Lezersvraag: Hoe kan ik in Thailand leven en wonen?

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
21 juni 2013

Beste lezers,

Na mijn vorige lezersvraag op Thailandblog, weet ik dat werken in Thailand als verpleegkundige niet gaat lukken. Maar desondanks blijft bij mij de grote wens om in Thailand te leven en te wonen.

Ik ben 51, WAO 100% met aanvullend wao-hiaat verzekering, zo’n 1300 netto per maand, en nog ongeveer 5 jaar te gaan. Wat moet ik doen om mijn wens te volbrengen?

Ik zoek me rot op internet maar ben ondertussen wanhopig? Wie weet het?

Alvast dank voor je hulp en advies.

Groeten aan alles lezers van Thailandblog,

Marjan

43 reacties op “Lezersvraag: Hoe kan ik in Thailand leven en wonen?”

 1. Rick zegt op

  Als je verzekerd bent van maandelijks minimaal 1300 euro geen probleem.
  Gewoon een gebied zoeken waar je wil gaan wonen zou Phuket maar uit mijn hoofd zetten te duur voor je budget vrees ik.
  Maar Jomtiem/Isaan etc. etc. is goed te doen een huisje of condo huren voor tussen de 350 en 500 euro PM.
  En 1X op de zoveel tijd als het visum verloopt een visa run naar Cambodja of noem maar op.
  Het grootste probleem voor de meeste mensen is maandelijks een stabiel inkomen maar als je dat hebt zie ik geen problemen.
  Kijk ook eens op de site retire cheap in Asia

  • Marjan zegt op

   Hallo Rick
   Dank voor je snelle reactie.
   Mijn wens is om in gebied Chaam/Hua Hin te wonen. Ik heb daar goede ervaringen en herinneringen. Maar is het haalbaar?

  • Eric Donkaew zegt op

   Maar mag je WAO meenemen naar het buitenland dan? Ik heb altijd begrepen dat dat niet kan.

 2. Ad zegt op

  Beste Marjan, is deze uitkering niet onderheving aan het woonlandbeginsel wat sinds 2013 van kracht is ? Want dat zou betekenen dat je nog maar de helft ontvangt van wat je in Nederland krijgt.

  • Marjan zegt op

   Hallo allen
   Gelijk op internet gezocht naar dat ” woonlandbeginsel”. Nergens wordt een WAO uitkering genoemd, wel de WIA maar die is niet van toepassing op mij.
   Ik kwam uit op de UWV site: http://www.uwv.nl/Particulieren/internationaal/uitkering_naar_buitenland/met_arbeidsongeschiktheidsuitkering_buitenland/rechten_en_plichten_buitenland.aspx
   Dat lijkt mij positief nieuws voor mij, hoop doet leven toch?
   Maandag ga ik gelijk informeren bij het UWV.
   Dank jullie voor het meedenken

  • KhunRudolf zegt op

   Op 1 juli 2012 is de ‘Wet woonlandbeginsel in de sociale zekerheid’ van kracht geworden. De ‘Wet woonlandbeginsel’ heeft gevolgen voor de WIA, WKB, kinderbijslag (AKW) en de nabestaandenuitkering Anw als een nabestaande of kind buiten de EU, EER of Zwitserland woont.
   De WAO zoals ook de AOW vallen buiten het woonlandbeginsel.

 3. KhunRudolf zegt op

  Dag Marjan,

  Om een emigratie naar bv. Thailand te doen slagen is de beschikking over voldoende financiële middelen van groot belang. Niet alleen van belang om in staat te zijn eigen bonen te doppen, ook om een soepel verblijf te waarborgen.

  Je geeft aan dat je wanhoopt. Ik kan je wel informatie verstrekken, geen hoop, op basis waarvan je mede je overwegingen kunt maken.

  Je hebt in jouw situatie te maken met de Wet BEU (1 juli 1999). Dat is op zich niets bijzonders. Iemand met AOW heeft ook met die wet van doen. BEU staat voor Beperking Export Uitkeringen. De wet strekt zich uit over meerdere uitkeringen. Nederland heeft met een aantal landen een handhavingverdrag mbt de WAO, zoals dat ook het geval is inz. de Aow. Thailand is een van die landen. Dat betekent dat WAO noch AOW wordt beperkt omdat een uitkeringsgerechtigde in Thailand is gaan wonen.

  Echter, wat jij goed moet uitzoeken is of jouw WAO-uitkering al dan niet een zgn. WGA uitkering (werkgerelateerde arbeidsongeschiktheid) betreft: een WGA-uitkering wordt bij vertrek naar Thailand met 50 % gekort. Zie:
  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/uitkering-meenemen-naar-buitenland/vraag-en-antwoord/kan-ik-met-een-wao-uitkering-naar-het-buitenland.html

  Vervolgens: ervan uitgaande dat de WAO-hiaatverzekering een particuliere maatschappij betreft, dien je tevens absoluut na te gaan of de maatschappij ook buiten de EU uitbetaalt.

  Dan: op je 67ste jaar, en wellicht veel later, ontvang je AOW. Hoe hoog de uitkering dan is, durf ik niet te voorspellen, maar stel dat je 2013 nog nodig hebt ter voorbereiding, dan heb je op de 65ste al te maken met een korting van 26 %, welke gekorte uitkering een aantal jaren pas ingaat. En wat je ook al weet is dat die Aow beduidend minder is dan je huidige WAO.

  Welnu: als blijkt dat je wel over euro 1300 p/mnd kunt beschikken, dan voldoe je nog niet aan de eis tot het kunnen voldoen in eigen levensonderhoud bij de aanvraag van een reguliere long stay visum. Je voldoet wel aan het leeftijdscriterium. Op dit moment heb je euro 1625 p/mnd nodig. Met 1300 euro zou je aan een visa-run kunnen gaan denken, maar in dat geval raad ik je aan om je terdege van te vergewissen wat dat inhoudt. Daarnaast heb je geld nodig om je te kunnen settelen, alvorens überhaupt aan een eigen huishouding toe te komen.

  Tot slot: heb je de beschikking over voldoende spaargeld waardoor je 800K ThB op een Thaise bankrekening kunt zetten, dan vergemakkelijkt dat de aanvraag, uiteraard. Maar daarin schuilt wel de oplossing.

  Waarmee ik mijn antwoord afsluit: hoe vervelend ook en in jouw situatie wellicht fnuikend, maar de realiteit van (Thaise) alledag behelst het kunnen beschikken over voldoende middelen. Overigens overal.

  Sterkte!
  Groet, Ruud

  • Willem zegt op

   Ik wil alleen reageren op het uitkerings gedeelte van Ruud daar ik zelf
   46 ben en eveneens volledig afgekeurd en een WGA uitkering heb sinds
   Feb 2009 en ik erna 18mnd in de UK heb gewoond daarna 2jaar op Malta
   (waar de uitkering aanmerkelijk HOGER is als in NL.)en nu sinds Dec 2012
   in Jomtien.Thailand is volgens CVZ geen verdragsland en dus betaal je GEEN
   AWBZ&ZVW!!!!waardoor de uitkering FORS omhoog gaat.
   Ik heb bij de immigratiedienst Jomtien(soi5)geinformeerd na verkeerd visa
   die ik in Malta had verkregen en heb voor 45000Baht een 15mnd visa zonder
   enige navraag over mijn financiele achtergrond/levensonderhoud danwel inkomsten
   elke 3mnd stempel a 300 Baht en na 15 mnd wederom 45000Baht……………en vanaf
   je 50e schijnt dat 25000 te bedragen (mrt2013)maar durf dat niet 100% te garanderen
   mischien dat iemand van die leeftijd daar antw. op heft.

   Groet en success,
   Willem

   • KhunRudolf zegt op

    Beste Willem,

    Het CVZ is het College voor zorgverzekeringen (CVZ), welk college de uitvoering van de Ziekenfondswet en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten coördineert en financiert, etc. Het CVZ gaat niet over de WAO.
    Tav ziekenfondsen/ziektekostenverzekeringen en alleen maar ziekenfondsen hanteert het CVZ een lijst met verdragslanden mbt ziekenfondsen. Het betreft verdragen met landen mbt het vergoeden van ziektekosten. Het gaat dus niet over uitkeringen zoals die bv. van de WAO.
    Het UWV hanteert idem een lijst van verdragslanden waarmee Nederland handhavingverdragen heeft afgesloten.
    De betr. lijsten zijn via het internet te vergelijken. Je zult zien dat een aantal verschillende en een aantal dezelfde landen worden genoemd.
    We hebben het nu over de WAO-uitkering en niet over een ziektekostenverzekering.

    Groet, Ruud

 4. Theetje uit Huissen zegt op

  Mag ik in aanvulling op vermogen en voldoende middelen aan U (jou) vragen.
  Is het hebben van een eigen woning nog van invloed, op het hebben van voldoende middelen.

  • KhunRudolf zegt op

   Je zult, denk ik, het hebben van een eigen woning in Nederland bedoelen?
   De Thaise autoriteiten bemoeien zich niet met het hebben en houden in Nederland. Gaat hen ook niet aan. Al heb je een huis met fikse overwaarde, of hypotheekvrij met een verkoopopbrengst van een paar ton, dat maakt allemaal niet uit, en je hoeft ‘t hen ook niet mede te delen.

   Groet, Ruud

 5. sven zegt op

  Marjan,
  in Hua-Hin weetik het niet ,maar hier in Cha-Am zijn er nog gemeubelde woningen te huur tussen de 18000 en 25000 Bath naargelang wat je wilt. Je kan natuurlijk ook nog veel meer huur betalen maar ik denk niet dat dat een optie is

  Sven

 6. wilbert zegt op

  http://www.everyoneweb.com/villahuahin

  neem hier maar is contact mee op is mijn vader woont in huahin

  • Marjan zegt op

   Hallo Wilbert
   Dank voor je reactie, maar woonruimte vinden is niet mijn 1ste prioriteit.
   Vorig jaar heb ik, na 15 eerdere vakanties in Thailand, 3 maanden mogen verblijven in
   Cha-am, voor weinig, dus ik weet zo’n beetje wat de mogelijkheden zijn qua huren.

 7. wilbert zegt op

  Reinold Klunder,
  106/65 Soi Moo Ban Borphai,
  77110 Hua Hin,
  Pr. Khirikhan, Thailand
  +66 (0)861708012

 8. PaulusXXX zegt op

  Wat ik zou doen in jouw situatie is om te gaan Overwinteren in Thailand en Zomeren in Nederland. Je begint met de periode oktober t/m maart en breidt dat eventueel uit tot zo’n 9 maanden per jaar. Met een triple toeristenvisum (3 x 60 dagen + verlening van 30 dagen) kun je makkelijk in Thailand blijven en gewoon verzekerd in Nederland zijn. Je ziektekostenverzekering uit Nederland kun je eventueel aanvullen met een doorlopende reisverzekering die 365 dagen per jaar dekt.

  In Thailand huur je een goedkoop appartement vanaf zo’n 100 euro per maand. Als de vaste lasten in Nederland te hoog zijn kun je denken aan een vakantieverblijf (stacaravan of vakantiehuisje o.i.d.) waar je jaarlijks tussen april en oktober mag verblijven

  1300 euro is een lekker bedrag om maandelijks van te leven in Thailand. Ik ken Nederlanders in Pattaya die het met de helft ook goed redden.

 9. Jan VC zegt op

  En gehuwd zijn met een Thaise geeft dat een mogelijkheid of zijn hier ook restricties aan verbonden? Ik heb een pensioen van ong. 1300€ per maand. We bezitten een bouwgrond in Isaan en de verkoop van mijn eigendom hier in België, zou ik in overweging willen nemen. Bedankt voor eventuele goede raad!

  • KhunRudolf zegt op

   Dag Jan VC,

   Het gaat om

   1. een Thaise bankrekening ad THB 800,000 of
   2. een maandelijks inkomen groot THB 65,000 of
   3. gecombineerd (bankrekening + inkomen x 12 = THB 800,000)

   Zie ook:
   http://www.royalthaiembassy.nl/site/pages/visaservices/doing_business-study-other.html

   Groet, Ruud

 10. Kees zegt op

  800.000 totaal per jaar: mag ook zijn een combinatie van inkomen + bedrag op Thaise bankrekening

  • Freddie zegt op

   Neem me niet kwalijk, maar volgens mij is het als volgt:
   Wil je een jaar in Thailand verblijven dan dien je:

   een bewijs te tonen van een Thaise bankrekening met tenminste
   800.000 Bath (± € 16.000) in contanten “of ”
   een geverifieerd maandinkomen van tenminste 65.000 Bath (± € 1.300)

   • Wim van Beveren zegt op

    Dat was toen de euro nog hoog was ?? 50 bahtje voor een euro ??
    tis nu 40

   • teun zegt op

    Freddie,

    Kees heeft gelijk! het is
    1. een bedrag ad TBH800.000 op de bank of
    2. een maandinkomen van minimaal TBH 65.000 p/j of
    3. een combinatie van 1 en 2

    als het totaal maar uitkomt op TBH 800.000.!

 11. khao noi zegt op

  Het inkomens vraagstuk lijkt nog te overzien echter………..ziektekostenverzekering (ZKV) al eerder opgemerkt, kan echt roet in het eten gooien.

  Je hebt twee keuzes. De meest voor de hand liggende is dat je hier een nieuwe ZKV afsluit. Maar: dan heb je te maken met een commercieel systeem waarbij sprake is van de selectie bij de ingang. Nu jij voor 100% in de WAO zit, zul je tenminste voor de daaraan ten grondslag liggende aandoening, een uitsluiting krijgen. Denk er daarbij aan dat wanneer je een verzekering wilt op Nederlands niveau de premie minimaal 200 euro per maand zal zijn en deze in de toekomst verder nog fors zal stijgen tot vaak (boven de 65) 600 euro per maand of hoger.

  Het alternatief is bij de je Nederlandse verzekeraar (basisverzekering) blijven maar dat kan alleen wanneer je ten minste vier maanden per jaar daadwerkelijk in Nederland bent, want alleen dan mag je ingeschreven blijven volgens de wet op de Gemeentelijke Basis administratie.

  Die voorwaarden kun je naast je neerleggen, dat doen velen, maar zodra je echt ziek mocht zijn en je verzekeraar zou vragen naar wat kopietjes van je paspoort (en dat kunnen ze) dan zal de verzekeraar alsnog geen dekking verlenen. En dan ben je echt pas de klos.

 12. Nikki zegt op

  In Hua hin kan je natuurlijk eerst een kamer huren en kijken waar je dan permament een appartement huurd

 13. Wim van Beveren zegt op

  Met 51 jaar kan je ook een retirement visa krijgen, een keer per jaar vernieuwenen elke 3 maanden even naar immigration voor een stempeltje.
  Hier in Phichit zou je heel goedkoop kunnen leven, er staan hier redelijke huizen te huur voor 3000 baht (minder dan 100 euro) per maand.
  Ikzelf heb hier geen woonlasten en buiten dat kan ik makkelijk leven van zo’n 500 euro per maand (incl auto)

  • Freddie zegt op

   Wat zijn in dit geval redelijke huizen Wim? en wat voor kosten komen hier nog boven op.
   Ik zelf overweeg al langer om in een dergelijke constructie, (postadres NL), naar Thailand te gaan. Waar ik tegenaan hik, is de rompslomp van die visa. Alhoewel het in jouw geval toch wel allemaal heel eenvoudig overkomt.

   • Wim van Beveren zegt op

    Hier staat bv vlakbij een leuk huisje te huur voor 3000 baht in een landijke omgeving, ik ben er niet in geweest, maar van buiten ziet het er leuk uit al zal het niet naar europese maatstaven gebouwd zijn.
    Ikzelf heb hier een stuk grond gekocht van 3 rai(kleine 5000 m2) daar stond een flink huis op in slechte staat, maar ik betaalde alleen de grond en het huis was gratis, nu woon ik er toch al een half jaar in, was eerst van plan om een nieuw te bouwen maar ben nu het oude een beetje aan het opknappen.
    Je moet je eisen dan niet te hoog leggen.
    Visa is in het begin wat werk maar later eenvoudiger.
    ik heb een retirement visa (boven de 50 mogelijk)
    eens per jaar bewijs van inkomen of vermogen of combinatie
    en 3 keer per jaar een stempeltje halen
    800.000 baht (nu 20.000 euro) op een thaise bankrekening of +/- 1550 euro pm inkomen
    of bv 400.000 op de bank en de helft van het inkomen
    netto

 14. jan splinter zegt op

  Ja is niet makkelijk op de Taise web site staat dat je 65.000 nodig heb en op de Nederlandse website van de Taise Ambassade staat sta dat je 1.250 euro nodig heb .En dan is dan de vraag moet dat bruto zijn of netto ,ken ik nergens uit opmaken. Weet wel als je getrouwd ben dat die 8000.000 de helft wordt .Dus ik weet het ook niet als 2 thaise websites verschillende bedragen noemen

  • Wim van Beveren zegt op

   ik heb een retirement visa (boven de 50 mogelijk)
   eens per jaar bewijs van inkomen of vermogen of combinatie
   en 3 keer per jaar een stempeltje halen
   800.000 baht (nu 20.000 euro) op een thaise bankrekening of +/- 1550 euro pm inkomen
   of bv 400.000 op de bank en de helft van het inkomen
   netto

  • KhunRudolf zegt op

   Beste Jan,

   De Thaise autoriteit heeft het niet over bruto of netto. Wat jij moet aantonen is dat je 65 duizend ThB p.mnd ter beschikking hebt. Hoe je aan dat geld komt, maakt niet uit. Dat kan uit pensioen en/of aow, spaargeld, vermogen, allerlei soorten uitkeringen, doorlopend loon/salaris, en wat dies meer zij. Daar wordt niet naar gevraagd.

   Als je met een Thaise bent gehuwd kun je met 400 duizend ThB op de bank een zgn “marriage visa” aanvragen, waarbij je moet aantonen minstens nog zo’n 34 duizend ThB aan mnd inkomen te hebben. Opgeteld kom je dan nog op 800 duizend ThB uit.

   Groet, Ruud

 15. Thailand John zegt op

  Hallo Marian,

  Van je wao uitkering kun je leven in Thailand, maar het is geen vet pot..Je behoef op dit moment niuet bang te zijn voor een korting op je wao uitkering, want de korting waar men hier over spreek is niet van toepassing op de WAO. Kun je navragen bij de uitkerende instantie voor alle zekerheid. Maar ik woon al geruime tijd in Thailand en ook al toen ik nog een WAO uitkering ontving. Sinds kort heb ik een AOW en een klein Pensioen.. Waar je well op moet letten is dat je in geval van emigratie naar Thailand je zorgverzekering kwijt raakt bij uitschrijving. En je verliest 2% van je AOW uitkering voor iederjaar dat je in Thailand woont tot je 65 jaar. Wat betreft de ziekenkosten verzekering kun je kijken of jouw zorgverzekering een expat verzekering heeft voor in het buitenland in dit geval Thailand. Dan ben je op de zelfde basis verzekerd als met de zorg verzekering. Ik weet niet bij welke zorg verzekering je zit, maar bijvoorbeeld CZ zorgverzekeringen in Tilburg heeft zo’n verzekering. Ik heb deze ook en ben er erg blij mee. Als je je uit laat schrijven heb je als voor deel dat je bijna geen belasting en socialelasten meer betaald. Dat komt dan bij je maandelijkse inkomen..
  Een huisje hure ongemeubileerd kun je al van af 0ngeveer 4600 bath permaand. Ik huur een leuk huisje met tuin, ongemeubileerd voor 5000 bath permaand exclusive water en stroom. En ik woon in Huay Yai dat is ongeveer 16 kilometer van Pattaya. Ik woon daar erg naar mijn zin. Heb een kleine woonkomer, 3 slaapkamers, eetkamer en keukentje. Hier in huay Yai kun je zelfs een kleine slaapkamer en woonkamer en douch en toilet en kleine kookgelegenhgeid voor 1700 bath en het is niet eens lelyk of rot. Alleen klein. En voor die centen heb je dan ook nog kabel televie, dat is in die prijs in begrepen. Alleen ongemeubileerd. DE huur prijzen in Huay Hin ken ik niet, maar iuk denk als je rustig de tijd neemd en goed zoekt, je ook daar iets in die richting moet kunnen vinden. Als je langere tijd hier wilt verblijven of echt wil gaan wonen zou ik iet ongemeubileerd nemen.Scheelt veel geld.En een bank en tafel en stoelen en een bed zijn niet de echte grote kosten. Maar ik zou je willen adviseren om eerst maar eens te beginnen met overwinteren . Voor bijvoorbeeld 4, 6, of 8 maanden. En wanneer je dat bevalt en leuk vind kun je verder denken. Je kunt dat zonder problemen doen, je moet alleen de WAO instantie informeren dat je in Thailand gaat overwinteren.Doe je dat niet dan heb je een probleem ? En kunnen ze je uitkering tijdelijk verlagen. Dus gewoon melden, het heeft verder geen gevolgen voor je uitkering .Wel adviseer ik je om een goede en echte doorlopende reisverzekering af te sluiten .Die dus 365 dagen per jaar geldig is.
  Je bent boven de 50 jaar dus je kunt op een speciaal visum naar Thailand komen en dan hier een nonimmigrant O visum aanvragen bij de immigrationpolile .Voor dat heb je een maandelijks inkomen van 66 duizend bath ( per maand nodig. of 800.000 bath in een Thaise bankrekeniung. Of als je maan inkomen maar 40.000 bath bedraagt dan moet je dus 260.000 bath op een thaise bankrekening hebben. Eenmaal per jaar moet je je jaar visum verlengen en iedere 90 dagen moet je ,je melden bij de Immigrationpolice voor een nieuw 90dagen briefje. Mocht je persoonlijk contact willen dan kun je mijn mailadres bij de redactie opvragen zij mogen dan dat aan jouw verstrekken. Veel succes Marian.

  • tooske zegt op

   John, heb met verwondering je antwoord gelezen en vraag mij af waar en hoe je bij CZ zorgverzekeringen een expat verzekering kunt afsluiten. als ik het op hun site probeer en EERLIJK aangeef dat ik in een niet verdragsland woon en een uitkering (pensioen) geniet uit NL
   geven ze zoals alle andere zorgverzekeraars aan dat ik mij moet verzekeren in het woonland en NIET IN AANMERKING KOM voor een Nederlandse zorgverzekering.
   Wat is jou situatie, ben je backpacker, vakantieganger of nog altijd ingeschreven in het Koninkrijk der Nederlanden?
   wacht vol spanning want zo een zorgverzekering wil ik uiteraard ook.

   • Thailan John zegt op

    Hallo Tooske,
    Je heb mijn verhaal niet goed gelezen, waqnt daar staat in vermeld dat ik al lang in Thailand woonachtig ben , en wonen betekend in mijn geval dat ik uitgeschreven ben in Nederland.Want anders kun je de expat. zorgverzekering niet afsluiten en de expat verzekering bij CZ kun je alleen afsluiten als je al lang bij CZ de zorgverzekering heb lopen.
    Ben je niet bij hun verkekerd dan gaat het niet. Dus ben je bij hun verzekerd ga dan naar het kantoor can CZ en daar vraag je naar de expat verzekering buitenland. Zo heb ik het toendertijd ook gedaan, want op hun site op het internet staat dat niet..
    Nogmaals ik ben er erg blij mee.Want alle verzekeringen in Thailand kennen uitsluitingen.Dus dan worden alle kwalen en ziektes die je al heb, uit gesloten. En dat is bij deze expatverzekering van CZ niet het geval.

    • tooske zegt op

     John,
     ik moest toch nog maar fff reageren,
     je zet mensen wel op het verkeerde been met je mededeling dat je bij cz een expad verzekering kunt afsluiten, zonder te vermelden dat je al jaren ingeschreven moet zijn bij cz.

     verder heb ik hun site bekeken en bij de zorgverzekering buitenlandtool mijn gegevens naar waarheid ingevuld. Hun antwoord nogmaals evenals bij alle andere zorgverzekeraars en het
     CVZ allen geven dezelfde oplossing U MOET EEN VERZEKERING AFSLUITEN IN UW WOONLAND. Dus een goede raad, lees uw polis er nog maar eens op na want als het op betalen aankomt worden ze lastig.

     Voor 2008 bestond deze optie zoals door u omscheven wel maar nu kan deze niet meer worden afgesloten, bestaande polissen lopen door. mogelijk bent u zo een geval maar nu gaat deze vlieger niet meer op.

  • HansNL zegt op

   Ik zou nu zo graag willen dat het begrip visum niet ten onrechte gebruikt wordt.

   In Nederland kun je een visum aanvragen voor Thailand, of in een ander land, zolang het maar niet Thailand is.

   In Thailand kun je aansluitend op je te verlopen visum een “extension of stay” aanvragen bij een bevestiging van de Immigration police in je Thaise woonplaats.

   En Jacob, vwb het kopen van een extension of stay?
   Kijk uit, indien bij controle vastgesteld wordt dat dit een gekocht of ten onrechte verkregen extension is, zijn de gevolgen niet mals.
   Op staatskosten in een overheids”hotel” verblijven is geen pretje in Thailand
   En de daarbij behorende boetes zijn zelfs voor Nederlandse begrippen hoog.

  • Freddie zegt op

   Dit is een hele duidelijke uitleg, hier kan ik persoonlijk ook verder mee, maar heb nog wel een aantal vragen.
   Zou ik je die door middel van mailcontact mogen stellen Thailand John?
   Jij bent tenslotte een ervaringsdeskundige.
   Ik kan dan alles nog eens op een rijtje zetten en de juiste keuze maken.

   • Thailan John zegt op

    Beste Freddie,

    Sorrij maar ik ben geen ervaringsdeskundige op gebied van zorg verzekeringen.
    Maar als je de zorgverzekering in Nederland bij CZ heb lopen, dan kun je naar het kantoor van CZ gaan en vraag je gewoon naar de expat verzekeringbuitenland.En vermeld je dat je er over na denkt om in Thailand te gaan wonen en in geval dat je dat doet dan graag die expat verzekering zou willen afsluiten.Ze geven je dan alle informatie. Op het moment dat je , je daadwerkelijk laat uitschrijven meldt je dat aan CZ met een copie van de uitschrijving en laat je je vanaf die datum aansluitend de expatverzekering buitenland ingaan. Zo heb ik het in het verleden ook gedaan. En je krijg dan ook gewoon het CZ blad toegestuurd. Ingeval van een ziekenhuisopname urgent laat je contact opnemen met CZ Buitenland en wordt er een garantie verklaring afgegeven en gaat de rekening rechtstreeks naar CZ. Je moet alleen heel goed oppassen dat de medicynen die verstrekt worden door het ziekenhuis in het pakket zitten anders kun je een aardige verrassing krijgen van CZ door een terugvordering.
    Dus ltijd checken of het ziekenhuis laten checken of door je zelf of het in het pakket zit.
    Nooi gek laten maken door het ziekenhuis en een borg uit je zak laten kloppen want dat is niet nodig. Ik heb al diverse keren in het Bangkok Pattaya gelegen en heb noot een borg betaald.. Als je voor onderzoek naar het ziekenhuis wil ) en er is geen urgentie’ dan moet je eerst bellen toestemming vragen en vraag je gelijk om een garantie verklaring. Vraag of ze je ook een kopie van de garantieverklaring kunnen mailen. Je kunt alleen naar internationale ziekenhuizen. Wnt ga je naar staats ziekenhuizen dan moet je eerst de rekening zelf betalen en dan indienen en krijg je de kosten vergoed. Wel heb je een eigen risico van 100 euro.
    Mocht je nog vragen hebben dan kun je bij de redactie mijn Mailadres opvragen Freddie.. Geef ik hierbij ingeval van jouw toestemming voor.

   • Freddie zegt op

    Thailand John,
    zoals je inmiddels al wel hebt kunnen lezen, geeft de redactie geen -email adressen meer door.
    Bij deze geef ik je “mijn” adres: [email protected]
    Ik heb nog een aantal vragen voor je, betreffende WAO enz. en hoop dat je me verder kunt helpen.

 16. teun zegt op

  Marjan,
  Je bent 51 j met WAO en nog zo’n 5 jaar te gaan. Wat bedoel je daar precies mee? Krijg je een (veel hoger) pensioen op je 56/57 ste?

  Als je toevallig ook nog zo’n EUR 7.500 a EUR 10.000 aan spaargeld hebt dan kun je kwalificeren voor een O-visum.
  Dat is relatief eenvoudig aan te vragen/jaarlijks te verlengen en vervolgens hoef je je slechts 1 x per 3 maanden je te melden bij de Immigratie.

  Leven van EUR 1.300 p/m moet lukken. Je vaste lasten zijn hier aanzienlijk lager dan in Nederland. Dus als je er in Nederland van kunt leven ……

 17. Jan zegt op

  Als je een uitkering krijgt kan je je niet vestigen in Thailand of je moet toestemming vragen aan……. om met behoud van die uitkering werk te zoeken in Thailand.

 18. Jacob zegt op

  Marian,

  Je kunt altijd een retirement visum in Pattaya “kopen” voor 15000 baht. Binnen een dag geregeld. Ik ken wel iemand die dat al jaren doet.

  laat maar weten als je mijn e-mail wilt

  groet

 19. han zegt op

  Als ik het goed begrijp was je eerste plan om te gaan werken als verpleegkundige, maar nu schrijf je dat je 100% WAO krijgt. Die twee kan ik niet met elkaar rijmen of je krijgt onterecht een WAO uitkering?

  • Marjan zegt op

   Beste Han
   Inderdaad je begrijpt het niet goed!
   Wanneer je mijn eerdere oproep had gelezen was je vraag en je reactie niet nodig geweest.
   Het ging mij niet om werken met salaris maar tijdelijke hulp bieden aan bijv expats, om wat te doen te hebben, te helpen voor zover ik dat kon, en zo contacten op te doen.
   Toen heb ik ook al aangegeven dat mijn woordkeuze fout was. Dat was een aantal maanden terug, nu is deze vraag helaas niet eens meer van toepassing.

   Mag ik je adviseren wat terughoudender te zijn met je eigen conclusies hier op TB te zetten?
   Kan kwetsend overkomen, zeker bij ziekte.
   Dank je wel


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website