Beste lezers,

Het volgende wil ik graag weten, woon nu 10 jaar in Pattaya heb een bedrijfspensioen en AOW voor alle twee heb ik belastingvrijstelling. Nu moet ik opnieuw vrijstelling aanvragen maar wil de belastingdienst weten of ik in Thailand ook belasting betaal middels een ingevuld formulier.

Nu betaal ik in Thailand geen belasting hoe ga ik dit het beste oplossen?

Alvast mijn hartelijke dank voor de juiste antwoorden.

Groet,

Peter


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

30 reacties op “Vrijstelling aanvragen: de belastingdienst wil weten of ik in Thailand belasting betaal?”

 1. ruud zegt op

  Ik zie twee mogelijkheden.

  1 Betaal gewoon netjes belasting in Thailand, hoewel u daarmee voor de vrijstelling dit jaar waarschijnlijk te laat bent.

  2 Beantwoord de vraag of u in Thailand belasting betaalt met nee.

 2. Henk Hauer zegt op

  Als je vrijstelling vam belasting vraagt in Nerdeland moet j bewijzen dat er belasting betaald wordt in Thailand. Belasting nummer en verklaring van her reveneu department. Je zal moeten kiezen belasting in Nederland of Thailans.. Thailand is voordeliger. Als je nog een huis hebt in Nedrland wordt dit 2de woning dud box 3

 3. goorttaal zegt op

  Tja, niks aan te doen, ik had paar jaar geleden ook vrijstelling voor alles, maar de Belastingdienst is wat scherper geworden, en verlangt steeds meer info.
  Als je geen RO22 of een kopie LF90 kunt overleggen dan houdt t op, en dat is eigenlijk wel terecht. Betaal gewoon belasting over inkomen hier, want je bent dan nog steeds beter af, dan in NL.

 4. Henk zegt op

  Ook ik kreeg een brief van de Nederlandse belastingdienst. Met het verzoek aan te tonen dat ik belasting betaal in Thailand. Ik ben naar de Amphur in mijn woonplaats gegaan. Die hebben mij prima geholpen. Ik heb heel veel vrijstellingen gehad, ik moest wel belasting te betalen over mijn bedrijfspensioen van ING, niet over mijn AOW, en de aanslag was er binnen een maand. Een kopie van de Thaise aanslag ingeleverd en die is door de Nederlandse belastingdienst geaccepteerd. Ook ik had een bedrijfspensioen en AOW. Weer vrijstelling gekregen voor 5 jaar. Dus ik ga in Januari a.s weer naar de Amphur voor de aanslag over 2019.

  • janbeute zegt op

   Beste Henk, op het Amphur??
   Is het niet zo dat dit op het district revenue office gebeurt en daarna op het provincial revenue office voor het verkrijgen van de benodigde RO 21 en RO 22.
   Die je dan weer op zijn beurt naar Heerlen moet sturen of naar je pensioenfonds in de lage landen.
   Kan zijn dat bij jou het Amphur naast of voor het locale belasting kantoor gelegen is net zo als in de stad lamphun.

   Jan Beute.

   • Henk zegt op

    Ik heb van het Amphur alle medewerking gehad. Ook heb ik van hen het RO 22 gehad. Men heeft online met de belastingdienst van Thailand in Bangkok alles gecommuniceerd. Binnen een maand is alles voor elkaar gekomen.

    • janbeute zegt op

     Beste Henk, het Amphur is het gemeente huis en geen belasting kantoor.
     Als ik naar mijn Amphur zou gaan zouden zij mij vreemd aankijken met een vraag over I will pay tax in Thailand can you help me.
     Niemand spreekt hier maar een woord Engels.
     Waarom moet ik en vele andere Farangs in mijn direkte omgeving altijd dan naar het belastingkantoor nabij de woonplaats en het RO gebeuren ophalen bij de district office.
     En het district office voor mij ligt aan de Chatana road in Chiangmai 50 km vanaf mijn woonplaats.
     Niks online met Bangkok te communiceren
     Als het is zo als u het zegt dan zal ik volgend jaar eens een vraag stellen op mijn belastingkantoor in Lamphun.
     Ben benieuwd, naar welk Amphur en in welke plaats gaat u overigens..

     Jan Beute.

     • Henk zegt op

      Op de eerste plaats ben ik met mijn vrouw gegaan, die spreekt natuurlijk Thais. We zijn gegaan naar onze Amphur, in Bueng Khon Long. Er werd in het geheel niet vreemd gereageerd. Ik moest 12 bankafschriften ( Jan-Dec) aanleveren met het daarop staande ING pensioen. Dit werd met de belastingdienst gecommuniceerd. En 14 dagen later kreeg ik de aangifte en het RO 22 formulier. Direct ook betaald op de Amphur. KopIe van de aangifte en het RO 22 formulier naar de Nederlandse belastingdienst gestuurd en twee weken later kreeg ik de vrijstelling weer voor 5 jaar. Vindt het wel vreemd dat sommigen zoals ik hier op dit blog lees 10 jaar vrijstelling krijgen. Wat ik ook heel vreemd vindt is dat men in Thailand ook kan heffen over de AOW. Het verdrag is toch bedoeld om dubbele belasting te voorkomen? En over de AOW betaal je belasting in Nederland.

      • janbeute zegt op

       Henk,Bedankt voor je doorlopende reaktie.
       Bij mij gaat of beter gezegt verloopt het allemaal wat stroefjes.
       Buiten kopieen van alle bankafschriften en bankboekjes over het belasting jaar komt er ook nog bij kopieen van paspoort ,visa, home book, huwelijks akte, foto van mijn huis incl route beschrijving.
       De jaarlijkse visa extension bij de lamphun immigration op basis van retirement durende ongeveer 15 minuten is er peanuts bij vergeleken.
       Na een week met meer dan een centimeter dik pakket aan kopieen weer naar het provincial belasting kantoor in lamphun.
       Vervolgens achter het Amphur van de stad Lamphun liggende belastingkantoor van de stedelijke belasting om eventueel te betalen.
       Ook daar worden weer enkele kopieen gemaakt zodat het pakket weer iets aandikt.
       Vervolgens op naar het hoofd belastingkantoor van Noord Thailand gelegen bij het govermentscenter aan de Chatanaroad in Chiangmai , waarna ik na een gesprek van een medewerkster over een maand de RO 21 en 22 met de post krijgt toegestuurd.
       Zo vergaat het mij al jaaaaren.
       Maar dit is Thailand niks is het zelfde aangaande procedures en werk methoden.

       Jan Beute.

      • Lammert de Haan zegt op

       “Wat ik ook heel vreemd vindt is dat men in Thailand ook kan heffen over de AOW. Het verdrag is toch bedoeld om dubbele belasting te voorkomen? En over de AOW betaal je belasting in Nederland.”

       Henk, dat komt omdat in het Verdrag met geen enkel woord wordt gerept over sociale zekerheidsuitkeringen (w.o. een AOW- of WAO-uitkering). Daarnaast ontbreekt een zgn. restartikel.

       Dit betekent dat zowel voor Nederland als voor Thailand de nationale wetgeving van toepassing is, waardoor beide landen over dit deel van je (wereld)inkomen mogen heffen. Nederland doet dat als bronland en Thailand als woonland.

       Tot voor enige tijd terug werd er door de Thaise belastingambtenaren niet of nauwelijks aandacht besteed aan de uit Nederland afkomstige AOW-uitkering. Ik hoor echter de laatste tijd van mijn Thaise klanten steeds vaker dat de Thaise belastingambtenaren daar steeds meer expliciet naar vragen!

       Dat houdt dus in dat dubbele inkomstenbelasting geheven kan worden over je AOW-uitkering. Daarbij “mag” je in Nederland meer inkomstenbelasting betalen over je AOW-uitkering dan het geval zou zijn geweest bij wonen in Nederland. Dat is een gevolg van het vervallen van de heffingskortingen per 1 januari 2015 bij wonen in o.a. Thailand.

       • Henk zegt op

        Waarvoor is dan het verdrag ter voorkoming van dubbel belasting betalen? Als ik je verhaal goed lees, (wereldinkomen) betekent het dat er dan ook over b.v. ambtenaren pensioen (ABP) zowel in Nederland als In Thailand belasting kan worden geheven? Of staat dit laatste wel expliciet in het verdrag? Overigens waardeer ik zeer de energie die je iedere keer weer inbrengt, om een en ander te verduidelijken!

        • Lammert de Haan zegt op

         Wat het overheidspensioen betreft zie je dat inderdaad goed: dat is geregeld in artikel 19 van het Verdrag. Bedenk hierbij wel dat niet elk ABP-pensioen een overheidspensioen is. Ook veel particuliere onderwijs- en zorginstellingen zijn aangesloten bij het ABP.

         Veel oudere verdragen bevatten geen bepaling t.a.v. sociale zekerheidsuitkeringen. Nederland is in onderhandeling met Thailand over een nieuw te treffen Verdrag. Dit Verdrag zal uiteraard wel een bepaling bevatten t.a.v. sociale zekerheidsuitkeringen (eventueel d.m.v. een zgn. “restartikel”).

 5. tooske zegt op

  Het eenvoudigste is in Nederland belasting te gaan betalen.
  Je kunt tenslotte niet aantonen dat je in Thailand belasting betaald.

  • Henk zegt op

   Je kunt dat wel! Je moet er wel werk van maken, en je betaald dan echt veel minder dan je in Nederland moet betalen. Maar ja, de overheid heeft daar veel nodig….

 6. Piet zegt op

  Voor zover mij bekend kan je geen vrijstelling belasting krijgen over je AOW
  Dat is uitsluitend voorbehouden aan de Ned Belastingdienst en kan niet worden verlegd naar Thailand
  U moet aantonen dat U bekend bent bij de Thaise belastingdienst dmv een Thais belastingnummer
  U hoeft niet aan te tonen dat U belasting betaald, er zijn hier in Thailand ook andere normen en vrijstellingen dan in NL
  Piet

  • Harry Romijn zegt op

   Dat dacht ik ook. Niet, dat u belasting daadwerkelijk betaalt, doch dat u aan Thaise belasting onderhevig bent. Dat de te heffen belasting 0 is, is een ander verhaal.

 7. Erik zegt op

  Peter, wat vraagt Heerlen nu precies: BETAAL je in Thailand, of doe je aangifte in Thailand?

  Lang niet iedereen moet in Thailand betalen, er zijn vrijstellingen en aftrekposten en er is een schijf tegen nul procent. Als je een laag inkomen hebt dat Thailand mag belasten kun je er met een heffing van nul vanaf komen maar dan kun je wel een aangifte laten zien en een verklaring.

  Henk Hauer, je hebt ongelijk: je hebt geen keus! Verdrag en wetgeving zijn dwingend; bovendien, zowel Nederland als Thailand mogen de AOW belasten.

  Peter, ga aangifte doen en zend daarna de aangifte en de verklaring naar Heerlen.

 8. Han zegt op

  Probeer nog dit jaar aangifte te doen in thailand, stuk voordeliger dan nederland.

 9. john zegt op

  zover mij bekend kun je voor aow geen belastingvrijstellling hebben. Je bent over de aow gewoon belastingplichtig in nederland.

 10. teun zegt op

  Het gaat er niet om of je daadwerkelijk belasting betaalt in Thailand, maar of je belastingplichtig bent. Het gaat de NL-fiscus dus geen bal aan of en zo ja hoeveel belasting je in Thailand betaalt. Anders gaat men (Heerlen) straks nog stellen, dat “er wel weinig belasting in Thailand wordt geheven en dus Nederland/Heerlen ook nog een greep doet”.

  Ik heb overigens zelfs van iemand vernomen, dat Heerlen de bewijzen betaalde wegenbelasting, belasting op rente op deposito, verzekeringspremies etc. accepteerde als bewijs voor belastingplichtigheid in Thailand.

 11. Renévan zegt op

  U geeft aan dat u ook voor uw AOW vrijstelling heeft, dat lijkt mij onwaarschijnlijk daar dit altijd belast is in Nederland.
  De Nederlandse belasting dienst vraagt niet of u in Thailand belasting betaald maar of u hier belastingplichtig bent. In het aanvraag formulier staat ook duidelijk dat het gaat om een verklaring belastingplicht buitenland. Dit formulier van de Nederlands belastingdienst wordt hier echter niet ondertekend omdat het geen formulier van de Thaise overheid is.
  Als u meer dan 180 dagen per jaar in Thailand verblijft bent u hier belastingplichtig. U kan dan bij het revenue office een TIN number (tax identification number) verkrijgen.
  Met dit TIN kan u een R.O.24 (certificate of status of Taxable Person) aanvragen. Hìerin staat in het Engels dat u hier belastingplichtig bent.
  Dit werd bij mijn aanvraag door de belastingdienst aanvaard. Op het moment van mijn aanvraag had ik hier nog nooit belasting betaald wel teruggekregen (15% belasting over spaargeld), daar ik hier van mijn spaargeld leefde.

 12. printen zegt op

  Hele boekwerken worden er geschreven over belasting betalen in Thailand.

  a) De AOW is in Nederland belast. Vanaf 1 januari 2005, word de AOW en overheid gerichte pensioen belast vanaf de eerste euro. Dus geen heffingskortingen. Dat is ongeveer een maand per jaar aan inkomen.

  b) Als je een bedrijfspensioen hebt, kan je vrijstelling van belasting aanvragen in Heerlen. Je moet aantonen dat je belastingplichtig bent in Thailand, dus een belastingnummer hebt in Thailand. En die is weer moeilijk te krijgen. Probeer het maar eens in een Thais belastingkantoor te krijgen/ Veel succes ermee.

 13. Lammert de Haan zegt op

  Op 30 juni 2019 om 15:30 schreef ik in Thailand Blog:

  “De problemen met Kantoor Buitenland van de Belastingdienst komen zeer regenmatig aan de orde in Thailand Blog. Trouwe lezers zouden zo langzamerhand van de hoed en de rand moeten weten hoe e.e.a. aan de vork steekt.”

  Vervolgens gaf ik een uitvoerige uiteenzetting m.b.t. dit onderwerp. Een belangrijk onderdeel daarin was: hoe te handelen als je geen recente Thaise aangifte met bijbehorende aanslag of een recente verklaring belastingplicht woonland kunt overleggen (de Thaise Belastingdienst hanteert hiervoor haar eigen R.O. 22 formulier), terwijl je toch vrijstelling wenst voor de inhouding van loonbelasting.

  Ik begrijp dat vraagsteller niet over een van de genoemde documenten beschikt. Daar kan ik me wat bij voorstellen. Als je je bij een plaatselijk belastingkantoor in Thailand meldt, dan krijg je snel te horen dat je over je uit Nederland afkomstige pensioen geen inkomstenbelasting verschuldigd bent in Thailand. Vervolgens wordt een aangifte niet in ontvangst genomen. Een in Thailand wonende klant van mij heeft twee jaren z’n Thaise advocaat aan het werk gezet om gedaan te krijgen dat hij in Thailand aangifte “mocht” doen voor de PIT.

  Maar mocht je dat uiteindelijk toch niet lukken en je wilt toch in Nederland vrijstelling aanvragen, lees dan wat ik daarover schreef op 30 juni 2019 om 15:30.

  Zie daartoe de volgende link:

  https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/aanvraag-cq-vervolgaanvraag-voor-vrijstelling-loonbelasting-en-premie/

  Om hier dan na enkele dagen dus opnieuw uitgebreid aandacht aan te besteden lijkt me overdreven. Ik zou iedere in Thailand wonende Nederlander willen aanraden om zoveel mogelijk (liefst dagelijks) Thailand Blog te lezen.

  Ik heb al een aantal malen betoogd in Thailand Blog dat je zowel in Nederland als in Thailand inkomstenbelasting verschuldigd bent over je AOW-uitkering. Anders dan wat de vraagsteller aangeeft kun je dan ook geen vrijstelling van de Nederlandse Belastingdienst krijgen voor de inhouding van loonheffing.

  Ook heb ik meerdere malen aangegeven dat het niet gaat om belasting BETALEN in Thailand maar om het zijn van fiscaal inwoner van Thailand. Dus het zijn van belastingplichtige voor de Personal Income Tax (PIT). Met “belasting betalen” ben je al een paar straten verder.

  Maar ook aan het kiezen van waar je belasting wilt betalen (of in Nederland of in Thailand) heb ik meerdere malen aandacht besteed. Het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter voorkoming van dubbele belasting laat aan de belastingplichtige geen enkele keuzemogelijkheid over.

  Vandaar dus mijn oproep aan iedere in Thailand wonende Nederlander: lees (liefst dagelijks) Thailand Blog!
  Als je dat achterwege laat dan mis je heel wat interessante informatie en loop je tegen een grote kennisachterstand op wat je uiteindelijk heel wat geld kan gaan kosten (in € of THB)!

  • Lung addie zegt op

   Beste Mr Lammert,
   zelfs als Belg heb ik al uw betogen betreffende belastingen Nederland-Thailand gelezen. Steeds perfect uitgelegd met heel grote kennis van zaken. Hoewel ik met deze materie niets te maken heb, begrijp ik alles perfect. Toch blijft de vraag steeds opnieuw terugkomen. De reden is: het wordt gelezen, toch de titel, maar gewoonweg niet begrepen want het enige oogmerk is: zowel in Nederland als in Thailand geen belastingen hoeven te betalen: de natte droom van velen en dan staat het verstand op NUL. U mag het nog 100 maal uitleggen, de vraag zal steeds opnieuw blijven terugkomen. Het is net als de vragen over Immigratie, steeds opnieuw komen dezelfde vragen terug, ook al is er een week voorheen nog een uitgebreide uitleg verschenen. Ook daar is de bedoeling van: op welke manier kan er ontkomen worden aan de financiele eisen, gesteld door de Immigratie.

   • Han zegt op

    Daar ben ik het toch niet helemaal mee eens. Er komen nu eenmaal steeds nieuwkomers die voorheen niets met de materie te maken hadden en dus ook dit blog niet lazen.

   • RuudB zegt op

    Beste Lung addie, jouw betoog klopt helemaal. Het zijn inderdaad zo goed als altijd dezelfde soort vraagstellingen. Kennelijk leest men niet, dan wel weigert de context op eigen situatie te plaatsen. Een vraag is dan gemakkelijk gesteld. Opvallend is ook dat merendeel weinig informatie wordt verstrekt over de eigen situatie. Een korte schets en vervolgens de verwachting dat een ander wel het antwoord weet. Plus oplossing uiteraard.
    Ik vind de pogingen om noch in NL noch in TH geen belasting te betalen laakbaar. En inderdaad: dit gedrag zit vaak in de vraag besloten. Lees wat betreffende Peter zegt: hij betaalt in TH geen belasting, in NL ook niet, en hij stelt expliciet dit zo te willen houden. Dus alvast dank voor: “de juiste antwoorden”, op de vraag: “hoe ga ik dat het beste oplossen?” Heeft hij zelf contact gehad met Heerlen, heeft hij zich ingelezen, heeft hij al verzoekschrift ingediend, kwam daar antwoord op, en zo ja wat dan, dat maakt dat hij hulp van anderen inroept? Neen, niets van dat al. Hij wil slechts een “oplossing” voor een komend probleem: belasting betalen in NL.
    Ik mag aannemen dat menigeen zijn langste tijd heeft gewoond/gewerkt/geleefd in NL/BE. Je betaalt dan belastingen om als samenleving een infrastructuur bij te houden. Dat je als standpunt hebt, eenmaal in TH, dat je vanaf dan niet meer in NL/BE belastingplichtig wilt zijn, dan kan en mag. Er zijn internationaal daartoe verdragen tussen landen afgesloten om juist belastingheffing in thuisland én woonland te voorkomen. Je mag dus ervoor kiezen om ipv NL/BE in je nieuwe woonland TH belasting te gaan betalen. Immers: je maakt gebruik van hun infrastructuur. Een gebrekkige, weliswaar, maar daar staat tegenover dat de belastingheffing uiterst miniem is.
    Kortom: NL’ers zouden eens wat vaker achter hun oren moeten krabben en hun wenkbrauwen fronsen, als zij weer eens gaan proberen het onderste uit de kan te halen. Ik mag hopen dat in voorkomende gevallen deze NL’ers de deksel op hun neus krijgen.
    Overigens deel ik eveneens jouw ergernis aangaande het voortdurend herhalen van dezelfde vragen betreffende Immigration-regels/eisen/voorwaarden. Graag een ander het werk laten doen, is toch wel een NL-devies.

    • Erik zegt op

     RuudB, je kunt wel de ergernis delen met Lung Addie over steeds dezelfde vragen maar ik hoop dat je ook beseft dat er mensen zijn die zich ergeren aan steeds maar deze zin zoals hierboven van jou: “…. Je mag dus ervoor kiezen om ipv NL/BE in je nieuwe woonland TH belasting te gaan betalen….”

     Misschien lukt dat als je BE inkomen hebt, voor mensen met inkomen uit NL lukt dat niet: er is geen keuze, verdrag en wetgeving laten die keuze niet toe. Dit antwoord is ook herhaaldelijk hier langs gekomen.

     Alleen als je van spaargeld leeft dat in je thuisland en in Thailand niet wordt belast kun je aan heffing ontkomen. Dat is meer iets voor de happy few……….

     • Lammert de Haan zegt op

      Die keuzemogelijkheid heb je ook niet met Belgisch pensioen.. En anders dan voor wat betreft Nederlands particulier pensioen blijft Belgisch pensioen belast in België (art 17 van het door België met Thailand op 29 december 1980 gesloten Verdrag ter voorkoming van dubbele belasting).

      Dit wijkt af van het door België met het “buurland” van Thailand, nl. de Filippijnen gesloten Verdrag. Daarin wordt wel het OESO-modelverdrag gevolgd en is particulier pensioen belast in de Filippijnen, die daar vervolgens geen belasting over heft omdat de bron is gelegen buiten de Filippijnen (waarmee de Filippijnen zich schaart onder het rijtje van “belastingparadijzen” voor buitenlanders die in de Filippijnen wonen.

      • Lammert de Haan zegt op

       M.a.w. (en daar ging het in feite om): je hebt nooit een keuzemogelijkheid! Die ruimte kent geen enkel Verdrag. en zonder Verdrag ben je simpelweg gehouden aan de nationale wetgeving welke ook geen keuzemogelijkheid openlaat.

   • Ik zal wat vaker de vraagstellers wijzen op eerdere vragen over dit onderwerp, alvorens het te plaatsen. Als ze dan nog andere vragen hebben dan is het prima.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website