Beste lezers,

Ik heb een vraag aan Nederlanders die in Thailand wonen en daar belastingplichtig zijn, c.q belasting betalen.

Mijn zwager woont als gepensioneerde sinds september 2018 permanent in Thailand en heeft een verklaring nodig voor zijn vrijstelling loonbelasting. Hij is 72 jaar spreekt vloeiend Thais maar heeft in Thailand geen beschikking over internet en is hier ook niet in thuis.

Nu is hij in Phetchabun op het belastingkantoor geweest om een verklaring aan te vragen (zoals de Nederlandse belastingdienst voorschrijft) waaruit blijkt dat hij vanaf 2020 belastingplichtig is in Thailand maar deze wil men pas afgeven op het moment dat hij in 2020 zijn eerste belastingaangifte in Thailand gaat doen.

Om nu geen problemen te krijgen met stopzetting van zijn pensioen of het betalen van dubbele belasting is de vraag of iemand weet hoe en waar hij aan deze verklaring kan komen?

Hij wil ook in Thailand zijn zaken net als voordien in Nederland netjes geregeld hebben zodat hij hier nog van een mooie oude dag kan genieten.

Graag een reactie van mensen die hem kunnen vertellen waar hij zo’n verklaring van belastingplicht in Thailand kan halen of aanvragen.

Bedankt en groet,

Herman

17 reacties op “Vraag aan Nederlanders in Thailand die belastingplichtig zijn”

 1. erik kuijpers zegt op

  Ik begrijp dat hij dit jaar de dageneis niet haalt dus hij is over 2018 niet belastingplichtig. Dat alleen al is een argument om in ‘Heerlen’ neer te leggen: hij heeft NU geen belastingplicht en kan niets aantonen. Verwijs Heerlen naar de dageneis in de Thaise wetgeving.

  De ervaring leert dat men op boven-provinciale belastingkantoren in Thailand over meer kennis beschikt. Ga daar eens heen. Maar waar geen belastingplicht is valt niets te verklaren!

  Vraag Heerlen dus een vrijstelling voor twee jaar. Ik neem aan dat ook vrijstelling volksverzekering en zorgverzekeringswet wordt gevraagd?

  Waarom zijn pensioen zou moeten worden ‘stopgezet’ ontgaat me.

  Succes.

  • Petervz zegt op

   Hij is pas in September 2018 permanent in Thailand woonachtig en haalt daarme zoals Erik al schrijft in 2018 de dageneis niet.
   Wat me niet duidelijk is waarom hij pas in 2020 belastingplichtig wordt en niet al in 2019. Aannemende dat hij in 2019 wel de dageneis haalt is hij dat jaar ook belastingplichtig. Een eventuele aanslag over 2019 betaalt hij wellicht pas in 2020, maar dat verandert de belastingplicht in 2019 niet.

  • tooske zegt op

   Als men is uitgeschreven in Nederland en woonachtig is in het buitenland vervalt automatisch de premie volksverzekering en de zorgverzekering. Hiervoor is geen actie nodig bij overgeidsinstellingen die worden door de gemeente geinformeerd.
   Voor wat betreft het pensioenfonds hier wel even aan de bel trekken en in voorkomend geval de inhouding volksverzekering laten stopzetten. Zij moeten weten dat U als buitenlands belastingplichtige geen premies verschuldigd bent en hoeven deze derhalve ook niet in te houden.
   Uw pensioen en AOW is veilig en wordt niet stopgezet er wordt wel belasting over geheven ik dacht ongeveer 9%

 2. Renévan zegt op

  Na een verblijf van 180 dagen in Thailand is meneer hier belastingplichtig en kan hij een T.I.N (tax indification number) aanvragen. Hiermee kan hij een Certificate of status taxable person: R.O.24 aanvragen. Hierin staat dat de aanvrager geregistreerd staat als taxable person. Dit formulier wordt in het Engels verstrekt. Er hoeft op het moment van aanvraag nog geen belasting betaald te zijn. Hiermee neemt de Nederlandse belastingdienst genoegen.

 3. teun zegt op

  Het wordt nou eindelijk eens tijd, dat Heerlen even de moeite neemt om te onderzoeken wanneer iemand in Thaailand belastingplichtig is. Dat zou het leven een stuk simpeler maken voor iedereen. De regel is: men is belastingplichtig in Thailand als men er > 180 dagen per jaar verblijft.
  Dus: als iemand belastingvrijstelling aanvraagt in Heerlen en kan aantonen (met bijvoorbeeld kopieen van je paspoort, waaruit blijkt hoe lang men in Thailand verblijft op jaarbasis.

  Er is theoretisch de mogelijkheid, dat men in Thailand aangifte moet doen (want meer dan 180 dagen verblijf per jaar), maar – door de vele vrijstellingen – geen belasting hoeft te betalen. Dus rijst dan de vraag: wat gaat Heerlen dan doen? Vooral als er wel in Nederland belasting zou moeten worden betaald.

  Het Belastingverdrag maakt duidelijk, dat zij die – in principe – formeel aangifte moeten doen in Thailand (want > 180 dagen in Thailand) vrijstelling kunnen krijgen in Nederland. Dus ook als zij de facto geen belasting hoeven te betalen in Thailand.

  En wat nou als deze groep van de Thaise fiscus te horen krijgt: ” meneer/mevrouw, u heeft een vast jaarlijks pensioen en op grond daarvan is geen belasting verschuldigd. En dus hoeft u in de komende Jaren ook geen aangifte meer te doen”.

  Maar ja, de NL Belastingdienst zegt wel “leuker kunnen we het niet maken wel makkelijker” doet er alles aan om die slogan vooral niet in de praktijk toe te passen.

  Zolang dat zo is, ben ik bang dat de suggestie van Erik de facto niet zal leiden – helaas – tot het gewenste effect (vrijstelling).

 4. Sjaak zegt op

  Hallo Erik, wat wordt bedoelt met de dageneis? En die vrijstelling van volksverzekering en zorgverzekeringswet kun je daar iets meer over vertellen? Alle beetjes helpen om hier mee pensioen over te houden zullen we maar zeggen

  • erik kuijpers zegt op

   Sjaak, in dit blog staat een belastingdossier. Ga daar eens lezen; jouw vragen zijn daar toegelicht. Succes!

 5. timker zegt op

  Volgens mij is uw zwager in Thailand belasting plichtig over 2019 want dan bereikt hij zijn 180 (190?) dagen in Thailand. Daarna kan hij beginnen met een Thai Tax nummer aan te vragen, dit kan volgens mij dus al in het 2e of 3e kwartaal van 2019. Of hij daadwerkelijk geen belasting in Nederland hoeft te betalen hangt af van zijn pensioen. Over AOW en overheids pensioen betaal je altijd belasting in Nederland. Alleen over niet overheids uitkeringen kan men vrijstelling vragen.
  Over 2018 zal hij natuurlijk een M-formulier (belasting formulier bij emigratie) moeten (laten) invullen !!!

  • timker zegt op

   Volgens de wet hoeft hij niet te bewijzen dat hij belasting in Thailand betaald, maar Heerlen denkt daar anders over… 🙁

 6. John Castricum zegt op

  Ik heb ook belastingaangifte gedaan in Thailand en kreeg netjes een verklaring kostte 200 baht en men vertelde mij dat wanneer je ouder bent dan 70 geen belasting hoeft te betalen.

  • john zegt op

   ouder dan 70 jaar en geen belasting betalen is onjuist. Je betaalt gewoon belasting over je belastbare inkomen maar omdat je aftrekposten hebt, mogelijk een stevige als je ouder bent dan 65 jaar kan heyt zijn dat je per saldo niets hoeft te betalen.

 7. Puuchaai Korat zegt op

  Ik heb onlangs deze verklaring gekregen van de Thaise belastingdienst. Weliswaar niet het formulier dat de Nederlandse fiscus mij had gestuurd, maar ik neem aan dat ze de Thaise belastingdienst niet kwalijk zullen nemen dat die hun eigen formulieren hanteren. Ik zag ook dat ze werden gebruikt voor Zwitsers, Italianen, Engelsen en Duitsers, dus wel logisch dat ze daarvoor een uniform formulier gebruiken.

  Voorwaarde was wel dat ik eerst (over 2017, ik voldeed wel aan de dageneis) aangifte in Thailand moest doen. Geen probleem, op een ochtend naar het belastingkantoor in Korat gegaan, zonder afspraak, kon gelijk aanschuiven bij een medewerkster, werd op een gegeven moment door 3 (!) medewerksters geholpen, direct aan de kassa afgerekend en konden direct daarna naar een ander kantoor waar ik de verklaring direct mee kreeg. Zo, dat moet je in Nederland eens proberen. Al ga je op je kop staan, krijg je nog niemand te spreken. En hier, in een halve dag aangifte gedaan, betaald en de verklaring gekregen. Complimenten voor de Thaise belastingdienst ! Zo hulpvaardig heb ik in Nederland nog geen enkele instelling aangetroffen. Vooraf werd ik gewaarschuwd door medewerkers van een advocatenkantoor dat de Thaise belastingdienst corrupt zou zijn en ik beter geen aangifte kon doen. Nou, grote kolder. Zal er wel mee te maken hebben dat hun klanten die met de Thaise belastingdienst te maken hadden, zelf niet zuiver op de graat waren.

  Het lijkt me dat uw zwager pas op vrijstelling van loonheffing aanspraak kan doen, als hij ook in Thailand belastingplichtig is. En als hij dat nu al is, aangifte doen en betalen en de verklaring vragen. Je moet hier wel ik meen voor 1 april aangifte doen, maar daar maakten ze in mijn geval ook geen probleem van. Hoogstens zou hij een kleine boete moeten betalen denk ik.

  De Nederlandse belastingdienst zou in ieder geval over het lopende jaar de loonheffing terugbetalen, heb ik begrepen. Maar misschien zijn ze wel net zo behulpzaam als hun Thaise collega’s. Ik betwijfel het.

  Succes ermee.

 8. janbeute zegt op

  De verklaring die je moet hebben om aan te geven dat je in Thailand belasting plichtig bent en als ook daad werkelijk belasting heeft afgedragen aan de Thaise fiscus .
  Deze kun je alleen verkrijgen bij een regionaal belasting hoofdkantoor .
  Bij mij is dat aan de Chatano road in Chiangmai voor Noord Thailand .
  Voor u zal dat ergens anders zijn , kun je achter komen via de website van de Thaise fiscus of even vragen bij een lokaal belastingkantoor .
  Het certificate heet Income tax payment certificate of tewel de RO 21 en is in het Engels .

  Jan Beute .

 9. Ruud010 zegt op

  Beste Herman, als in 2020 pas in Thailand een belastingaangifte aan de orde is, is jouw zwager dit en volgend jaar gewoon belastingplichtig in Nederland. Sowieso over diens AOW, tot 2020 ook over ander in komen zoals pensioen. Als in en na 2020 er in Thailand geen belastingplicht is, blijft hij aan Nederland belasting betalen. Als in 2020 hij in Thailand een belastingaangifte kan gaan doen en hij ook daadwerkelijk belasting aan de Thaise schatkist betaalt, krijgt hij voldoende documenten/brieven/etc waarmee hij de Nederlandse fiscus om vrijstelling kan vragen over dat gedeelte van zijn inkomen dat aan Thailand is toegewezen. Om nu al je druk te maken om een brief die door de Thaise fiscus toch niet wordt afgegeven als je niet bent/wordt ingeschreven is verloren moeite.

 10. ruud zegt op

  Het hangt er waarschijnlijk een beetje van af, hoe geloofwaardig je overkomt bij de belastingdienst.
  Ik heb voor ik emigreerde al contact gehad met de belastingdienst over emigratie hoe en wat, dus ze kenden me al.
  Het lijkt me in zijn algemeenheid verstandig, zoveel mogelijk dingen te regelen, voor je emigreert, niet pas als je al vertrokken bent.

  Ik heb toen, omdat ik nog geen inkomen had uit Nederland, in Thailand een verklaring bij de amphur gevraagd, dat ik in Thailand woonde, om mijn vrijstellingen te regelen.
  Daar heeft de belastingdienst toen genoegen mee genomen.

  Ik zou overleggen met Heerlen, of zij hiermee voorlopig genoegen nemen.

 11. proppie zegt op

  Ik ben in april 2016 naar het belasting kantoor in Chaiyaphum gegaan en aan een aardige dame (burochef)
  die goed Engels sprak uitgelegd dat ik graag belasting wilde gaan betalen.
  Nadat ik mijn beweegredenen had uitgelegd, heeft ze een belastingnummer voor me laten aanmaken en me geholpen met het invullen van het aangifte formulier.
  Na alle plussen en minnen bleef er een luttel bedrag over.
  Dit is natuurlijk afhankelijk van je inkomen. Voor een 70 jarige zijn er redelijk veel aftrekposten.
  Na betaling is het aangifte formulier naar een hoger kantoor in Korat gestuurd en twee weken later kreeg ik een R.O.22 formulier Certificate of Residence en een R.O.21 Income tax payment certificate toegestuurd.
  Deze formulieren heb ik samen met de aanvragen voor belastingvrijstelling opgestuurd naar Heerlen en 4 weken later kreeg ik de vrijstellings-formulieren toegestuurd.Echter de vrijstelling voor het ABP en SVB werden niet gehonoreerd.
  Daarna de vrijstellingen opgestuurd naar de diverse pensioenfondsen en een maand later was alles geregeld.
  Je moet op de vrijstellings-formulieren een ingangs datum vermelden en dat kan niet met terugwerkende kracht.
  Je kan proberen om de teveel betaalde belasting terug te vragen via de daarvoor bestemde formulieren.
  De vrijstelling die ik heb geld 5 jaar.

  Succes

 12. john zegt op

  ik heb in verleden TIN verkregen in Chiang Mai. Op belastingkantoor aangegeven dat ik waarschijnlijk belasting in Thailand moet gaan betalen en daarom een Tax Identification Number wilde hebben. Geen probleem. Moest paar papieren invullen en klaar is kees.

  Terzijde: als je renteinkomsten hebt bv omdat je een rentedragende rekening hebt bij de bank wordt op de rente belasting ingehouden. Die kun je soms terugvragen van de bekastingdienst. Daarcvoor heb je dus een TIN nodig !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website