een directe link naar het recente overzicht van het UWV.
  Dit is de laatste update naar 2012.
  http://www.uwv.nl/Particulieren/internationaal/zwevend/handhavingsverdrag.aspx
  De link werkt niet maar je kunt het over typen.
  Groet,
  Erwin

 9. Roel zegt op

  Beste Steve,

  Als jij uwv vraagt om toestemming en daarbij jouw plannen duidelijk maakt zal het geen enkel probleem opleveren. Ik ken hier zat mensen met Wao uitkering die zelfs met wao uitkering geeimigreerd zijn en er daarbij nog bruto op vooruit gingen omdat sociale verzekeringen bij emigratie niet meer worden afgetrokken. Ik ken zelfs een persoon die niet eens helemaal is afgekeurd maar hier al 4 jaar leeft met toestemming.

  Punt is wel jouw ziektekosten verzekering, stap eerst over naar Unive als jij nog in nederland woont en later bij emigratie zet je die dan om naar buitenlandpolis, dan heb jij het toppie voorelkaar wat betreft ziektekosten.

  Het verdrag wat Nederland heeft met Thailand is ook geldig voor transport van wao uitkering.
  Kijk op de site van de belastingdienst, daar kan je het verdrag vinden.

  • harry bongers zegt op

   Beste Roel.
   Net even op de site van UNIVE gekeken ziet er goed uit.
   Maar mijn vraag heb jij deze polis bij hun lopen en er ervaring mee?

   Groet Harry.

   • Roel zegt op

    Ik heb zelf de polis niet, heb gewoon een polis van allianz via mijn vriendin.

    Maar als ik vooraf had geweten over polis van unive had ik die zeker genomen.
    Ik ken persoonlijk 4 mensen met een polis van unive, net in september nog 1 geemigreerd naar thailand, was voorheen bij unive en polis omgezet naar buitenlandpolis.

    Polis betaald alles uit, geen eigen risico, tabletten of doktersbezoek, wordt allemaal betaald.
    Ik weet van 1 persoon die 60 is en die betaald ca 345 p/m, op zich niet duur als je alle kosten vergelijkt die zelfde persoon in nederland zou betalen.Dat is dan een uitgebreide polis zoals tand en bril worden vergoed.

    Je moet dus bij unive verzekerd zijn alvorens je kan overstappen, weet niet exact hoelang je eerst met normale basis verzekering daar moet zijn.

    Defensie personeel is een aparte groep, ook die kunnen zonder meer een beroep doen op buitenlandpolis van unive.

  • Lex K. zegt op

   Beste Roel,

   Ik heb de hele site van Unive door zitten spitten maar kom helemaal niets tegen over een “Buitenlandpolis”, die jij noemt, wel over een verzekering voor ex medewerkers van defensie, maar dat gaat dan via Zorgzaam.
   ik ben bezig zoveel mogelijk informatie bij elkaar te zoeken over zaken die betrekking hebben over langdurig eventueel emigratie naar Thailand, een heleboel zaken heb ik al en deel ik ook regelmatig via Thailandblog, maar dit nog niet, zou je zo vriendelijk willen zijn mij een linkje o.i.d. te sturen zo dat ik deze informatie ook compleet heb?? en dit kan delen met mensen die daar behoefte aan hebben?
   mijn email adres is; [email protected]

   Bij voorbaat dank

   Lex K.

   • Hans K zegt op

    Hallo Roel,

    Voor mij geldt hetzelfde en ik heb Unive al gemaild of ze mij hierover willen berichten, dus als je een keer de gouden tip weet mag je me graag mailen. [email protected] andersom zal ik de mail van Unive aan jouw doorzenden.

    Met name de geopperde plannen van de regering om ook vakanties buiten de euroregio geen dekking meer te geven op de basisverzekering weerhouden mij nu nog van een vertrek naar thailand voor langere tijden uit te puzzelen.

    Ik vind het ook maar een idioot plan, redeneer maar zo, het is goedkoper voor de verzekeringsmy om in thailand behandelt te worden als in een nederlands ziekenhuis.

    Maar ja, ik ben dan natuurlijk alleen voor mijn eigen straatje aan het pleiten, 555

   • Freddie zegt op

    Beste Lex,
    ik ben gaan googelen op buitenlandpolis van de Univé. Ze hebben de naam gewijzigd in Univé universeel polis.
    Succes.

    • Hans K zegt op

     Dan moeten die kennisen van je maar eens goed op de
     voorwaarden letten. artikel 8.1, maximaal verblijf van 365 dagen in het buitenland??

 10. Lex K. zegt op

  Voor iedereen die zeker wil weten hoe het zit; dit is de pagina van het UWV waar alle relevante informatie terug te vinden is, dit is de enige juiste en betrouwbare bron over uitkeringen van het UWV aangaande arbeidsongeschiktheid, let wel op het verschil tussen WAO, WIA en WGA en aanvullingen op de uitkering.
  Let wel; over AOW en ziekenkostenverzekering geeft deze site geen info, daar zijn weer andere bronnen voor.

  Gewoon even kopiëren in de adres balk en je hebt alle info die je nodig hebt.
  http://WWW.UWV.NL/PARTICULIEREN/INTERNATIONAAL/UITKERING_NAAR_BUITENLAND/MET_ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING_BUITENLAND/INDEX.ASPX

  Met vriendelijke groet,

  Lex K.

 11. jantje zegt op

  ik zit al jaren in de sociale dienst en woon in pattaya,lekker hoor,elke maand mijn centjes netjes op de bank,wie doet je wat 55555

  • Frank zegt op

   Kijk en dat is profiteren van gemeenschapsgeld.
   Uiteraard is dit een grapje want hierheen met een soc. dienst uitkering lukt je echt niet.
   Sorry but keep on dreaming

 12. simon. boersma zegt op

  hallo steve, ik heb ook een wao (wia) uitkering bij uwv .ik gaan in maart voor goed naar thailand, ik heb mijn huis verkocd moet er eind decerber uit.
  ik heb een vrouw in thailand zitten.
  ik gaan elk jaar voor 3 maanden. , maar volgen jaar voor heen.
  wil je meer weten mijn email is [email protected]
  ik woon in de kop van noord- holland.

 13. folkert zegt op

  Lees op het forum dat het UWV de reiskosten voor de herkeuring in Nederland betaald.
  Waarom in Thailand de reiskosten vergoeden het is een keuze die men zelf maakt om daar te wonen . Menig Wao er zou wil willen dat die op vakantie kan naar een ver land.

 14. KhunRudolf zegt op

  Ja, iemand met een WAO-uitkering kan in Thailand gaan wonen, immers Nederland cq het UWV heeft Thailand als verdragsland in haar annalen staan. In juni jl. is deze vraag idem uitgebreid aan de orde geweest. De vraag werd gesteld door iemand van 53 jaar oud. Het antwoord op een dergelijke vraag, beste Steve, is dus bevestigend. Lees aldus: https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/hoe-thailand-leven-en-wonen/
  (Terzijde: voor een aantal vragen zou het goed zijn als men in het witte zoekvak links boven een zoekterm intypt. Bv ‘WAO’, of typ maar eens ‘AOW’, of ‘Chiangmai’. Je staat versteld wat dat aan resultaten oplevert. Niet tevreden kun men alsnog een vraag stellen)

  Kortom Steve: het gaat niet om de vraag of je met WAO in Thailand kunt gaan wonen, maar om de vraag hoeveel per maand/jaar je te besteden hebt. Dat is wat de Immigration in Thailand wil weten, en niet waar je inkomen vandaan komt. Of dat nu WAO is, of AOW, of Pensioen, of Loon, of Rente uit vermogen, etc.: dat maakt hen niets uit. Bij de (her)aanvraag van een visum willen zij een bedrag op papier zien, en vervolgens gaat de ambtenaar rekenen. Waar het om gaat is of je kunt voldoen aan de inkomensvoorwaarden die gelden bij de visumaanvraag. Welke deze voorwaarden zijn, is ruimschoots besproken op dit blog, of anders even opzoeken via eerdergenoemde zoekfunctie.

  Nog belangrijker dan je huidige WAO is je latere AOW. Hou er terdege rekening mee dat vanaf het moment dat je uitgeschreven bent uit NL, de opbouw van jouw AOW stopt. Dat betekent dat je, nu op een leeftijd van 52 jaar, op je 67ste (of later) te maken krijgt met een korting op jouw AOW-uitkering van tussen de 25 en 30 procent. Iedereen snapt dat een AOW uitkering met een dergelijke korting beduidend lager uitvalt dan een WAO-uitkering, (die in de oude regeling tot 75% van het laatstverdiende salaris kan bedragen.) Je gaat bij jouw vriendin wonen, dus je krijgt zeg maar 75% van de basisuitkering van euro 750 p.mnd = euro 560 p.mnd. Geen vetpot, kan ik je zeggen, immers om en nabij de ThB 23duizend.

  Wat ik je kan adviseren is: doe als de ambtenaar en ga tellen hoe je er nu voorstaat, hoe je financiële plaatje eruit ziet als WAO AOW is geworden, en betrek er uiteraard eventuele reserves bij, bv. uit verkoop van je huis of spaargeld. Plus de situatie van jouw vriendin in Udon Thani: heeft ze zelf wat inkomen, een huisje, een vervoersmiddel, een aanspraakmakende familie, kinderen, etc.

  Samenvattend: met een WAO uitkering kan je binnen de huidige vigerende regelgeving gewoonweg in TH gaan wonen. Maar let op hoe de situatie is als WAO AOW wordt. Op basis van enkel de uitkering is het haast niet te doen, en maakt een eigen financiële reserve het enkel gemakkelijker. Omdat hoogte van de WAO uitkering voor ieder afzonderlijk verschillend is, de hoogte van de latere AOW uitkering afhankelijk van hoe iemands leefsituatie is en welke korting iemand krijgt, en of iemand kan beschikken over eigen geld: dat alles maakt dat geen eenduidig antwoord is te geven op jouw vraag, enkel dan dat het niet ligt aan TH, noch NL, noch UWV, noch SVB. Sterkte bij jouw hoofdbrekens!

  • jan geluk zegt op

   Khun Rudolf.Als je eerst wao hebt bvb 1300 per maand netto en je bent 52 jaar en je verhuist naar Thailand dan heb je met je 67 e jaar in de toekomst recht op AOW dat klopt.Maar dan ga je eerst terug van 1300 euro naar 1023 euro aow dus heb je op dat moment via de aow 287 minder te besteden.maar dan komt de klap nog je krijgt aow met 67 jaar gezien je leeftijd daarvan tellen ze 67-52 =15×2% dat je al in het buitenland gevestigd was = 30% die er nog eens afgaat van je aow.E.e.a. betekend dan dat je niet eens genoeg geld over hebt om een jaar visa te mogen hebben. en dan moet je nog zorgkosten hiwer betalen. Ik ga dus uit van iemand die geen aanvullende pensioen heeft.Dan tel je daar bij op je vaste lasten om hier te kunnen leven dus dat kan dan niet en zal je echt terug naar het regeltjes land Nederland moeten.Ook als je met je vriend hier en wao komt wonen wordt je beschouwd als samen wonende dus daar is dan je toeslag op gebasseerd die voor nieuwe gevallen vervalt in 2015.
   Mijn advies is je weet wat je nu hebt,en stort je je in een nieuw avontuur dan loop je hier een groot risico.Want ze gaan zelfs in de toekomst huizenbezitters Nederlanders belasten in het buitenland omdat man en vrouw een is val je dan als je een huis bezit onder de nederlandse vermogens belasting
   een man die er veel van afweet
   Jan

 15. Soi zegt op

  @jan geluk: de vraagsteller geeft aan dat hij bij zijn vriendin wilt gaan wonen, dus hij komt niet in aanmerking voor de Aow alleenstaandentoeslag van ongeveer 1050 euro per maand. Hij krijgt omdat hij gaat samenwonen de basis Aow van ongeveer euro 750 per maand. Het bedrag dat hij dan overhoudt is dus lager dan in jouw rekensom. Wat betreft het hebben van een huis in Thailand en de Nederlandse belastingen in Thailand: je mag in Thailand niet eens een huis bezitten, maar als je een huis hebt gekocht dan heb je bij de koop al onroerendgoedbelasting betaald op het Thaise gemeentekantoor. Verder staat het huis op naam van de Thaise partner, en is het deel voor jou hooguit 49%. Stel dat dit deel 2 milj baht is, terwijl je samen al 43duizend euro vrij mag hebben mbt box 3 van de belastingen, hoe verhoudt eea zich dan tov de vermogensbelasting, waar jij het over hebt? Wat moet in dat geval de belastingaanslag dan wel niet zijn? Allemaal stemmingmakerij, maar als jij inderdaad meer informatie hebt aangaande plannen van de fiscus tegenover de pensionado in het buitenland, dan kom er maar eens gauw mee voor de dag!

 16. richard walter zegt op

  chiangmai.
  ik woon al 15 jaar buiten chiangmai eerst met WAO en later met AOW.
  let op ongetrouwd of getrouwd als de svb erachter komt dat u samen in gezinsverband met iemand bent; heer of dame krygt u korting op de aow uitkering en de buitenlandse partner krygt miv 2015 niets.

  15 geleden was 20.000 of 30.000 baht per mnd een hoog inkomen.
  NU NIET MEER.
  je krygt op een nederlands bystands nivo GEEN jaarvisum.

  leven als een hippie wordt in thailand niet op prys gesteld door de autoriteiten.
  overigens zyn er wel degelijk politieke figuren in den haag (vaak links) die by WAO naar buitenland herkeuringen eisen of aanpassing aan pryspeil land.

  • ad bosch zegt op

   Hoi Richard hier ad ik was voornemens om naar Thailand te gaan om daar een appartement te huren richting Jomtien wat zij de vereisten omtrend me inkomen heb inmiddels Aow en aanvullend pensioen en kom aan de 1450 euro per maand ken jij me misschien wegwijs maken?
   P.s ben dr al 5 x geweest afgelopen jaren hoor graag van je indien mogelijk me @ mail adres is [email protected] bedankt alvast gr ad


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website