Beste lezers,

Mijn vrouw en ik zijn ons aan het oriënteren op de woningmarkt met de bedoeling een woning te kopen in de regio Chiang Mai, niet centrum, Doi Saket, Sansai bijvoorbeeld. We hebben al wat websites gevonden met aanbod van ‘property’ (alhoewel goede zoektips ook erg welkom zijn…!.).

Wat opvalt is dat de prijs van een ‘condo’ met onze zoek-kenmerken (twee slaapkamers, twee badkamers, zo’n 75m2 woonoppervlak) met ruwweg 3-4 M Baht nagenoeg overeenkomt met de prijs van een woning, vrijstaand -alhoewel soms erg dicht op de buurman gebouwd- met het dubbele aan woonoppervlak (150 m2 dus) en dan nog eens het dubbele aan totale perceel-oppervlak.

Hoe is het verklaarbaar dat dit zo dicht bijeen ligt, terwijl wij in in NL/BE toch duidelijkere prijsverschillen zien bij deze totaal verschillende vormen van woning: appartementen grofweg € 250.000,- en (half)vrijstaande woningen € 350.000,- landelijk gemiddeld dan (bron: NVM Analyse Woningmarkt 2018-1)?

Groet,

Hans


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Lezersvraag: Waarom liggen de prijzen van koopappartementen en koopwoningen zo dicht bij elkaar?”

 1. Harry Romijn zegt op

  U vergeet de grondwaarde, daar u als NIET-Thai geen grond kunt bezitten in Thailand. U koopt dus die (half)vrijstaande woning op de grond van een ander, die u vervolgens kan pesten als de patiënt zijn maagzweer.
  Overigens: ook die condo moet uit een voor buitenlanders gereserveerd quotum komen, want anders kunt u die ook niet kopen, laat staan verkopen aan een NIET-Thai.

  Ik adviseer u dus met de allermeeste klem u eerst te verdiepen in eigendomsrechten en -plichten mbt onroerend goed van buitenlanders in Thailand. vergelijk NOOIT en NOOIT rechtssituaties in NL / B met welk ander land dan ook. ( In NL mag u wel wat drugs op zak hebben, in TH en andere Z.O. Aziatische landen maakt u kans op de doodstraf )

  • Jasper zegt op

   Beste Romijn,

   Lijkt mij zomaar erg goed mogelijk dat zijn vrouw Thai is, en op zijn minst dat Hans van dit feit op de hoogte is. Hij is zich immers al geruime tijd aan het orienteren.
   Dan is gebruik van al die hoofdletters een beetje overbodig, niet?

   • thea zegt op

    Jasper, je kan een mens nooit genoeg waarschuwen.
    Als je die kennis hebt ben je bijna verplicht om het te zeggen

  • Hans zegt op

   Beste Harry,

   Bedankt, maar we zijn aardig op de hoogte van de eigendomsrechten en -plichten, mede door mijn vrouw (die ook de Thaise nationaliteit heeft) weten we wel aardig hoe het zit. Ook vergelijken we het rechtssysteem niet en drugs zijn voor ons helemaal niet relevant.
   Liever hadden we wat meer een antwoord op de vraag….

   • Frans Nico zegt op

    Beste Hans,

    De bouwkosten van een appartementencomplex zijn per appartement hoger dan de bouwkosten voor een vrijstaande woning. Denk daarbij aan veel zwaardere fundatie en skeletopbouw. Dat wordt gecompenseerd door de lagere grondprijs per appartement t.o.v. een vrijstaande woning (per appartement minder grond nodig).

    Het verschil heeft niets te maken met het eigendomsrecht van de grond. Zoals Harry stelt is de grond waarop de vrijstaande woning staat geen eigendom van een niet-Thaise koper, maar je betaalt het wel.

   • Harry Romijn zegt op

    Ik adviseer u dan ook bij locale makelaars uw informatie te halen. De rest… is wat iemand op bijv Thailandblog zou kunnen geven. Verder snap ik dan uw vergelijk met de NLe huizenkosten niet.

 2. rori zegt op

  Eh ik woon in Nederland in een omgeving waar een appartement (flatje) van 170.000 euro tot de mogelijkheden behoort. Een vrijstaande woning kan hier zelfs ook in de buurt voor een 170.000 euro worden aangeschaft. Liggen een 12 km van elkaar verwijderd.
  Kan hier ook een appartement open voor 800.000 Euro en een vrijstaand huis voor de helft op een stuk grond waar je u tegen zegt.

  Wat is belangrijk bij een appartement of condo. Wat is er extra bij. Een zwembad, winkels onder, fittnesruimte, omgeving en locatie. Centrum duurder dan aan de rand van de stad.

  Verder bent U beiden nederlands? hou er rekening mee dat u meestal GEEN eigenaar van de grond kunt worden. Dus het huis erop feitelijk is ook nooit echt uw eigendom.
  Bij een flat of condo ligt het anders omdat daar een vereniging van eigenaren vaak de grond beheerd en in eigendom heeft.
  Ben hier geen specialist in. Alle gronden hier van ons zijn van de familie. dus ook van mij HMMMMM.

  De markt van huizen is heel erg in beweging in Thailand. In Jomtien zuid zie je de vraagprijzen voor nieuwbouw naar beneden gaan. Vraagprijs blijft hoog werkelijke prijs vaak 25% lager al. Teveel aanbod en voor locals ook niet op te brengen.

  Voor Chainagmai heb ik wel een tip. Even zoeken op internet misschien. Twee 3 kamer woningen in het centrum alles ruim onder 4M.

  SUPALAI VILLE 3 BEDROOM HOUSE
  Location: CHIANG MAI, CHIANG MAI
  New 3 bedroom house (2 bathroom) by Supalai in Chiang Mai close to the city hall and only 10 minutes drive to Old Town/Nimman. Fully furnished with professionally designed and fitted kitchen by Homikitch.

  CHIANG MAI HOUSE FOR SALE
  Location: CHIANG MAI, CHIANG MAI
  Three bed and Three Bath house for sale in the Hang Dong region of Chiang Mai. It is a large modern house sitting on 97 sq wah of good residential land. Within walking distance is Hang Dong hospital, a swimming pool, and fitness facilities.

  • Frans Nico zegt op

   Beste Rori,

   Wat je eerste twee alinea’s betreft, je moet geen appels met peren vergelijken. Bij vergelijken moet je van dezelfde grootte, uitvoering en locatie uitgaan.

   • rori zegt op

    nee en het ene huis is het andere niet. Ik probeer aan te geven dat de locatie belangrijk is.
    Dat zelfde geldt ook voor Thailand.

    Aan de ene kant van de stad zijn de huizen goedkoper dan aan de andere kant. Als je bv een rijtjeswoning hier neemt en ogenschijnlijk zelfde bouw (type doorzon) kan al wel 50.000 Euro schelen.
    Hangt van de buurt, de buren en de voorzieningen af.

 3. Laksi zegt op

  Tja,

  Hier in San Sai kan je voor z’n 2,4 tot 3 miljoen een nieuw vrijstaand huis kopen.
  Wij zijn deze buurt ook aan het uitkammen, hebben inmiddels een mooi huis gehuurd (3 slaapkamer + woonkeuken en 4 badkamers voor 8.000 Bhat. Dagelijks rij ik met het scootertje door de omgeving (San Sai Doi Saket) om te kijken naar een koophuis. We (mijn vrouw is Thaise) hebben al een aantal huizen gezien die goed bij ons passen. Maar we nemen alle tijd.

  Zelf (Nederlandse) kan ik geen huis kopen, althans geen grond. Maar zij kan wel een hypotheek krijgen (ik dus niet) Nu willen we het zo doen, ik betaal een aanbetaling van 10% en zij koopt het huis en de hypotheek.
  Ik ben dus direct die 10% kwijt. Maar zij kan de hypotheek niet betalen en is daarvoor van mij afhankelijk.
  Dit geeft mij de garantie dat ze me niet buiten gooit. Voor de goede orde; we hebben een uitstekende relatie.

  Maar je hoort wel verhalen, dan een buitenlander in haar geboorte dorp een huis laat bouwen en alles direct betaald heeft. Vervolgens wil ze die buitenlander niet meer. En denk dan niet “mij krijgen ze er niet uit” want haar family komt logeren en tot in de badkamer liggen ze te slapen.

  mail maar eens. laksi120208@gmail.com

  Gerrit

  • Hans zegt op

   Hallo Gerrit,

   Erg bedankt !

   Aangezien mijn vrouw eigenaar gaat worden van woning en grond, is die eigendoms-beperking voor ‘farang’ geen thema in onze overweging, maar: de huizenprijzen op de websites zijn volgens haar wel inclusief eigendomsakte van de grond. Wat is jouw ervaring/kennis hiervan ?

   Nu had ik een privé-mail opgesteld met aanvullende info en -vooral- (nog meer) aanvullende vragen aangezien jouw situatie erg lijkt op die van ons.
   Probleempje…: de mail komt retour… ; kun je het juiste e-mail adres eens sturen aan jjmdekruijff@gmail.com ? Alvast vriendelijk bedankt,

   Hans

   • Lobbers zegt op

    Waarom zowel van grond als woning? Grond is duidelijk, aangezien deze niet op naam van de farang kan komen te staan, maar alles op deze grond kan wel op naam van farang. Lijkt mij toch een veiligere optie.

    • Hans zegt op

     Lobbers,

     Ieder heeft zo zijn motieven om iets te doen of niet te doen. Dat de beslissingen die daaruit volgen daardoor vreemd kunnen overkomen is begrijpelijk. Neem maar aan dat we goed kunnen overwegen wat veilig en verstandig is voor beide partners. Maar daar ging onze vraag niet over.

 4. Hans zegt op

  Beste Rori,

  ! Bedankt voor je reactie !

  Mijn vrouw is Thaise, dus met dat eigendom komt het wel goed… De tips zijn waardevol in de zin om erg op de aanvullende faciliteiten -zoals service-niveau e.d. en directe omgeving te letten. Bedankt ! e.d. Waarschijnlijk zitten er bij die projecten (met security, zwembad, fitness etc.) nog flinke service kosten per maand aan vast (..?..).
  Van welke sites heb je die woningen ? we hebben al stuk of 4 sites maar ik denk nog steeds dat er betere zijn..

  • rori zegt op

   De site is thaivisa onder classifieds. Veelal huizen van expats.
   Resort extra kosten in Jomtien. Dit voor 24 uur bewaking buiten en binnen, onderhoud en schoonmaak gebouw en terrein, Zwembad, Fittnesruimte, Eigen service voo hulp bij (Kleine) storingen of defecten zoals lekke kraan of kraan vervangen, afvoer verstopt, internet weg, tv inregelen,etc.
   Onderdelen zelf kopen.
   Meehelpen met boodschappen (truck vol) naar boven brengen, etc 10.000 bath per jaar.
   Is een 20 euro per maand zo ongeveer.

   Probeer ook eens bangkok post of (lokale krant chiangmai) onder classifieds.
   Oh lokale makelaars of huisaanbiedingen. Vragen in de wijk waar je denkt te willen wonen. Of bezoek eens een condo complex en vraag de bewaking of beheerder.

  • Bert zegt op

   In een Moo baan of condominiumgebouw zijn er meestal wel servicekosten.
   Dat is een bedraag per M2 of Talang Wah2

   Wij betalen in Bangkok rond de 30.000 Thb per jaar.
   Dit geld is bestemd voor o.a de bewaking, schoonmaak/straatvegers, onderhoud gezamelijke groenvoorziening, onderhoud zwembad en fitness etc.

 5. Wout zegt op

  Een kennis van me heeft nog 2 nieuwe huizen te koop dichtbij de 118 tussen Chiangmai en Doi Saket. 3 slaapkamer, 3 badkamer, 1 woonlaag, westerse keuken. Voor meer informatie kunt u mij mailen wout392@gmail.com

 6. eduard zegt op

  Ook huis laten bouwen en op naam van vriendin, heb bij advocaat een huurcontract van 20 jaar en de huur voor 20 jaar gelijk afgerekend en kwitantie.
  De relatie is prima, maar ik kan haar de eerste 20 jaar eruit gooien en zij kan mij na 20 jaar eruit gooien. Maar die leeftijd red ik niet.Dus alles in pais en vree opgelost.

  • Hans zegt op

   Eduard,

   Volgens mij is jouw antwoord in de verkeerde rubriek geplaatst; ik zie hierin namelijk geen antwoord op onze vragen.

 7. Hans zegt op

  Bedankt Gerrit, Rori, Bert; daar kunnen we wat mee !

  Dan toch nog dat heikele thema: eigendom van de grond onder je huis.
  Alhoewel het feit dat de eigendomsbeperking voor buitenlanders geen discussie voor ons is (mijn vrouw gaat namelijk eigenaar worden en zij is Thaise), is het voor ons onduidelijk of de vermelde koopprijzen van huizen met vaak vermelding van perceel-oppervlak (x-aantal Wah) inclusief of exclusief het eigendom van die grond is. Oftwel: is vraagprijs incl. of excl. grond !

  Ondanks dat mijn vrouw Thaise is heeft ze geen ervaring met het kopen van een huis en regio Chiang Mai is voor haar even onbekend als voor mij.

  Alvast bedankt ! O ja..: we hoeven echter geen reacties van mensen met slechte ervaringen van ‘eruit gooien’ en kwaadaardige families; die verhalen lezen we genoeg en zegt meer over de schrijver dan over de beklaagden. Liefst dus antwoorden die op de vraag betrekking hebben…

 8. Petervz zegt op

  Hans,

  Normaal gesproken is bij de prijs van een koophuis het perceel inbegrepen in de prijs. Belangrijk is dat je vraag naar de Chanot (landeigendom document) waar de omvang van het het perceel staat omschreven. De eigenaar staat vermeld op de achterkant van het Chanot. Met een kopie ervan kan je dan nog naar het land office gaan om geschatte grondwaarde op te vragen.
  Let wel op dat het een koophuis met een “freehold” perceel is en geen “leasehold”.

  Condos zijn in verhouding duurder per m2.
  – Bouwkosten zijn hoger
  – condos worden meestal gebouwd op dure grond
  – Eigendom is inclusief deel in de gemeenschappelijke ruimten (zwembad, park, liften, parkeergarage ed)

  Suc6 verder

 9. Hans zegt op

  Beste Peter,

  Heel erg bedankt voor je reactie. Dat is kort en bondig een duidelijk antwoord op de belangrijkste vragen.
  We zullen ons er goed van vergewissen dat die Chanot bij aankoop wel degelijk op naam van mijn (Thaise) vrouw zal komen en dus ‘freehold’ is.
  We willen niet in de situatie belanden wel eigenaar van de woning te zijn, maar dat de Chanot op naam staat van een vage eigenaar, waar je maar van hoopt dat dat goed blijft gaan, ondanks langlopend lease contract.

  Ook je uitleg over de prijsverschillen tussen condo en (vrijstaande) woning is erg helder.

  Nu begreep ik ook (van Rori en Bert in de reacties hierboven) dat je bij de condo’s -buiten de hogere aanschafwaarde door luxe faciliteiten- ook nog periodiek betaalt voor extra diensten en gebruik/onderhoud van die faciliteiten; begrijpelijk.
  Klopt mijn gedachte dan, dat je die kosten ook zult hebben op een ‘residentie’ of ‘project’ of wat de typering ook is van vrijstaande woningen op een duidelijk afgebakend gebied met gezamenlijke bewaking / groenvoorziening / eventueel zwembad ??
  We komen ook veel van dergelijke projecten tegen in de omgeving van Chiang Mai.

 10. rori zegt op

  Eh antwoord op laatste vraag.
  Kort Ja.
  Wie betaald het schoonhouden en de bewaking anders?

  • Hans zegt op

   … inderdaad; dat hadden we er zelf wel bij kunnen bedenken… Toch bedankt voor de bevestiging.
   Is dan die THB 10.000 – 30.000 / jaar -die hier voorbij zijn gekomen – zo’n beetje het gebied waarbinnen die kosten vallen ?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website